האם משפחת אדם שנהרג בתאונת דרכים יכולה להציג חוות דעת של מומחה רפואי שניתנה בתיק אחר, בגין תאונת דרכים קודמת בה היה המנוח מעורב ?
לבית המשפט הוגשה תביעה בגין מוות בתאונת דרכים. משפחת המנוח הגישה כנגד חברת הביטוח תביעה לפי חוק לפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה- 1975.
חברת הביטוח טענה כי המנוח סבל ממחלה קשה בעמוד השדרה ואי לכך תוחלת חייו של המנוח היתה צפויה להיות נמוכה משמעותית מאדם בריא ולכן גובה הפיצויים, לטענת חברת הביטוח יהיה נמוך מהמקובל.
הוגשה בקשה למינוי מומחה רפואי בתחום האורתופדיה על מנת לאמוד את חומרת המחלה ממנה סבל המנוח לפני מותו בתאונת הדרכים.
חברת הביטוח הגישה בקשה להחלפת זהותו של המומחה הרפואי בתחום האורתופדי, מן הטעם שהמומחה שמונה, בדק את המנוח כמומחה רפואי במסגרת תיק אחר שניהל המנוח עוד בחייו, ונתן את חוות דעתו בעניינו בהתאם לכך, ומאחר שהמומחה כבר גיבש את עמדתו בעניינו של המנוח, ועל מנת שלא לכבול אותו לחוות דעתו הקודמת, הרי שיש להורות על החלפתו.
משפחת המנוח טענה באמצעות עורך דין תאונות דרכים כי אין כל מניעה כי המומחה יגיש חוות דעת לבית המשפט אלא אם יסבור בית המשפט אחרת.
מה אומר החוק ?
בתביעה המובאת על-פי חוק הפיצויים, אין החוק מתיר להציג בפני מומחה ממונה מטעם בית-משפט חוות-דעת של מומחה מטעם אחד הצדדים (תקנה 8(א) לתקנות פיצויים לנפגעי תאונות דרכים (מומחים).
שני טעמים מרכזיים לכלל זה: האחד, תכלית ההסדר שבחוק, שלפיו, בהיעדר קביעה על-פי דין ימונו מומחים רפואיים על-ידי בית-המשפט.
הטעם השני הוא כי יש לאפשר למומחה להגיע למסקנות באופן עצמאי, ניטראלי ובלי להיות מולעט בחומר חד-צדדי ומושפע מחוות-דעת חד-צדדיות.
עם זאת, האיסור הכלול בחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה- 1975 ,להגיש חוות-דעת, מתייחס אך ורק לחוות הדעת מטעם בעלי הדין.
לפיכך, אין פסול בהיזקקות של מומחה שנתמנה על-ידי בית המשפט לחוות-דעת שניתנה על-ידי מומחה ממונה אחר שמונה ע"י בית המשפט באותו התיק.
כמו כן, הלכה פסוקה היא כי אין מניעה להציג למומחה שמונה על ידי בית המשפט חוות דעת רפואית של מומחה אחר שמונה אף הוא מטעם בית המשפט בהליך אחר, ובלבד שמדובר בתחומים דומים.
במקרה דנן, הוגשה בקשה להציג בפני המומחה הרפואי בתחום האורטופדיה, שמונה בתיק זה, חוות דעת של מומחה רפואי בתחום האורטופדיה, שניתנה בתיק אחר, בגין תאונת דרכים קודמת בה היה מעורב המנוח.
בית המשפט פסק לבסוף כי בהתאם להלכה הפסוקה, אין מניעה להציג חוות דעת זו בפני המומחה הרפואי בתחום האורטופדיה.