בעמותה למען הקשיש במודיעין, שמפעילה לאורך כל השנה מגוון פעילויות עבור ניצולי השואה, נאבקים לתת את המקסימום שניתן בתקציבים דחוקים ונסמכים על מתנדבים רבים. השנה החליטו בעמותה לצאת למבצע התרמה עירוני למען ניצולי השואה, ולנתב את הכסף שייתרם לפעילויות שיתקיימו לאורך כל השנה – ולא רק בשבוע של יום השואה.
המציאות הישראלית מוכיחה כי רובנו לא חושבים על ניצולי השואה במהלך השנה. אבל בשבוע של יום השואה מקבלים בעמותה למען הקשיש במודיעין גל של פניות מתושבי העיר שרוצים לעזור. "יש פה בעיר אנשים מצוינים", אומר מיגל הרף, יו"ר העמותה. "אנשים שאכפת להם ורוצים לסייע. הבעיה היא שרובנו עסוקים מאוד, החיים מאוד תובעניים, ורוב האנשים נזכרים בניצולי השואה בשבוע של יום השואה. אז אנחנו מקבלים פניות בפייסבוק באתר ובטלפון, של תושבים שרוצים לעשות משהו למען הניצולים. לרוב מדובר ברצון לעשות משהו חד פעמי, וזהו, אנשים חוזרים לשגרת יומם".
אבל הצרכים של מאות ניצולי השואה שמקבלים סיוע וליווי מהעמותה למען הקשיש במודיעין ממשיכים להתקיים לאורך כל השנה, גם לאחר שרובנו הפסקנו לחשוב עליהם.
העמותה למען הקשיש מפעילה מספר תכניות לניצולי שואה במימון משרד הרווחה, ארגון אשל ג'וינט ובסיוע העירייה והאגף לשירותים חברתיים. עם זאת, התקציבים שמתקבלים לתכניות הם דחוקים ועונים על צרכי הבסיס בלבד. בעמותה רוצים לתת לניצולי השואה המתגוררים בעיר הרבה הרבה יותר. "במודיעין מתגוררים כמה מאות ניצולי שואה", אומר הרף, "אין לנו נתונים מדויקים כי בשל צנעת הפרט לא ניתן להעביר אלינו נתונים של כל ניצולי השואה המתגוררים בעיר, כדי שנוכל לפנות אליהם ולהציע להם את השירותים של העמותה".
* * *
העמותה למען הקשיש נותנת כיום שירותים שונים לכ-350 ניצולי שואה שגרים בעיר, ונהנים מפעילות שמתקיימת כל שבוע, כל השנה. הפעילות מסתמכת על מאות מתנדבות ומתנדבים, שנותנים מזמנם וממרצם כדי לעשות טוב לניצולי השואה תושבי העיר. בעמותה בטוחים שזה לא מספיק. היכרות יומיומית עם צרכי הניצולים מראה שצריך הרבה יותר.
"אני מודה מקרב לב לכל מי שעושה ומתנדב ותורם. אנשים מקסימים ומחויבים, שכל שבוע מגיעים ונותנים למען אחרים, פשוט מתוך מחויבות חברתית וטוב לב", אומר הרף. "אבל ההסתמכות על מתנדבים בלבד היא תמיד בעייתית. פעמים רבות יש לנו חורים ריקים בפעילות וקשיים לממן את כל מה שאנחנו רוצים לתת לניצולי השואה".
אילו תכניות מפעילה העמותה למען הקשיש לניצולי השואה במודיעין ומה עושים בהן?
"העמותה למען הקשיש במודיעין מפעילה את מועדון מופת לניצולי שואה. זהו מועדון יום שנפתח השנה, בסיוע משרד הרווחה. 35 ניצולי שואה מגיעים עד שלוש פעמים בשבוע למועדון ונהנים מארוחת בוקר, התעמלות בוקר, הרצאות וחוגים. הם אוכלים ארוחת צהריים חמה, ולקראת סוף השבוע מקבלים הביתה ארוחות מוכנות. 'קפה אירופה' היא תכנית המוכרת בכל הארץ. מדובר בפעילות חברתית למען הניצולים המופעלת בעיקר על-ידי בני נוער מתנדבים מכיתה י' ומעלה במסגרת פרוייקט 'מעורבות חברתית', ובניהול רכזת מקצועית. ניצולי השואה מגיעים אחת לשבוע למועדון, מקבלים קפה ועוגה, משוחחים עם המתנדבים ואז עושים פעילות משותפת, שמשלבת לעיתים הרצאות וסדנאות – לפי יכולת מתנדבים שונים המגיעים לסייע.
יש לנו בתים חמים לניצולי שואה. מדובר במסגרת של פעילות חברתית בבתים פרטיים. אחת לשבוע, בשעות הבוקר, נפגשים שכנים בבית של אחד התושבים, בהפעלת מתנדבות. מדובר במפגש חברתי עם כיבוד קל, ופעילות חברתית. לעיתים יש גם הרצאות, סדנאות ועוד.
