לאורך השנים ידועה מודיעין ברוח ההתנדבותית של תושביה, המפעילים בעיר למעלה מ-60 ארגונים ועמותות המסייעים למגזרים רבים. אותה רוח לא עוצרת לרגע, ויוזמות חדשות צצות בעיר מדי שנה, בין אם בידי ארגונים ועמותות ובין בידי תושבי העיר כיוזמות פרטיות.
מי שהחליטו לפעול למען חיילי צה"ל הם אנשי קבוצת "גריל למען צה"ל" (Grilling For IDF), שהיא התארגנות של עולים חדשים תושבי העיר שמדי שבוע יוצאים אל בסיסי צה"ל ומפנקים את החיילים בארוחת "על האש". באתר האינטרנט שלהם הם כותבים: "מה אנחנו עושים? אנו משרתים אלפי גיבורי צה"ל באהבה ובכבוד. אנו מכבדים אותם בכך שאנו עומדים איתם כדי להראות כמה אכפת לנו. רק בשנת 2021 שירתנו למעלה מ-1,500 חיילי צה"ל. אנו ממלאים אותם באהבה ובחיבה, מראים להם עד כמה באמת אכפת לנו ועומדים לצדם".
אחד ממקימי הארגון הוא אליוט אורבכר, תושב מודיעין בן 61, שעלה לישראל מארצות הברית בשנת 2015, וחמש שנים מאוחר יותר הצטרף אל מייסד היוזמה, דוד קפלן. השבוע סיפר אורבכר: "מחר אנחנו עושים 'על האש' ליד אלפי מנשה, וביום ראשון נהיה במישור אדומים. כל שבוע אנחנו במקום אחר. היינו בלכיש, באיתמר, בגדרה, היינו בגבול עזה ובגבול סוריה, בבסיסים צבאיים וביחידות שונות, תלוי מה מבקשים מאיתנו. הארגון שלנו מונה 90 איש, רובם ממודיעין. חלק מהמתנדבים מכינים סלטים, אחרים אופים עוגות, כולם רוצים להיות חלק מזה".
איך הכל התחיל?
"התחלנו לפני שנתיים בעיקר בגלל שאחד מאיתנו, שהבן שלו שירת בכיפת ברזל והוא כל הזמן ביקש מההורים שלו שיביאו לו אוכל כי אין להם מספיק אוכל בבסיס. זה מאוד הפריע לנו וחשבנו שהצבא עושה עבודה טובה, אבל רצינו לפנק אותם יותר והחלטנו להתחיל לעשות לחיילים ברביקיו. התחלנו לעשות על האש בעיקר ליחידה החרדית, אבל אז הבנו שיש לנו כאן הזדמנות גדולה להעלות את המורל לחיילים שלנו, ולכן החלטנו להרחיב את זה לכל צה"ל. בשנה שעברה עשינו 38 אירועים כאלו ל-4,400 חיילים. רק ביום העצמאות האחרון עשינו, ביחד עם ארגון 'נפש לנפש', 'על האש' ליותר מ-500 חיילים".
איך החייילים מגיבים כשאתם מגיעים?
"הם שואלים 'למה אתה כאן? למה אתם עושים את זה בשבילנו?'. הם לא מבינים, ואנחנו עונים להם: 'באנו לפנק אתכם כי אתם עושים את העבודה בשביל שאנחנו נוכל לישון בשקט בלילה'. זאת רק הכרת הטוב. זה מרגש לשני הצדדים. מגיעות משפחות עם ילדים קטנים להתנדב, וגם לחיילים זה מרגש לראות שיש אזרחים שלא מכירים אותם בכלל ומגיעים לעשות משהו בשבילם".
פרחים של חסד
מפעל התנדבותי נוסף בעיר נקרא "פרחים של חסד", אותו הקימה ד"ר לימור טל, שבמהלך משבר הקורונה יצרה קשר עם מגדל פרחים מהדרום וסייעה לו למכור אותם ולנסות לשרוד את המכה הכלכלית שהביא המשבר.
