זה הזמן לברוח

ערן קמינסקי

טרנד "חדרי הבריחה", שצובר תאוצה ופופולאריות בעולם ובארץ, מגיע בימים אלו גם למודיעין ובשיא הכוח. לפני יותר משנה נפתח בעיר חדר הבריחה הראשון – MYSTRION השוכן בפארק הטכנולוגי, וכעת מצטרפים אליו שניים נוספים. הראשון שבהם – 60 minutes – שכבר פועל אף הוא בפארק הטכנולוגי (בניין ליגד 1) והשני – A-maze – הממוקם בתוך אוטובוס! וייפתח בקרוב באזור התעשייה שילת.

"חדר בריחה" הוא למעשה משחק קבוצתי בו המשימה היא לצאת מהחדר תוך פחות משישים דקות. הדרך החוצה כרוכה בפתרון פאזלים, גילוי חפצים משמעותיים ופתיחת מנעולים. היו מוכנים לפענח צפנים, לעשות שימושים יצירתיים בפנסים ומגנטים ולגלות משמעות נסתרת בכל פרט. לכל חדר יש סיפור ואווירה משלו: ממדען מטורף שרוצה להשתלט על העולם עד לבריחה ממרתף של רוצח סדרתי.

המקור ל"חדרי היחלצות" מגיע ממשחקי מחשב עם שם וקונספט דומה. החדר הראשון הוקם ב-2006 בעמק הסיליקון. למרות שההתחלה היתה בארה"ב, ב-2007 הוקמו כמה חדרים ביפן והטרנד התפשט מאד ביפן, הונג קונג, סין והמזרח הרחוק. רוב החדרים בצפון אמריקה ואירופה נפתחו בשנתיים האחרונות. בשנה האחרונה נפתחו בישראל מעל לעשרים חדרי בריחה: בתל אביב, ירושלים, אשדוד, זכרון יעקב ואילת. חלקם מכילים חדר אחד ובחלקם שני חדרים שונים, כל אחד עם עלילה נפרדת.

לכודים באוטובוס

סיפור הרקע של חדר הבריחה הראשון שממוקם בתוך אוטובוס (כזה שבמצב נסיעה, למרות שבמהלך המשחק יהיה נייח מטעמי בטיחות) מתחיל כך: השנה היא 2026. 22 שנים קודם לכן ארגון קיצוני בשם "המדינה האיסלמית", המוכר בכינוי "דאעש", מתפרק מאל קעידה ומתחיל לבצע טרור עממי. בשנת 2015 היה גיוס מסיבי ועליית מדרגה בפיגועים ברחבי אירופה. מלחמה בסוריה גורמת לפליטים רבים לעזוב את סוריה לכיוון אירופה שפותחת את שעריה. 2016 – פיגועי תופת בסדר גודל ענק במרכזי ערי בירה ברחבי אירופה, סך ההרוגים עומד על 1065. נזק גדול לכלכלה ולתיירות. 2017 – פיגוע בצרפת – של ארגון נוצרי ימני במסגד שבו נספים שבעה מתפללים – גורם לתחילתה של מלחמת אזרחים בצרפת. המלחמה יוצאת אל הרחובות כאשר מוסלמים רדיקלים וצרפתים אנרכיסטים נלחמים באזרחים צרפתים שמרדו בממשלה שביקשה להביע איפוק.

2018 – המלחמה מתפשטת באנגליה ובאירופה. עיקר המלחמה כולל פיגועים, התיירות מתה ברחבי אירופה. פיגועי התופת מתרחבים לכלל העולם המערבי, בין הנפגעים: ארה"ב, קנדה, אוסטרליה. 2019 – גיוס מסיבי והתערבות הממשלות; טנקים נכנסים לשכונות ערביות באירופה, דיווחים לא מאומתים על טבח במקומיים. העולם שותק. 2021 – לאחר שנתיים שבהן נהרגו לא פחות מ-250 אלף מוסלמים באירופה, דאעש התפרקו וה"מרד המוסלמי" הגיע לקיצו.

2024 – אפריל: פצצה כימית מתפוצצת בלב ניו-יורק, דיווח על 1,200 הרוגים. יולי: פיגוע כפול במטרו בספרד ובאצטדיון כדורגל. שוב חשש לפיגוע כימי. אוגוסט: דאעש מרימים את הראש שוב, ואומרים כי מצאו את הפיתרון להשתלטות על העולם. 2025 – רצף פיגועים, נקראו לימים "פיגועים חכמים". פצצות המשלבות טכנולוגיות חכמות.

