שביל הבריחה

ערן קמיניסקי
2015-06-21 01:00:00
2015-06-21 01:00:00

כל הדלתות בבניין "ליגד סנטר 2" נראות אותו הדבר. חוץ מאחת. המבקרים בבניין היוצאים מהמעלית בקומה השלישית מוצאים את עצמם עומדים מול מה שנראה כדלת של בית פרטי, אי שם באירופה של פעם. בניגוד לשאר המשרדים בבניין, על הדלת האדומה אין לוגו של חברת טכנולוגיה או שום סימן מזהה למה שמסתתר מאחוריה.

תחושת המסתוריות שמעלה הדלת הייחודית היא בדיוק המקום אליו מכוונים ד"ר דימיטרי רומנוב ואשתו איריס סקומינה, בעלי MYSTRION – חדר הבריחה הראשון במודיעין.

"חדר בריחה" הוא למעשה משחק קבוצתי בו המשימה היא לצאת מהחדר תוך פחות מ-60 דקות. הדרך החוצה כרוכה בפתרון פאזלים, גילוי חפצים משמעותיים ופתיחת מנעולים. היו מוכנים לפענח צפנים, לעשות שימושים יצירתיים בפנסים ומגנטים ולגלות משמעות נסתרת בכל פרט. לכל חדר יש סיפור ואווירה משלו: ממדען מטורף שרוצה להשתלט על העולם עד לבריחה ממרתף של רוצח סדרתי.

המקור ל"חדרי היחלצות" מגיע ממשחקי מחשב עם שם וקונספט דומה. החדר הראשון הוקם ב-2006 בעמק הסיליקון. למרות שההתחלה היתה בארה"ב, ב-2007 הוקמו כמה חדרים ביפן והטרנד התפשט מאד ביפן, הונג קונג, סין והמזרח. רוב החדרים בצפון אמריקה ואירופה נפתחו בשנתיים האחרונות. בשנה האחרונה נפתחו בישראל מעל 12 חדרי בריחה בישראל: בת"א, ירושלים, אשדוד, זכרון יעקב ואילת. חלקם מכילים חדר אחד ובחלקם שני חדרים שונים, כל אחד עם עלילה נפרדת.

ברוך הבא למאה ה-19

עד לפני פחות מחצי שנה היה רומנוב עסוק בקריירה אחרת לגמרי, כמדען הראשי של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. בגיל חמישים החליט לפרוש מהעיסוק במספרים ויחד עם אשתו הפסיכולוגית השקיעו השניים קרוב לחצי מיליון שקל בהקמת העסק החדש. הרעיון הגיע די במקרה. "נסענו עם הילדים לפריז ופתחתי את ה-trip advisor כדי לחפש אטרקציה מעניינת ללכת עם הילדים. לא רציתי שוב פעם ללכת למגדל אייפל או ללובר. שתי השורות הראשונות באתר היו מוקדשות ל'חדר בריחה' שיש בפריז עם המון המלצות של גולשים. כשיצאנו משם כל כך התלהבנו, זה היה ממש 'וואו'. אחרי שהוואו שקע אמרתי לעצמי למה אין כזה דבר בארץ?".

את תחושת הכניסה למשחק מתחילים המבקרים להרגיש כבר מול הדלת, שעם פתיחתה מתגלה מעין רחוב פריזאי מהמאה ה-19. כל זה קורה בעזרת הטפטים המצויירים המכסים את הקירות ופנסי הרחוב הישנים. כשנכנסים אל חדר המשחק עצמו מתגלה שולחן עץ ארוך וחדר שכולו אווירה של פעם. את כל הכלים הישנים במקום קנו דימיטרי ואיריס בשוק הפשפשים ועכשיו מעטרים את המקום פריטים שספק רב אם דור הילדים של היום מכיר. זה מתחיל מקסת דיו ואיתה מייבש דיו ייחודי, מקלדת מחשב בעיצוב עתיק, טלפון חוגה ישן נושן, כלים לפענוח טביעות אצבעות, פינת צילום עם תשלילים ומנורה עתיקה ועוד ועוד פריטים מעניינים.

