למפות את העם היהודי

רותי בוסידן
סא"ל במיל' אביעד בן יצחק ממודיעין הפך לאחר פרישתו מצה"ל לחוקר בתחום הגנאולוגיה, ומיפה כבר 70 אלף עצי יוחסין שהולכים עד 25 דורות אחורה • בעץ היוחסין הפרטי שלו הוא גילה קשרים משפחתיים לרש"י, פרד אסטר וקייט מידלטון
צילום: פרטי

קרוב לוודאי שכולנו מצאנו את עצמנו בשלב כלשהו סקרנים לגבי אילן היוחסין המשפחתי שלנו ומי היו אבות-אבותינו, אבל איכשהו אותה סקרנות נזנחה אצל רובנו כבר לאחר עבודת השורשים בחטיבת הביניים.

מי שהפך את אותה סקרנות לעיסוק של ממש הוא סא"ל במיל' אביעד בן יצחק ממודיעין, המנהל מזה שבע שנים את חברת "ידעת" העוסקת בבניית עצי יוחסין ושושלות  משפחתיות. לאחרונה אף הגיע בן יצחק להישג חדש, וחגג את עץ היוחסין ה-70 אלף שחקר. "מה החזון שלי? להוות גורם מוביל בתיעוד וחיבור כל הקשרים המשפחתיים בעם היהודי", סיפר השבוע בן יצחק בריאיון למודיעין NEWS.

שבעה דורות בשבת אחת

בן יצחק, 61 (נשוי+3), מתגורר ברעות כבר 29 שנים ואת הקריירה שלו עשה בתחום המחשוב בצה"ל ובבנק לאומי. בתפקידו האחרון בצה"ל פיקד על בית הספר למחשבים של הצבא – ממר"ם. הוא משלב את ניסיונו רב השנים בתחום המחשוב. אל עולם המחשוב הגיע בן יצחק לאחר שנפצע באורח קשה בעת שירותו הצבאי, כאשר איבד עין ועד היום ישנם בגופו רסיסים רבים. במפגש מקרי לאחר הפציעה הציע לבן יצחק מכר לעשות הסבה לתחום המחשוב, ושנים רבות לאחר מכן, בשנת 2004, פרש מצה"ל בדרגת סגן אלוף והמשיך ל-12 שנים נוספות בתחום בבנק לאומי.

אל עולם הגנאלוגיה (חקר יוחסין) הגיע בן יצחק במקרה. "במשפחה  שלי התחילו לבנות עצי יוחסין", הוא מספר, "בגלל שהכירו את היכולות שלי בתחום המחשבים ניסו לשלב אותי בעניין הזה, אבל לא היה לי זמן כי הייתי עמוק בקריירה ולא היה לי זמן פנוי להתעסק בזה. עד ששבת אחת הבן שלי רצה לבדוק משהו לגבי השורשים של המשפחה של אשתי. אז ישבתי על המחשב והתחלתי לעשות כל מיני חיפושים, ובתוך שבת אחת מצאתי בצד של אשתי שבעה דורות לאחור. אז אמרתי לעצמי 'אבל מה עם הצד שלי?'. ידעתי שמישהו כבר עשה עבודה על המשפחה שלי והצלחתי להתחבר לעבודה הזאת. המשכתי בחיפושים והצלחתי למצוא שבעה-שמונה דורות אחורה. ככה התחלתי להישאב לתחום הזה. בכל תחום שאני נשאב אליו אני מנסה להיות הכי מקצועי שיש".

מהר מאוד הבין בן יצחק שהדרך למחקר מעמיק באילנות היוחסין עוברת כיום במעמקי הרשת. "היום יש טונות של מידע באינטרנט", הוא מסביר, "התחלתי לחבר את כל הקצוות ולדעת איך למשוך ידע. הניסיון שלי במחשבים עזר. לאט-לאט אנשים התחילו לפנות אלי ולבקש שאעשה להם עבודת חיפוש שורשים תמורת תשלום. בשלב מסוים החלטתי שאני עושה קאט לגמרי מכל העיסוקים הנוספים שעסקתי בהם ומתמקד רק בעצי יוחסין. הגדרתי לעצמי  חזון מטורף – לגלות את כל הקשרים המשפחתיים בעם היהודי. אני מאוד מאמין בחזון הזה ומאוד מאמין בהתמקדות ובהליכה לקראת מטרה גדולה. עד היום הוספתי אלפי אנשים לעץ היוחסין העולמי וחיברתי אלפי משפחות. נשארו עוד כמה מיליונים ונעמוד בחזון".

