כאב גרון הוא אחד מהכאבים הנפוצים אך לא נעימים שבני אדם חווים במהלך חייהם. יש הרבה גורמים שיכולים ליצור תחושת כאב בגרון, כשלרוב מדובר בדלקת גרון. הכאב מורגש בעת בליעה ובמקרים חמורים יותר, גם במצב סטטי של הגרון. סוגי דלקת הגרון מתחלקים לשניים: דלקת חיידקית, ודלקת ויראלית – ובשביל לדעת לטפל צריך גם לדעת להבדיל בין שתיהן.
מהי דלקת גרון חיידקית?
דלקת גרון חיידקית מביאה איתה קצת יותר מאשר רק דלקת גרון. היא מתאפיינת בתחושה רעה בגוף באופן כללי ונלווים אליה גם כאבי ראש, חום גבוה ובלוטות לימפה נפוחות.
הדרך לוודא האם מדובר בדלקת גרון חיידקית יכולה להתבצע בשתי דרכים: הראשונה כוללת מבט עמוק לשקדים של האדם החולה ובחינה אם הן בעלות נקודות לבנות או מעין קרום לבן, והשנייה היא לבצע בדיקה פשוטה של משטח גרון. שתי הדרכים האלו צריכות להתבצע על ידי רופא כמובן. גם אם נדמה לכם שתוכלו להסתכל על השקדים של האדם החולה, עדיף לתת לרופא מומחה לבצע את הבדיקה על מנת לא לתת אבחנה שגויה בטעות. ובכל מקרה, בדיקת משטח גרון היא בדיקה יעילה שמזהה חיידקי סטרפטקוקוס ובכך גם ניתן לרשום למטופל את הטיפול היעיל ביותר עבורו.
סיבוכים אפשריים של דלקת גרון חיידקית הם סיבוכים מקומיים בדרך כלל ונגרמים באזור השקדים, כמו למשל מורסה מסביבם או הדרדרות לדלקת מכסה הגרון, שני אלו מחייבים אשפוז, אך אם פונים לרופא בזמן ומטפלים נכונה בחיידק, אפשר להרגיש טוב יותר ממש תוך כמה ימים.
מהי דלקת גרון ויראלית?
בניגוד לדלקת גרון חיידקית, כאשר מדובר בדלקת גרון ויראלית לרוב זה נגרם בגלל איזהשהוא וירוס או נגיף מסוים ולא בגלל חיידק. לכן, טיפול אנטיביוטי בדרך כלל לא עוזר להחלמה, וחשוב לדעת לנוח ולשתות הרבה נוזלים. אך בדומה לדלקת גרון חיידקית, גם במקרה כזה התסמינים העיקריים הם כאבי ראש, חום גבוה ורגישות בבלוטות הלימפה, וכמו בכל מחלה נגיפית, גם שיעול, נזלת וצרידות הם תסמינים נפוצים. 90% מדלקות הגרון הן ויראליות ולרוב אפשר להמשיך לתפקד כאשר חולים בדלקת גרון ויראלית, אך כאמור חשוב להקפיד לנוח היטב על מנת שתעבור מהר יותר.
איך מטפלים בדלקת גרון?
בין אם זו דלקת גרון ויראלית או חיידקית, יש כמה דברים שתוכלו לעשות על מנת לזרז את ההחלמה ולהקל על הכאבים כמה שיותר מהר:
- מנוחה – זהו כנראה הדבר החשוב ביותר שתצטרכו לעשות. בעת מנוחה הגוף יכול להתפנות להילחם בדלקת מבלי שיצטרך לעשות פעולות אחרות. פעולת הניקוי של הגוף אכן מעייפת יותר משום שמוקדשת הרבה אנרגיה (שאתם אפילו לא מודעים לה) לתהליך ההחלמה. לכן חשוב להקפיד לנוח הרבה ולישון כמו שצריך.
- אכילת דברים קרים – יש שיקראו לזה תרופת סבתא, אך אם קיים קושי או כאב בבליעת תזונה רכה או נוזלית, אכילת מוצרים קרים עשוי להקל על הכאב. ובכל זאת, חשוב להקפיד להזין את הגוף בתזונה מאוזנת כדי לעזור לו להתנקות מהמחלה.
- שתייה מספקת – יש להקפיד לשתות המון נוזלים במהלך ההחלמה. זה יקל על הגוף במהלך הניקוי וישפר את התחושה הכללית שלכם.
- משככי כאבים – במקרה שתרצו הקלה מיידית, תוכלו לקחת משככי כאבים כמו אקמול או אדוויל, וכן להשתמש בכדורי מציצה המכילים חומר מאלחש לגרון כמון סטרפסילס או קלגרון.
- טיפול אנטיביוטי – זכרו כי כאשר מדברים על דלקת גרון ויראלית (הנפוצה יותר) הטיפול באנטיביוטיקה לא יעזור משום שהוא פועל נגד חיידקים ולא נגיפים. השתדלו להשתמש בטיפים האחרים או להתייעץ עם רופא לגבי מה תוכלו לעשות על מנת להקל על הכאב.