חברת פיתוח התרופות "ביוליין RX" עוזבת את ירושלים ועוברת למודיעין. החברה חתמה על הסכם שכירות עם חברת CPM של עמיקם אורן, על פיו תעבור חברת הביוטכנולוגיה לבניין "אטריום" בפארק הטכנולוגי – בניין שנפתח לפעילות לפני כחודשיים, ולפי אורן כ-90 אחוז משטחיו כבר הושכרו.
ביוליין שכרה שטח של 1,600 מטרים רבועים, המשתרע על שתי קומות בבניין "אטריום". בשטח זה ימוקמו גם המשרדים וגם המעבדות. מהחברה לא נמסר גובה שכר הדירה שהחברה תשלם, אולם על פי הערכות והסכמים של גופים מסחריים אחרים באזור – המספר העיקרי לייחוס הוא כ-50 שקל למ"ר. לפי מפתח זה, ביוליין תשלם על השכירות כ-80 אלף שקל בחודש.
פיליפ סרלין, סמנכ"ל הכספים והתיפעול של חברת ביוליין, מסר: "ההחלטה לעזוב את ירושלים ולעבור למודיעין נבעה בעיקר מהעובדה שמודיעין נגישה לכבישים ראשיים באזור. בהם כביש 6, כביש 431 וכביש 1. מודיעין היא כבר עיר מרכזית. המיקום הוא זה שהכריע".
סרלין הוסיף כי המעבר עצמו יתבצע במהלך המחצית הראשונה של שנת 2015 והעברת החברה כולה למודיעין תושלם עד לקיץ הבא.
את העיסקה סגר יגאל יונה, מנכ"ל ובעלים משותף של סוכנות אנגלו-סכסון במודיעין, שטיפל בתיק במשך מספר חודשים. עמיקם אורן אמר לאחר הסיכום: "לעיר מודיעין יש עדיין אתגר לא קטן להצליח ולמשוך אליה חברות הייטק מסוגה של ביוליין. העיר צריכה לשאוף להפוך את הפארק הטכנולוגי בליגד לאזור תעסוקה מאופיין בחברות הייטק כמו הר חוצבים בירושלים או רמת החייל בתל אביב".
אורן מעריך כי מעבר ביוליין למודיעין ישמש כקטליזטור לחברות הייטק אחרות להצטרף לפארק הטכנולוגי: "הצעד הזה בהחלט ימשוך חברות אחרות, ואנחנו כעיר צריכים לעזור למתג את המקום כאזור הייטק".
בואה של חברת טכנולוגיה מתקדמת כביוליין למודיעין הוא מהותי לקידום הפארק הטכנולוגי בעיר ומהווה זריקת עידוד חשובה לעוסקים בהפיכת איזור התעסוקה לפחות לוגיסטי ויותר טכנולוגי. בעבר נשמעה ביקורת רבה על שמה שהיה אמור להיות מרכז הייטק הפך למרכז מחסנים. עם הביקורת הזו התמודדו ראש העיריה חיים ביבס ואנשי החברה הכלכלית בעיקר באמצעות נשק אחד – סבלנות.
"יכולה לפרוץ בכל רגע"
ביוליין RX היא חברה ציבורית שנסחרת בבורסה בתל אביב ושאת רוב מניותיה (83.3%) מחזיק הציבור. השאר מוחזק ע"י בעלי עניין, בהם המנכ"ל ד"ר כנרת סויצקי, שמחזיקה במניות בשווי נוכחי של כחצי מיליון שקל.
נכון ליום ראשון השבוע, על פי נתוני המסחר בבורסה שווה ביוליין 208 מיליון שקל. זאת לאחר שהחברה איבדה עשרות אחוזים משווי השוק שלה במהלך השנתיים האחרונות. מתחילת 2014 איבדה מניית החברה 37.8% מערכה – בעיקר בשל אי התממשות הבטחה לפיתוח תרופה יעילה לסכיזופרניה. עם זאת – ב"צינור" של החברה יש פיתוחים נוספים, שבהם מאמינים המשקיעים.
החברה נוסדה בשנת 2003 ע"י מספר גופים העוסקים בתחום התרופות, בהן חברת הענק "טבע" וקרנות הון הסיכון "פיטנגו" ו"גיזה". אליהם חברה גם "הדסית" – חברת בת של בית החולים הדסה בירושלים, שעוסקת ביישומים מסחריים של פיתוחים רפואיים שמתבצעים בתחום בית החולים. חלק קטן בהקמה היה גם לרשות לפיתוח ירושלים.
