חייל משוחרר – שפר תודעתך

ערן קמינסקי
2015-06-23 01:00:00
2015-06-23 01:00:00

כאשר מפלחים את אוכלוסיית מודיעין למספרים נהוג להדגיש תמיד את האחוז הגבוה של ילדים עד גיל 18 ביחס לשאר תושבי העיר. איכשהו חלפה מתחת הרדאר העובדה שקיים בעיר גם ציבור רחב במיוחד של חיילים משוחררים (כל מי שטרם מלאו חמש שנים לשחרורו מצה"ל) – 4,700 מהם ליתר דיוק. אלה הם כל הבנים (והבנות) הבוגרים, שבאלפיהם "חוזרים אל הקן" וממשיכים לגור בבית ההורים עד גיל מאוחר יחסית. "יחסית" זה לעומת מה שחוו הוריהם, אלה שנמצאים היום בעשור החמישי לחייהם ובצעירותם נטו "לעזוב את הבית" מיד אחרי השירות הצבאי או בסמוך אליו.

מי שמנסים לסייע לאותם משוחררים טריים יותר או פחות בהתמודדות עם הדילמות העומדות בפניהם הם אנשי מרכז הצעירים העובדים עם גילאי 18-30, ובפרט עדי פרנקל – רכזת החיילים המשוחררים במחלקת הצעירים ונוער בעמותת סחלבים.

פרנקל היא בוגרת תואר ראשון בלימודי ממשל ופוליטיקה ועבדה באוניברסיטת באר שבע, ומאז תחילת השנה סייעה ללמעלה מחמישים חיילים משוחררים לקבל החלטות בתחומי ההשכלה, התעסוקה וזכויות המגיעות להם מעצם מעמדם כמשוחררים.

עדי, מה הבעיות העיקריות שעומדות בפני חייל משוחרר במודיעין?

"הרבה מהם מגיעים אלינו כשהם די מבולבלים. זאת בעצם הפעם הראשונה בה הם צריכים לקבל החלטות על עצמם בעצמם. עד עכשיו הם היו בתיכון ובצבא ואחרים קיבלו החלטות עבורם. הם מגיעים אלינו כשצריכים עזרה לגבי לימודים – מה ללמוד, מה מתאים להם, איזו הכשרה לעשות או לאיזה תואר ללכת. אנחנו מסייעים להם גם בנושא התעסוקה, כאשר אנחנו בקשר רציף עם לשכת התעסוקה ומפנים צעירים למשרות שהם מפרסמים. אם לדוגמא אני יושבת עם מישהו ויודעת שיש משרה שיכולה להתאים לו אז אני עושה את השידוך. גם בענייני הזכויות שמגיעות להם אנחנו מסייעים. לא כולם יודעים מה בדיוק מגיע להם, איזה מלגות ללימודים הם יכולים לקבל, מהם התנאים לשימוש בפיקדון וכו'. יש כאלו שחושבים שבגלל שתושבי מודיעין נחשבים במצב סוציו אקונומי גבוה, אז לא מגיעות להם זכויות והטבות וזה לא נכון. יש גם דברים שמגיעים להם בחינם, כמו קורס מזכירות רפואיות שהיה בעיר לפני שבועיים ללא עלות".

יש תעסוקה בעיר לחיילים משוחררים?

"בהחלט שיש. הרבה מהם פונים מראש לחפש עבודה מחוץ לעיר. ברור שבאזור המרכז יש יותר אפשרויות, אבל המצב בעיר משתפר עם פתיחת עסקים חדשים. יש לנו שיתוף פעולה מאוד יעיל עם לשכת התעסוקה ויש כאן עבודות מועדפות וחלקיות שיתאימו למשוחררים טריים. וגם למי שמשלים בגרויות או עושה פסיכומטרי ואין לו זמן למשרה מלאה. בסך הכל המשוחררים במצב פחות בעייתי משאר תושבי העיר מבחינת תעסוקה, מפני שעבודות כמו מלצרות או תדלוק יכולות להתאים להם כרגע".

מה המכשול העיקרי שלך בדרך אליהם?

"המכשול העיקרי הוא לגרום להם להבין שיש מענה במודיעין לצרכים שלהם בהשכלה ותעסוקה. שהם לא חייבים ללכת ישר לחפש את המענה בירושלים או בתל אביב. אחד הדברים הראשונים שעשיתי כשנכנסתי לתפקיד הוא ליצור קשר עם כל מכוני הפסיכומטרי והבגרויות בעיר והיום כל מי שמגיע אליהם דרכנו מקבל הנחות משמעותיות. בספטמבר ייפתח כאן במרכז קורס פסיכומטרי בהנחה".

באופן כללי, המשוחררים ממהרים לעזוב את העיר או שנשארים כאן?

