השעון צלצל בשש וחצי, התעוררתם אפופי שינה ונזכרתם שהגיע הרגע המיוחל ושנת הלימודים מתחילה. רגע לפני שהערתם את ילדיכם הלומי החופש בוודאי ניגשתם אל המקרר כדי להוציא את המצרכים לכריך הבית ספרי. מה ארזתם לילדכם בתיק האוכל? לחמנייה עם חומוס ומלפפון חמוץ? גבינה צהובה, או אולי ממרח שוקולד? אם ילדכם עדיין בגיל בית הספר היסודי או הגן השליטה מה יאכל במהלך יום הלימודים עדיין נמצאת בידיכם, ותוכלו לבחור עבורו את האפשרות הבריאה ביותר. בתנאי שיסכים גם לאכול אותה. אם אתם הורים לנער או לנערה מתבגרים תיאלצו ברוב המקרים לסמוך על הבחירה שלהם, ולקוות שיכניסו לקיבתם גם מאכלים שאינם ספוגי שומן וסוכר. חלק ניכר מתלמידי התיכונים מבססים את התזונה היומיומית שלהם על מה שנמכר בדוכני המזון שבתחומי בית הספר, ואמורים להיות בפיקוח. האם המבחר שמוצע שם לנערים ולנערות המתבגרים עונה על כללי התזונה הבריאה? בדיקה שנערכה בחלק מבתי הספר התיכוניים בעיר על ידי בני נוער ויועצת תזונתית מעלה כי הערך התזונתי לא תמיד עומד בראש סדר העדיפויות. "ברוב הקיוסקים האלה תמצאו ברד כחול, בורקסים וסוכריות גומי", מחדדת ענת מטיאש, דיאטנית קלינית, תושבת מודיעין. הפתרון שהיא מציעה להורים, לרשות המקומית ולהנהלות בתי הספר – להיות עם האצבע על הדופק, לבדוק מה בדיוק אוכלים הילדים בהפסקות, ולהתחיל באכיפה מסיבית.
בורקס מחוץ לתחום
ברוב בתי הספר העל-יסודיים בעיר פועלים קיוסקים או דוכנים למימכר מזון. קהל היעד העיקרי הוא התלמידים בשעות ההפסקה. לאור העובדה שמכירת המזון מתבצעת בשטח בית הספר ומיועדת לילדים, האחריות על המחירים, איכות המזון וערכיו התזונתיים נמצאת בידי משרד החינוך, הנהלת בית הספר בשיתוף הנהגת ההורים והרשות המקומית. חוזר מנכ"ל של משרד החינוך קובע מפורשות מה מותר ומה אסור למכור שם. הנחייה שבחלק מהמקרים מעלימים ממנה עין. לפי החוזר ניתן למכור בתחומי בית הספר רק את סוגי המזון הבאים: פרי טרי, ירק טרי, סלט פירות, סלט ירקות, כריכים מלחם אחיד/פיתה/לחמנייה (רצוי מקמח מלא), עם ממרחים ותוספות ירק כמפורט להלן: ביצה קשה, חביתה, גבינה צהובה או תחליף לגבינה צהובה, גבינה מלוחה עד 5% שומן, חומוס, טחינה, פסטרמה, סרדינים, אבוקדו, גבינה לבנה או ממרחי גבינה עד 5% שומן. כמו כן ניתן למכור יוגורט, לבן עד 3% שומן, מעדני חלב בטעמי פרות עד 3% שומן ו-10% פחמימות, דגני בוקר דלי סוכר ושומן במנה אישית של עד 30 גרם, בתוספת חלב, וחטיף דגנים עד 6 גרמים שומן ליחידה. בדוכנים בהם נמכרים גם מוצרי בשר ניתן למכור לתלמידים חזה עוף או הודו עשויים בגריל ולא בטיגון. במחלקת השתייה מותרים למכירה רק מים, מיץ טבעי ללא תוספת סוכר, במנה אישית של 200 מ"ל לכל היותר, חלב, חלב בטעמים ושוקו.
