מוצאים את עצמכם צועדים שוב ושוב למטבח ומרוקנים את המקרר? כנראה שמטבח ביתכם צבוע בגוון מעורר תיאבון במיוחד. שינוי הצבע עשוי להיטיב עם הדיאטה. יש לכם שישה ילדים וכולם אמורים לישון בחדר אחד? אולי תחשבו על מיטות קומתיים שבנויות בצורת מגירות. האדים המצטברים על מראת חדר האמבטיה לאחר מקלחת מפריעים לך להתאפר או להתגלח? תשקלו התקנת מגב (וישר) שינקה את האדים במהירות. מדובר בדוגמאות בודדות בלבד מתוך שק הרעיונות העיצוביים שנושאת עמה יעל שטיינברגר, מהנדסת תעשייתית ומעצבת פנים, תושבת מודיעין. מקוריות אינה חייבת לשאת תג מחיר אסטרונומי, היא טוענת, ולפעמים תוכלו לשדרג את הבית, לייעל את הפינות שאף עציץ אינו יכול להסתיר, לשנות את מצב הרוח המשפחתי, ומניסיונה, אפילו לפתור בעיות במערכת הזוגית, בעזרת חשיבה עיצובית רעננה בלבד.
פליאה במגזר
ותיקי המגזר הדתי אולי יזכרו את יעל שטיינברגר (38), כתופעה יוצאת דופן. "למדתי כנערה באורט בגבעתיים", היא מספרת, "אחר כך עשיתי שירות לאומי, כמו רוב בנות גילי, ובחרתי ללמוד עיצוב תעשייתי בבית ספר להנדסאים". לא משהו נדיר, אך לנערה בחברה הדתית הייתה זו סוג של מהפכה. "זו הייתה תקופה שדיברו עליי בכל הארץ. הייתי 'הדתייה' שהלכה ללמוד הנדסאות בתעשייה, היו באים אנשים במיוחד כדי לראות את הפלא, ועד לא מזמן עוד הייתי מקבלת טלפונים מנערות דתיות שרצו להתייעץ לפני תחילת לימודים בתחום".
למה זה נחשב פלא?
"באתי מבית דתי, וזה היה מאוד לא שגרתי שנערה מבית דתי טוב תלך ללמוד בחברה מעורבת, במסגרת חילונית עם אנשים שבוחרים ללמוד עיצוב, וגם בחברה החילונית הם לא טיפוסים שגרתיים. כחלק מהלימודים למדתי תולדות האמנות, נחשפתי לסרטים, עירום, אלימות, דיברו על זה בכיתה, אמנם לרישום עירום לא הגעתי, אבל זה היה מספיק קיצוני גם ככה. בבית אמנם תמכו בי מאוד, ואבא שלי אפילו עודד אותי ללכת ללמוד תחום יצירתי ולא מחשבים או ספרות, הכיוונים היותר קונבנציונליים לנערה מבית דתי. הוא אמר שאני צריכה ללכת דווקא לכיוון היצירתי, כי הוא יודע שזה תחום שאפרח בו וגם אצליח להתפרנס ממנו".
שטיינברגר הצליחה להוכיח שאביה צדק, ומזה עשר שנים היא עובדת בשוק הפרטי כמעצבת תעשייתית ומתמקדת בעיצוב פנים. "יש יתרון גדול בזה שאני מעצבת תעשייתית, כי זה מאפשר לי לתת פתרונות שנועדו באמת לפתור בעיות אמיתיות. אני לא מעצבת שמדברת על החלפת וילון אדום בוורוד או הזזת כוס מימין לשמאל. יש לי ידע בחומרים, בבנייה, בתכנון הדלתות, החלונות והקירות כדי לתת לאדם את התחושה שהוא מחפש בבית. זה גם עוזר לי לפתור כל מיני בעיות, כמו עמוד באמצע החדר או השטח המת שמתחת למדרגות".
ורוד דוחה תיאבון
שטיינברגר מכהנת כיום כראש החוג לעיצוב פנים במכון "לנדר" בירושלים, היא מרצה במכללת "ספיר", ותושבי מודיעין רבים מכירים אותה כזו ש"פתרה להם את הבעיה באמבטיה". המשפט האחרון אמנם מצחיק את המעצבת המקומית, אבל גם היא מודה שיש בו מן האמת. "חלק מהתפקיד שלי הוא לפתור את הבעיות שהלקוחות שלי נתקלים בהן בחיי היומיום שלהם. תכנון נכון של חדר יכול לתת לו את הניצול המקסימאלי, ועיצוב בסך הכל זה תחום מאוד הגיוני עם חוקים ברורים, כמו למשל חוקי הצבע".
