כמעט 50 שנים שכבה במגירה בביתו של לורנס אפרים בלאק פיסת היסטוריה מודיעינית, שבקרוב צפויה להגיע למקומה הטבעי בבית עיריית מודיעין. מדובר על דוח שיצרו שני מתכנני ערים בסוכנות היהודית בשנת 1978, לאחר שנשלחו לבחון את אזור מודיעין של היום לאור החלטתו של שר החקלאות דאז אריאל שרון על פיתוח האזור.
כזכור, שנים מעטות לאחר הקמת המדינה ב-1948, בעוד ישראל הצעירה מתמודדת עם תקופת הצנע וגלי עלייה עצומים, היה זה אליעזר ברוצקוס, הממונה על התכנון במשרד הפנים, הראשון לחשוב על האפשרות להסב את שטחי הטבע הבראשיתיים של אזור מודיעין לטובת עיר חדשה. באותה תקופה ניסו באגף התכנון של משרד הפנים להפנות לאזור גם מוסדות גדולים כמו בתי חולים, מפקדות משטרה וכו', אבל בשל היעדר תשתיות בסיסיות באזור הרעיון ירד מהפרק.
עשור חולף בלי התקדמות של ממש, אבל הרעיון סירב לגווע. בתמיכת משה דיין מקבלים בשנת 1964 מתכנני משרד השיכון אור ירוק להתקדם עם התוכנית, אבל אז, רגע לאחר השגת האישורים הנדרשים ולפני תחילת העבודות, פרצה מלחמת ששת ימים, ישראל שינתה את פניה והתוכנית הוחזרה למגירה. ארבע שנים חולפות ורעיון הקמת העיר שוב עולה לדיונים, הפעם במסגרת "תוכנית הכוכבים", ששאפה להקים שבעה יישובים חדשים על תוואי הקו הירוק באזור המרכז והשרון.
מי שנשלח להתניע את התהליך הוא לורנס בלאק כאמור, אז עולה חדש בן 27 שקיבל את המשימה לתכנן את השלב הראשון בהקמת עיר חדשה בין תל אביב לירושלים. השבוע סיפר בלאק: "משרד החקלאות בניהולו של אריאל שרון ייעד שטח אש גדול שיוכל לשמש לעיר חדשה. עמיתי פנחס כהנא ואני בילינו שישה חודשים באיסוף ויצירת מלאי של כל הנתונים, כדי לספק מידע על התשתיות הקיימות של התחבורה, השירותים החברתיים, החינוך, המתקנים וכו', שיכולים לתמוך בעיר חדשה ענקית שבסופו של דבר תהיה ביתם של למעלה מ-100 אלף ישראלים".
"בתקופה הזאת הייתי צעיר, בן 27, וזה היה פשוט עוד פרויקט תכנון עירוני ברשימת העבודה שלי. לא היה לי מושג, ולא הבנתי את המשמעות של מה שאני עושה. היינו צעירים ולא היה לנו הרבה חזון, בטח לא חזון ציוני. כמובן שככל שהתבגרתי ונעשיתי יותר ציוני ויותר דתי הבנתי את משמעות הדו"ח שיצרנו. באותם ימים לא דמיינתי בכלל שמודיעין תהפוך לעיר כל כך גדולה ויפה".
בדוח שייצרו בלאק וכהנא כתבו השניים כי "האזור, שדל באוכלוסין, הופך כיום לפרוזדור הגישה הנרחב לי-ם, אזור בו יעבור הכביש המהיר לי-ם, ועם זאת יהווה רזרבת הנופים הקצר של האזור המטרופוליטני. האזור דל בשטחים הראויים לעבוד חקלאי, אך בתכנית זו ימוצו שטחים אלו וכן ימומש הרעיון של מושב הבנוי בעיקר על תעשייה… היעור הנרחב שבוצע בחלק מהאזור, ההשקעות בדרכים והקרבה 'המרוחקת' מהאזור המטרופוליטני של ת"א, הופכים את האזור לאטרקטיבי ביותר".
כאמור, לאורך עשרות שכב הדוח במגירה בביתו של בלאק, ובימים הקרובים צפויה העירייה ליצור עימו קשר ולהעניק למסמכים ההיסטוריים את המקום הראוי להם. "שמרתי את הדוח הזה, אחד מכמה דיווחים מקוריים על 'חבל מודיעין', בקופסה ישנה במשך כמעט 50 שנה, ופשוט מצאתי אותו לאחרונה. אני רוצה להציג את זה לראש העירייה כדי שניתן יהיה לשמור ולהראות לאזרחים העתידיים איך התחילה מודיעין. אני יודע שאם אני לא אתן את זה למישהו שמעריך את זה, זה בסופו של דבר ימצא את דרכו למזבלה".