הרעיון – בהשראת "ספיד"

מאחורי הסיפור הזה, המשמש כבסיס למשחק ב-A-maze – עומדים שלושה חבר'ה בני 24: יונתן יוסף, יתם שטיינר ואופיר פלד, חברי ילדות שלמדו יחד בפנימיית בואייר בירושלים. יונתן יוסף מספר איך הגיעו מהפנימייה אל האוטובוס: "ביום ההולדת שלי נסענו לשחק בחדר בריחה  וחשבנו שאנחנו יכולים לעשות את זה טוב יותר. התחלנו להעלות רעיונות ועלה הרעיון להקים חדר בריחה באוטובוס. אנחנו אוהבים לעשות דברים לא רגילים ומיוחדים".

לאחר שהתבייתו על רעיון האוטובוס החלו החברים בחיפוש אחריו. "פחדנו מהעלויות, אבל אחרי משא ומתן הצלחנו לקנות אוטובוס במצב נסיעה בכמה עשרות אלפי שקלים. התחלנו את הבנייה במהלכה החלפנו כמה קבלנים. בגלל שזה אוטובוס, הבנייה דורשת חומרים מיוחדים וזה עיכב אותנו בכמה חודשים. יש גם הרבה מאוד טכנולוגיה ואלקטרוניקה בפנים, עשינו הרבה שעות במעבדה".

איך בונים את כל מה שצריך בתוך אוטובוס?

"זה לא קל להכניס את הכל לתוך אוטובוס. גם כשמפנים את כל המושבים עדיין זה חלל לא גדול במיוחד שבו צריך להכניס חדר אירוח, את חדר המשחקים עצמו וחדר למפעיל שיהיה קרוב ונגיש אליו".

האורחים שיגיעו לשחק בחדר הבריחה של יונתן ושותפיו ייכנסו לנעליהם של אנשי יחידה מיוחדת לסיכול אותם פיגועים "חכמים" שהוזכרו לעיל. עם התחלת המשחק הם יגלו כי בעוד הם חשבו שהגיעו למקום לאסוף מידע בזירה בה תוכננו אותם פיגועים, למעשה מדובר במלכודת בה מתקתקת פצצה כימית. הם נעולים בזירה וצריכים לבחור מי יתפוצץ – הם או כל העיר שסביבם.

הרעיון בא מהסרט "ספיד"?

"האמת שהתחלנו מהקונספט של 'ספיד'. ייעדנו את האוטובוס לזה עד שהבנו שמלבד בעיית הבטיחות, יש גם עניין עם זכויות יוצרים. לא רצינו לקחת סיכון וגם מבחינה עקרונית הרגשנו שזה סוג של גניבה והעדפנו לכתוב תוכן מקורי יותר עם מגוון רחב של חידות".

אם בתחילה תכננו השלושה על גיוס של שמונים אלף שקל לטובת ההקמה, הרי שבסופו של דבר הסכום שהוציאו קרוב יותר למאתיים אלף. "אף אחד מאיתנו לא בא ממשפחה עשירה. חסכנו עוד בצבא, עבדנו והשתמשנו בפיקדון. בסוף הסתדרנו".

כאמור, האוטובוס ימוקם בשלב הראשון באזור התעשייה של שילת, במתחם מגה אור, והפתיחה מתוכננת ל-1 באוגוסט. "כרגע יש לנו כמה מכשולים מול עיריית מודיעין כדי לקבל את האישור להכניס את האוטובוס לתוך העיר", הם מסבירים. "אחד היתרונות של חדר בריחה נייד הוא שנוכל להתנייד ממקום למקום ולהגיע למשל לחברות היי טק ואחרים".

להציל את הנערה

 בבניין ליגד 1 שבפארק הטכנולוגי נפתח לפני מספר שבועות חדר הבריחה השני בעיר – 60 minutes. מאחורי היוזמה עומדים שני החברים הצעירים ממודיעין – שגיא אשתיקר ועדיאל בן רחמים, בני 24 שהשתחררו מצה"ל רק לפני כמה חודשים לאחר ששירתו ביחידת הלוט"ר ובגבעתי.

שגיא, איך הגיע לכם הרעיון לפתוח חדר בריחה בעיר?

"לפני שנה יצא לנו להיות בחדר בריחה בארץ. מאז עשינו את זה עוד הרבה פעמים וחשבנו שגם אנחנו יכולים להקים אחד. גם עצבן אותנו שכדי לשחק בחדר בריחה אנחנו צריכים לנסוע לתל אביב או לירושלים. חשבנו שיש קהילה גדולה של שחקנים פוטנציאליים גם כאן במודיעין".