נאסר באיסור חמור למכור בדוכנים הפועלים בתוך בתי הספר מזונות מטוגנים ועשירים בשומן, כגון צ'יפס וחטיפים מלוחים, מיני מאפה עשירים בשומן כגון בורקס, מלווח, ג'חנון
מזון מעובד, נקניקיות, שניצלים מעובדים ומטוגנים, מזונות עשירים בסוכר כגון עוגות, עוגיות, וופלים וממתקים. איסור נוסף חל על מכירת שתייה ממותקת.
סלט יקר
האם כל האיסורים הללו נאכפים? תלמידי התיכונים בעיר יודעים לספר שלא. הבורקסים נמכרים ללא כל הגבלה, במחיר זעום של חמישה שקלים. הכריכים, ברובם הגדול, אינם מקמח מלא אלא דווקא עשויים מלחמניות בגט. בכל קיוסק כזה ניתן להשיג משקאות ממותקים כמו ברד, קולה ושאר חבריו למשפחה המוגזת, ואף אחד אינו מנסה להסתיר את החטיפים. אותו חוזר מנכ"ל קובע עוד: "הנהלת המוסד החינוכי תבדוק את הרכב המזון והשתייה הנמכרים בשטחו, בתיאום עם הבעלות על אמצעי המכירה ו/או עם הרשות המקומית (אם חוזה ההתקשרות הוא בין הרשות לזכיין), ותפעל, במידת הצורך, לשנות את הרכב המזון והשתייה המוצעים ולהתאימם להמלצות המפורטות בחוזר", כך שהאחראים לנושא הם הנהלות בתי הספר והעירייה. "במודיעין לא בדקנו את כל התיכונים", מודה מטיאש, "אבל באלה שבדקנו עולה שיש בעיה רצינית עם מה שמוכרים שם".
למה את מתכוונת?
"אחד מכל חמישה ילדים בארץ נמצא בעודף משקל, והמספר הזה רק גדל. המגמה העולמית, וגם זו של משרד החינוך בישראל, היא לעודד לתזונה בריאה. יש תוכניות לימודים שלמות בנושא, והשנה שעברה הוגדרה כ'שנת בריאות' בבתי הספר, בדגש על מזון בריא. ואז הילדים יוצאים להפסקה, ומה קורה? הם ניגשים לקיוסק וקונים בהתאם ליכולת הכלכלית שלהם את מה שמציעים להם. אם זה שוקולדים כמו 'פסק זמן', בורקסים, יש בתי ספר שמוכרים אפילו ג'חנון!".
אילו בתי ספר בעיר בדקתם?
"היינו בכמה תיכונים. בעירוני א', למשל, גילינו שנמכרים בורקסים בכמויות. אין פירות, אין 'מוזלי', אין חטיפי אנרגיה בריאים, אין סלט פירות. יתרה מכך, לא רק שמוכרים שם דברים שאסורים לפי הרשימה של משרד החינוך, גם ידוע שילדים קונים לפי היכולת הכלכלית שלהם וכך נוצרת פה בעיה נוספת".
מה הבעיה?
"סלט ירקות עולה 15 שקל בעירוני ב' ו-17 שקל בעירוני א', בורקס עולה שליש – חמישה שקלים. מחקרים כבר הוכיחו שגם ילדים מודעים לתזונה נכונה יקנו ב-70% מהמקרים את מה שיותר זול, כדי שיישאר להם יותר כסף כיס ביד. כך שגם מי שרוצה לקנות סלט, יעדיף לקנות בגט ב-12 שקל או בורקס בחמישה שקלים".
אולי זה מה שהילדים אוהבים ורוצים לקנות?
