השבוע תיפתח במודיעין דירה – שלישית במספר – למגוריהם של חוסי אגודת ניצן בגיל בוגר. האגודה פועלת לקידום ילדים, מתבגרים ובוגרים עם לקויי למידה וקשיי הסתגלות ותפקוד.
בדירה ישוכנו חמישה צעירים, שכבר התגוררו באחת משתי הדירות הראשונות של אגודת ניצן בעיר, בהן למדו לחיות באופן עצמאי. בדירה החדשה מידת העצמאות שלהם תגדל בהדרגה עד שילמדו לחיות באופן עצמאי לחלוטין. לאחר שרכשו כלים בסיסיים לחיים עצמאים כגון ניקיון, בישול, ניהול תקציב, הגעה בזמן למקום העבודה, עריכת קניות ושאר כישורי חיים. כעת הם מוכנים לעבור לדירה שבה הפיקוח עליהם מופחת באופן משמעותי.
בדירות הקיימות משוכנים כעת עשרה צעירים אחרים. בסך הכל – שבעה מכלל הדיירים הם תושבי מודיעין בעצמם. כל הדירות מאובזרות ומרוהטות באופן מלא וממומנות על ידי המדינה. במסגרת זו יש עבודה אישית עם כל דייר, עבודה קבוצתית חברתית, וכן הכנה לחיי זוגיות. במסגרת מערך הדיור הם משתתפים בחוגים בקהילה כגון ספורט, מוזיקה, ואמנות וכן משתתפים באירועים חברתיים בבתי קפה, בבאולינג ובטיולים.
תמי סלוצקי, מנהלת מערך הדיור של אגודת ניצן, מהם תנאי הקבלה לדיור מסוג זה?
"הצעירים מופנים אלינו על ידי ועדת ההשמה של אגף השיקום ממשרד הרווחה הארצי והיא מחליטה לאיזה מערך דיור הם מתאימים. בשלב הבא אנחנו מקיימים ועדת קבלה משלנו כדי לוודא שיש באפשרותנו לספק לדייר מענה מדויק ומקצועי לצרכיו. אם למשל מגיע אלינו מישהו עם בעיית התנהגות של חוסר גבולות למשל או נטייה לתגובות קשות לא נוכל לקבל אותו כי אין לי מענה לכך. למרות שלרוב ועדת ההשמה לא תשלח דיירים כאלה. אבל אם בכל זאת לא הבחינו בכך, מניסיון הרב שצברתי בשיקום צעירים עם קשיי תפקוד והסתגלות, אני יודעת לזהות במהירות מי לא מתאים. יש צעירים שאינם זקוקים למערך הדיור או בוחרים להישאר בבית הוריהם, אבל הפן החברתי חסר בחייהם והם זקוקים לפעילות חברתית. אנו שואפים לפתוח בקרוב מועדון חברתי עבור כל הצעירים שזקוקים לכך ולתת מענה רחב יותר".
מי מערך הצוות הפועל ומלווה את הדיירים?
"בדירת ההכשרה הפיקוח כאמור צמוד וכולל הימצאות של מדריכים בדירות יחד עם הצעירים כמעט 24 שעות ביממה. החל מאחת בצהריים ועד שמונה בערב נמצאת איתם מדריכת בית, המלמדת אותם את כישורי החיים ועומדת לרשותם בכל עזרה לה הם זקוקים. מדריכות שיקומיות אלו עברו הכשרה לעסוק בתפקיד, חלקן הן סייעות שעבדו לפני כן במסגרת החינוך המיוחד. בשמונה בערב מגיע מדריך הלילה, לרוב מדובר במתנדב והוא ער וזמין לדיירים בשעת הצורך ונמצא איתם עד השעה שמונה בבוקר. בבוקר הוא מוודא שהכול בסדר והם יוצאים בזמן לעבודה. במקביל מגיעה אליהם עובדת סוציאלית ומנהלת איתם שיחות אישיות ומנהלת את התיק של כל אחד מהם. בנוסף, היא מעבירה דינאמיקה קבוצתית שבועית והיא גם בקשר עם המעבידים של הדיירים. אנחנו בקשר עם ההורים שלהם. ויש את רכזת הדיור האחראית על ההדרכה המקצועית של מדריכי היום והלילה ועל התחום הלוגיסטי בדירות".
מה ההבדלים בין שתי דירות ההכשרה לדירה החדשה?
"הדירה השלישית היא דירה חצי עצמאית. מידת הזמן שיימצאו בה המדריכים ילך ויפחת בהדרגתיות עד שדירתם תהפוך ל'דירת לווין' – עצמאית לחלוטין. הבדל משמעותי נוסף היא הומוגניות הדיירים. אנו מאמינים כי איכות חיים טובה יותר מתקיימת כאשר אלה הגרים וחיים יחד דומים האחד לשני, יכולות התפקוד שלהם ברמה כמעט אחידה וכך זה טוב יותר עבורם וגם הופך את המענה המקצועי למדויק יותר והצוות מתכוונן בהתאם".
רונית אלפר, תושבת מודיעין ואחותו של אחד הדיירים שיעבור בימים הקרובים לדירה החדשה. זו בשורה טובה?
"בהחלט. בגיל 22 עזב אחי לדיור דיור מוגן בצפון הארץ. אנשים כמו אחי זקוקים להרבה תמיכה, אהבה וצוות שיפגין מקצועיות ואמון בהם. הרגשתי שאחי לא מגיע למימוש הפוטנציאל שלו ולעצמאות שהאמנתי שהוא יכול להגיע אליה. כמו כן בדירה שבה קודם לכן, הדיירים היו מאד מכונסים בעצמם ואחי עבד במפעל שעובדיו היו אנשים בעלי לקויות והצוות לא עזר להם מספיק כדי להשתלב בחברה. חיפשנו מקום אחר שהוא יוכל לממש את כל מה שהוא יכול ומגיע לו.
פגשנו את תמי, מנהלת הדיור במודיעין, אישה מדהימה עם לב רחב. שוחחנו עם החבר'ה שכבר גרו בדיור בניהולה של תמי וראינו שהם פורחים, כל אחד בהתאם למצבו ושהם בעלי בטחון עצמי גבוה.
לאחר שבעה חודשים לא פשוטים של הרבה ועדות הצלחנו להעביר אותו לכאן ובזמן הקצר הזה הוא השתנה פלאים. מצאו לו עבודה בחברת קוסמטיקה מקומית במרכז מסחרי גדול (לא במפעל), הדימוי העצמי שלו עלה, הוא מרגיש מוערך ושווה ערך כמו כל אחד אחר והוא עטוף בהמון אהבה גם במקום העבודה שלו.
הוא החל ליזום דברים, הוא נרשם לחדר כושר ופתח בפעם הראשונה בחייו, בגיל 35, חשבון בנק.הוא עובר בימים אלו לדירה השלישית שבהמשך ככל הנראה תהפוך לדירת לווין והוא יהיה עצמאי לחלוטין.
(צילום באדיבות אגודת ניצן)