מה הגיוני בחוקי הצבע?
"צבעים שונים נותנים תחושה אחרת ומשנים לגמרי אופי של חדר. יש פה נכון ולא נכון. אם נסתכל על מטבח למשל. מטבח בצבע כחול או סגול הוא לא מעורר תיאבון, ולכן יש מעט מאוד מטבחים שצבועים בצבעים האלה. מה שכן מתאים למטבח זה צבעים עם אסוציאציה של אוכל – ירוק, זית, חרדל במינון הנכון כמובן, צבעי בז' וחום שמזכירים לחם, קפה, קקאו, גם אדום במינון נכון זה טוב. אם אתם שומרים דיאטה ורוצים להתרחק מהמטבח", היא צוחקת, "כדאי שתשקלו מטבח סגול או ורוד. גם למשרדים יש נכון או לא נכון בנושא צבע. הייתה לי לקוחה שהיא מדריכת שחייה ורצתה לצבוע את המשרד שלה בתכלת. היא בחרה גוון של תכלת, צבעה את המשרד ובמקום תחושה של בריכה נוצר לה משרד שהזכיר חדר של תינוק שרק נולד. היא הרגישה שזה לא נכון, קראה לי, ובעזרת בחירה פשוטה של צבע בגוון מעט כהה יותר ומעט אפור נוצרה תחושת הבריכה שהיא שאפה לה. יש כמובן עניין של טעם אישי, אבל יש גווני צבע שבהחלט עלולים לשדר את ההפך ממה שהתכוונתם".
מה התפקיד שלך כמעצבת?
"הדבר הכי אכזרי שאני אומרת לתלמידים שלי הוא שככל הנראה אף אחד מהם לא עומד לשנות את פני העולם העיצובי. התפקיד שלי, ומה שאני מלמדת אותם, הוא לקחת את הבית ולעשות אותו קצת יותר יפה ונוח עבור הלקוחות. כולל תמיכה נפשית – איך לעבור את תקופת השיפוץ ולשמור על שלום בית. יש שיפוצים של חצי שנה, יש שיפוצים שבהם הלקוחות ממשיכים לגור בבית, ויש לקוחות שמגיעים עם הבקשה – אני 'רק' רוצה… . אין דבר כזה 'רק', תמיד דבר מוביל לדבר, והטיפ הכי חשוב שלי ללקוחות הוא – זה תמיד יצא יותר יקר ממה שחשבתם. זה לא אומר שהשיפוץ יצא אסטרונומי, אני רק מנסה להבהיר ללקוחות שלי לאן הם נכנסים".
לאן הם נכנסים?
"אפילו הם לא יודעים", היא מגחכת, "הייתה לי משפחה למשל, שהזמינה אותי כי רצתה להחליף פורמייקה במטבח. זה הכל. הם גמרו בשיפוץ של 200 אלף שקל. למה? כי אם כבר משנים מטבח אז מחליפים את האינסטלציה, ואם כבר ריצפנו את המטבח, אז נרצף גם את הסלון, מפה לשם הם החליטו גם על פתיחת חלון בקיר, בסופו של דבר הייתי חייבת לעצור אותם. למרות שהגישה שלי היא שאם כבר משפצים עדיף לעשות בבת אחת את הכל ולעשות נכון. זו אמנם דוגמא קיצונית, אבל כל אדם שמתחיל שיפוץ, יודע איך זה מתחיל אבל לא איפה זה יסתיים. פשוט תיקחו את הסכום הראשוני שחשבתם עליו ותכפילו בחמש".
ג'קוזי? Out!
מניסיונה העשיר יכולה שטיינברגר לספר ששיפוץ ועיצוב הבית אינו נחלתם הבלעדית של בעלי הבתים. "יותר ויותר לקוחות פונים אליי", היא מספרת, "כדי לשפץ דירות שכורות. הייתה לי לקוחה שעזבה את הבית, התגרשה מבעלה ועברה לדירה שכורה. היא ידעה שלא תישאר שם יותר משנה, אבל החליטה בכל זאת לעצב. היא אמרה דבר נכון – 'אני לא רוצה כל ערב לחזור הביתה ולתפוס את הראש ולחשוב מה עשיתי. אני רוצה, כל עוד אני פה, להרגיש שזה הבית שלי ואני אוהבת אותו". לשטיינברג אינספור דוגמאות שבהם עיצוב הבית השתלב עם טיפול אישי הרבה יותר. "הייתה לי לקוחה", היא נזכרת, "שהתאלמנה מבעלה. היא הזמינה אותי שבועות ספורים לפני שעמדה להתחתן בשנית, ובעלה החדש היה אמור להיכנס לבית. הבעיה שלה הייתה הרצון לשנות את הבית, אבל לשמר את הזיכרון של בעלה המת".