"זה לא נכון. היום רוב הנערות בדיאטה ושומרות על התזונה שלהן, והרבה ילדים מודעים לאוכל בריא. סקרים שנערכו מעלים שאם היו מוכרים פרי טרי בשקל, כריכים קטנים יותר מלחמניות מקמח מלא, וסלט זול יותר – הרבה יותר ילדים היו בוחרים דווקא באפשרות הבריאה יותר. מעבר לזה, מה שמנגישים בקיוסקים האלה בתצוגה המרכזית זה דווקא את הדברים הלא בריאים – ברד כחול, סוכריות גומי, משקאות ממותקים. ילדי ישראל כבר ממוקמים בין עשרת המדינות השמנות ביותר בעולם המערבי, יש ילדים שסובלים מסוכרת, אז למה אין פה אכיפה של הרשויות או לפחות של הנהגות ההורים בבתי הספר? 26 אלף ילדים התחילו את שנת הלימודים במודיעין השנה, והם ניזונים רוב היום מזבל. ההורים דואגים להם לעוד חוג ועוד אחד, אבל מה עם התזונה שלהם? חינוך תזונתי בבתי הספר זה יפה וחשוב, אבל חייב להיות לזה גיבוי גם בקיוסקים שנמצאים בתוך בתי הספר. כשזה לא קורה, זה פשוט גול עצמי. אני לא רוצה כאן חלילה לפגוע בפרנסה של הזכיינים, בעלי הקיוסקים, אני רק רוצה שמישהו יאכוף את הנהלים וימזער את הנזקים עבור הילדים".
אין כמו סנדוויץ'
כל עוד זה לא קורה, והקיוסקים בבתי הספר ממשיכים למכור מוצרי מזון שלא הייתם רוצים שילדיכם יזונו ממנה, מטיאש מציעה לכם טיפ אחד חשוב: "תכינו לילדים סנדוויצ'ים בבוקר, ותבררו טוב-טוב מה הם קונים בקיוסק, מה הם אוכלים, ותדריכו אותם איך לא להתפתות ומה לא לקנות".
מה צריכה לכלול תזונה בריאה?
"העיקרון המנחה הוא שהתפריט האידיאלי צריך להכיל את כל קבוצות המזון. עיקר הקלוריות צריכות להגיע ממזונות עשירים בפחמימות, כמו דגנים (לחם, אורז, פסטה) וקטניות (אפונה, עדשים שעועית). רוב המזונות צריכים להיות ירקות ופירות, ובכמויות קטנות יותר בשר, ביצים, מוצרי חלב, דגים, חלבון ומזונות עשירים בשומן 'טוב' – כמו שמן זית, טחינה, אגוזים, שקדים, אבוקדו וכדומה. הממתקים באים במקום האחרון. יש להרגיל את הילדים כבר מגיל צעיר לשתות בעיקר מים. השתייה הממותקת מעלה את הסיכון להשמנה ולהתפתחות חוסרים תזונתיים, לכן מוצע להגביל את השתייה הממותקת רק לסופי שבוע או כשבאים אורחים למשל. לא להכניס זאת לתזונה היומית. על ההורים להיות ערים להרגלי האכילה של ילדיהם, ולהקנות הרגלי אכילה שלא במקביל לצפייה בטלוויזיה או גלישה במחשב. חשוב לעודד פעילות גופנית והליכה לחוגים, ובעניין זה מומלץ לבחור עם ילדיכם פעילות גופנית שמועדפת עליהם".
מעיריית מודיעין נמסר בתגובה: "על פי הוראות המכרז שהעירייה קיימה להפעלת מזנונים בבתי הספר בעל המזנון מחוייב למכור לתלמידים מוצרי מזון בריאות ולעמוד בתמחור המוצרים, כפי שנקבעו במכרז. העירייה תבצע לאורך כל שנת הלימודים בדיקות של מפעילי המזנונים על מנת לוודא כי הם עומדים בתנאי המכרז ולאכוף אותם במידה והתנאים לא ימומשו".
———————————————–
ארוחת הבוקר
מחקרים מראים שארוחת בוקר משפרת את תפקוד המוח והזיכרון, וילדים שאכלו ארוחת בוקר קבלו ציונים טובים יותר במבחנים מאלה שלא אכלו ארוחת בוקר מאוזנת. כוס חלב עם דגנים מלאים או גביע יוגורט עם פרי או פרוסת לחם עם ממרח כלשהוא, או כוס שוקו עם 2 קרקרים מחיטה מלאה או חטיף בריאות, בהחלט יכולים להספיק.