את חדר הבריחה שלהם, המיועד לקבוצות קטנות של עד לשישה משתתפים, הקימו השניים בעלות של שישים אלף שקל. העלילה נעה סביב אולטימטום שמציב חוטף הידוע בכינויו "העורב", שמאיים להוציא להורג נערה שחטף אם לא ימולאו דרישותיו. בעזרת פיתרון חידות אמורים המשתתפים לפתור את התסבוכת ולשחרר את הנערה. עלות המשחק נעה בין 120 שקל לאדם במידה ומגיעים למקום כזוג, ו-75 שקל לאדם אם מגיעים בקבוצה של שישה משתתפים.

כיאה לעידן הפייסבוק בו אנו חיים כיום, מי שיסיים את המשחק יצטלם, יסמן לייק לעמוד החדר ויתייג את המקום, יזכה להנחה של חמישה אחוז.

"בגלל שהחדר שלנו מיועד לזוגות, משפחות או קבוצות קטנות של חברים, הרבה אנשים במודיעין חיכו למקום כזה", מספר היזם הצעיר שגיא אשתיקר.

אתם מתכוונים לגוון בעלילה מתישהו?

"קודם כל, תוך כדי המשחק בחדר יש תפנית בעלילה. יש אפשרות אחרי משהו כמו שנה להחליף לגמרי את הכל – את העלילה, החידות ואת איך שהחדר נראה. למרות שהעיקר במשחק הוא לפתור את החידות, שחקנים שכבר היו אצלנו ומכירים את המקום, ייהנו פחות להגיע שוב כך שמתישהו נשנה את העלילה לסיפור חדש לגמרי".

 


החדר שהתחיל את הכל

ההרפתקה של "מיסטיריון" בפארק הטכנולוגיה היא עדיין אחת ההצגות הטובות בעיר. תזכורת

כל הדלתות בבניין "ליגד סנטר 2" נראות אותו הדבר. חוץ מאחת. המבקרים בבניין היוצאים מהמעלית בקומה השלישית מוצאים את עצמם עומדים מול מה שנראה כדלת של בית פרטי, אי שם באירופה של פעם. בניגוד לשאר המשרדים בבניין, על הדלת האדומה אין לוגו של חברת טכנולוגיה או שום סימן מזהה למה שמסתתר מאחוריה.

תחושת המסתוריות שמעלה הדלת הייחודית היא בדיוק המקום אליו מכוונים ד"ר דימיטרי רומנוב ואשתו איריס סקומינה, בעלי MYSTRION – חדר הבריחה הראשון במודיעין. את תחושת הכניסה למשחק מתחילים המבקרים להרגיש כבר מול הדלת, שעם פתיחתה מתגלה מעין רחוב פריזאי מהמאה ה-19. כל זה קורה בעזרת הטפטים המצויירים המכסים את הקירות ופנסי הרחוב הישנים. כשנכנסים אל חדר המשחק עצמו מתגלה שולחן עץ ארוך וחדר שכולו אווירה של פעם. את כל הכלים הישנים במקום קנו דימיטרי ואיריס בשוק הפשפשים ועכשיו מעטרים את המקום פריטים שספק רב אם דור הילדים של היום מכיר.

זה מתחיל מקסת דיו ואיתה מייבש דיו ייחודי, מקלדת מחשב בעיצוב עתיק, טלפון חוגה ישן נושן, כלים לפענוח טביעות אצבעות, פינת צילום עם תשלילים ומנורה עתיקה ועוד ועוד פריטים מעניינים.

המשחק פשוט למדי וכולל סיפור בלשי על פענוח שוד המתרחש בפריז של תחילת המאה ה-19. פרטים נוספים מבקש רומנוב שלא להסגיר כדי לא לפגוע בהנאת המשתתפים עם ספוילרים מיותרים. העלות היא מאה שקל למבוגר וחמישים לילד. קבוצות גדולות המונות יותר מעשרה משתתפים מקבלות הנחה של עשרים אחוז ובמקרה של כיתות שלמות העלות היא 35 שקל לילד. "המוטו שלנו בפרסום הוא 'יותר זול מסרט, יותר מעניין מתיאטרון', אומר רומנוב. "זה מרחב עבודה. התלמידים יוצאים מהכיתות.

צילום פרטי 

כתבות נוספות

הותיר אחריו חברה

בניגוד למעמד הרשמי לו זוכות אלמנות צה"ל, בנות זוגם של הנופלים חוות מציאות שונה לחלוטין. שלוש בנות זוג של חללים תושבי מודיעין מספרות השבוע איך זה מרגיש להיות "אלמנה בלי טבעת"

הותיר אחריו חברה

בניגוד למעמד הרשמי לו זוכות אלמנות צה"ל, בנות זוגם של הנופלים חוות מציאות שונה לחלוטין. שלוש בנות זוג של חללים תושבי מודיעין מספרות השבוע איך זה מרגיש להיות "אלמנה בלי טבעת"

המשך קריאה »