עורכת הדין אילנית שי-פרבר היא אמנם בתו של שלום שי, בעלי קבוצת הנדל"ן דונה, שהפכה בשנים האחרונות לגורם משמעותי בענף הבנייה בארץ בכלל ובמודיעין בפרט, אבל זה לא אומר שהיא נולדה עם כפית של כסף בפה. ההיפך הוא הנכון.
כיום, כשהיא משמשת כמנכ"לית חברת הנכסים של דונה, נזכרת פרבר (44) בשנות ילדותה בהן המשפחה בנתה את עצמה מאפס, ואביה טיפס במעלה ההר כעולה חדש מגיאורגיה בשנות ה-70' בגיל 25. באותם ימים התגוררה המשפחה במרכז קליטה במבשרת ציון, ופרבר מספרת כי "הוריי עלו לארץ עם 400 דולר בכיס".
להיכנס לענף כבר ביסודי
בצילו של האב גדלה אילנית אל תוך החברה שצמחה לאט אבל בטוח, עם מוסר עבודה משפחתי יוצא דופן ואחראי. בריאיון למודיעין NEWS השבוע סיפרה פרבר כי האב לא בחל בשום עבודה ("היה שיפוצניק ושומר לילה בתחילת דרכו בארץ"), והחריצות הזאת דבקה גם בה: "להורים שלי יש 4 ילדים, וההרגשה בבית הייתה שדונה היא הילד החמישי…".
אז הוסללת בעצם לחברה?
"האווירה בבית הייתה של עבודה קשה. אבא שלי היה ועדיין המנטור של חיי. היה ברור לי שאני מוסללת לעבודה בחברה. כבר בכיתה ה' אבא נתן לי לעיין בכתבי כמויות. במהלך לימודי המשפטים שלי באוניברסיטה העברית בירושלים עבדתי גם בחברה, כך שאני מכירה את דונה מלפני ולפנים, וכבר אז בנינו בהיקפים של מאות דירות בשנה".
פרבר מוכרת בעיר בעיקר כבעלת משרד עורכי דין, הממוקם כיום במשרדי ההנהלה הראשית של קבוצת דונה באחד משני הבניינים שהקימה במע"ר של מודיעין. "עברנו למודיעין כי חיפשנו מקום בין ירושלים לתל אביב והתאהבנו בעיר. יחד עם זאת, תמיד ארגיש ירושלמית. אתה יכול לצאת מירושלים, אבל אתה לא יכול להוציא אותה ממך".
כידוע, קבוצת דונה הייתה פעילה במיוחד במודיעין כבר מהקמתה, אולם כעת נראה שפעילותה בעיר הגיעה לשיא חדש, לאחר שזכתה במכרזים ל-16 מגרשים בשכונת מורשת, בהן תבנה כמעט מחצית מכלל יחידות הדיור בשכונה החדשה. פרבר מספרת כי בחברה לא מתכוונים להוריד את הרגל מהגז, ולהמשיך לבנות את מודיעין. כמו כן, יש להם נוכחות מכובדת כמעט בכול מקום בפריפריה: חריש, קריית גת, אשקלון, אשדוד, רכסים וגם במודיעין עילית, והקבוצה אף נכנסה לאחרונה לתחום ההתחדשות העירונית.
"דונה היא חברה עם לב ונשמה", היא מספרת. "יש לנו צוות עובדים שעובד גם ממקום של שמחה ואהבה לחברה, וזה בזכות האישיות של אבא שלי שמכיר את העובדים ומכיר כל פרויקט לפרטי פרטים. דונה היא לא עוד חברה, היא בית. יש לאבא שלי זיכרון פנומנלי לפרטים, כי הוא הקים את החברה מכלום ושום דבר".
הכל בגלל המדינה
כראוי לעיסוקה באחת השחקניות המשמעותיות בענף, לפרבר יש משנה סדורה בכל הנוגע לגורמים למשבר הדיור, כמו גם לפתרונות האפשריים. "לצערי הרב, המדינה מספסרת בקרקעות. הנדל"ן מכניס למדינה מיליארדים רבים מדי שנה, וקשה כנראה למדינה לוותר על הפרה החולבת. יחד עם זאת, מציאות זו גורמת לכך שזוגות צעירים, וגם אחרים, איבדו סיכוי להגיע לדירה משלהם, אלא אם הם משעבדים את עצמם למשכנתה כמעט עד גיל הפנסיה. זה מטורף".
"במודיעין למשל, קבלנים מתאבדים על קרקעות", היא מוסיפה, "הקבלנים מוכנים לשלם מחירים גבוהים מאוד על הקרקע, וכמובן זה מתגלגל לרוכשי הדירות ומייקר את המחירים. חייבים לעצור את הטירוף הזה. מודיעין היא יעד מבוקש מאוד, ולכן המחירים כאן עלו עוד יותר מאשר בשאר חלקי הארץ. המדינה חייבת להציף את השוק בקרקעות. זה הכלי היחידי שיכול לעצור את המחירים".
ומה המצב בתחום הנדל"ן המסחרי?
"העיריות מעדיפות בנייה מסחרית ומשרדים, כי שם הארנונה גבוהה יותר מאשר במגורים. מבחינתן נדל"ן למגורים זו הוצאה ונדל"ן מסחרי זו הכנסה. חייבים לשנות זאת. המדינה מוציאה קרקעות למסחר ומשרדים באופן לא מבוקר. אני מניפה כאן דגל אדום כדי לעצור את המגמה, גם אם זה נוגד את האינטרס הכלכלי שלי".
יש לכם מדיניות של התמקדות בפריפרייה?
"אנחנו מרגישים נוח לבנות בפריפריה ולא בתל אביב וגוש דן. אנחנו מרגישים שבפריפריה רוצים אותנו יותר. אנחנו בקשר ארוך טווח עם הלקוח. לאחרונה דונה היא חברה שדוהרת כמו רכבת. אנחנו מפעל שמייצר דירות".
יש לכם קשר מיוחד עם מודיעין.
"אנחנו מאוד נהנים ואוהבים את יחסה של עיריית מודיעין כלפי החברות הבונות. מדובר בעירייה, ובמיוחד העומד בראשה, עם מוטיבציה גבוהה מאוד להתפתחותה של העיר. ייאמר לזכותו של ביבס שהוא מעורב ואכפת לו מאוד מאיך תיראה העיר".