קרוב של רש"י

כשרובנו מנסים לעשות עץ משפחתי בדרך כלל אנחנו מגיעים מקסימום אל הסבא/תא רבא שלנו. במקרה של בן יצחק זה אחרת. "אני עושה חיבורים", הוא מסביר, "בין עצי שורשים ויכול לראות שמדובר על אותה משפחה. עשיתי אלפים כאלה".

מסתבר שתחום עצי יוחסין וחקר ההיסטוריה המשפחתית הפך לתחביב של הרבה אנשים בשנים האחרונות. "חיפוש עצי יוחסין הפך להיות הסיבה השנייה שבגללה אנשים נמצאים באינטרנט", מסביר בן יצחק, "הסיבה הראשונה היא פורנוגרפיה", הוא צוחק. לדבריו, חיפוש שורשים הוא עיסוק ממכר שגוזל המון זמן ושעות של חיפושים. "החיפושים הם בעיקר באינטרנט אבל אני נעזר גם בארכיונים, שבחלק מהמקרים החיפושים שם הובילו אותי לפריצות דרך מטורפות. כשאני מתחיל מחקר משפחתי אני יודע איך אני מתחיל אותו, אבל אין לי מושג איפה זה ייגמר. לפעמים אני מוצא רק שלושה דורות אחורה ולפעמים אני מוצא 30 דורות. אנשים מגלים קרובים חדשים ומגלים מידע חדש".

בן יצחק רואה קווים מקבילים בין עבודתו לבין עבודת הבילוש. "חלק מהעיסוק בתחום זה ממש כמו בילוש. אתה חייב חוש בלשי, אתה חייב  כל הזמן לחשוב איך פותרים את התעלומה. המגבלות ששמתי על עצמי הן להשתמש רק במאגרים חוקיים שלא פוגעים בצנעת הפרט. יש מאגר של כל אוכלוסיית ישראל של משרד הפנים, שהוא מאגר פרוץ, אבל זאת עבירה להשתמש בו ולכן אני נמנע מלהשתמש בו".

עד כמה אחורה אתה מגיע במחקר?

"במשפחה שלי הגעתי 25 דורות אחורה וגיליתי שאני צאצא של רש"י (רבי שלמה בן יצחק. ר"ב). מה שנהוג בקרב אנשי המקצוע זה ללכת אחורה עד שבעה דורות. זה נחשב מדויק, יותר רחוק מזה נחשב לפחות אמין. יש יוצאים מן הכלל כמובן. יש משפחה במכבים שמצאתי להם 20 דורות אחורה. בארכיונים בגרמניה אפשר למצוא תאריכים  מדויקים של פטירה, לידה ונישואין ברמה של יום, חודש ושנה גם יותר משבעה דורות אחורה. גם בספרד מחזיקים מאגרי מידע מתקופת האינקוויזיציה".

כאמור, החזון שלו כשהקים את העסק היה לחבר את כל הקשרים המשפחתיים בעם היהודי. "בעצם השבוע חציתי עוד רף ענק", מספר בן יצחק בגאווה, "התקדמתי עוד צעד משמעותי בתחום עצי היוחסין  וחציתי את קו שבעים האלף. מאז שהקמתי את "ידעת – עצי יוחסין" ועד היום תיעדתי יותר משבעים אלף איש נטו, וחיברתי מאות אלפי קשרים משפחתיים בעם היהודי, כנראה שיותר ממיליון. כל זה יכול היה להתרחש בזכות האמון מצד עשרות רבות של משפחות מהארץ ומחו"ל, משפחות שמפקידות בידי את חקר ההיסטוריה שלהן. למשפחות הרבות הצטרפו בשנה האחרונה גם כמה קהילות שנתנו בידי את מאגרי המידע שלהן, ואלו שודרגו והורחבו וחוברו לעץ היוחסין העולמי. חשוב לציין, כשמאגרים גדולים עולים לעץ היוחסין העולמי נוצרים המון חיבורים וחיבורי משנה, ממש גלים של חיבורים, ואלו משדרגים את המידע הכללי והמשפחתי".

