שבת אזרחים ותיקים גם יחד

יהודה גולן
2016-11-17 00:00:00
2016-11-17 00:00:00

נובמבר הוכרז בישראל כ"חודש הגימלאים". או בפוליטיקל קורקט "האזרחים הותיקים". בעשור האחרון הלכו הגימלאים ותפסו מקום של כבוד בחברה הישראלית. אפילו משרד ממשלתי חדש הוקם לכבודם מאז נכנסה בסערה לכנסת מפלגת הגימלאים של רפי איתן.

המשרד ממשיך כיום בפעילות אינטנסיבית לאורך כל השנה אבל מודיעין, שנתפסה תמיד כעיר צעירה של זוגות צעירים ועיר של משפחות, היתה רחוקה מהדימוי של תושבים ותיקים. אך במודיעין יש כמה אלפי אזרחים ותיקים, שרובם הגיעו לכאן כדי להזדקן ולהעביר את שנות הפנסיה סמוך לנכדים ולילדים. שרשרת החיים של הגימלאים הביאה גם לפריחתם של בתי הדיור המוגן. שלושה כאה צצו במודיעין ונמצאים בשלבי בנייה שונים או לפני בנייה, האחד והגדול מכולם בכניסה לעיר ברחוב צאלון, השני במע"ר שעומד להיבנות בקרוב והשלישי בשכונת מוריה, כשבית הדיור המוגן הרביעי עתיד לקום בשכונת נופים.

בעיר פועלת "העמותה למען הקשיש" באינטנסיביות רבה ומשתפת פעולה עם מיכל הדר – רכזת הגמלאים העירונית – במגוון פעילויות כמו חוגי הליכה נורדית, פטאנק, טניס שולחן, יוגה צחוק, ברידג' (גם המוח צריך להתאמן). אלה פתוחים בחודש נובמבר לכל האזרחים הוותיקים בעיר והאזור.

רינה אדוט, אלמנה בת 76 ילידת בולגריה שהיתה ילדה קטנה בשואה, הסכימה לחלוק מעט מחוויותיה ב"קפה אירופה" פרוייקט שמפעילה העמותה למען הקשיש שמיועד לניצולי שואה.

ספרי קצת על עצמך רינה…

"אני כבר 18 שנה במודיעין. הגענו מערד לעיר מודיעין מסיבות בריאותיות כי אני אסמטית וערד לא עשתה לי טוב. עבדתי כסייעת בגן ילדים. חוויתי ילדות קשה בבולגריה כשהנאצים הגיעו וגירשו אותי ואת משפחתי לגבול טורקיה. סבלנו מרדיפות. אבי נלקח למחנה עבודה".

מה זה בשבילך קפה אירופה?

"זאת מסגרת חברתית. אנחנו נפגשים פעם בשבוע בימי חמישי לפעילויות מגוונות, בעיקר כדי לשכוח את הזוועות מתקופת המלחמה".

ואיך הגעת דווקא לקפה אירופה?

"לפני שנתיים בעלי נפטר לאחר תקופה ארוכה שהיה חולה ונזקק לדיאליזות. מאז נכנסתי לדיכאון נפשי עמוק. פשוט לא רציתי לצאת מהבית לשום מקום. הייתי ממש במרה שחורה".

ואיך בא השינוי?

"חברה שלי הכריחה אותי לבוא איתה לקפה אירופה. באתי ופשוט עולם חדש נפתח בפני. ראיתי אנשים שמחים ומאושרים וחיי השתנו מאז. הצטרפתי לפעילויות ומאז אני לא מוותרת על אף פעילות, רק חבל שזה רק פעם בשבוע".

את מדברת על שמחה ואושר ומדובר באנשים שעברו את השואה וסוחבים איתם טראומות קשות…

"לכן דווקא קפה אירופה עוזר לנו לשכוח את הימים השחורים ההם. אפילו לשעתיים שלוש אנחנו שוכחים מהשואה. שרובנו אלמנות, כך שעברנו גם את הטראומה של לאבד בן זוג. לכן קפה אירופה כל כך חשוב לי ולכולנו ובעיקר לראות את המתנדבים הצעירים שלנו זה תענוג גדול מאד. בסופו של דבר הבנתי שלהיות בבית לבד זה דבר נורא".

