"זה ניצחון גדול, אבל לא מוחץ"

ערן קמינסקי
2037-06-03 03:15:00
2037-06-03 03:15:00

השבוע הגיע לשיאו אחד המאבקים הציבוריים הנרחבים והמשמעותיים שהתחוללו בארץ בשנים האחרונות, עם פסיקת בג"צ בעניין מתווה הגז אותו ניסתה ממשלת נתניהו להעביר חרף ההתנגדויות הרבות. ביום ראשון ביטלו שופטי בג"צ את המתווה שגיבשה המדינה מול חברות "דלק" ו"נובל אנרג'י" ואמור היה להסדיר את הבעלות והפיתוח של מאגרי הגז הטבעי שהתגלו בשנים האחרונות במים הטריטוריאליים של ישראל. השופטים פסלו את "פסקת היציבות", ומאחר שהיא תנאי הכרחי למתווה בוטל המתווה כולו. עם זאת, נקבע כי למדינה ניתן פרק זמן בן שנה שבו היא יכולה לפעול להסדרתה בחקיקה של סוגיית הגז הטבעי. בתום שנה מהיום, ובמידה שלא תושג הסדרה כלשהי, יבוטל מתווה הגז שנקבע.

 "הציבור ניצח"

כזכור, בשיאו של המאבק נגד מתווה הגז והחברות דלק ונובל אנרג'י (שמנכ"לה ביני זומר הוא תושב מודיעין), אותו הובילה אורלי בר-לב, התקיימו ברחבי הארץ הפגנות רבות כאשר עשרות אלפים יצאו למחות נגד מה שנתפס בעיניהם כשוד משאבי הטבע של המדינה. גם מודיעין השתתפה במחאה, כאשר בצומת שילת נערכו מספר הפגנות. מי שהובילו כאן בעיר את המחאה בנושא היו יהודה בראון מכפר רות, יריב גולן ממכבים ואיש השב"כ לשעבר גונן בן יצחק, שאף היה חתום על רישיון ההפגנה הגדולה בתל אביב. חזרנו אליהם השבוע כדי לשמוע האם באמת מדובר בניצחון ציבורי גדול ומה הסיכויים שמתווה הגז העתידי ישרת באמת את טובת הציבור. 

יהודה בראון, המתגורר בכפר רות, הוא פעיל חברתי ויו"ר העמותה לכלכלה בת קיימא, אשר מלווה בפן המקצועי את מובילי המחאה.
יהודה, עד כמה באמת מדובר בניצחון?
"אני חושב שאנשים לא באמת מבינים את מהות המערכה, שבין היתר מתבטאת במשך הזמן בו אנו מצליחים לעצור את העברות הגז. אם לדוגמה היו מתחילים לייצר גז כבר לפני מספר שנים ולא היה את המאבק נגד המתווה שעיכב את העניין, מצבנו כיום היה הרבה פחות טוב". 

יש הטוענים כי בוטלה רק "רעה חולה" אחת במתווה מתוך רבות…

"מבנה המתווה כולו מלא רעות חולות. כמעט שום דבר בו לא טוב, אבל סעיף היציבות הוא הרעה החולה מכולן מפני שמדובר למעשה בביטול סמכויות של הריבון האמיתי – הכנסת. הממשלה ניסתה לחסום את אפשרות החקיקה בכנסת למשך 10-15 שנים, דבר שלמעשה יכול ליצור מצבים אבסורדיים כמו לדוגמה בשעת מצוקה ביטחונית או כלכלית, בה הממשלה תרצה לקחת גז לצרכי המשק ולא תוכל לעשות זאת משום שחברות הגז יהיו חסינות מאפשרות כזאת. לזמן יש משמעות עצומה במקרה הזה. הממשלה מנסה להציג אותנו כאילו אנו פוגעים בפיתוח המשק, אבל למעשה המצב בדיוק הפוך. למדינה אין אינטרס בפיתוח המשק. כל שנה שחולפת בלי ייצוא גז המשק הישראלי רק מרוויח". 

