הסבה מקצועית מאפשרת לעזוב עבודה מסוימת לטובת תפקיד חדש. היתרון של הסבה הוא ניצול הניסיון הקיים והידע האקדמי של המועמד. בעזרת הניסיון והידע ניתן לקצר את תהליכי ההכשרה לתחומי הסבה מסוימים. במילים אחרות, מי שעובר הסבה לא צריך ללמוד את כל הנושאים מההתחלה כמו סטודנט לתואר ראשון. היקף לימודי ההסבה נקבע לפי ההכשרה הקודמת ולפי התפקידים המקצועיים שבוצעו על ידי המועמד.
בשנים האחרונות ניתן לזהות עלייה משמעותית בביקוש להסבה מקצועית. זו לא תופעה שקיימת רק בארץ והיא מזוהה עם צעירים בכל רחבי העולם. הסיבה העיקרית לכך היא היצע רחב יותר של משרות. עובדים במשק המודרני כבר יודעים שהם לא חייבים להישאר מוגבלים למקום עבודה אחד בלבד. הם רואים מסביבם את המשרות החדשות, מציבים את הסיפוק האישי בראש סדר העדיפויות ומבינים שהם תמיד יכולים לבצע התאמות ושינויים.
מעבר לכך, יש שינוי חברתי מסוים באופן שבו תופסים העובדים את מקום העבודה. אם בעבר נהוג היה להתייחס למקום העבודה כסוג של התחייבות לכל החיים, הרי שכיום מדובר על תפיסה הפוכה לחלוטין: מקום העבודה הוא בסך הכל כלי להתפרנס ולהרוויח כסף. אם בכל זאת רוצים להשיג תחושת סיפוק ממקום העבודה, ניתן לעשות זאת עם הסבה מקצועית ובעזרת ארגז כלים חדש.
היתרונות של הסבה להוראה
מי שרוצה לבחור תחום הסבה לפי מידת פופולאריות צריך להכיר רשימה שכוללת גם ענפים שונים בתכלית. בראש הרשימה נמצאת האופציה של הסבה להוראה. תכניות הסבת אקדמאים להוראה עונות על הצורך של משרד החינוך בשילוב מורים חדשים במערכת. מורים מקצועיים עם תעודה אקדמית עוברים הסבה זריזה שנמשכת 2-3 שנים בלבד, ולאחר מכן יכולים להתחיל לעבוד בבתי ספר יסודיים, בחטיבות ביניים או בתיכון.
הכשרה מסוג הסבת אקדמאים מיועדת לבעלי תואר שמוכר על ידי המועצה להשכלה גבוהה. אם התואר האקדמי הוא באותו תחום התמחות שבו מעוניין המורה ללמד, ניתן לבצע השלמה עם לימודי חינוך בלבד. לעומת זאת, בעלי תואר אקדמי שרוצים ללמד נושא אחר מההכשרה שלהם יצטרכו לעבור מסלול ארוך יותר.
ברמה הטכנית, לימודי הוראה עבור אקדמאים בעלי תעודה רלוונטית נמשכים בממוצע 36-60 שעות. משך הלימוד נקבע כמו תמיד בהתאם לתחום התואר האקדמי. תכניות הלימוד אפשריות בכל המסלולים וההתמחויות. הן נלמדות במכללות והן נמצאות תחת פיקוח של משרד החינוך. הביקוש להסבה להוראה נובעת מהצורך של אנשים צעירים בגמישות, מהחיפוש שלהם אחר סיפוק ומהדרישה לניהול חיי משפחה וקריירה מקבילים עבור גברים ונשים כאחד.
מה עומד מאחורי הסבה להייטק?
עוד תחום פופולארי ברשימת מקצועות ההסבה הוא הייטק. זה תחום מבוקש גם בקרב מי שעושה את צעדיו המקצועיים הראשונים בעולם העבודה המודרני, אך מעניין לבדוק מה עומד מאחורי הסבה ספציפית. בניגוד למה שנהוג לחשוב, לא כל האנשים מתעניינים בהסבה להייטק בגלל המשכורות הגבוהות.
הביקוש להסבה להייטק נובע בראש ובראשונה מתחומי עניין אישיים. בעידן שבו כל ילד מקבל מכשיר חכם כבר מגיל צעיר, אין פלא שיש יותר אנשים שחושבים שיש להם מה לתרום. אנשים כאלה מכירים מקרוב את עולם המחשבים והם מעוניינים להשפיע עליו מבפנים. הידע שלהם נצבר לאורך השנים והם לא תמיד מקבלים הזדמנות ליישם אותו. אותם אנשים מבצעים הסבה כאשר הם מרגישים לא מסופקים במשרה מסוימת, או לחילופין כאשר הם מגלים שהידע שלהם מבוקש במקומות אחרים.
תכניות הסבת אקדמאים לתחום ההייטק נמשכות זמן רב יותר בהשוואה להסבה להוראה, אך גם כאן ניתן לראות הבדלים שנובעים מסוג התפקיד. כמו כן, יש להביא בחשבון את האופן שבו משפיעים חידושים טכנולוגיים על מסלולי ההסבה. מכללות שמציעות הסבה להייטק לא יכולות להרשות לעצמן לקפוא על השמרים. הן נדרשות כל הזמן לעדכן את תכניות הלימודים ולהציע לתלמידי ההסבה רק מידע עדכני. מידע כזה יאפשר להם להשתלב בקלות בתחום העבודה ובסופו של דבר אולי גם להשיג משכורות גבוהות יותר.
המקצוע המפתיע ברשימה: הסבה לסיעוד
אקדמאים בעלי תואר ראשון לפחות יכולים לעבור הסבה לסיעוד. החדירה של המקצוע הזה לרשימת תחומי ההסבה המבוקשים מפתיעה, כי הוא לא מזוהה עם שכר גבוה או תנאים מעולים. סיעוד הוא מקצוע תובעני שדורש מחויבות מלאה. מי שעובר הסבה לסיעוד נדרש לזכור זאת עוד בשלבי ההכשרה, להשקיע לא מעט משאבים בהשתלבות במקצוע ולאחר מכן גם למצוא משרה מתגמלת.