ביוליין עוסקת (באופן ישיר וגם באמצעות חברות שבבעלותה) בפיתוח תרופות למגוון רחב של מחלות: מחלות לב, סרטן הדם ועוד. בנוסף לתרופות עוסקת ביוליין גם בפיתוח חלבונים ומולקולות ליישומים אחרים. בשנה שעברה חתמה על הסכם עם חברת ענק סינית, על פיו ביוליין תפתח מולקולה שמיועדת לטיפול בצהבת נגיפית מסוג C. זהו שוק ענק עבור ביוליין, שכן בסין חיים קרוב לחמישים מיליון בני אדם שנדבקו בצהבת הנגיפית. יותר מכל מקום אחר בעולם.
החברה מחזיקה כיום במספר תרופות בשלבי פיתוח ראשוניים בהן תרופות לטיפול בסכיזופרניה, בהתקפי לב, לדלקות במעי ולטיפול נגד השמנה.
אנליסטים בשוק ההון בארצות הברית ובישראל הדגישו לא פעם כי בצנרת של החברה יש מספר תרופות גדול ומרשים בשלבי פיתוח שונים ואפילו אם רק אחת מהן תגיע לשלב המימוש העיסקי, חברת ביוליין תהפוך לענק תרופות.
בשנת 2007 הצליחה ביוליין לגייס יותר ממאתיים מיליון שקל בהנפקה שנחשבה אז לגדולה ביותר שהתקיימה בתחום הביומד בשוק ההון בישראל. הגיוס הענק העניק לביוליין אז שווי שוק של כחצי מיליארד שקל. אולם כאמור – מאז חלה שחיקה בשווי החברה, שעדיין לא הצליחה לייצר הכנסות וכיום שווי השוק שלה עומד על 208 מיליון שקלים. אנליסט בשוק ההון המתמחה בביוטכנולוגיה אמר השבוע ל"מודיעין News": "זהו מצב רגיל בשוק הזה. חברות עתירות ידע יכולות לעבוד במשך שנים על 'אש קטנה', כשמדי פעם יש להן הצלחות קטנות וגם כשלונות קטנים. כל אחד מהן יכולה, ממש מחר ובלי התראה מוקדמת, לפרוץ פתאום קדימה".
החממה נשארת בירושלים
ביוליין RX פועלת בשוק התרופות החל משלבי הפיתוח המוקדמים ועד לשלב הניסויים הקליניים המתקדמים. למעשה, קבוצת ביוליין RX מאתרת, בעיקר במעבדות של אוניברסיטאות את התרופות בעלות הפוטנציאל הרב ביותר, רוכשת אותן ומפתחת את התרופות הפוטנציאליות, במטרה להביאן לשלב של מימוש מסחרי.
לאחרונה הודיעה החברה כי רשמה בארצות הברית פטנט על תרופה שנועדה למנוע רעילות מגלוטן. כמו כן היא נמצאת בשלב של ביצוע ניסויים קליניים בתרופה לטיפול במחלת הצליאק. בחודש יוני האחרון הודיעה החברה כי רכשה מאוניברסיטת קולורדו שבארצות הברית את הזכויות לתרופה לטיפול בכאב נוירופאתי, הנובע מפגיעה במערכת העצבית.
מיולי 2011 נסחרות מניות החברה גם בבורסת הנאסד"ק שבארצות הברית, בנוסף לבורסה בתל אביב, שם היא נסחרת במדד ת"א ביומד. החברה מחזיקה בשליטה מלאה במספר חברות בנות, בהן גם בחממה טכנולוגית שנמצאת בירושלים תחת השם "ביוליין אינוביישנס ירושלים".
ממאזן החברה האחרון עולה כי ההון העצמי שלה הוא כמאה מיליון שקל וכי החברה רשמה ברבעון האחרון הפסד של 14 מיליון שקל, הנובע מכך שהתרופות שהיא מפתחת נמצאות עדיין בשלבי ניסויים קליניים ופרה קליניים וטרם הבשילו למכירה לציבור הרחב. כך שהחברה עדיין לא רושמת הכנסות.
(צילום יח"צ)