עד כמה אתה מרגיש היום תחושת ניצחון?
"בהחלט יש היום תחושת ניצחון, והיא לא רק ניצחון בעניין המתווה אלא ניצחון של הציבור כנגד השיטה שמקדמת את האינטרסים של בעלי ההון על חשבון האינטרסים של הציבור. זאת מגמה שהופכת כל דבר שהוא נגד הממשלה ללא לגיטימי באופן אוטומטי, כולל התקפות בלתי מרוסנות נגד בית המשפט העליון. זאת מלחמה נגד ניסיון ליצור דיקטטורה. המסר הכי חשוב מפסיקת בג"צ הוא שהממשלה לא יכולה לפעול בניגוד לחוק". 

ועכשיו: ללחוץ על הח"כים

גם גונן בן יצחק, איש שב"כ בעברו העוסק כיום בעריכת דין, היה מעורב עמוקות במאבק נגד מתווה הגז. בזמנו הוא לקח על עצמו את החתימה מול המשטרה על הרישיון להפגין, לאחר שדווח כי המשטרה הציבה בפני פעילי המחאה דרישות דרקוניות במה שנתפס אז כניסיון להשתיק את המחאה. השבוע תפסנו אותו בעודו מתרוצץ ומסביר את עמדת המתנגדים בתוכניות רדיו ובדיונים בכנסת. 

גונן בן יצחק ממודיעין
"התחושה היום מעורבת", הוא אומר. "מצד אחד אני שמח על ההחלטה וגם על מה שכתבו השופטים, שהתייחסו למחאה שלנו כאחד הדברים שהשפיעו על החלטתם. זאת בפירוש תחושה טובה, לאחר שהרבה מאוד אנשים היו ספקניים לגבינו ואפילו היו מי שקראו לנו 'כנופיית באדר מיינהוף'. עכשיו בא בית המשפט ואומר דברים אחרת. השופטים גם אמרו דברים מאוד קשים על המתווה והאופן בו הוא התגלגל. בעצם בית המשפט קבע שבאה הממשלה ומכרה את המדינה. לבית המשפט העליון זה לא מצב נוח לצאת נגד מדיניות הממשלה, בייחוד לא בנושא כלכלי בו הם לא נוהגים בדר"כ להתערב. זאת אמירה קשה ויוצאת דופן מצד בית המשפט". 
אז למה התחושה שלך מעורבת היום?
"אני עדיין סקפטי לגבי המתווה. קודם כל מפני שבית המשפט לא ביטל את השימוש בסעיף 52 לחוק ההגבלים העסקיים. העובדה שהקימו פה מונופול ונותנים לו חנינה בדיעבד על הסדרים כובלים שעשו, הייתי רוצה שבית המשפט העליון יניף דגל שחור מעל העניין הזה. מעבר לכך, אנחנו צריכים להיות כעת על המשמר למשך השנה הקרובה עד שהמתווה יבוטל, שלא יעשו עלינו קומבינה פוליטית". 
בית המשפט בעצם יצא נגד אחת הבעיות במתווה. מה יהיה עם שאר הבעיות כפי שאתם תופסים אותן?
"המתווה עקום מיסודו ובהחלטת בג"צ יש גם סיכויים וגם סיכונים. זה לא ניצחון מוחץ. זה ניצחון גדול במובן של המאבק החברתי. בלי המאבק המתווה היה עובר. באו אנשים כמו אורלי (בר-לב. ע.ק) שהפכה לסמל המאבק, לקחו נושא שקשה מאוד למכור לאנשים, נושא מאוד לא סקסי, ובכל זאת הצליחו להוציא לרחוב שלושים  אלף איש והביאו את העניין עד לבג"צ. היינו רוצים עכשיו להשפיע על הכנסת לתקן את המתווה כולו. הדעה שלי, והיא לא הדעה הכי רווחת, היא שהשנה הקרובה היא שנת 'ההתקרצצות' על חברי הכנסת. אנחנו צריכים לעבור בין חברי הכנסת ש'התנדנדו' בהצבעות בעניין, לעבור אחד-אחד ולהזכיר להם למה קיבלו מהציבור את המנדט לשבת בכנסת". 

אתה חושב שבסוף יהיה כאן מתווה שישרת את טובת הציבור באמת?
"אני אופטימי שיימצא פתרון לטובת הציבור. כך האמנו גם לגבי הפנייה לבג"צ וצדקנו. אני כן חושב שאפשר למצוא איזון בין טובת המשקיעים בחברות הגז לטובת הציבור והמדינה". 

בתמונה. אחת ההפגנות בצומת שילת (צילום ארכיון)

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות