בימים בהם ארצות הברית עסוקה כולה במעקב צמוד אחרי תהליך הבחירות בפריימריז במפלגות הדמוקרטית והרפובליקנית, גם במודיעין יש שעוקב באדיקות אחרי המרוץ בין קלינטון לסנדרס וטראמפ וקרוז מהצד השני של המפה הפוליטית. רבים מחברי הקהילה ייגשו לקלפיות בנובמבר ויתמכו במועמד שלהם לנשיאות. רבים אף יצביעו בבחירות לפריימריז.
כידוע, במודיעין ישנה קהילה אנגלוסקסית גדולה, רובה ככולה מגיעה מארצות הברית. הם אמנם ישראלים לכל דבר, אבל המולדת הישנה עדיין נוכחת בחייהם. אותם חיים שמתנהלים במקביל בעברית ובאנגלית. שיטוט ברחבי הפייסבוק מגלה כמה קבוצות המיועדות לחברי הקהילה דוברי האנגלית בעיר. our modiin למשל, מונה כבר למעלה מאלף חברים, קבוצה נוספת היא English speaking community in modiin ואילו הגדולה והפעילה מכולן היא modiinfo publications, בה חברים יותר מ-2,100 גולשים תושבי העיר. את העמוד מפעילה קרן מלץ, כאשר לצידו יש את האתר והמגזין המודפס שהיא מוציאה לאור מדי רבעון כבר למעלה מ-12 שנים.
קרן, כמה משפחות אמריקאיות יש בעיר?
"יש הרבה. ניסינו פעם לקבל מהעירייה את הנתונים, אבל זה לא צלח. יש כמה מאות משפחות כאלו במודיעין. הן מתגוררות אמנם בכל שכונות העיר, אבל יש ריכוז גבוה במיוחד בשכונות משואה, השבטים ומוריה ואבני חן".
עד כמה המוצא מאחד אותם כקהילה?
"בהחלט יש קהילה אנגלוסקסית שמאוגדת יחד בגלל התרבות המשותפת. המשפחות הדתיות מאוגדות יותר סביב בתי הכנסת. אני למשל הגעתי לכאן לפני 18 שנים ואז כל האנגלוסקסים בעיר הכירו אחד את השני וממש היו מחוברים. היום אפשר להגיד שהקהילה בשבטים ובמוריה מחוברת במיוחד. זה מאוד חשוב לנו שמדברים עברית, אבל בכל מקרה נטועים גם בתרבות ממנה באנו. אפשר להגיד גם שלאנגלוסקסים מאוד מאוד חשוב להיות ישראלים. הילדים שלנו כבר ישרתו בצבא ויהיו ישראלים לכל דבר".
עד כמה מעניין את הקהילה מה שקורה בארצות הברית?
"מה שקורה בארה"ב מאוד חשוב לאנשים כאן, מהסיבה הפשוטה שזה עדיין משפיע על מה שקורה בישראל. אני לא יודעת את האחוז המדוייק, אבל הרבה מאוד עדיין מצביעים לבחירות בארה"ב. כן מדברים על זה. השיח הוא לא אינטנסיבי כמו בארה"ב, אבל מאוד ערים כאן למה שמתרחש שם ובדרך כלל מצביעים על פי מה שטוב לישראל. מועמד שלא נתפס כטוב לישראל, לא נצביע עבורו".
איך מסתכלים אצלכם על כהונת אובמה?
"כשאתה מדבר עם המשפחה בארה"ב אתה רואה שחלק בעדו וחלק נגדו. אבל רוב האמריקאים בישראל יגידו שהוא לא היה טוב לישראל. לגבי החלוקה לרפובליקנים ודמוקרטים, אולי יש רוב לרפובליקנים כי הם באופן מסורתי נתפסים כטובים לישראל".
איך רואים כאן את תופעת דונלד טראמפ?
"תלוי עם מי אתה מדבר. יש שיגידו שזה בידור ואחרים יחשבו שלא. מאוד תלוי. אני מניחה שזה מתחלק לחמישים חמישים". בכלל, כשמסתכלים על המכנה המשותף לאוכלוסייה, הדבר הכי חשוב לנו בבחירות בארה"ב זה איך זה ישפיע על מה שקורה בישראל. זה הדבר הראשון בחשיבותו ובגלל זה כן מייחסים חשיבות רבה לכך שצריך להכיר את המועמדים והדעות שלהם. במיוחד בזמן ששאר העולם נגדנו".
יעלו ויבואו הדמוקרטים
מינדי גולדברג, שעלתה לישראל בשנת 2008 והתמקמה במודיעין לפני כשנתיים, משתייכת לצד הדמוקרטי של המפה הפוליטית האמריקאית. אל העיר הגיעה לאחר שעזבה את סיאטל ופגשה את בן זוגה הקיבוצניק בבליינד דייט בירושלים.
כדמוקרטית, איך אתה מרגישה כלפי אובמה?
"אני לא עוקבת במאה אחוז אחרי מה שנעשה בפוליטיקה הפנימית בארצות הברית, אבל מבחינת ערכים ומדיניות אני באופן כללי תומכת בו. הוא עשה דברים כמו הנגשת שירותי הבריאות לכולם, שזה משהו שהישראלים לא מבינים בכלל עד כמה זה משמעותי. פה לכולנו יש ביטוח בריאות ולא מבינים מה זה אומר להיות בלי ביטוח. בארצות הברית היו הרבה מאוד אנשים שבכל פעם שהיו צריכים רופא נאלצו ללכת לחדר מיון ולשלם סכומים אלפי דולרים. זה אחד מההישגים הגדולים של אובמה".
עד כמה את עוקבת אחרי מערכת הבחירות?
"ביום-יום אני עוקבת אחרי הנעשה בארצות הברית הרבה פחות, אבל בתקופת הבחירות אני מאוד עוקבת ומעודכנת. המשפחה שלי בארצות הברית לא ממש פוליטית, כך שבדרך כלל הם שואלים אותי מה קורה פה ולא ההיפך. גם אצל האמריקאים פוליטיקה זה לא נושא לארוחת שישי. לכל אחד הדעות שלו, אבל לא יושבים יחד ומדברים פוליטיקה. זה שונה שם".
בעד מי את בפריימריז של המפלגה הדמוקרטית?
"אני בעד ברני (ברני סנדרס. ע.ק). אני מאוד מתרגשת מכל מה שקורה סביב הקמפיין שלו. הדעות שלו די מהפכניות מבחינת מה שהיה בארצות הברית עד עכשיו. למשל שבנושאי רווחה ארה"ב צריכה להתנהל בצורה דומה יותר לישראל או לארצות סקנדינביה. למשל, הוא תומך בחופשת לידה בתשלום. ארצות הברית היא המדינה היחידה במערב בה אין חופשת לידה בתשלום. זה כמובן פוגע יותר באוכלוסיות החלשות שלא יכולות לצאת לחופשה של כמה חודשים. מה שקורה זה שאימהות שמות את התינוקות במעון וחוזרות לעבוד כבר כמה שבועות אחרי הלידה. הוא גם רוצה להגביר את הרגולוציה על וול סטריט, מה שימנע שלא יהיה שוב משבר כמו ב-2008".
מה דעתך על הילארי קלינטון?
"לפני שהגיע סנדרס תמכתי בה. אני חושבת שהיא מאוד מוכשרת וחכמה ויכולה להיות נשיאה מוצלחת, אבל כמו שהרגשתי כלפי אובמה לפני שנבחר, שהוא מיוחד ושונה, כך אני מרגישה עכשיו כלפי סנדרס".
ואין בך רצון לסייע לכך שתהיה נשיאה ראשונה?
"אישה נשיאה זה יהיה מצויין, אבל כשאני מסתכלת על הערכים של המתמודדים אני מזדהה יותר עם סנדרס. ראיתי בפייסבוק פוסט של חבר ישראלי שכתב שהגיע הזמן לנשיאה ראשונה. עניתי לו שזה לא פייר, שברני תומך בכל מה שלישראלים כבר יש ולאמריקאים אין. אז צריך לוותר על זה רק כדי לבחור אישה לתפקיד? אבל, אם היא תהיה המועמדת של המפלגה הדמוקרטית לנשיאות, כמובן שאצביע עבורה".
נושא הבחירות עולה פה בקהילה בעיר?
"אני חילונית אז קצת פחות מחוברת לקהילה במודיעין שרובה דתית. אנחנו גם די חדשים בעיר אז פחות מחוברים. אני ממעטת לדבר פוליטיקה עם דוברי אנגלית בישראל, שהם בהכללה די ימניים".