* * *

מיגל הרף הוא יו"ר העמותה בהתנדבות. חשוב לו בהביר כבר בפתיחה כי "לא כל האזרחים הוותיקים זקוקים לסיוע. יש בעיר אזרחים ותיקים רבים, עצמאיים ונהנים, שאינם זקוקים לנו. אליכם אני פונה ואומר: בואו להתנדב! בואו לתרום מזמנם וממרצכם עבור אזרחים ותיקים וניצולי שואה שסובלים מבדידות, מבעיות בריאות, המרותקים לבתיהם או שמטפלים בבני זוג חולים וזקוקים לתמיכה".

במה למשל?

"למשל העמותה למען הקשיש במודיעין שמנהלת בתים חמים, פרוייקט מדהים שבו נפגשים אזרחים ותיקים אחת לשבוע למפגש מאורגן באחד הבתים בשכונה. עם הזמן נערמו בקשות לבתים חמים שאינם רק על בסיס שכונתי, אלא על בסיס של נושאי עניין משותפים. כך נפתחו השנה בתים חמים בשפות שונות, בית חם מוזיקלי, בית חם קוגניטיבי ועוד היד נטויה. כל הבתים החמים מנוהלים ע"י מתנדבים ומתנדבות ותושבי העיר שיש להם כמה שעות פנויות אחת לשבוע, מוזמנים לסייע ולנהל בית חם בתחום הקרוב לליבם.

"בנוסף – מועדון הקשישים שלנו פעיל מדי יום. לאחרונה פתחנו גם מועדון 'מופת' המיועד לניצולי שואה. המועדון זקוק למתנדבים רבים: אנשים שמוכנים להופיע בפני הקשישים. אם בהרצאות, מופעים מוזיקליים, העברת חוגים או פעילות מעניינת אחרת. ניתן להתנדב רק אחת לשנה, או פעמיים בשנה – מה שמתאים לכם. גם מחלקת ביקורי בית המבקרת קשישים המרותקים לביתם, או מחלקת אוזן קשבת – בה מנהלות המתנדבות שיחות טלפון שבועיות עם קשישים שזקוקים לקשר החשוב הזה, יהנו ממתנדבים ומתנדבות בכל השפות".

מאיזה גיל אפשר להצטרף לפעילות?

"הקהילה התומכת שלנו מתאימה לכל האנשים מגיל שישים ומעלה. גם אם הם עצמאיים לחלוטין. הקהילה התומכת מציעה שירותי אב בית לתיקונים קלים, פיקוח על קבלנים לביצוע עבודות מורכבות – הן פיקוח במחירים והן פיקוח על טיב העבודה, לחצן מצוקה ומועדון חברתי. אין אדם מעל גיל שישים שלא יכול ליהנות משירותי קהילה תומכת".

ויש מתנדבים?

"מתנדבים מגיעים אלינו בכל הגילאים עם יוזמות מקסימות. למשל נערה צעירה ביקשה להכין כל שבוע עוגה לניצולי השואה בקפה אירופה וכך עשתה. תושבים אחרים החליטו להתנדב בתחומים שונים שקרובים לליבם כמו העברת חוגים, הרצאות ועוד. אני בטוח כי כל אדם בעיר יכול למצוא תחום שהוא מוכן לתרום בו שעה או שעתיים בשנה למען האחר".

די הופתעתי מהיקף הפרוייקט "בתים חמים". ספר עליו קצת יותר…

"פרוייקט בתים חמים מיועד בראש ובראשונה להפיג את הבדידות והמצוקה שנוצרת בעקבותיה שחווים קשישים רבים. הבדידות היא תופעה נפוצה בגיל הגמלאים. לפי סקר ארצי נרחב נמצא שכמעט כל אדם שני מקרב בני 65+ מדווח על תחושת בדידות שחווה במהלך השבוע , וכן ככל שעולה הגיל תחושת הבדידות עולה. במודיעין המצב אף בעייתי יותר, מאחר וזו עיר חדשה והגמלאים שבה מגיעים אליה לרוב אחרי שחיו במשך שנים רבות בעיר אחרת בה קבעו את שורשיהם. הם לרוב מגיעים בעקבות הילדים ולעיתים לא מכירים אחרים בגילם.

