היה שווה לחכות

איילת לוין
2014-08-20 01:00:00
2037-04-07 03:23:00

מעל 120 חניכים, מדריכים, אנשי צוות וגם כמה בעלי חיים הגיעו ביום שני לעוד יום של חוויה ושמה "קייטנת הכיף המיוחד שלי" של אקי"ם (ילדים עם מוגבלות שכלית) בפארק הדגים. ואכן – ניתן היה להרגיש את ייחודיות המעמד. בעיקר דרך המתנדבים הצעירים, שחוברים אל הילדים ונשארים לצידם לא רק בימות הקייטנה אלא במהלך השנה ולא מוותרים למרות הקושי שלעיתים מלווה בכך. וגם דרך החניכים הנרגשים המתפעלים מבועה או ברווזון או נרגשים משימוש ברובי מים, ניצוצות האנרגיה סביב, או בעיניים הזוהרות של מירי אליתים – רכזת סניף אקי"ם מודיעין שבנה בן ה-17 משתתף בקייטנה ומצפה לכך בקוצר רוח. "הבן שלי לא ורבאלי כל כך", היא אומרת. "אבל אפשר לראות כמה הוא מתרגש. קשה לו לשבת. הוא נרגש יותר מכרגיל. הילדים קמים בשש בבוקר ומעירים את ההורים כדי ללכת לקייטנה. זו חוויה אמיתית. יש יחסי גומלין נהדרים בין הילדים שמאד אוהבים את בני הנוער. הם לא מטפלים או מורים, הם ילדים בעצמם. הם משתטים וקופצים יחד. אין מחסומים, הקשר שלהם פורץ גבולות בדיוק כמו הילדים שלנו, צעירים לנצח".

תשע ורבע בבוקר. החניכים מתקרבים בקריאות "איזה כיף" לרובי המים, הדליים מלאי המים והמתקנים להפרחת בועות סבון גדולות. חלק משפריצים מים על המתנדבים במלוא המרץ. איתן בן ה-20, שנולד עם שיתוק מוחין, יושב עם הדס המתנדבת הצעירה שהצמידו אליו ומלטף את אחד הברווזים. במקביל הוא מחזיק את ידי בחוזקה למשך זמן רב (זו הפעם הראשונה שנפגשנו) ומראה לי בגאווה את הצמיד שעל ידו – "איתנים בדרך". ל"איתנים בדרך", העמותה לילדים עם נכויות מנוף איילון, יש קשר פורה עם אקי"ם מודיעין.

כל אחד יכול. גם בכסא גלגלים

במהלך כל תשעת ימי הקייטנה (כולל יום שישי) בסיס האם הוא אולם הספורט של בית הספר עירוני ב', שם מתקיימות פעילויות חווייתיות, פעילויות יצירה, ריקודים, תיפוף, הצגות והופעות אמנים. יש גם יציאה לפעילויות חוץ כמו צפארי, יום המים ועוד. לדברי אליתים, הפעילויות מתאימות לכל הילדים וחשוב להם שכולם ישתתפו: אם יש מסלול מכשולים, גם הילדים בכסא גלגלים יעשו אותם. המתנדבים ירימו אותם או יכנסו איתם יחד מתחת למצנח.

בנוסף לשלל הפעילויות וההפעלות החניכים והמדריכים מקבלים ארוחת בוקר וצהריים, משך הפעילות ביום חול היא בין השעות שמונה עד שלוש בצהריים וביום שישי מהשעה שמונה ועד 12. לדברי חבר המועצה שחר מי-און, יו"ר אקי"ם מודיעין, עלות הקייטנה למשתתף היא כ-2,500 שקל (מופעים, הפעלות, ימי כיף הסעות עם מעלונים, התאמות מיוחדות לחניכים, מספר משגיחים ומלווים גבוה יחסית). בזכות התרומות לאקי"ם והתמיכה העירונית –העלות הסופית לכל ילד היא 450 שקל בלבד.

