"בין מאתיים ל-250 דירות יד שניה נמכרו במודיעין מתחילת שנת 2016 באמצעות מתווכים, שזה בערך כמחצית מסך כולל של 502 דירות יד שניה שנמכרו בעיר תקופה זו". כך ציין איש הנדל"ן זאב שומכר בכנס הפתיחה של לשכת המתווכים של מודיעין.
לכנס הגיעו כמאה וחמישים מתווכים מעשרות משרדי תיווך בעיר, ששמעו הרצאות מאנשי בנק מסחרי שהעניק את החסות הכספית לכנס וממהנדס העיר צחי כץ, שהציג להם את הפרויקטים החדשים בתחום הנדל"ן בעיר. ובעיקר את עיקרי תוכנית המתאר החדשה מודיעין 2035 שיוצאת לדרך בקרוב.
אירגון הגג של מתווכי ישראל שלח לכנס את הנשיא ואת סגנו, עם מסר ברור עד כמה מודיעין חשובה במערך התיווך הארצי. ולראיה ציין הנשיא לוי, שהוא גם יו"ר אירגון מתווכי ירושלים, כי "בירושלים רשומים 250 מתווכים". מספר סביר לעיר בת 800 אלף תושבים, אבל ההפתעה הגדולה יותר היתה כשהתברר – כפי שדיווחה המתווכת ליזה טולדנו – כי במודיעין רשומים לא פחות מ-412אלה. על פי הערכות, כ-250 מהם הם מתווכים פעילים.
מהנדס העיר כץ תיכנן לדבר על עבירות בניה וחריגות בניה שלא פעם "תוקעות מקל" בגלגלי עיסקת נדל"ן, אבל הפליג בתיאורים על הפרויקטים המתוכננים בעיר, הבטיח לקהל ש"אנחנו מאמינים שהגבעות הדרומיות הן בעלות ערך טבע גבוה ולכן כרגע אנחנו לא מתכוונים לגעת בגבעות הדרומיות אלא להשאיר אותן כפי שהן ולתת לדורות הבאים בעוד שלושים ארבעים שנה את האפשרות להחליט לגבי עתודות הקרקע האלה", מה שסחט מחיאות כפיים מהשומעים.
כץ סירב בעקשנות לגלות מהי מדיניות העירייה המוצהרת לגבי חריגות בניה והיכן עובר הגבול בין חריגת בניה משמעותית וכזאת שניתן לעצום עין. אבל כץ הצליח לגרום למתווכים להחמיץ פנים ולהרים גבה כשגילה להם כי הם עצמם משמשים כמשת"פים שלו בחשיפת עבירות בניה.
"תוקעים אותו בכל עיסקה כמעט" הודתה מתווכת מוכרת בעיר. "כמעט לכולם יש במודיעין חריגות בניה".
אז מה את עושה? איך את מתגברת על המכשול?
"אין בניה. הורסים ובונים מחדש. בשלב העיסקה המוכר חייב להרוס את התוספת הלא חוקית ואחרי ביצוע העיסקה, כשהאישור מהעירייה מגיע, הוא בונה מחדש את החריגה".
ומי מממן את הפעולה?
"המוכר, ברור. הרי המוכר מכר את הדירה עם החריגה, אז הוא חייב לספק את הסחורה".
בתמונה כנס המתווכים באולם עינן (צילום: אינגריד מולר)