נתוני האגף לשירותים חברתיים בעירייה נחשפים: בשנת 2018 טופלו באגף לשירותי רווחה 2,305 משפחות, שהן כעשירית מכלל בתי האב בעיר
(צילום: אימאג'בנק)
האגף לשירותי רווחה בעיריית מודיעין הוא אחד האגפים הגדולים ורווי כח אדם שמטפל באוכלוסיות המצוקה בעיר. מדובר בתושבים שסובלים מקשיים כלכליים, פיזיים, בריאותיים, נפשיים ועוד. זהו אחד האגפים הרגישים ביותר, שהמידע ממנו בדרך כלל איננו זולג החוצה מחשש לפגיעה בצנעת הפרט ובכבוד האדם.
עשרות עובדי האגף עוסקים בטיפול בצעירים, בקורבנות תקיפה מינית בקשישים, באוטיסטים, במתמכרים לסמים ולאלכוהול, במשפחות חד הוריות, אנשים הסובלים מפיגור שכלי, פגועי נפש ועוד רבים. השבוע נבחרה מנהלת חדשה לאגף (ראה עמוד XX) ולפני חצי שנה קיבל לידיו את תיק השירותים החברתיים חבר המועצה עמיעד טאוב, שהחליט להעמיד את האגף בראש סדר העדיפויות העירוני.
האגף לשירותים חברתיים מפעיל במודיעין כ-150 תוכניות, שירותים ופרויקטים לטובת אוכלוסיית העיר וכאמור – רשומים בו יותר מ-2,300 משפחות ובתי אב. כך למשל יחידת השיקום, אשר מסייעת ונותנת ליווי מקצועי לאנשים עם צרכים מיוחדים ובני משפחותיהם, היחידה לאזרחים הוותיקים בעיר שמעניקה ייעוץ, הכוונה וטיפול באוכלוסייה המבוגרת ובני משפחותיהם, שירות לליווי משפחות ויחידים הנמצאים בקושי סביב מצבי חיים שונים, שירותים לנוער וצעירים אשר חשים צורך בסיוע וליווי לגילאי 25-14 ושירותי קהילה, התנדבות, קליטת עולים בעיר וקידום בריאות למען התושבים.
לאחר תקופה ארוכה שבה הנתונים שמחזיק האגף לשירותים חברתיים היו רחוקים מהעין, השנה נחשפים נתוני האמת לגבי שנת 2018 כפי שמופיעים במסמך הרשמי של האגף.
במהלך שנת 2018 נפתחו באגף 360 תיקים חדשים. כל תיק חדש כזה מתייחס לבית אב או משפחה שלמה. מבין 360 התיקים החדשים, 19 תיקים חדשים נפתחו בנושא התמכרויות, 66 תיקים בתחום השיקום של נכים וטיפול באוטיסטים, 136 תיקים שעסקו בנושא הסיעוד והטיפול בקשישים, שמונה תיקים נפתחו בתחום תקיפה מינית בתוך המשפחה. אלה הנושאים הבולטים שבהם עסקו התיקים החדשים שנפתחו באותה שנה.
בסך הכל (התיקים החדשים שנפתחו והתיקים הישנים שקיימים) טיפל האגף בנושאים על פי ההתפלגות הבאה: 29 תיקים של נפגעות תקיפה מינית, שמונה תקיפות כאמור נרשמו במהלך שנת 2018. גם בנושא ההתמכרויות (לסוגי סמים שונים או לאלכוהול) מטפל האגף בסך הכל ב-49 תיקים כשבשנת 2018 בלבד הצטרפו 19 תיקי התמכרויות חדשים לרשימה.
בשל מעבר לתוכנת ניהול תיקים חדשה ע"פ הנחיות משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים נרשמה דווקא ירידה במספר התיקים הפעילים באגף, מ-2,755 תיקים שטופלו בשנת 2017 באגף ל-2,305 תיקים בשנת 2018. אולם כאמור מדובר בירידה שנבעה משינוי בתוכנת המחשב.
