זה בא לו טבעי

איילת לוין
2014-07-20 01:00:00
2014-07-20 01:00:00

את החווה האורגנית שלו הקים דני קמחי (41), דור שלישי לחקלאים, בכפר הנגיד. לפני שנפתח עבורו צוהר הגידול האורגני דני נחשף לאופן שבו צמחים ועופות טופלו בחקלאות הקונבנציונלית, לכל החומרים הכימיים שמכניסים להם ומה זה יכול לעשות לאדם המוזן מהם. הוא החליט לשנות כיוון.  "לעיתים, כשמרססים את החרקים שיכולים לפגוע בצמחים, מרססים רעל", הוא אומר. "הרעל נוגע בצמח ומשם יורד לאדמה והקרקע מורעלת גם לגידולים הבאים שגדלים בצורה רוטינית. אותם גידולים על אותו מיקום בקרקע. בבריאות לא משחקים. אני מאמין כשהגוף בריא ומרגישים טוב הכול סביבנו טוב יותר. המזון מזין גם את הגוף גם את הנפש".

היום הוא מגדל ומספק ללקוחותיו ירקות אורגניים בלבד, נקיים, טריים, כל ירק "אחד אחד", מבהיקים ועסיסיים.

ירקות ברשימת תפוצה

לפני כעשר שנים הכשיר קמחי את השטחים של אביו לגידול אורגני ושתל שני דונם של ירקות. תחילה סיפק את הגידולים לרשתות אורגניות כגון "ניצת הדובדבן" ו"טבע קסטל". היום הוא מגדל 30 דונם של מגוון רחב של ירקות אורגניים. כמאה סוגי ירקות על פני השנה. בישראל, רוב החלקות המוקדשות לגידול אורגני הן קטנות. כדי לדעת כיצד לעשות זאת בהקפים גדולים נסע קמחי לארה"ב ולמד את התורה ישירות מהמומחים – קהילת ה"איימיש" בפנסילבניה.

כיום דני מגדל במשתלה ומפקח על הירקות האורגניים משלב שתילת הזרעים, הנבטתם וגידולם. משם הם מגיעים בקו ישיר לבית הלקוח במסגרת חקלאות קהילתית, המבוססת על מודל CSA ((Community Sopported Agriculture. זהו מודל אלטרנטיבי, חברתי ואקולוגי, המאפשר לצרכן לקבל אוכל בריא וטרי תוך סיפוק יציבות שיווקית לחקלאי ובנוסף – תוך דילוג על פערי תיווך של משווקים. החיבור בין המגדלים לחברי הקהילה (מנויי החווה) מספק תמיכה הדדית ושותפות בגידול יבולים. הבטחת הקהילה לקחת את הסלים שדני אורגני מספק נותנת לו את הביטחון הכלכלי היחסי ובכך להשקיע את כל משאביו בטיפול במשתלה בצורה היעילה והאקולוגית ביותר. העודפים שאינם מגיעים ללקוחות הפרטיים נמכרים לרשתות האורגניות במחיר סיטונאי.

היום אחת הקהילות של "דני אורגני" נמצאת בתל אביב והם מקבלים את הירקות מהקטיף של אותו היום, הכי טרי שיש.

מה זה אומר להיות חלק מקהילה זו?

"בנוסף לשיתוף פעולה שבין המנויים לביני, הקהילה מחוברת ברשימת תפוצה, כל שבוע אנו שולחים עדכונים שוטפים על הנעשה בחווה. מה חדש ואיפה הדברים עומדים וגם מצרפים לחלק מהדברים הסברים. בתחילת החודש הוצאנו הודעה ובה הסבר על הסיבה בעלייה בכמות העגבניות ועל הזן אותם הלקוחות מקבלים – זן התמר. סיפרנו גם על מתנדב שהגיע אלינו מארצות הברית. בהודעה אחרת סיפרנו על זוג מתנדבים מקולומביה, על הבמיה שהגיעה לבשלות וכמובן הם מיודעים מה הם יקבלו בסל הקרוב, כולל הפתעות. כמו כן מדי פעם אנו מעבירים להם מתכונים שימושיים לשילוב הירקות שבסל במאכלים כאלה ואחרים. המנויים מקבלים גם פעם בשנה הזמנה ליום פתוח לבקר בחווה".