ארוחת עשר
ישנה חשיבות רבה בהצטיידות בארוחת עשר לבית הספר. בעיקר מכיוון שהיא עוזרת להרחיק את הילדים מהקיוסקים שבהם נמכרים הפיתה עם הצ'יפס, הבורקסים, הלחמניות עם הנקניקיות, השתייה הממותקת, והרבה-הרבה ממתקים. ארוחת עשר צריכה לכלול פחמימות, חלבונים, ויטמינים ומינרלים כמו ברזל, סידן, אבץ, פרי ושתייה. את הכריך המוכר עם ממרח השוקולד יש להכין רק פעם בשבוע, בשאר הימים ניתן לגוון בממרחים שונים. יש להקפיד שהכריך לא יהיה מתוק מדי או חריף מדי. הצעות לדוגמא: גבינה עם זיתים, פסטרמה, ביצה עם טונה, אבוקדו, אנשובי, קטשופ וגבינה צהובה, חומוס או טחינה. כדאי להוסיף ירקות לכריך או בצד, כדי שהילדים יתרגלו שבכל ארוחה יש לאכול ירקות. אם הילד מתנגד לאכול כריך יש לשלוח עמו חטיף בריאות או יוגורט עם גרנולה בקופסא, אך בשום אופן לא לדלג על הארוחה החשובה הזו. בנוסף לכריך במשך היום יש להוסיף פרי. אם הילדים מסיימים ללמוד בשעה מאוחרת יותר מ-14:00 ניתן להוסיף חטיף אנרגיה או כריך נוסף.
שעת הצהרון
הארוחות בצהרון מסופקות על ידי חברות קייטרינג, ואלו מספקות רשימה של מה שהן מגישות, כאשר התפריט מתחלף מדי שבועיים. כדאי שההורים יבדקו את התפריט, ואפילו יעשו ביקורים ויראו מה מגישים. זכותם של ההורים להתערב ולדרוש שלא יוגשו מאכלים מטוגנים ומרובי שמן. יש להנחות ילדים בעודף משקל לקחת תוספת רק מהירקות, ואף רצוי לשלוח עם הילד עוד ירקות טריים, חתוכים.
אחר הצהריים – שעת הפרי
אחרי הלימודים או אחר הצהריים ילדים ירצו בדרך כלל לאכול "משהו מתוק". עדיף לנתב אותם לכיוון פרי ,פירות יבשים או חטיף בריאות. ניתן לאכול ממתק אחד ביום שערכו הקלורי לא יעלה על כמאה קלוריות ליחידה. הממתק דל בערכים תזונתיים, אך בעל טעם חזק ואהוב כמו שהילדים אוהבים. חשוב לא לצור איסור מוחלט שגורר אחריו סקרנות יתר וחשק מוגזם בקרב הילדים, ולכן יש לצרוך באופן מתון ממתקים, חטיפים ושתייה ממותקת באמצעות קנייה נקודתית. בהחלט לא מומלץ להעמיס מגירות שלמות בדברי מתיקה בבית.
ארוחת ערב
חשוב להנהיג בבית ארוחות מסודרות, והערב, כאשר כולם חוזרים מהעבודה ומיתר העיסוקים הינו זמן מתאים. מעבר להקניית הרגלי אכילה נכונים ומאוזנים, לארוחת הערב חשיבות נוספת לגיבוש המשפחה ובהידוק הקשר שבין ההורה לילד. גם על פי מחקרים נמצא כי ארוחה משפחתית ביום מונעת השמנה בקרב בני נוער. בארוחה זו יש להשתדל לספק את כל מה שלא סופק במשך היום, למשל אם הילד לא אכל מספיק ירקות במהלך היום אז זו ההזדמנות להשלים את החסך. יש לזכור כי האיזון הוא על בסיס שבועי ולא יומי, ולא חייבים לאכול בכל יום אותו דבר. הגוף מספיק חכם כדי להתגבר על הפערים.