אחרי שלוש שנות פעילות במודיעין התבשרו פעילי תוכנית "אורים לזהות יהודית ישראלית" על סגירתה, בשל מחלוקת על גובה התקצוב מטעם העירייה. כך טוענים פעילי התוכנית הלוקחים בה חלק בהתנדבות.
תוכנית אורים החלה לפעול במודיעין בשנת 2013, ביוזמת חברי המועצה דאז מויש לוי ולבנה שיפמן. התוכנית היא מודל עבודה הפועל במספר רשויות מקומיות בארץ, ביוזמת והובלת הקרן הפילנתרופית קרן אביחי. פארי סינקלייר, מנהלת התוכנית בעיר: "מודל העבודה מבוסס על ההנחה שכאשר מדברים על גיבוש זהות של עיר, צריכים לדון בעניין צוות משותף של התושבים ונציגי העירייה. מהיום הראשון היו מעורבים בעניין, סביב שולחן עגול, דמויות מקצועיות מהעירייה ומתנדבים שיחד יצרו חזון בתהליך שארך יותר משנה. יש אירועים שהעירייה יוזמת כמו פסטיבלים או הקפות שניות, אבל מה שאורים הביאה זאת חשיבה שאומרת שצריך לעצב בעצמנו את הזהות בעיר, שהפוליטיקאים יקשיבו לקולות הנשמעים במודיעין".
כמה אנשים פעילים בתוכנית? ומה בעצם עשיתם?
"יש לנו גרעין של 15-20 פעילים מרכזיים מחתכים שונים באוכלוסייה – עולים חדשים ותושבים וותיקים, דתיים וחילוניים וכולי. הרעיון באורים הוא ליצור תשתית ארגונית שמייצרת בעצמה תוכן. פעלנו במרחב הקהילתי עם פסטיבל 'לימודיעין' אליו הגיעו השנה 300 תושבים, הקמנו תוכנית לבנות מצווה שאיפשרה לאמהות ובנות להתחבר מנקודת מבט תרבותית ולאו דווקא דתית, יצרנו את 'מקורוק' – פרויקט בו נוער יוצר מוזיקת רוק מתכנים מהמקורות".
אז למה בעצם נסגרת התוכנית?
"התוכנית תוקצבה בשנה שעברה בסכום של 750 אלף שקל, כאשר קרן אבי חי עושה מצ'ינג לסכומים שהעירייה מעבירה מקופתה או מגייסת. היה ברור מלכתחילה כי התקצוב מצד העירייה אמור לגדול מדי שנה, כאשר בסופו של דבר היא תפעיל את התוכנית בעצמה, כמו שנעשה בערים אחרות כמו נצרת עילית לדוגמא. קרן אביחי מראש הייתה אמורה להשתתף בתקצוב למשך 6-8 שנים ואז לצאת מהסיפור. בפועל, בשלוש השנים האחרונות העירייה הפחיתה את הסכומים שהשקיעה בתוכנית וכעת הודיעו לנו שהתוכנית נסגרת. דבר נוסף הוא שכנראה לעירייה היה קשה עם המודל הזה של שותפות אמיתי יחד עם התושבים".
מהעירייה נמסר בתגובה: "קרן אבי חי הודיעה במפתיע, בדיון אישור תכנית אורים לשנת 2016, על שורה של דרישות חדשות ששינו באופן משמעותי את יחסי הגומלין בין הקרן לעירייה בהפעלת התוכנית. הדרישות של הקרן כוללות בין השאר הקטנת התמיכה הכספית מצדם, הגדלה משמעותית של כוח אדם ושכר על חשבון פעילות לתושבים, וכן שינוי אסטרטגי בניהול הפרויקט. הדרישות, שהועלו ברגע האחרון, העמידו את עמותת סחלבים במצב בלתי אפשרי מלבד סיום שיתוף הפעולה. העירייה מתכוונת להפעיל בעצמה את תכנית 'אורים', לרבות הפרויקטים והאירועים שהיו בעבר מבלי שיורגש כל הבדל ע"י התושבים. במקביל הוזמנו הפעילים המתנדבים של התוכנית לפגישת עדכון והכנת תכנית עבודה לשנת 2016".
בתמונה: הצוות של "אורים". הכי קהילתי שיש (צילום פרטי)