המיזם של ד"ר טל, מרצה במכללת אפרתה ומנחת NLP בקליניקה פרטית במע"ר, פועל בכל ראש חודש ויצא לדרך לזיכרה של דודתה שנפטרה ממחלת הסרטן. את הפרחים שמגדל החקלאי מהדרום קונה טל ומוכרת בקהילה בעיר, כאשר כל הרווחים מוקדשים לטובת משפחות נזקקות בעיר. לשם המיזם הוקמה קבוצת וואטספ ייעודית, בה חברות כיום למעלה ממאה נשים, ומדי חודש הן מזמינות ממגדל הפרחים את הזרים, שמגיעים לעיר ונמכרים כאן. בכל חודש מופנים הרווחים לטובת משפחה נזקקת אחת בעיר, על פי מידע שמגיע אל ד"ר טל.
"המיזם התחיל לפני שלוש שנים בזמן הקורונה", היא מספרת, "הייתה בקשה לעזור לחקלאים. יצרתי קשר עם חקלאי מהדרום והחלטתי להביא פרחים שלו למודיעין, למכור אותם ואת הרווח לתת לנזקקים. זה היה סביב הפטירה של דודה שלי, שהיה לה עניין עם ראש חודש, והחלטתי למכור את הפרחים בכל ראש חודש. בהתחלה זה פעל רק בקהילת אדיר בבוכמן, אליה אני שייכת, ולאט-לאט הצטרפו מכל רחבי העיר והיום יש לי מאה נשים בקבוצה, והייתי שמחה להרחיב את זה עוד".
"הפרחים משתנים לפי עונות השנה", היא מוסיפה, "והם נמכרים במחיר מאוד הוגן כשהרווח הולך לצדקה. זה מצב של WIN-WIN לכולם – למי שקונה את הפרחים, לחקלאי ולמשפחה שמקבלת את התרומה. בהתחלה היה יותר קשה לנהל את זה, אבל היום העסק ממש מתנהל מעצמו. כולם מאוד מרוצים ואומרים תודה, ויש כאלה שמבקשים שאמכור כל שבוע, אבל בינתיים אני שומרת על המסגרת של פעם בחודש. אני אשמח שעוד אנשים יצטרפו לקבוצה, ייהנו מזרי פרחים יפיפיים ויגדילו את מעגל התרומות".
אל המיזם "פרחים של חסד" ניתן להצטרף בטלפון: 054-3240400.
הגיעו לפנק
עוד מיזם התנדבותי שהגיע לאחרונה לעיר הוא פרי יוזמתם של אנשי ארגון "רק לפנק" שהגיעו לשפץ שתיים מהדירות שמפעילה עמותת בית אלמוג שילוני לחיילים בודדים.
מאחורי המיזם עומד עמית בן איון, שהשתחרר לא מזמן משירות בן חמש שנים בצה"ל, ומקדיש כעת מזמנו ומרצו לטובת חיילים בכלל וחיילים בודדים בפרט. השבוע אמר בן איון כי "הפעילות שיזמתי מעניינת אותי הרבה יותר מאשר לטוס לטיול בהודו".
"רק לפנק" הוקם על ידי קצינים, מפקדים ולוחמים בודדים לשעבר, במטרה לסייע לחיילות וחיילים הזקוקים לעזרה בציוד, חפצים, רהיטים, מוצרי חשמל, הובלות מוזלות ואפילו הגרלות. בן איון חבר לסטארט אפ חברתי בשם "סימפל", שמרכז את כל העמותות תחת מטרייה אחת וביחד הם עושים "יום מצווה".
לאחרונה הם הגיעו כאמור לשתיים מתוך ארבע הדירות שמפעילה בעיר עמותת בית אלמוג שילוני, ביחד עם מתנדבי "מסע ישראלי", ושיפצו את הדירות במטרה להפוך את השהות בהן לנעימה יותר עבור החיילות והחיילים הבודדים.