איך פותרים בעיה כזו?
"זה דרש מחשבה יצירתית, ובסוף החלטנו על שינוי של חדר האמבטיה. הפכנו לגמרי את הכיוון, העברנו את האסלה והכיור לצד השני, שינינו את האמבטיה והצבעים. הרעיון היה שכאשר היא תזכור את בעלה המת מנהל איתה שיחה בזמן שהתגלח ליד הכיור, הזיכרון לא יתבלבל בשום אופן עם חיי הנישואין החדשים שלה, כי הכיור כבר לא נמצא שם, אלא בצד אחר, והאמבטיה נראית אחרת לגמרי. כך הזיכרונות נשמרו וצולמו ויזואלית והאמבטיה חודשה לקראת החיים החדשים".
איזה עוד פתרונות מקוריים היית צריכה לספק ללקוחות?
"הייתה לי משפחה ממודיעין, שיש לה שישה ילדים. קודם היו ארבעה ילדים בחדר, והאמא ביקשה שאעצב לה חדר שבו יישנו יחד כל השישה, אבל הוא יהיה מרווח מספיק ולא ייתן תחושת צפיפות. זה כמובן דרש נגר והזמנה מיוחדת, והפתרון היה שתי מיטות קומתיים. ארבעה מיטות ושתי מגירות שבהן מיטות נפתחות כמו מגירה. מקום אחר שדורש פתרונות יצירתיים הוא החלק שמתחת למדרגות. זו נקודה שהרבה משפחות לא יודעות איך לנצל אותה, והפתרון תלוי באופי הבית. יש משפחה שעיצבתי לה בחלק הזה פינת משחקים לילדים. יש משפחה דתית שבתוך החלק הזה עיצבתי לה יחידה שלמה ונשלפת של מטבח לפסח".
מטבח מתחת למדרגות?
"מטבח שלם שכלל ארון שבו אוכסנו כלי פסח, הכנה לתנור, טוסטר וכיריים. ממש מיני מטבח. כל זה הוסתר מאחורי ארון, ופעם בשנה זה הפך למטבח אמיתי".
למגזר הדתי יש פתרונות עיצוב ייחודיות משלו?
"במגזר הדתי פחות, אבל במגזר החרדי יש לא מעט דרישות ייחודיות. למשל, בגלל שחלק ניכר מהחודש בני הזוג לא ישנים יחד זה מקשה על תכנון החשמל ליד המיטה. כשמזיזים את המיטות הכל משתנה – תאורת הלילה, שקע החשמל לטעינת הטלפון וכדומה. אלה דברים שצריך להתחשב בהם בעיצוב, וכאן נכנסת השאלה – מי הולך לישון אחרון? מי מכבה את האור? מי קורא לפני השינה? אלה פרטים מאוד חשובים שהכרחיים למציאת פתרון. אצל החרדים יש גם את כל נושא נטילת הידיים, בעיקר ביציאה מהשירותים, כי אסור שהכיור יהיה בתוך השירותים. הוא חייב להיות בחוץ, ולכן צריך לעצב מסביב לכיור שנמצא מחוץ לחדר. יש כמובן דרישות ייחודיות גם למגזר היותר ליברלי".
למשל?
"אצל משפחות יותר ליברליות גדלה הדרישה בשנים האחרונות למקלחות גדולות במיוחד, עם שני ראשי מקלחת. זה משהו שהולך ונעשה פופולארי, ומסתבר שהרבה אנשים מוותרים על אמבטיה וג'קוזי ומעדיפים מקלחון גדול עם שני ראשים, וסילונים שעושים מסאז'ים. הייתה לי אפילו הזמנה מיוחדת של לקוח שביקש אמבטיה יפנית. אמבטיה שבנויה כמו חבית עמוקה, מחבקים את הברכיים והמים מגיעים עד הצוואר".
מה מחפשים תושבי מודיעין?
"המגמה בשנים האחרונות היא של זוגות מבוגרים שמגיעים לכאן בעקבות הילדים, ועוזבים בית גדול בשביל דירה קטנה יותר. עיקר הבעיה היא למצוא בדירה קטנה, אפילו אם היא של 4-5 חדרים, מקומות אכסון עבור כל הפריטים שמילאו בית פרטי ועליית גג. ואיפה מוצאים מקום לפסנתר? כאן הפתרון היחידי הוא למסור את הפסנתר לילדים".
