השתלות עצם בחניכיים – תופעות לוואי, סיכונים והחלמה

אם אתם צפויים לעבור את ההליך,למרות שמדובר בפרוצדורה נפוצה, חשוב שתבינו אילו תופעות לוואי תיתכנה לאחר הטיפול וכיצד נראית ההחלמה מיד לאחר מכן. המידע הזה יעזור לכם לאורך כל הדרך ויאפשר לכם ליהנות, בסופו של דבר, מתוצאות מוצלחות.

תוכן פירסומי
Enis Yavuz on Unsplash

השתלות עצם בחניכיים נחשבות לאחד ההליכים היותר שכיחים ברפואת השיניים של היום ובעזרתן ניתן לשקם את נפח העצם באזורים שבהם קיימת ספיגת עצם משמעותית. הליך זה, המכונה גם השתלת עצם בחניכיים – אוגמנטציה, מהווה, לעיתים קרובות, השלב המקדים וההכרחי לפני השתלת שיניים, מתוך מטרה ליצור בסיס מתאים לקליטת השתל.

מהי השתלת עצם בחניכיים ומדוע היא נדרשת
כאשר מדברים על השתלת עצם בחניכיים – אוגמנטציה, מתכוונים להליך כירורגי שמטרתו להוסיף, כאמור, נפח לאזורים בלסת שבהם קיימת ספיגת עצם או חוסר בעצם. ספיגת עצם כזו יכולה להתרחש בשל אובדן שיניים, בעקבות מחלות חניכיים מתקדמות, טראומה או סיבות אחרות, המשפיעות על בריאות העצם וכאשר נפח העצם איננו מספק, לא ניתן לבצע השתלות שיניים בצורה בטוחה, שכן השתל זקוק לכמות מספקת של עצם כדי שייקלט בהצלחה. ההליך עצמו מתבצע באמצעות הוספת חומר שתל עצם, שיכול להגיע ממקור עצמי (כלומר, נלקח מאזור אחר בגוף), ממקור אנושי (בנק עצם), ממקור חי (בעלי חיים) או להיות סינתטי. לאחר הוספת החומר, מכסים את האזור ברקמת החניכיים ומאפשרים, באופן הזה, לעצם להתחדש ולהתאחות עם חומר השתל. שיטת השתלת העצם והטכניקה שבה יבחר הרופא להשתמש תלויים במידת מורכבות המקרה והיקף החסר.

אילו סיכונים ותופעות לוואי עלולות להופיע לאחר ההליך
למרות שהליך השתלת עצם בחניכיים – אוגמנטציה נחשב לבטוח יחסית, ישנם מספר סיכונים ותופעות לוואי אפשרויות שחשוב לקחת בחשבון. הסיכון השכיח ביותר הוא זיהום באזור ההשתלה, שיכול לבוא לידי ביטוי באודם מקומי, נפיחות, הפרשה מוגלתית או כאב. דחיית חומר השתל היא סיכון נוסף, ובייחוד כאשר הגוף לא מקבל את החומר הזה, מה שעלול להצריך את הסרתו של השתל וטיפול מחדש. דימום שנמשך יותר מ-24 שעות הוא תופעת לוואי אפשרית, מה שמעיד על בעיה ומחייב התייעצות מהירה עם הרופא המטפל. וכמובן, ובדומה לכל הליך כירורגי, גם במקרה זה קיים סיכון לפגיעה בעצבים סמוכים, מה שעשוי לגרום לתחושת נימול או חוסר תחושה זמנית או קבועה באזור. עוד חשוב לקחת בחשבון אפשרות לתגובה אלרגית לחומר השתל או לחומרי ההרדמה, שנחשבת לנדירה מאד אך בהחלט אפשרית, וגם התפתחות של נמק של העצם (אוסטאונקרוזיס) באזור ההשתלה, האופיינית למטופלים המטופלים בתרופות מסוימות.