רשות הדיבור לרפובלינקים
מהצד השני של המפה הפוליטית המודיעינית-אמריקאית אנחנו פוגשים את יעל וארי הורביץ. היא אוסטרלית במקור שהתגוררה שנים בארה"ב ומחזיקה באזרחות אמריקאית והוא עלה לישראל מניו ג'רזי בגיל 13. מדי שנתיים הם נוסעים לביקור משפחתי בארצות הברית וביום-יום מקפידים לצפות בחדשות ולהתעדכן במה שקורה מעבר לים. וכפי שסיפרה קרן מלץ, גם את בני הזוג הורביץ מובילה בדרכם אל הקלפי המחשבה על מה הכי טוב לישראל.
יעל: "מאוד חשוב לנו להצביע. להצביע בארצות הברית זה אפילו חשוב יותר מההצבעה כאן בישראל משום שההשפעה על ישראל תהיה גדולה יותר בהתאם לזהות נשיא ארה"ב".
בעד מי אתם בפריימריז הרפובליקני?
יעל: "אנחנו באמת נוטים יותר לכיוון הרפובליקני, אבל זה תלוי במי יהיה במועמד לנשיאות בסוף. לגבי טראמפ, אם הוא יזכה בפריימריז, זה יהיה בלתי אפשרי. טראמפ ממש מפחיד אותי. אמנם אני מצביעה בישראל לביבי ולבנט, אבל במקרה של טרמאפ אתה לא יודע מה הוא יעשה. הדברים שהוא אומר מעליבים כל אדם – גברים, נשים, שחורים או לבנים. זה כמו להצביע לילד שיהיה ראש הממשלה בארצות הברית".
ארי: "אני חשבתי בהתחלה שהמועמדות שלו לראשות המפלגה היא בדיחה, אבל עכשיו אני רואה שאנשים נתפסים עליו. אי אפשר להבין את מה שהוא אומר. הוא רוצה אמריקה חזקה אבל מתעלם ממה שנקבע במשך השנים. אם אנשים היו חושבים יותר לעומק, הם היו מבינים שגם אם הוא ייבחר במפלגה אין לו סיכוי לזכות בבחירות לנשיאות. יש אנשים שאוהבים לראות בריון כזה שאומר את מה שהם חושבים, אבל לא חצי מהמדינה".
איך אתם כרפובליקנים מסתכלים על כהונת אובמה?
ארי: "קראתי לא מזמן כתבה על התפיסה הישראלית שבוש היה טוב לישראל ואובמה לא. בוש תמיד כשביקר כאן אמר את הדברים הנכונים. אבל מי שמסתכל על העובדות מבין שזה הפוך ואובמה היה טוב יותר לישראל. מאז שהייתי בן 18 העדפתי את המועמדים הרפובליקניים, בגלל שבדרך כלל מה שהם אמרו באמת התבטא בשטח בגישה כלפי ישראל. אני מאמין שבסופו של דבר מה שטוב לארצות הברית יהיה גם טוב לישראל, אז מבחינתי זה הקריטריון המוביל. טראמפ, גם אם הוא אומר שהוא לטובת ישראל, למעשה הוא יגרום למלחמת עולם שלישית שזה מן הסתם רע לישראל".
מה יקרה אם טראמפ ינצח?
יעל: "צריך לחשוב. אני מאוד מפחדת מהילארי מבחינת הגישה שלה כלפי ישראל. היא תהיה נוראית לישראל. אני מאוד מקווה שלא תהיה בחירה בין שני אנשים שגרועים בעיני".
ארי: "אני מאוד מקווה שטראמפ או קרוז לא יזכו בפריימריז. מה שיש להם במשותף זה שלשניהם אין סיכוי לזכות בבחירות לנשיאות. אגב, לדעתי גם לסנדרס אין סיכוי מול קלינטון. אם בנובמבר יעמדו טראמפ או קרוז מול קלינטון, אבחר בקלינטון. אמנם הייתי מעדיף נשיא אחר ממנה, אבל היא לפחות לא תהרוס את העולם".
עד כמה אתם מעורים בקהילה האנגלוסקסית בעיר?
יעל: "אנחנו מנסים להיות מעורבים גם עם חברים ישראלים, אבל עדיין קל לנו יותר עם דוברי אנגלית. אני כבר יכולה לעשות הכל בעברית, אבל התקשורת עם חברים קשה יותר בעברית. יש מחסומי שפה, אבל אנחנו משתדלים".
בתמונה יעל וארי הורביץ. טראמפ הוא אסון (צילום פרטי)