נתון מעניין ואף מדאיג נרשם בתחום הקשישים. בשתי קבוצות גיל: מגיל 72 עד גיל 81 ומגיל 82 ואילך, מתברר כי חלק גדול מהקשישים בעיר נזקקים לסיוע האגף לשירותי רווחה ונמצאים בטיפול אנשי האגף. כך למשל בקבוצת הגיל 72 עד 81 חיים במודיעין 2,602 קשישים, 551 מהם מטופלים במסגרת שירותי האגף, כלומר רבע מכלל בני קבוצת גיל זו נזקקים לסיוע.
בקבוצת הגיל מגיל 82 ואילך חיים במודיעין 1,088 קשישים וכאן המצב קשה ביותר כאשר יותר ממחציתם (596 קשישים) נזקקים לשירותי האגף ועובדיו. על פי נתון זה למעשה כל קשיש שני בעיר מעל גיל 81 מטופל בשירותי הרווחה. בסך הכל 12% מהאזרחים הוותיקים בעיר מוכרים ורשומים באגף לשירותי חברתיים.
גם בקרב בני נוער הנתונים לא ממש משמחים. בשנת 2018 דווחו לאגף 309 מקרים שבהם היו מעורבים בני נוער. התפלגות המקרים על פי חוק הנוער מלמדים כי נרשמו 118 פגיעות פיזיות בבני נוער, מהן עלו חשדות ל- 18 מקרים של פגיעה מינית, 38 מקרים של חשד להתעללות פיזית, חמישה מקרים של התמכרויות לחומרים מסוכנים, ארבעה מקרים של אישפוז פסיכיאטרי, 17 מקרים של בני נוער שמעורבים בפלילים ו-18 מקרים של ניסיונות התאבדות.
מהו פרופיל הפונים לבקש סיוע מהאגף? גיל הפונה הממוצע לקבל סיוע עומד על 39 שנים. לגבי קטינים הגיל הממוצע של קטינים שביקשו סיוע מהאגף הוא 10.5 שנים והגיל הממוצע של קשישים שביקשו סיוע עומד על 82 שנים.
באגף מוכרות 355 משפחות חד הוריות, מהן 309 נשים. אגב – במודיעין חיות 1,551 משפחות חד הוריות כך שלמעשה 23% מכלל המשפחות החד הוריות שבמודיעין, מטופלות באגף השירותים החברתיים.
נתוני שנת 2018 מראים עלייה של כ-6% במספר הפונים לאגף בבקשת סיוע בתחום הצרכים המיוחדים, מ- 660 פניות בשנת 2017 ל-702 פניות בשנת 2018. העלייה ניכרת בכל תחומי הטיפול: בריאות, שיקום ואוטיזם. יחד עם זאת חייבים לציין כי מודיעין נהנית מהגירה חיובית מאז נוסדה כך שהגידול במספרי הפונים לא בהכרח מצביע על גידול ריאלי במספר הנזקקים לשירותי האגף.
ונתונים מעניינים מבחינת הדיווח לרשויות: בשנת 2018 חלה ירידה של 35% בכמות הדיווחים לרשויות על פי חוק הנוער לעומת דיווחי שנה שעברה. 45% מהפניות במהלך שנת 2018 היו דיווחים חדשים על קטינים שאינם מוכרים כלל לעובדי האגף ורק 15% היו דיווחים חוזרים לגבי קטינים מוכרים.
הנתון המעניין ביותר הוא לגבי דיווח של בני משפחה על אירועים בהם מעורבים קטינים. כאן נרשמה ירידה חדשה של 40% בהיקף הדיווחים מצד בני משפחה בעוד שדיווחים דומים מצד שכנים, חברים, או עדי ראיה נותרו ברמה שהיתה. המסקנה היא שיש נטיה גוברת להסתיר מידע ולא לדווח על אירועים חריגים כלפי בני נוער בתוך המשפחה. רוב הדיווחים אגב שמגיעים ממקורות מחוץ למשפחה הם ממסגרות חינוכיות כמו גני ילדים ובתי הספר.
