כשאבא ואמא צדיקים

ערן קמינסקי
2015-11-15 00:00:00
2035-12-04 04:57:00

ביום שישי האחרון נחשף במהדורת חדשות ערוץ 2 סיפורם המרגש של מויש לוי (חבר מועצת עיריית מודיעין) ורעייתו נילי, שכל אחד מהם תרם לאחרונה כליה לאדם שלא הכיר.

תושבי מודיעין שישבו מול המסך הופתעו לגלות את אחד מנבחרי הציבור בעיר חושף את סיפורו מעורר ההשראה, סיפור שנשמר בסוד עד עכשיו. בחודש ספטמבר עבר מויש את הניתוח בבית החולים איכילוב ותרם את כלייתו לחולה המחכה להשתלה כבר 12 שנים וכבר עבר השתלה אחת שלא צלחה. חודש מאוחר נכנסה נילי לחדר הניתוחים בבילינסון ועברה את אותו תהליך. במקרה שלה היה זה גבר בן 36, אב לשניים שחיכה גם הוא מספר שנים בתור להשתלה.

בני הזוג לוי, שהיו ממקימי בית הספר "יחד", חגגו השנה את יום הנישואים ה-25 שלהם. השניים, הורים לשלושה, חשבו באופן מדהים על הרעיון לתרום כליה בנפרד, כל אחד מסיבותיו שלו. נילי, שכותבת את עבודת הדוקטורט שלה בנושא אתיקה, הוזמנה לצפות בפעילות הוועדות הרפואיות בנושא השתלות. בכתבה באולפן שישי היא מספרת כי המחשבה שעלתה בראשה הייתה "רגע, למה לא אני? למה שאני לא אעשה את זה?". אצל מויש הטריגר למעשה היה צפייה בתוכנית טלוויזיה בה תועד סיפורו של אדם המחכה להשתלה והסבל שעובר עליו. "זה הדליק בי את הניצוץ", סיפר לוי. "כשבאתי עם הרעיון לנילי, היא אמרה 'מעניין, גם אני חשבתי על זה'".

במשך תקופה השתהה מויש עם הפיכת הרעיון למציאות עד שנילי דחפה לפעולה ואמרה שאם לא יתקדם, היא תעשה את זה לבדה. באותה נקודה מחליטים השניים לעבור את התהליך במקביל. מכאן מתחיל המסע של בני הזוג לוי, אשר מתועד לכל אורכו במצלמות ערוץ 2 המלוות אותם לאורך הבדיקות לאחר ששני הזוג נענו לבקשת המרכז הלאומי להשתלות לתעד את התהליך, ההכנות וגם החששות.

בדיקת מצבם הגופני של בני הזוג העלתה כי אין מניעה לתרומה, אולם היה ברור לשניים כי במידה והכליה הנותרת תפגע מתישהו במהלך חייהם, יהיו לכך השלכות לא פשוטות על מצבם הרפואי. למרות זאת החליטו מויש ונילי להמשיך את התהליך. "הקו האדום מבחינתי", סיפרה נילי, "היה האם זה יפגע בילדים שלי, אם יפגע בתפקוד המשפחתי. ברור לי שאם יקרה לי משהו בגיל 75-80 הם מאוד יצטערו ויכאבו, אבל זה שונה מאשר אם יקרה משהו עכשיו".

אחד השלבים בדרך היה לספר לילדים ולבני המשפחה על החלטתם. "בדרך כלל התגובה של הילדים לכל דבר היא 'סבבה'", סיפר מויש. "אז כך היה גם הפעם". לדברי נילי גם בני המשפחה המורחבת תמכו בהם ובהחלטתם, גם אם לא לגמרי הבינו עד הסוף מדוע הם בוחרים לעשות מעשה שכזה, שעם כל היופי שבו הוא גם מעט קיצוני.

מעט לפני הניתוח פגש מויש את החולה לו הוא אמור לתרום את כלייתו. "העיקר מבחינתי הוא שהנתרם יהיה  הכי נצרך, הכי זקוק לכליה. שיהיה בראש הרשימה", אמר. המפגש עם החולה חיזק את ההחלטה של לוי ללכת עם זה עד הסוף. "כשאתה מבין מה עובר עליו, אז עוד יותר ברור מה הדבר הנכון לעשות. יש לפעמים דברים שאתה יודע שזה מה שאתה אמור לעשות, שזה מה שאמור לקרות. אני רק מקווה שעוד אנשים יראו את זה ויעשו זאת גם".

בתמונה מויש בבית החולים לפני הניתוח. (צילום מסך ערוץ 2)

כתבות נוספות

איך מתמודדים עם מאניה דיפרסיה?

מאניה דיפרסיה, או בשמה המקצועי הפרעה דו-קוטבית, היא אחת מהפרעות הנפש המורכבות והמאתגרות שמשפיעות על מיליוני אנשים ברחבי העולם. הפרעה זו מתאפיינת בתנודות קיצוניות במצבי

המשך קריאה »