בנוסף, מתנדבים מהעיר עורכים ביקורי בית אצל ניצולי שואה המרותקים לביתם בשל בעיות בריאות. מדובר בתכנית שמכניסה אור וחום לחייהם של אנשים שמרותקים לביתם ברוב שעות היום, וזקוקים מאוד לחברה ולקשר האנושי החם, שמתאפשר בעזרת התכנית, המנוהלת בהתנדבות ע"י שתי אחיות בגמלאות. שירות אחר לקשר חברתי חם הוא 'אוזן קשבת': מתנדבים תושבי העיר מתקשרים לניצולי השואה ולקשישים אחרים המרותקים לבתיהם לשיחות טלפון בנוסף לביקורי הבית, כדי לבדוק מה שלומם, האם יש להם צורך בסיוע, וכדי להישאר בקשר חם.
בנוסף, העמותה למען הקשיש נותנת לניצולי השואה שירותים של קהילה תומכת, הכוללת לחצן מצוקה, אב קהילה ומועדון חברתי, בסבסוד משרד הרווחה".
אז למה אתם עושים מבצע התרמה? מה חסר?
"לניצולי השואה מגיע יותר. חד וחלק. זה הדבר הכי נכון שאני יכול לומר בנושא הזה. ואני מחלק את הסיוע הנוסף שאנחנו רוצים לתת לכמה סעיפים. קודם כל – הסעות. למועדון הקשישים שמתקיים בבוקר יש הסעות, אבל ל'קפה אירופה' אין לנו תקציב להסעות. יש ניצולי שואה קשישים ועייפים, שמגיעים ל'קפה אירופה' כל שבוע בתחבורה ציבורית כי אין להם ברירה אחרת, וזה קשה להם מאוד. קשה להתנייד עם הליכונים או כסאות גלגלים בתחבורה ציבורית והם מגיעים מותשים. אחרים משלמים על מוניות מכספם כדי להגיע לפעילות. אין לי איך לתת להם הסעות בדרך אחרת, כי אין תקציב לנושא הזה. אם נצליח לגייס מספיק כספים, נוכל למצוא פתרון להסעות לפחות לקשישים שמתקשים יותר להגיע, או שאין להם בני משפחה שיסייעו להם בנושא.
בנוסף, הפעילויות שאנחנו עושים כיום בכל התחומים, נשענות ברובן על מתנדבים שמגיעים ומעבירים סדנאות והרצאות. זה לא מספיק, כי לא תמיד אנחנו מצליחים למצוא מישהו שיכול להגיע בדיוק מחר בעשר, וכך הלאה. זה נכון לכל המסגרות החברתיות שאנחנו מפעילים ואנחנו מתמודדים עם קשיים רבים בתחום הזה.
אני חושב שלניצולי השואה מגיע יותר ואני רוצה לתת להם את הטוב ביותר: להוציא טיולים רבים יותר ברחבי הארץ, באופן נגיש ובטוח. אנחנו רוצים לקיים סדנאות עשירות יותר, שגם דורשות רכישת חומרים יקרים יותר. להביא יותר מופעים, יותר הרצאות. יש המון דברים שעוד אפשר לעשות אבל לא ניתן לבסס רק על התנדבות. יש הרבה פעילויות שעולות כסף, וגם אם אנחנו מקבלים הנחות, אין לנו אפשרות לתת לניצולים ליהנות מהן".
אז איך אפשר לתרום? מה עושים תושבים שרוצים לתרום למען ניצולי השואה בעיר?
"זה החלק הקל. יש לנו אתר של העמותה למען הקשיש במודיעין. כל מה שצריך זה להיכנס לאתר, ללחוץ על סעיף 'תרומות' ופשוט לתרום דרך האינטרנט באופן מאובטח ובטיחותי. אנחנו מקבלים את התרומות דרך ארגון 'ישראל תורמת', שמפעילה את כל המערך הדיגיטלי עבור עמותות רבות בארץ. אתם מקבלים קבלה באופן אוטומטי ומאחר ולעמותה יש סעיף 46 המאפשר לאנשים לקבל החזר מס על התרומה- זה עוד יותר קל ופשוט. כתובת האתר של העמותה.
www.vatikim-mod.co.il
אפשר גם למצוא אותנו בפייסבוק. רק הקלידו "העמותה למען הקשיש" ותוכלו לראות פוסטים על ההתרמה וקישור לדף התרומה.
למי שרוצה לתת צ'ק ניתן להתקשר למשרדי העמותה 08-9706262 ולקבל הנחיות לגבי התרומה.
לסיום קורא הרף לניצולי שואה שמתגוררים בעיר ולא מקבלים עדיין שירותים מהעמותה למען הקשיש: "מאחר ואין לי שום דרך להגיע אליכם ולהציע לכם באופן אישי את השירותים שלנו, אני קורא לכם לפנות אלינו. התקשרו אלינו למשרד, ניקח פרטים שלכם ונוכל להציע לכם מגוון שירותים. אני מקווה מאוד שאחרי מבצע ההתרמה נוכל גם להציע הרבה יותר".
בתמונה ניצולי שואה בפעילות של "קפה אירופה" במודיעין. צילום יח"צ)