טיפים מותאמים אישית
העיצוב הכי יקר ששטיינברג נדרשה לו היה אמבטיה ב-170 אלף שקל. "לא חדר האמבטיה", היא מחדדת, "אלא רק האמבטיה שהייתה עשויה מאבן טבעית, אבל אני הרבה יותר גאה בעיצובים שלי עבור לקוחות שהתקציב שלהם הוא נמוך, ונשמטה להם הלסת כאשר ראו את הבית שעוצב להם בתקציב יחסית נמוך".
טיפים לעיצוב הבית בצורה מקורית ובמינימום הוצאה
חדרי ילדים ונוער
"מאוד חשוב לערב את הילדים עצמם ולתת להם ביטוי. אפשר לקחת אותם לבחור תמונה או מראה, משהו קבוע בחדר, שייתן את ההיבט המרכזי לעיצוב. הייתה לי פעם לקוחה שבתה בת ה-15 לא רצתה לעבור לבית החדש ולא שיתפה פעולה בשום צורה. הזמנתי את הנערה לבית קפה כדי שנעבור יחד על צבעים ורעיונות לחדר, ובסוף עשינו לה ספסל מתחת לחלון ועמוד תאורה באמצע החדר שיוצא מהרצפה, כמו ברחובות לונדון".
צבעים ואריחים
" לקוחה עם טעם מאוד מיוחד ומקורי התאהבה בסדרת אריחים צבעוניים שראתה בירחון עיצוב ישן. היא איתרה את היבואן, וגילתה שכבר לא מייבאים את הסדרה. לא התייאשה, נסעה למחסן שלהם והצליחה לאסוף כל אריח בודד שמצאה מאותו יצרן. העמיסה הכל, הגיעה הביתה ושלחה לי רשימה: יש לי 25 אריחים פינתיים כתומים, 17 אריחים ישרים עם נקודות צהובות, 2 מטר כחול, 3 מטר צהוב וכו'. ישבתי והרכבתי במשך שעות כמו פאזל את כל הקומבינציות עד שהגעתי לפריסת קירות שמנצלת את כל האריחים המיוחדים בצורה טובה. יצא צבעוני ומקורי.
עיצוב סביב פריט אחד
"ניתן לתכנן את עיצוב הבית סביב פריט אחד או אוסף פריטים בעלי משמעות מיוחדת. זה יכול להיות אוסף כפיות, אוסף כלי נחושת, ספסל מהודו, שולחן ירושה מסבתא רבא וכדומה. הייתה לי משפחה דתית עם כמות ספרי קודש בלתי רגילה שרצו להכניס בסלון. הפתרון העיצובי היה ספריות מהרצפה עד התקרה לכל אורך הקיר. הייתה משפחה שמאוד אהבה את מראה קולט האדים במטבח, אבל לא ראתה בו שימוש עבור הרגלי הבישול שלהם, אז הם קנו קולט יפה ומודרני ששילבנו בתכנון ארונות המטבח, חיברנו אותו לחשמל כדי שישמש גוף תאורה מעל הכיריים, אבל אפילו לא קדחנו חור בקיר כדי להוציא את הוונטה".
שינוי קטן מהפך גדול
"הגעתי פעם לבית של זוג מקסים עם בית מושלם. הקשבתי להם שעה ארוכה, ניסיתי להבין אילו דברים הם היו רוצים לשנות, וכל אחד ביקש שינוי מסוים כדי שהשני יהיה מרוצה. סידרתי קצת את הכריות בספה, הזזתי כסא שהסתיר את הנוף 40 ס"מ ימינה, ואמרתי להם "למה אתם מחפשים בלאגן? הבית שלכם מושלם, אתם זוג מקסים ומתחשב. את הכסף שתחסכו מהשיפוץ שלא עשיתם, נצלו כדי לצאת לחופשה משפחתית. אמרתי וחזרתי הביתה".
מראה של מיליון דולר
"לשפץ זה עניין יקר, אבל יש דרכים נהדרות וחכמות לחסוך: לחישוב מחיר המטבח מוסיפים עלות של דלת קלפה, דלת שנפתחת אופקית. זה מאוד אופנתי ותואם את המראה המקביל של מגירות רחבות. פטנט שחוסך המון כסף במטבח.
במקרה אחר לא מצאנו ריהוט וגופי תאורה לטעמה של הלקוחה בכל הרשתות הגדולות והיקרות. אחרי מסע חיפושים הצלחנו למצוא ספה מחנות ברמלה, ארונות מאיקאה, גופי תאורה מ-ACE ואפילו כמה אריחים דקורטיביים מהתחנה המרכזית בתל אביב, ששילבנו ביחידת הגבס. הדירה נראית 1,000,000$, נבחרה לצילום עבור סדרת פרסומות, והעלות הייתה קטנה בהרבה מהצפוי.