"העיר מתוכננת ללא מרכז גדול אלא סביב מרכזים שכונתיים רבים, כך שאין מקום מפגש מרכזי אחד, וההגעה למרכזים האלה דורשת תחבורה שלא תמיד זמינה לכולם. הפרויקט שהחל בבית אחד או שניים תפס תאוצה עצומה וגדל במהירות כשהוא מציע כבר כעת דרכי התמודדות חברתיות ואיכותיות לבעיית הבדידות, ומאפשר למאות קשישות וקשישים לבלות את זמנם עם אנשים בגילם, בחברה תומכת, ולרכוש חברים חדשים בקרבת מקום מגוריהם".

מתי התחיל סיפור ה"בתים החמים"?

"לעיר זה הגיע לפני כמה שנים בשיתוף פעולה עם ארגון אשל-ג'וינט. לפני כארבע שנים הועבר ניהול הבתים החמים לעמותה למען הקשיש במודיעין. עם השנים מספר הבתים החמים גדל לעשרים, כאשר כ-400 אזרחים ותיקים נהנים ממנו ביום. יש ביקוש ותכנון להקמת בתים חמים נוספים".

מה תרומת העמותה לפרוייקט?

"העמותה למען הקשיש פיתחה והרחיבה את הפרויקט ופתחה בתים חמים גם לפי נושאים. הבתים חמים הקוגניטיביים, לאנשים עם בעיות זיכרון, מלווים על-ידי אנשי מקצוע בתחום, בתים חמים לניצולי שואה, בתים חמים לפי שפות (אנגלית, צרפתית, ספרדית ויידיש), בית חם מוזיקלי לשוחרי מוסיקה איכותית, וכבר יש ביקוש לבתים חמים מוזיקליים נוספים".

איך זה עובד? מה קורה בפועל במפגשי בית חם?

"החברים בבית חם נפגשים פעם בשבוע או יותר, לשעתיים בבית מארח בשכונה. פעמים רבות הבית המארח יהיה של קשיש/ה המרותקים לביתם. המשתתפים נהנים מהמפגש החברתי, מכירים חברים חדשים ונהנים מפעילות מגוונת והעשרה כמו מידע בנושא זכויות אזרחים ותיקים ושינויים בחוק, תזונה בריאה, שיפור מיומנויות זיכרון, יוגה צחוק, צרכנות נבונה, תנועה, אימון אישי, יצירה ועוד מגוון פעילויות. הם מפתחים גם קשרים חברתיים שמלווים אותם לאורך כל השבוע ומשנים את אורח חייהם: הם נפגשים ביחד בבתי קפה, הולכים ביחד לסרטים ואף יוצאים לטיולים יחדיו. נוצרת חברות ותחושת משפחה חדשה, שמצידן יוצרות שמחת חיים ותחושת נחיצות". 

מה אתה צופה בעתיד בתחום הבתים החמים?

"פרויקט הבתים החמים הפך במודיעין להצלחה מסחררת ויש ביקוש ענק לבתים נוספים, זה מעיד על ההצלחה טוב יותר מכל דבר אחר: רק בשנת 2016 נפתחו 12 בתים חמים חדשים, כאשר יש דרישה ופעילות לפתיחה של בתים חמים נוספים כבר עכשיו".

* * *

פרוייקט ייחודי נוסף להענקת רשת ביטחון למבוגרים הוא "קהילה תומכת" הכולל סיוע לקשישים, אספקת לחצן מצוקה למקרי חירום רפואי, אב קהילה לסיוע בתיקונים קלים בבית, בעלי מקצוע בפיקוח ומועדון חברתי. סוזן סודאי בת 88 חברה בקהילה. סוזן חיה במודיעין 16 שנים והגיעה לאחר פטירת בעלה לגור ליד בתה ברעות.

