נושא התזונה בתינוקות מעסיק הורים רבים ובצדק. התינוק הקטן אינו מסוגל להסביר מתי הוא רעב, אם כואב לו, אם הוא רוצה להקיא, אם יש לו עצירות ועוד שלל דברים שלו היינו יכולים לדעת אותם מראש היה נחסכת מאיתנו וגם מהתינוק המתוק שלנו הרבה מאוד עוגמת נפש. אך, כיוון שלא כך הדבר אנו מביאים לפניכם את נושא התזונה, היציאות שלו וחשיבותם במלואה.
על מה חשוב לעקוב?
בין אם את מניקה ובין אם את נותנת תמ"ל יש חשיבות רבה לעקוב אחר כמות המזון שהתינוק צורך. זאת כדי לוודא שהוא עולה במשקל כראוי ושההתפתחות שלו אינה נפגעת. אך לא רק אחר העלייה במשקל יש לעקוב אלא גם על היציאות של התינוק. חשוב לוודא שיש לו יציאות תקינות ושהן על בסיס יומיומי. אם ישנה בעיה ביציאות מומלץ לפנות לטיפת חלב ולהתייעץ עם רופא לגבי נושא זה כדי להגיע לפתרון בהקדם.
ריפלוקס בתינוקות
אחת התופעות הנפוצות ביותר בתינוקות היא הריפלוקס. תופעה זו מתאפיינת כאשר חלק מהמזון שהוא אוכל עולה בחזרה מעלה. הדבר נובע מכך ששריר ה- LES אינו מפותח דיו אצל הקטנטנים, ולכן תכולת הקיבה שלהם עולה והם פולטים. חשוב לעקוב אחר הכמות של הפליטות והתדירות, ולוודא כי לא מדובר במקרה חריג אשר עלול לגרום בעיות בעלייה תקינה במשקלו של התינוק. כמו כן ודאו שאין לפליטות צבע עכור. גם במצב זה חשוב מאוד לעקוב אחר היציאות של התינוק ולוודא שהוא אכן מצליח במתן צואה.
מתחילים לטעום את העולם
בערך באזור החצי שנה הבייבי המתוק שלכם יתחיל לטעום אוכל מוצק. עם המעבר למוצקים גם גוון הצואה שלו ישתנה וייתכן שגם התדירות שלה. חשוב שלא תילחצו אם הוא לא אוכל הכול ומיד או אם הוא מסרב לאכול או לטעום חלק מהמזון שאתם נותנים לו. אל תשכחו שהוא טועם לראשונה את כל המאכלים הללו ועדיין לא רגיל לטעם ולמרקם. היו סבלניים וזכרו שבסוף כולם אוכלים!
עצירות בתינוקות
נושא נוסף שיש לתת עליו את הדעת הוא עצירות אצל תינוקות וילדים אשר מאופיינת בתדירות נמוכה של יציאות, המלוות בקושי פיזי וכאב הגורמים לתינוקות או הילדים סבל אמיתי וממשי. זוהי ללא ספק תופעה מאוד לא נעימה ממש כמו אצל מבוגרים. לכן, אם אתם רואים שהתינוק שלכם אינו עושה קקי על בסיס יומי ויש לו פחות משלוש יציאות בשבוע, שהקקי שלו יוצא יבש וקשה ושהוא חש קושי אדיר המלווה במאמץ רב ובכאב -כנראה שמדובר בעצירות.
חשוב שתדעו כי לרוב עצירות תיגרם עקב פעילות מעיים שאינה תקינה ולא בעקבות בעיה פיזיולוגית כלשהי. הגורמים לעצירות יכולים להיות: החלפת סוג התמ"ל שאליו רגיל התינוק, כמות נמוכה של צריכת נוזלים, הכנה של תמ"ל שלא לפי ההוראות, תזונה שאין בה מספיק סיבים תזונתיים, שינוי בהרגלי התזונה וחשיפה למזונות חדשים וגם נטילת תוספי ברזל או תרופות שעלולות לגרום לעצירות.
לפנק לפנק לפנק
אחת מהדרכים הטובות ביותר לסייע לתינוקות לעכל את המזון שהם אוכלים טוב יותר וגם לעודד יציאות באופן יעיל יותר היא להעניק להם מסאג'. תוכלו לעסות בעדינות את אזור הבטן שלהם בתנועות מעגליות, תוכלו לעסות את כפות הרגליים שלהם גם בתנועות מעגליות באמצעות האגודל שלכם. תוכלו גם למרוח אותו במעט שמן תינוקות ולעסות את גופו הקטן בעדינות כך שיהיה לו נעים ושהדם בגוף יזרום ויניע את כל המערכות. בנוסף תוכלו לעשות איתו פעילות גופנית מתונה, לקפל את ברכיו פנימה לכיוון הבטן כדי לעזור לו לשחרר גזים ואף להמריץ את פעולת המעיים שלו.