כיצד ניתן להתמודד עם הכאב ואי הנוחות בתקופת ההחלמה
ההתמודדות עם הכאב ואי הנוחות לאחר השתלת עצם בחניכיים – אוגמנטציה מתחילה בשימוש נכון בתרופות שנרשמו על ידי הרופא, הכוללות לרוב משככי כאבים ואנטיביוטיקה למניעת זיהום. במקרה של כאב ואי נוחות שמטרידים מאד, מומלץ גם להניח קרח על הלחי החיצונית באזור הניתוח למשך 10 עד 15 דקות בכל פעם במהלך 24 עד 48 השעות הראשונות, עם הפסקות של 20 דקות מפעם לפעם. מזון רך בימים הראשונים יכול לעזור וגם למנוע פגיעה בתפרים באזור ההשתלה וכן הימנעות מצחצוח ישיר באזור עצמו. בנוסף, כדאי להשתמש בכרית נוספת כדי שהראש יהיה מורם יותר בזמן השינה, מה שיכול לעזור להפחית את הנפיחות במקום ולאפשר נוחות רבה יותר ובכל מקרה, במידה והכאב חריג מאד, יש חום ודימום משמעותי, חשוב מאד ליצור קשר מידי עם הרופא.

 

כמה זמן לוקח להחלים באופן מלא
תהליך ההחלמה לאחר השתלת עצם בחניכיים יכול להיות ממושך עד היווצרותה של עצם חדשה וחיבורה לחומר השתל. באופן כללי, הכאב והנפיחות לאחר ההליך מתמתנים משמעותית בתוך 3 עד 7 ימים, ואילו הסרת התפרים מתבצעת בדרך כלל בתוך 10 עד 14 יום לאחר ההליך וההחלמה של הרקמות מתרחשת בטווח של בין שבועיים ל-4 שבועות. היווצרות העצם החדשה, שהוא השלב האחרון בהחלמה, מתרחשת בדרך כלל בתוך 3 עד 4 חודשים, או במקרים מורכבים בתוך חצי שנה עד 9 חודשים. רק לאחר תקופה זו ניתן לבצע את השתלת השיניים, שכן אז קיימת עצם חדשה יציבה שמוכנה לקליטת השתל.

מהם הגורמים שמשפיעים על הצלחת הטיפול
מידת הצלחת השתלת עצם בחניכיים – אוגמנטציה תלויה בלא מעט פרמטרים, ביניהם, ואולי גם בראש ובראשונה, ניסיונו ומיומנותו של הרופא המטפל. מעבר לכך, איכות וכמות העצם הקיימת לפני ההליך מהווה בסיס חשוב, כאשר מצב התחלתי טוב יותר מגדיל את סיכויי ההצלחה. התאמת חומר השתל למקרה הספציפי היא קריטית, שכן סוגים שונים של חומרים מתאימים למצבים קליניים שונים, וגם מצבו הבריאותי הכללי של המטופל. וכמובן, מעקב רפואי צמוד, הקפדה על הגעה לביקורות וזיהוי מוקדם של בעיות שונות אפשרויות, יכולים גם הם להשפיע משמעותית על הצלחת הטיפול.

 

 

 

כתבות נוספות

המסע אל הפסגה

יקיר פרנקלין ממודיעין חיפש אתגר לכבוד יום הולדתו ה-50, ומצא אותו בדמות השתתפות במסע להר הקילימנג'רו באפריקה מטעם ארגון שלוה, הפועל לשילוב בעלי צרכים מיוחדים בחברה. יחד עם צעיר עם שיתוק מוחין שנעזר בקביים, סבתא בת 71 וגמלאים, הניף פרנקלין את דגל החטופים על פסגת ההר הגבוה ביותר ביבשת

המסע אל הפסגה

יקיר פרנקלין ממודיעין חיפש אתגר לכבוד יום הולדתו ה-50, ומצא אותו בדמות השתתפות במסע להר הקילימנג'רו באפריקה מטעם ארגון שלוה, הפועל לשילוב בעלי צרכים מיוחדים בחברה. יחד עם צעיר עם שיתוק מוחין שנעזר בקביים, סבתא בת 71 וגמלאים, הניף פרנקלין את דגל החטופים על פסגת ההר הגבוה ביותר ביבשת

המשך קריאה »