לשחות בעבר

ערן קמינסקי
פארק קנדה הסמוך למודיעין הוא מחזה מרהיב של ממש בחודשי האביב, וגולת הכותרת של הביקור במקום היא שחייה במבנה בן 1,700 שנה, ששימש כבית מרחץ רומי
צילום: מודיעין NEWS

אמנם מודיעין וסביבתה לא משופעות במעיינות, כמו למשל בכל אזור הרי ירושלים, אבל לחובבי הטבילות שביניכם מזמן האביב מדי שנה אפשרות לחוויה רטובה וייחודית למדי. אחרי הכל, מתי בפעם האחרונה יצא לכם לשחות בתוך בית מרחץ רומי בן 1,700 שנה?

האתר המדובר הוא לא אחר מבית הקשתות שבפארק קנדה, בצדו הסמוך למבוא חורון, שמתמלא במים במהלך החורף. בחורפים טובים, לא כמו זה שפקד אותנו השנה, הבריכה מלאה עד למאי ואפילו יוני.

המבנה הוקם במאה ה-3 לספירה, בשלהי בתקופה הרומית בארץ ישראל, ושימש כבית מרחץ לחיילים שהוצבו באזור. בית מרחץ דומה נוסף, שהשתמר בצורה מרשימה למדי, נמצא לא רחוק משם, גם בפארק קנדה, בסמוך לאמאוס. במהלך התקופה העותמנית הוסב המבנה לטובת מסגד, שאת שרידי כיפתו ניתן עדיין לראות על גג המבנה העתיק.

המבנה קיבל את שמו על שם הקשתות החיצוניות המרשימות. פנים המבנה המתמלא במים הוא בגודל של 6*4 מטרים, ואת המבנה מזינה במים נקבה בצדו המערבי, הנמשכת עד למבנה מבוטן במרחק של כמה עשרות מטרים משם, בו נובעת נביעת מי תהום. המים, אגב, קרים למדי. לפני מספר שנים, בשיתוף פעולה בין קק"ל, המנהל האזרחי ודוד ולימור כהן ממודיעין, הוריו של סרן נתן כהן שנפל במבצע 'צוק איתן', שופץ המקום באופן משמעותי. המים העודפים הנשפכים החוצה מתוך המבנה ממלאים כיום בריכה רדודה, קלאסית לילדים קטנים, בעוד שהגדולים יותר יוכלו לקפוץ למים בתוך המבנה, המגיעים בדרך כלל לגובה של 1.7 מטר.

איך מגיעים: נצא ממודיעין בכביש 3 לכיוון לטרון, ובכיכר נפנה שמאלה לכיוון מבוא חורון. 200 מטרים לפני המושב נפנה ימינה לשביל כורכר רחב, ונמשיך ישר לאורך המטעים עד לפנייה ימינה בקצהו הצפוני של מאגר המים מסילת ציון. נעבור שני מעברי בקר וניסע על תוואי דרך רומית עתיקה, שאת חלק מאבניה העתיקות עדיין ניתן לראות בשטח, ומיד נפנה שמאלה בהצטלבות. לאחר 100 מטרים נפנה ימינה בעקבות השילוט, ואחרי 50-100 מטר נראה את בית הקשתות.

עוד באזור: אי אפשר הרי לערוך טיול בלי עצירה לקפה, ואזור זה של פארק קנדה מספק לנו לא מעט נקודות יפיפיות לעצירה, במיוחד בחודשי האביב. כמה עשרות מטרים מבית הקשתות לא תוכלו לפספס עץ שקמה עצום ממדים, שלמרגלותיו אפשר לעצור למנוחה. עוד באזור כמה בורות מים מבוטנים, ששימשו את תושבי הכפרים הערביים ששכנו באזור עד למלחמת העצמאות ומלחמת ששת הימים.

נקודה נוספת ומרשימה במיוחד היא מערה גדולה וחצי פתוחה, השוכנת בראש גבעה המשקיפה אל הנוף המרהיב של פארק קנדה הפורח. כדי להגיע אליה נצא מבית הקשתות ונמשיך ישר על השביל לאורך 200-300 מטר, ונפנה שמאלה בהצטלבות הראשונה. מיד לאחר שפנינו נראה מולנו את פתח המערה פעור בקצה הגבעה, שהטיפוס אליה בשביל מעט תלול, אבל אפשרי לגמרי, גם עם ילדים. הילדים, אגב, ייהנו לטפס ולשחק בתוך המערה, בזמן שאתם תיהנו מהבריזה והנוף. כמה עשרות מטרים שמאלה מהמערה נמצאת מערה נוספת, ששימשה ככל הנראה למגורים ובפתחה בנו הדיירים קיר לבנים.

כפי שציינו, סביבת מודיעין לא משופעת במעיינות, אבל במרחק לא גדול מבית הקשתות ישנו מעיין נוסף, בצמוד למושב מבוא חורון. מדובר על בריכה מבוטנת שבנו תושבי המושב, המוזנת במים עודפים ממתקן קידוח של מקורות הסמוך למקום. אמנם בשנים האחרונות לא תמיד הבריכה, שגודלה 8*3 מטר, מלאה, אבל גם אם היא ריקה המקום עדיין שווה ביקור ועצירה לפיקניק בין השדות של מבוא חורון.

איך מגיעים: מהכיכר בכביש 3 נפנה שמאלה לכיוון צפון, נחלוף על פני הכניסה למבוא חורון ונעצור בצומת ה-T הנמצא כמה מאות מטרים בהמשך הכביש. שביל הכניסה לבריכה נמצא משמאל.

כתבות נוספות

איך מתמודדים עם מאניה דיפרסיה?

מאניה דיפרסיה, או בשמה המקצועי הפרעה דו-קוטבית, היא אחת מהפרעות הנפש המורכבות והמאתגרות שמשפיעות על מיליוני אנשים ברחבי העולם. הפרעה זו מתאפיינת בתנודות קיצוניות במצבי

המשך קריאה »