כוח המוח

גיל ח' עמית
2014-01-05 00:00:00
2014-01-05 00:00:00

ג'ואל מרפי וקונור רוזומנו הם זוג יזמים אמריקאים צעירים שהחליטו לעשות מעשה ולאפשר לכל אחד לראות ולתעד את גלי המוח שלו. איך הם עשו את זה? הם יצרו מכשיר למדידת גלי מוח (EEG), פשוט, זול, גמיש וניתן להתאמה שכל אחד יכול להניח על הראש, לחבר למחשב ולהתחיל לעבוד. לפרויקט שהם החלו לממן בקיקסטארטר הם קראו OpenBCI (BCI=Brain Computer Interface או בתרגום חופשי ממשק מוח-מחשב), והוא הפלטפורמה החופשית הראשונה שמאפשרת לכל אדם שיש לו מחשב ורעיון לפתח חומרה ותוכנה שתפעל או תופעל באמצעות גלי המוח שלנו.

למה זה טוב? טוב ששאלתם. ממשק מוח-מחשב הוא לא דבר חדש. המחקרים בנושא החלו כבר בתחילת שנות ה-70' כשמטרתם העיקרית של המחקרים כיום הוא לסייע לאנשים מוגבלים או פגועים לחזור ולבצע מטלות שונות. הטכנולוגיה של הפעלת מכשירים באמצעות גלי מוח, או לחילופין קליטת מידע ממערכות אלקטרוניות ישירות לתוך המוח כבר הצליחה לאפשר לאנשים שאיבדו לחלוטין את יכולת הראייה לחזור לראות (מספיק טוב כדי לנהוג ברכב), לאנשים שאיבדו גפה להפעיל יד רובוטית בעזרת מחשבה וכן הלאה. ברור שהצבא לוטש גם הוא עיניים למערכות הללו. בטור הקודם דיברנו על רובוט אנושי. למה לא ליצור איירון מן אמיתי? אדם בחליפה חכמה שתתן לו כוח על.

הממשק עצמו מתחבר למוח באחת משלוש צורות: פולשנית – חיבור אלקטרודות ישירות למוח, מה שמאפשר קבלת אותו חזקים במיוחד אבל יוצר במשך הזמן רקמת צלקת שפוגעת בחיבור; פולשנית למחצה – חיבור האלקטרודות לתוך עצם הגולגולת בסמוך למוח; ולא פולשנית – שימוש באלקטרודות שמונחות על הראש. מרפי ורוזומנו בחרו כמובן בדרך האחרונה.

אז למה בעצם ליצור פלטפורמה פתוחה? מה יכולים המוני המפתחים העצמאיים לעשות שהצבא וחוקרי האקדמיה לא מסוגלים? שתי תשובות עיקריות עולות לראש מיד: כיף וכסף. המממנים בקיקסטרטר, ויש כבר לא מעט כאלה, לא פספסו את הפוטנציאל. משחקי מציאות רבודה? גוגל גלאס? פרימיטיביות לשמה. מכשירי טלפון מופעלים בקול? בית חכם שנשלט מהסמארטפון? מסורבל כל כך… אם שני היזמים הצעירים יצליחו להציג מערכת BCI שתהיה זולה, נוחה לתפעול ולא מסורבלת השמיים הם הגבול. אם להפעיל את הדוד בבית בדרך מהעבודה באמצעות אפליקציה נשמע לכם רעיון עתידני, אם להפעיל את האורות בבית באמצעות פקודה קולית נשמע לכם כמו מדע בדיוני, תחשבו עוד קצת קדימה לעולם שבו תוכלו לבצע את כל אלו באמצעות מחשבה בלבד. כמובן שמשחקים שבהם משתמשים במקלדת, שלט ועזרים פיזיים אחרים עתידים להיעלם גם כן מיד אחריהם. משקפי מציאות מדומה? תחשבו על מציאות אלטרנטיבית שמוזרמת לכם ישירות למוח.

היוזמה להפוך את ממשק המוח-מחשב לטכנולוגיה זולה ונגישה נראית קרובה מתמיד. הטכנולוגיה קיימת, המפתחים מתחילים לעבוד ואת התוצאות נוכל לראות, כנראה, ממש בקרוב. גם אם הפרויקט הנוכחי לא ימריא, חברות אחרות ירימו את הכפפה. אחרי הכול, כשגלי המוח שלנו ייהפכו לנגישים, יהיה קל הרבה יותר להתאים לנו פרסומות…

(צילום יחצ)

כתבות נוספות

שבת לפני גביע

נבחרות הרובוטיקה של הישיבה התיכונית ושל תיכון אמית בנים ויתרו על ההשתתפות בשלבי הגמר של התחרות העולמית בארצות הברית בשל השבת: "קצת מבאס, אבל התחושה היא של קידוש השם"

שבת לפני גביע

נבחרות הרובוטיקה של הישיבה התיכונית ושל תיכון אמית בנים ויתרו על ההשתתפות בשלבי הגמר של התחרות העולמית בארצות הברית בשל השבת: "קצת מבאס, אבל התחושה היא של קידוש השם"

המשך קריאה »