"הבעיה היא שהם מתוכנתים לחפש את המענה מחוץ לעיר במקום לראות שיש אותו גם כאן. הרבה מהם עוזבים מהר כי רוצים לעבור לעיר הגדולה ולחוות את החיים האלה. אבל יש גם הרבה שנשארים במודיעין. במיוחד בשנתיים הראשונות ללימודים, כדי לבנות בסיס ואז לצאת החוצה".

מחכים לכם ברחוב חרצית

במרכז הצעירים, הנחבא בין בנייני רחוב חרצית, מציעים למשוחררים הטריים מגוון שירותים. מאלו שפירטנו ועד להכוונה תעסוקתית, סיוע בקבלת מלגות והפניה לייעוץ משפטי בשי"ל, עזרה בכתיבת קורות חיים ואפילו פינה שקטה בה יוכלו ללמוד ללא הפרעה.

מי שהסתייעה בשירותי המרכז השנה היא מיכל ויצמן, בת עשרים ממודיעין שמסיימת בימים אלה את שנת השירות השנייה שלה ויוצאת אל העולם. "הגעתי למרכז צעירים אחרי שאחותי כבר הייתה כאן ועזרו לה לקבל החלטות לגבי מסלול הלימודים שיהיה לה נכון", היא מספרת. "אני חשבתי על כמה כיוונים ללימודים, אבל היו המון אפשרויות וגם לא ידעתי מה הפרוצדורות הנדרשות. במרכז מילאתי שאלון שלפיו הם עזרו לי להבין מה נראה מתאים לי. אחר כך גם עזרו לי להבין איך אני יכולה להתקבל למסלולים השונים, מה אני צריכה לעשות וכולי. בעצם הם עזרו לי לסגור כמה פינות".

גם בר קופמן בת ה-23 הגיעה השנה למרכז אחרי שהשתחררה משירות בחיל הים. "הגעתי דרך חבר ששמע על המרכז והמליץ לי על עדי במיוחד. באתי אליהם כי קצת לא הצלחתי להחליט מה אני רוצה לעשות עם עצמי כשאהיה גדולה, היו המון אפשרויות. הגעתי אליהם לאבחון תעסוקתי ואחר כך ישבנו יחד והסתכלנו על התוצאות. זה עזר לי כי קודם כל עוזר לשמוע מה מישהו ניטרלי חושב. חוץ מזה, באתי אליהם עם תוצאות של איזה מבחן שעשיתי מאחד האתרים ועדי ישבה אתי והסבירה לי מה בעצם אומרות התוצאות. אני עדיין לא יודעת מה אעשה כשאהיה גדולה, אבל יש עכשיו כיוון קצת יותר מגובש".

אלעד שמעונוביץ, חבר מועצת העיר ומחזיק תיק הצעירים, מסכם: "התקופה מאז השחרור מהצבא ועד גיל שלושים בערך זה הגיל הקריטי והחשוב ביותר בחיים בו בוחרים את תחום הלימודים והקריירה, מתחתנים ומקימים משפחה ובוחרים את מקום המגורים ובניית הבית. אנחנו במרכז הצעירים כאן לעזור לצעירי העיר בדיוק בנקודות הללו. הכוונה לחיילים משוחררים מבחינת לימודים ותעסוקה, פעילויות חברתיות ואירועי תרבות לצעירים וכמובן נושא הדיור ופרויקט דיור בר השגה בו התעסקנו בחודשים האחרונים. אני מזמין את כל החיילים המשוחררים, הצעירים והסטודנטים לבוא למרכז ולהיעזר בשירותים והסיוע שאנחנו נותנים להם כדי שיוכלו לבנות את העתיד שלהם כאן בעיר".

בתמונה: עדי פרנקל. יש גם עבודה במודיעין. רק תשאלו (צילום פרטי)

כתבות נוספות

השור הזועם

טלי משה, מדריכת ריצה ממודיעין, הובילה עוד ריצת שטח שגרתית בגבעות הדרומיות, כאשר מתוך עדר הפרות הרועה במקום הגיח פר ונגח בה: "עוד סנטימטר היה קורע את העורק הראשי"

נחושים עד לפודיום

איילת גנלץ ויואב הגדוש ממודיעין זכו השבוע במדליות באליפות העולם בג'ודו לספורטאים עם צרכים מיוחדים: "שום דבר לא עוצר נחישות, חלומות ולב ענק"

השור הזועם

טלי משה, מדריכת ריצה ממודיעין, הובילה עוד ריצת שטח שגרתית בגבעות הדרומיות, כאשר מתוך עדר הפרות הרועה במקום הגיח פר ונגח בה: "עוד סנטימטר היה קורע את העורק הראשי"

המשך קריאה »

נחושים עד לפודיום

איילת גנלץ ויואב הגדוש ממודיעין זכו השבוע במדליות באליפות העולם בג'ודו לספורטאים עם צרכים מיוחדים: "שום דבר לא עוצר נחישות, חלומות ולב ענק"

המשך קריאה »