בתחום ההתמכרויות לחומרים מסוכנים כגון סמים ואלכוהול, ניכרת בשנים האחרונות יציבות במספר המתמכרים המטופלים בעיר ומספרם נע סביב 80-90 איש בממוצע בשנים האחרונות. החלוקה בין צעירים ומבוגרים היא סביב מספרים שווים.
בחודשים האחרונים, מאז נכנס טאוב לתפקיד, מורגשת פעילות מוגברת באגף, שכוללת הרחבת השירותים לנזקקים בעיקר בתחום של משפחות עם ילדים עם צרכים מיוחדים. נתוני הדו"ח המובאים כאן מתייחסים אמנם לשנת 2018 אבל טאוב מתייחס כבר לעתיד: ''לקראת שנת 2020 אנו נערכים להרחבת המענים והתוכניות המקצועיות תוך שילוב הקהילה והמשפחות בבנייתם ויישומם של התוכניות חדשניות לאוכלוסיות היעד השונות ובחינת תוכניות ופרויקטים על בסיס חודשי".
כך למשל המרכז למשפחה באגף לשירותים חברתיים ממשיך להרחיב את השירותים עבור משפחות לילדים עם צרכים מיוחדים, כשהפעילות משלבת הנגשת ומיצוי זכויות, שילוב עירוני ואירועים לבני המשפחה. מועצת העיר אישרה את חברותם של נציגי ההורים המיוחדים בכל ועדות העירייה.
בתחום זה אמר טאוב כי "המהלכים האחרונים, שמוביל האגף הן במיצוי זכויות הן במענה למשפחות ובעיקר בשילוב ההורים והמשפחות המיוחדות כחלק אינטגרלי במערך קבלת ההחלטות העירוני הינם הדרך המיטבית למתן מענה אפקטיבי ללקוחות האגף מתוך שילוב של העצמה ומתן כלים להתמודדות. אנחנו בדרך הנכונה ויש לנו עוד הרבה נושאים להשיג ואני סמוך ובטוח שנגיע אליהם".
לפני מספר שבועות נפתחו בעיר שתי דירות (דירה לבנים ודירה לבנות) עבור צעירים וצעירות על הרצף האוטיסטי בתפקוד גבוה. פתיחת הדירות היא תוצאה של פניית הורים מעמותת "אקדם" לאגף לשירותים חברתיים. במאמץ מרוכז אותרו הדירות של "מכינת דרור", שמופעלות על ידי עמותת "גוונים" הארצית, המוכרת ע"י משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים. מטרת התוכנית היא לאפשר לצעירים על הרצף האוטיסטי לקבל הדרכה ולרכוש מיומנויות הנדרשות לצורך חיים עצמאיים בקהילה. לאחר תקופת ההכשרה הצעירים ימשיכו לנהל אורח חיים עצמאי.
זה לא סוף פסוק מבחינת הטיפול באוטיסטים במודיעין: ענת נהור, ראש צוות נכויות באגף, ציינה כי "במהלך השנה מתוכננים להיפתח בעיר בית לחיים לצעירים בתפקודים נמוכים יותר, בהפעלת אלו"ט ודירות נוספות לצעירים עם מוגבלויות שונות בהפעלת עמותת יזמ"ה, מערכי דיור אלו יתווספו למערך הדיור של 'ניצן' הפועל בעיר וכולל תשע דירות. בנוסף מתוכנן להיפתח בעיר, במהלך השנה הקרובה, מרכז תעסוקה רב נכותי שיספק פתרון תעסוקתי לאוכלוסייה הזקוקה לו בתוך העיר".