המשחק פשוט למדי וכולל סיפור בלשי על פענוח שוד המתרחש בפריז של תחילת המאה ה-19. פרטים נוספים מבקש רומנוב שלא להסגיר כדי לא לפגוע בהנאת המשתתפים עם ספוילרים מיותרים.

"המשחק מאוד פשוט ומיועד לגילאי עשר ומעלה", מספר רומנוב. "הקבוצה נכנסת וצופה בסרטון קצר ובו סיפור המקרה שעליהם לפענח. יש להם שישים דקות בהן הם יתקדמו צעד אחרי צעד בעזרת רמזים וחידות שאותן יצטרכו לפתור כדי להתקדם לשלב הבא".

חדר המשחק מצולם כל הזמן והמפעילים עוקבים אחרי התקדמות הקבוצה ומעבירים להם את הרמזים הבאים בעזרת "שרוול" דואר מסוגנן הנמצא בחדר. "אם יש לדוגמא כמה חשודים במעשה, אז הקבוצה תתחלק לצוותים וכל צוות יעבוד על חשוד אחד. בכל צעד שהם מתקדמים, הם צריכים להבין אם מה שגילו מפליל את החשוד ומקדם אותם הלאה לפתרון. ככה נמשך המשחק מהגילוי הראשוני ועד למציאת הוכחות לאשמה".

את סיפור המקרה וכל הרמזים, החידות וקודי הסתר, הכינו דימיטרי ואיריס בעצמם, כאשר על הסיפור האמיתי עליו מבוסס המשחק שלהם הם הוסיפו רבדים נוספים לשם העניין. "יש מקומות בהם חדר המשחק הוא מאוד קלאוסטרופובי והאווירה היא לחוצה. באילת למשל יש חדר המיועד לשני אנשים ומדמה תא כלא. אנחנו החלטנו ללכת משהו יותר חינוכי שמיועד יותר למשפחות, מתוך ההבנה שנישת משחקי ההרפתקאות למשפחות ריקה כרגע".

חדר הבריחה המודיעיני נפתח ממש לאחרונה, בחודש אפריל, ועד כה ביקרו כאן כמה קבוצות. "פתחנו ממש לא מזמן וגם ההתחלה הוקדשה ל"פיין טיונינג". עד עכשיו היו אצלנו קבוצת תלמידים מחוננים שבאו עם המורה שלהם. הוא ישב בצד והם עבדו בצורה מדהימה. הייתה אצלנו אמא עם חמש ילדות בנות עשר ובשבוע הבא אנחנו מארחים קבוצת תלמידי תיכון ממועצת התלמידים במודיעין שבאים לסשן גיבוש".

מוזיאון המדע כבר מתעניין

העלות היא מאה שקל למבוגר וחמישים לילד. קבוצות גדולות המונות יותר מעשרה משתתפים מקבלות הנחה של עשרים אחוז ובמקרה של כיתות שלמות העלות היא 35 שקל לילד.

"המוטו שלנו בפרסום הוא 'יותר זול מסרט, יותר מעניין מתיאטרון', אומר רומנוב. "זה מרחב עבודה. התלמידים יוצאים מהכיתות אבל ממשיכים ללמוד. הם נתקלים כאן לראשונה בחפצים ישנים שלא הכירו, ובמסגרת הסיפור שומעים גם על אומנות ואומנים מפורסמים".

בינתיים ביקרו במקום גם נציגים ממוזיאון המדע בירושלים, הבוחנים כיום את האפשרות לשיתוף פעולה כלשהו יחד עם אנשי MYSTRION, אשר במקביל להרצת העסק החדש מתחילים לחשוב כבר גם על סיפור המשחק הבא שיכניסו למקום, כפי שנוהגים חדרי הבריחה באירופה לעשות לאחר שנתיים של פעילות.

בתמונה: משפחת רומנוב ב"חדר הבריחה" המקומי. "יותר זול מסרט – יותר מעניין מתיאטרון" (צילום פרטי)

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות

חצה קו אדום

אירוע חריג במיוחד התרחש לאחרונה בבית הספר היסודי נוף הרים

חצה קו אדום

אירוע חריג במיוחד התרחש לאחרונה בבית הספר היסודי נוף הרים בשכונת נופים, לאחר שעבודתו של אחד המורים הופסקה בעקבות מקרה בו הפעיל כוח פיזי על

המשך קריאה »