"אנו עושים הכל ודואגים לכל דבר אפשרי לחניכים על מנת שלקייטנה הם יגיעו להנות", אומרת אליתים. "החניכים מחכים לקייטנה בציפייה גדולה לפני תחילתה. רואים את החיוכים והשמחה על פניהם. הם מאושרים. לא רק הם מצפים לכך אלא גם המדריכים. אחד המתנדבים שלנו התגייס ומשרת בהנדסה קרבית. לא מזמן הוא יצא מעזה לאחר שעזר להרוס מנהרות. כשסימס לאמו שהוא יוצא לרגילה השאלה הראשונה שלו הייתה שתבדוק באילו תאריכים מתקיימת הקייטנה כדי שיתאים את זמן הרגילה לתאריכים אלה. אתמול הוא היה פה. בחור מרגש. יש לנו מתנדבים עם לב ענק. העבודה עם חניכי אקי"ם מצריכה מהם תעצומות נפש להתמודד עם המורכבויות של כל ילד, גם אלה עם המוגבלויות הפיזיות. הקייטנה וכל שאר פעילויות אקי"ם במשך השנה היא חלק חשוב והכרחי לא רק עבור הילדים ומשפחותיהם אלא כאקט חינוכי ערכי המלמד לקבל את השונה והאחר".

מנות מיוחדות מנתב"ג

 החניכים הם בגילאים שונים, החל מגיל שנתיים וחצי ועד 20. אבל הגיל לא משחק תפקיד והם "ילדים לנצח", כפי שהעידו ההורים ואנשי הצוות.  בת-חן גזלה, רכזת צרכים מיוחדים בעיריה, היא שותפה פעילה בארגון והפקת הקייטנה של אקי"ם. היא מספרת: "לארגן קייטנה עבור ילדי אקי"ם זו עבודה של מספר חודשים. צריך לעשות לכל ילד את ההתאמות עבורו. יש ילדים עם סיוע רפואי, זונדה, בעיות גסטרו, ילדים שאוכלים אוכל טחון או ללא גלוטן. נסעתי לנתב"ג להביא מנות מיוחדות. יש איתנו צוות רפואי צמוד. יש מערך הסעות. אנו מכשירים את המתנדבים ומגיעים לבתי החניכים לפני תחילת הקייטנה להכיר את הילד ואת צרכיו. יש הרבה שמגיעים לקייטנה ולא מגיעים לפעילות במהלך השנה".

בימי שגרה פעילות אקי"ם מתקיימת פעם בשבוע במבנה רחב ידיים שהוקצה להם על ידי העיריה במתנ"ס. מגיעים להפעיל את החניכים מתנדבים, בעיקר בני נוער מתנועת "החבר'ה הטובים" ו"כנפיים של קרמבו". זאת בנוסף לחוגים מקצועיים שחלק מהילדים מגיעים אליהם במהלך השבוע.

הדס אשל מ"החבר'ה הטובים" סיפרה כי היא החליטה להתנדב גם כי מעניין אותה לחוות ולהכיר אנשים מיוחדים וגם כי חבריה התנדבו. "אבל אחרי שנכנסתי נשארתי כי אני אוהבת את זה. לעזור לילדים עם קושי. הם עוברים תהליך איתנו המתנדבים, ככל שהקשר בינינו מתחזק ומתהדק – אפשר להרגיש איך הם נפתחים בפנינו ומתפתחים בכלל, גם אם הם נשארים באותה רמה שכלית".

יובל פלורס, בת ה-14 מלפיד, הצטרפה אל אחותה הגדולה שי שעולה לכיתה י"ב, שכבר מתנדבת בתנועות הנוער מספר שנים.

יובל, למה החלטתן להתנדב?

"יש לנו שכן עם תסמונת דאון בגלל זה אנחנו פה. אנחנו מאד קרובים למשפחה שלו ואליו. זה לא ממש שכנים. אנחנו יותר משפחה. אנחנו שומרות עליו ומבלות איתו. בחגים היינו הולכים יחד איתו לפעילויות אקי"ם ועוזרות וברגע שיכולתי ביקשתי מיד להצטרף, כי המדריכים צריכים להיות מעל גיל 14. אני מאד אוהבת לעזור. זה כיף". 

צילום דוברות העיריה

כתבות נוספות

הותיר אחריו חברה

בניגוד למעמד הרשמי לו זוכות אלמנות צה"ל, בנות זוגם של הנופלים חוות מציאות שונה לחלוטין. שלוש בנות זוג של חללים תושבי מודיעין מספרות השבוע איך זה מרגיש להיות "אלמנה בלי טבעת"

הותיר אחריו חברה

בניגוד למעמד הרשמי לו זוכות אלמנות צה"ל, בנות זוגם של הנופלים חוות מציאות שונה לחלוטין. שלוש בנות זוג של חללים תושבי מודיעין מספרות השבוע איך זה מרגיש להיות "אלמנה בלי טבעת"

המשך קריאה »