מה זה בשבילך "קהילה תומכת"?

"זה דבר נפלא שמעניק לי בטחון ושקט נפשי. קיבלתי לחצן מצוקה ובגיל שלי זה חשוב מאד. אם יש לי תקלות בבית, אב הבית של הקהילה התומכת שולח לי איש מקצוע אם זה חשמלאי או אינסטלטור או אפילו דברים קטנים שאני צריכה. אם נפלה לי תמונה או שאני צריכה להוריד משהו ממדף גבוה בארון".

אז הם עוזרים מדברים קטנים ועד לגדולים?

"כן. אנחנו כמובן משלמים עבור התיקונים אבל מקבלים הנחה גדולה. זה חשוב מאד לביטחון שלנו ולשקט הנפשי".

 


ועכשיו גם סיוע משפטי

עמותת "יד שרה" בשיתוף "יד ריבה" מסייעת לאזרחים ותיקים במודיעין בנושאים כגון אפוטרופסות, תביעות כלכליות, צוואות, דיני עבודה, הגנה על שלום הזקן מפני אלימות ועוד. הכל כמובן בחינם

עמותת יד שרה פותחת שירות משפטי ללא תשלום במטרה לסייע לאזרחים ותיקים במימוש זכויותיהם. עורכי דין מתנדבים יספקו ייעוץ משפטי ושירותים משפטיים בתחומים מגוונים כגון אפוטרופסות, תביעות כלכליות, צוואות, דיני עבודה, הגנה על שלום הזקן מפני אלימות ועוד. הייעוץ המשפטי יינתן כאמור ללא עלות, במסגרת שיתוף הפעולה של עמותת "יד ריבה – סיוע משפטי לקשיש"  הפועלת מסניפי יד שרה וצוות אגף שירותי בית וקהילה ביד שרה.

על הצורך בשירות החדש מספר עו"ד מיקי שינדלר, מנהל העמותה: "אזרחים ותיקים רבים נאלצים להתמודד לעיתים קרובות עם מצבים משפטיים מורכבים. הוא יכול להימצא בסכסוך משפטי עם בן משפחה או עם שכנו. יתכן והוא יהיה מעוניין בייעוץ בכתיבת צוואה או יבקש להתמנות לאפוטרופוס על בן משפחתו או סיוע אחר, אך לא ידע לעשות זאת. יתכן והוא זכאי לזכויות כלשהן כגון סיוע בריאותי או סיוע בדיור והוא לא ידע עליהן או איך לממשן. במקרים רבים הם גם סובלים מהתעמרות ואלימות כלפיהם ואינם יודעים או מסוגלים להגן על עצמם. מצבים אלו גורמים לקשיש תחושות של אוזלת יד וחוסר אונים, חרדה הפוגעת באיכות חייו ולעיתים אף סכנה ממשית לשלומו הנפשי והפיזי. עלות הטיפול המשפטי גבוהה ולרבים מהקשישים אין את האמצעים הדרושים לממן אותו. כמו כן, קשישים רבים מרותקים לביתם והשרות המשפטי אינו נגיש להם. מטרת  השירות לסייע לאזרחים וותיקים אלה".

את השירות במודיעין יפעיל בהתנדבות עו"ד שמואל מולנר, מומחה לדיני עבודה, חוזים, נזיקין, ירושות וצוואות. השרות ניתן במרכז השירותים בעיר ברח' מרדכי גור 23. לקביעת תור יש להתקשר 6444*.

בתמונה בית חם בפעולה. לוהט ממש (צילום פרטי) 

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות

חצה קו אדום

אירוע חריג במיוחד התרחש לאחרונה בבית הספר היסודי נוף הרים

חצה קו אדום

אירוע חריג במיוחד התרחש לאחרונה בבית הספר היסודי נוף הרים בשכונת נופים, לאחר שעבודתו של אחד המורים הופסקה בעקבות מקרה בו הפעיל כוח פיזי על

המשך קריאה »