ביום שישי האחרון סמוך לשעה שבע וחצי בבוקר גילו זוג הורים תושבי מודיעין, כי תינוקם, בן שנה וחודשיים שוכב במיטתו אולם הוא ללא נשימה.
ההורים המבוהלים מיהרו להזעיק את אנשי מד"א. צוות רפואי שהגיע למקום ברחוב דן (הכתובת המדוייקת שמורה במערכת) שבשכונת השבטים בעיר, החל מיד בביצוע פעולות החייאה, אולם בתום מאמצים שנמשכו זמן רב, נאלצו אנשי הצוות לבקש מרופא שיגיע למקום ויקבע את מותו של התינוק. לדברי הורי התינוק הוא לא חש בטוב בימים האחרונים, אולם לא ידוע על מחלות כרוניות שמהן סבל.
מספר הפראמדיק איקו מנשה: "מצאנו אותו בלי דופק ובלי נשימה. לאחר מאמצי החייאה לא היתה ברירה וקראנו לרופא שקבע את מותו".
לבית המשפחה הגיעו גם שוטרים מתחנת מודיעין שפתחו בחקירה כפי שמתחייב בכל מקרה מוות. כעבור זמן קצר עזבו השוטרים את המקום לאחר שהתברר כי אין בסיס לחשדות פליליים או לרשלנות.
לפעמים אפשר להציל
אין זה המקרה הראשון של "מוות בעריסה" שאירע במודיעין במהלך השנה האחרונה, לפחות שני מקרים נוספים אירעו בעיר במהלך השנה שחלפה. אחד מהם במשפחתון ברחוב נחל עמוד, שם השכיבה מטפלת בפעוטון את התינוקות לישון בשעות הצהריים, אולם כשהתעוררו התינוקות הבחינה המטפלת כי אחד התינוקות לא התעורר משנת הצהריים שלו וכי הוא הכחיל. היא מיהרה להזעיק את מד"א והפראמדיקים ביצעו בו ניסיונות החייאה, ללא הועיל. מקרה נוסף אירע בבית המשפחה, כשתינוק נמצא ללא רוח חיים.
במודיעין עילית, לעומת זאת, הצליחו לפני כשלושה חודשים פראמדיקים של אירגון "איחוד הצלה" להציל את חייו של תינוק בן שבועיים שנמצא בביתו שברחוב הריטב"א כשהוא ללא הכרה וללא נשימה. המקרה אירע במוצאי שבת כשהתינוק איבד לפתע את הכרתו. בתום ההחייאה המוצלחת שנמשכה זמן רב ובמהלכה התעקשו החובשים להילחם על חייו של הפעוט, הם הצליחו לעוררו לבסוף והעבירו אותו בניידת טיפול נמרץ לבית החולים לבדיקות, כאשר יש סבירות נוספת כי התינוק סבל ממחסור בנוזלים.
ד"ר שלמה שמעוני, רופא פנימי ורופא ילדים ממודיעין: "הייתי אישית בשלושה מקרים של מחוות בעריסה במודיעין. זה נורא כי ברוב המקרים אין מה לעשות כדי להציל את התינוק".
איך הגעת למקומות האלה?
"אני מחזיק ביפר של אירגון 'איחוד הצלה'. לצערי, בשלושת המקרים שהייתי נוכח בהם, התינוקות נפטרו"
לדברי ד"ר שמעוני, שכיחות מקרי "מוות בעריסה" גבוה במיוחד בגילאי חצי שנה עד שנה, אך המסגרת הרחבה יותר מתייחסת גם לגיל שנה וחצי.
יש בכלל דבר כזה "מוות בעריסה" או שמדובר רק בביטוי?
"זה יותר ביטוי מתיאור רפואי. תינוקות עלולים למות במיטה מסיבות שונות, אך ברוב המקרים שבהם אין היסטוריה קודמת, מדובר בהפרעה נשימתית. ההערכה בקרב החוקרים היא שמדובר במערכת נשימה שבגיל הזה עדיין איננה בשלה עד הסוף ולכן תוך כדי שינה התינוק מספיק לנשום".
ניתן למנוע זאת?
"ניתן למנוע את התופעה אם כי לא לגמרי, על ידי שימוש במכשיר סנסור פשוט שנקרא 'בייבי סנס' שקולט את נשימת התינוק. אם לפתע הנשימה מפסיקה הוא מתחיל לצפצף. ואז – או שהתינוק עצמו מתעורר מהציפצוף ומתחיל לנשום בכוחות עצמו, או ההורים חשים אליו ומעירים אותו".
אתה מאמין למכשיר הזה?
"לפני כמה שבועות נולדו לי נכד ונכדה וקניתי להם מתנה שני מכשירי בייבי סנס, שיהיה ליתר ביטחון".
(צילום אילוסטרציה)