גידול בשיטת ה"שעון"

איזה סוג גידול יש בחווה שלך?

 "אנחנו מגדלים חמישים סוגי ירקות חורף וחמישים סוגי ירקות קיץ. קוראים לזה 'נוסחת השעון'. אם בשנה שעברה התירס היה במיקום אחד והפלפל במיקום שלידו, בשנה שלאחר מכן הם זזים ימינה. היות וסוגי הירקות ניזונים מויטמינים ומינרלים שונים בקרקע זה יוצר גידול מטייב, ההיפך מירק שגדל כל שנה באותו מקום ולוקח מהאדמה את אותם החומרים וכך היא פחות פורייה בשנה שלאחר מכן. מה גם שהאדמה אצלנו כבדה ושחורה (בניגוד לפנים הארץ שם האדמה קלה). זוהי אדמה מאד עשירה המייצרת טעמים חזקים לירקות".

למה חשוב לכם להקפיד על העונתיות?

"הגוף שלנו מרגיש יותר טוב כשהוא מקבל את הירק בזמן שלו ובעונה שלו".

איך אתה מדביר את החרקים? איך אתם מנקים את הצמחים?

 "אנחנו שוטפים את הצמחים במים נקיים, מה שמאפשר לצמח להתפתח. להדברה אנו משתמשים בחומרים טבעיים כמו שמנים או צמחים שגורמים למזיקים לזוז הלאה. למשל בקיץ אני משאיר חלקה של ירק מסוים שמהווה מלכודת טבעית לחרקים".

אילו ירקות יש בסל? יש גם פירות?

"הירקות משתנים על פי העונה. למעט עגבנייה, מלפפון וחסה – שמגיעים בסל במשך כל השנה. חוץ מאלה יש אצלנו עשרות ירקות בכל עונה ואנחנו מגוונים בכל סל וסל כמובן גם מתאימים לדרישות מסוימות במידה ויש. המנויים מקבלים סל צבעוני לפי המלצת התזונאים. יש לנו עלים מיוחדים, זנים אסייתים, בעלי טעמים ייחודיים כמו הבקצ'וי וטאט סוי (כרוב סיני), מיזונה (גידול חרדל יפני בעל עלים ירוקים) זאת בנוסף לירקות המוכרים: חצילים, גזר, שמיר, רוקט, כרישה, פלפלים אדומים מתוקים, עגבניות שרי, שעועית ועוד ועוד. יש אצלנו גם פירות, אבל פחות. אנחנו מביאים בסל בעונה מלון, נקטרינות וגם תירס סופר סוויט, שאוכלים אותו חי".

כמה עולים הסלים?

"הסל הקטן כולל משלוח עולה 110 שקל. מקבלים 12 סוגי ירקות. קילו מכל דבר. כמובן יש את העלים וירקות שמגיעים כיחידה ולא במשקל. סל כזה שוקל באזור השבעה קילוגרמים והוא מתאים לזוג עם ילד, לשבוע. הסל הגדול, סל משפחתי שבו מקבלים 15 סוגי ירקות ומשקלו מגיע לשמונה עד תשעה קילוגרמים, עולה 130 שקל כולל משלוח. משלמים בסוף החודש".

(צילום: איילת לוין)

כתבות נוספות

איך מתמודדים עם מאניה דיפרסיה?

מאניה דיפרסיה, או בשמה המקצועי הפרעה דו-קוטבית, היא אחת מהפרעות הנפש המורכבות והמאתגרות שמשפיעות על מיליוני אנשים ברחבי העולם. הפרעה זו מתאפיינת בתנודות קיצוניות במצבי

המשך קריאה »