בן יצחק הוא אחד מהבודדים בעולם ובארץ שהוסמך להיות מנהל עץ יוחסין עולמי. יש רק מאה כאלה בכל העולם, וכדי להיות מוסמך ככזה יש להראות פעילות ואיכות. בשנתיים האחרונות העלה בן יצחק לעץ היוחסין העולמי מספר קהילות יהודיות שלמות. "למשל קהילת נאבל מטוניסיה, שדוקטור ויקטור חיון עשה עליה מחקר ובנה עץ יוחסין ממוחשב שלם על הקהילה הזאת מפורט ברמות. אני העליתי את כל הקהילה הזאת בצורה ממוחשבת לעץ היוחסין העולמי, ואז מה שקורה כשאתה מעלה 300 איש נוצרים המון חיבורים משפחתיים נוספים מעבר למה שהיה במקור. כתוצאה מהמחקר של ויקטור נוצרו עצים והיום הכל זמין לכל מי שרוצה לברר גבי הקהילה הזאת בעץ היוחסין העולמי. עוד שקהילות שהעליתי המון פרטים עליהן הן קהילת שדליץ מפולין וגם קהילת בוריסלב דרוהוביץ. בניתי להן פרויקט תיעוד עצום שכלל יותר מאלף איש מהקהילות האלו, והתחבר למידעים נוספים שהגיעו מכל מיני מקורות ועצי יוחסין אחרים".

כל העבודה שבן יצחק עושה זמינה באינטרנט באתר GENI.COM . "אנשים יכולים להיכנס ולחפש את השורשים של המשפחה שלהם", הוא מסביר. "אנשים מהארץ ומהעולם מוצאים עבודות שאני עושה ומתכתבים איתי. המשמעות של 70 אלף איש היא חיבור של מאות אלפי קשרים בעם היהודי. הרוב המוחלט של האנשים שהוספתי הם יהודים.  אומרים לי שחיברתי יותר ממיליון קשרים משפחתיים. זה הרעיון של עץ היוחסין העולמי – לבנות עץ אחד שמחבר את כל האנשים בעולם. אנחנו משתפים פעולה ביחד כדי לשדרג את הנתונים על העם היהודי".

גרבוז זה בכלל לא אשכנזי

לדבריו של בן יצחק, רבים מהמתעניינים בחקר ההיסטוריה המשפחתית הם ניצולי שואה, כמו גם ילדיהם ונכדיהם, שממשיכים גם כיום לחפש את קרובי המשפחה. "לכן קורים כל מיני דברים מדהימים. למשל, היה לי מחקר על משפחה מישראל שחשבו שיש להם קרוב משפחה בארצות הברת שנספה בשואה. מסתבר שהבן אדם הזה בכלל לא נספה בשואה, הוא חי בארץ ונפטר בישראל ב-2015. פתאום אנשים מוצאים קרובים ששרדו את השואה בכל מיני מקומות בעולם. סיפור אחר שעסקתי בו בשבוע האחרון הוא של גברת פולניה בת 80, שחיה כל חייה כקתולית. בשלב מסויים התברר לה שהיא בכלל יהודיה. היא עשתה בדיקת D.N.A וגילתה שהיא מאה אחוז יהודית-אשכנזית. ההורים שלה, כשהלכו למחנה השמדה, השאירו אותה כתינוקת בפתח בית בקרקוב. היא חייתה כל חייה כקתולית ועכשיו גילתה שהיא יהודיה ושיש לה קרובי משפחה בארץ ובארצות הברית".

"יש התעניינות עצומה של אנשים למצוא קרובי משפחה בארץ ובחו"ל", מסביר בן יצחק.  "בגלל העיסוק שלי בדברים האלה ובגלל הרצון לדעת את השורשים של האנשים פיתחתי התמחות בנושא של שמות משפחה. אנשים לפעמים יודעים מה מקור שם המשפחה שלהם ולפעמים אין להם מושג. לדוגמה, השבוע עסקתי בעץ משפחה שקשור למנכ"ל רשת שופרסל, איציק אברקהן. מסתבר שהשם הוא במקור מגרמנית וזה 'אבר קורן', שזה בעצם גרעיני שיבולת שועל. לא תמיד קל למצוא את מקור השם, צריך לדעת איפה לחפש. יש לי הרצאה על שמות משפחה שהעברתי בהמון מקומות, וגם השבוע כאן בספרייה העירונית, ובהרצאה אני מספר על שמות משפחה יהודים ומתי התחילו לתת שמות משפחה. זה עניין יחסית חדש, עד 1787  לא היו שמות משפחה. התהליך התחיל אז והתפשט לכל אירופה ולעולם המערבי".

