רובנו אוהבים לצלם ולהצטלם, מרביתנו נוהגים לצלם את עצמנו, הסביבה שלנו וכן אלמנטים שונים ולעלות את התמונות לפייסבוק או לאינסטגרם בשביל שכולם יוכלו לראות את זה. אין ספק שעולם הסמאטרפונים שינה את כל הגישה שלנו ביחס לצילום והפך אותו להרבה יותר זמין ונגיש לנו.
אך מאז ומתמיד עולם הצילום משך אליו אנשים רבים, ילדים רבים נמשכים אליו והחלו את צעדיהם הראשונים בתחום בדרך להפוך להיות צלמים חובבים או מקצועיים. בדרך כלל, אחד השלבים שהם עברו בתהליך היה לימודי צילום.
לימודי צילום, בדומה ללא מעט תחומים אחרים, נערכים במספר מסגרות ומחולקים על פי קטגוריות וגילאים שונים, לצד לימודים מקצועיים בתחום במסגרות אקדמיות שונות אנחנו יכולים למצוא מסגרות לימוד לחובבים הן כחוגים והן כסדנאות, חלק מהמסגרות אף כוללות פעילויות ייחודיות כמו טיולים בחו"ל, צילומי שטח בלילה ועוד.
לפני שנציג כאן סוגים שונים של קורסים בתחום, חשוב לנו להבהיר מדוע גם בעידן של סמארטפון, יש ללמוד צילום באופן מקצועי. אומנם עולם הצילום עובר שינוי מהותי בזכות המכשירים החכמים שכולנו מחזיקים ביד, דוגמא חיה לכך אנחנו רואים כל יום כמעט במהדורות החדשות. אזרחים שנקלעים לאירועים שונים מצלמים תמונות מהשטח ומעבירים למהדורות החדשות. לכאורה יהיה מי שיטען שאותם אזרחים-צלמים, מחליפים את הצלמים המקצועיים. אך זה לא כך, צילום מקרי במכשיר סמארטפון לא יכול להחליף צילום מקצועי, לא כשהוא מתרחש בסיטואציה מקרית ובוודאי לא כשהוא מתרחש באופן מכוון, נגיד צילום בטבע, צילום דוגמנות, צילום אומנותי או כל צילום אחר.
מה לומדים במסגרת לימודי צילום?
לימודי צילום כאמור כוללים קורסים שונים. ניתן לחלק אותם לשלוש קבוצות כלליות. יש לציין שבכל מקום זה מתחלק או בנוי אחרת., מן הסתם.
חלק תיאורטי – קורס בו מתעסקים בתיאוריות וגישות של צילום, על פי האובייקטים, השטח בו אנחנו מצלמים, התוצאה שאנחנו רוצים להפיק מהצילום ועוד.
חלק מעשי – מתייחס לטכניקות של צילום באופן מעשי, עבודה עם מצלמות מסוגים שונים, שיטות צילום בשטח, סטודיו ובמקומות אחרים, עבודה מול אובייקטים שונים, בני אדם, חיות, מבנים, צמחים וטבע, צילום באור ובחושך, עבודה עם כלים דיגיטליים, פיתוח תמונות, הפקת אלבום תמונות ועוד.
צילום על פי קטגוריה- כאן אנחנו מדברים על לימודים שמתבססים על מה אנחנו מצלמים. בין היתר אנחנו יכולים למצוא צילום בטבע, צילום בלילה, צילום דוגמנות, צילום אומנותי, צילום דיוקן, צילום באוויר, צילום מתחת למים, צילום אדריכלות, צילום מוצרים ועוד.
הרעיון הוא לאפשר לכל תלמיד או סטודנט להתמחות בתחום מסוים של צילום. ישנם צלמים שיעדיפו להתמחות בסוג אחד ויש כאלה שיבחרו מספר תחומים על מנת להרחיב את היריעה, כך הם יוכלו להתפרנס מצילום בהיבטים שונים ומגוונים של המקצוע.