דבר נוסף שגילה בן יצחק הוא קשרים מפתיעים בין יהדות אשכנז ליהדות ספרד. "יש את המושג הזה 'ספרדי טהור', אבל בעצם אין דבר כזה. כשעושים בדיקות D.N.A מגלים התפלגויות כאלה ואחרות ומגלים כמה אחוז אתה ספרדי וכמה אתה אשכנזי. הרבה פעמים מישהו שחשב שהוא אשכנזי מגלה שהוא ספרדי ולפעמים ההפך. אחד הדברים המדהימים שהתבררו לי בתקופה האחרונה זה ששם המשפחה הורוביץ, שמקורו ברוסיה, וגם גורביץ וגרבוז, זכאים לדרכון פורטוגלי כי הענף המרכזי של המשפחה מגיע ממשפחת בנבניסטי, שם משפחה ספרדי מובהק שקיים כבר מאות שנים. משפחת בנבנינסטי התגלגלה לאירופה וממנה נוצר הענף של הורוביץ. היו המון שינויים של שמות לאורך ההיסטוריה מכל מיני סיבות. אפילו משפחת לנדאו, שהיא משפחה אשכנזית, הוציאו דרכון ספרדי על סמך הוכחה שממקורם האמיתי הוא ספרדי.  יש גם יוצאי מרוקו שקוראים להם ויצמן. חלק מהם היו במקור 'וזמן', וכשהם הגיעו לארץ הדביקו להם את השם ויצמן, אבל היו גם כמה משפחות שבמקור היו ויצמן כי אלה יהודים שהיגרו מרוסיה למרוקו".

לדבריו של בן יצחק, אחת הדרכים החשובות והיעילות לגלות את מקורה של משפחתך היא בדיקת D.N.A: "אם אתה באמת רוצה לדעת את המקורות שלך כדאי שתעשה בדיקה. אתה נותן דגימת רוק ומגלה את השורשים שלך. לפעמים מתגלות הפתעות כמו ילדים שנולדו מחוץ לנישואין, וגם יש מקרי רצח שפוענחו בזכות הבדיקות האלה. יש המון הפתעות והרבה אנשים מוצאים קרובי משפחה שלא ידעו עליהם. סיפורים כאלה קורים בכל העדות ובכל העולם. על פי ההערכות, יש כיום בסביבות 15% מהאוכלוסייה שמי שהם חושבים שהוא אבא שלהם הוא לא האב האמיתי. יש גם מחקרים שמראים שזה מגיע ל-30 אחוז. כל אחד שעושה בדיקת D.N.A מוצא מאות קרובי משפחה. רמת הקרבה בין שני יהודים תהיה תמיד יותר קרובה מאשר קבוצות אחרות, כי הם חיו תמיד בקהילות סגורות. באיסלנד יש עץ יוחסין שלם של כל המדינה, ולמרות זאת זוג לא יכול להתחתן בלי בדיקת D.N.A כדי שלא יהיו נישואי קרובים. אפרופו איסלנד, כל האשכנזים הם בעצם קרובי משפחה. זאת קהילה שקיימת 1,700 שנה והתחילה מכמות מאוד קטנה של יהודים שהגיעו יחד עם הרומאים בסביבות 300 לספירה לגרמניה ואוסטריה, ומשם צמחה כל הקהילה האשכנזית. בחלק מהמקרים לא היה להם עם מי להתחתן. הם היו כוח עזר של הרומאים ולא היה להם עם מי להתחתן, לכן 50% מהאימהות הקדומות של העדה הן אוסטריות/ גרמניות. בהמשך כולם התחתנו אחד עם השני ולכן כל  האשכנזים הם בעצם קרובי משפחה. רק במודיעין מצאתי כמה וכמה אנשים שהם קרובי דם שלי בדרגה כזאת או אחרת, וזה הולך עד 13 דורות אחורה".

איך לבנות עץ יוחסין

  1. להקדיש כמה דקות ולקרוא את המאמר שיש באתר YEDAAT ולהחליט באיזה כלי בונים את עץ היוחסין.

2 להיעזר במאגרי מידע קיימים כמו יד ושם ובית התפוצות.

3 לא לבנות על עבודת השורשים של הילדים.

4.להיעזר באתר שנקרא JEWS GENE, שיש בו בעיקר מקומות יישוב יהודים.

  1. לתחקר את המבוגרים כל עוד אפשר ולנסות לרשום את כל המידע, להסריט אותם וליצור תרשים לפני שיהיה מאוחר מדי ולא יהיה את מי לשאול. הפרטים האלה הם קריטיים לפעמים.

 

כתבות נוספות

שבת לפני גביע

נבחרות הרובוטיקה של הישיבה התיכונית ושל תיכון אמית בנים ויתרו על ההשתתפות בשלבי הגמר של התחרות העולמית בארצות הברית בשל השבת: "קצת מבאס, אבל התחושה היא של קידוש השם"

שבת לפני גביע

נבחרות הרובוטיקה של הישיבה התיכונית ושל תיכון אמית בנים ויתרו על ההשתתפות בשלבי הגמר של התחרות העולמית בארצות הברית בשל השבת: "קצת מבאס, אבל התחושה היא של קידוש השם"

המשך קריאה »