הבולט ברשימה המכובדת של כלי הנשק המוצעים לישראל הוא –"22-V אוספריי". מדובר במטוס-מסוק, הממריא כמסוק וטס מהר כמטוס. חיל האוויר הישראלי מתלבט מזה תקופה ארוכה, אם לצרף את 22-V לשרותיו, אם כתוספת, או כתחליף למסוקי היסעור הוותיקים. משלחת של חיל האוויר, כולל מפקד חיל האוויר לשעבר, נחושתן, ביקרו בבסיסי המארינס – חיל הנחתים בארצות הברית לפני שנתיים על-מנת לבחון את המטוס, בטרם יחליטו אם הוא מתאים לצרכי חיל האוויר. זה כלי שטרם סופק לאף מדינה אחרת עד עתה.
ארצות הברית מציעה לישראל ששה מטוסי-מסוק כאלה שעלותם יקרה. אולם עלותם ממומנת בכספי הסיוע הביטחוני האמריקאי לישראל. כך ש"אבן הנגף" התקציבית, לפחות, אינה גורם מעכב.
מהיר יותר
22-V ממריא כמסוק, כאשר כנפיו מוטות למעלה, אז הופכים שני הפרופלורים הגדולים שלו לרוטורים כשל מסוק. באוויר הוא מאזן את הכנף והרוטורים הופכים להיות פרופלורים, המושכים את הכלי לטיסה ישרה ואופקית כמטוס.
יתרונו הגדול של 22-V, שהוא יכול לנחות בכל מקום, להנחית כוחות, להעביר ציוד ולפנות כוחות. אלה ביצועים שמבצעים גם מסוקי היסעור שבשרות חיל האוויר הישראלי. אך 22-V הוא מהיר יותר, בעל טווח גדול יותר וגמישות מבצעית טובה משל היסעור. הוא יכול להגיע למהירות מירבית של 565 קמ"ש ולהרקיע לגובה 25 אלף רגל. הוא יכול לשאת 24 לוחמים בישיבה, או מטען של 6 טון. בכך הוא נופל מביצועיו של מסוק היסעור, אך "כוחו" במהירותו ובמערכותיו המשוכללות. גם אם יוחלט סופית על רכישתו, יחלפו לפחות שנתיים עד שהמטוסים יסופקו לישראל, אלא אם חיל האוויר יחליט לחכור מספר מטוסי-מסוק כאלה שמחיר כל אחד מהם 70 מיליון דולר לערך, כי אז הם יסופקו מוקדם יותר.
יתרונו של 22-V הוא גם ביכולתו לפעול במבצעים מיוחדים של הנחתת כוחות באזורים מרוחקים. למשל של פיקוד העומק שהוקם לא מזמן. מהירותו, שרידותו וגמישות ביצועיו עדיפים על פני היסעור, מה גם שהטווח שלו, הוא בסביבות 700 קילומטרים, תלוי בסוג המטען. הווה אומר שפעולה באזורים כמו איראן, למשל, יהיה די בתידלוק אחד באוויר. כאמור, הפור טרם נפל. ההחלטה אם לרכוש, או לחכור, עומדת על הפרק לפני מקבלי ההחלטות בצה"ל. נאמר רק שהמטוס-מסוק מכונה: "הכלי שכל יחידת עילית חולמת עליו"…
מטוסי תדלוק
העסקה הביטחונית החדשה בין ארצות הברית לישראל (וגם עם סעודיה ואיחוד האמירויות), כוללת גם מטוסי תידלוק חדישים מדגם בואינג 135-CK . בעבר הטילו האמריקאים ווטו על מכירת מטוסים מסוג זה לישראל. בשל חששם שישראל תשתמש בהם כדי לתקוף את איראן. עתה הוסר הווטו, אך המטוסים יגיעו לישראל רק בעוד שנתיים לערך. מדובר במטוס התדלוק העיקרי המשמש את חיל האוויר האמריקני, ומאריך משמעותית את טווח פעולתם. המטוס תוכנן מלכתחילה לשמש כמטוס תדלוק באוויר. אף כי הוא מתבסס על הבואינג 707 הישן, הרי כל מערכותיו ומנועיו הוחלפו ושודרגו. שר ההגנה האמריקאי הכריז כי המטוסים יעניקו לישראל טווח מבצעי ארוך ביותר.
טילים חדשים
בעסקת הנשק החדשה כלולים גם מערכות מכ"מ חדישות למטוסים וטילים חדישים נגד קרינה מסוג הארם משופר. זה טיל הנורה ממטוסים ומתביית על מטרות הפולטות קרינה. מדובר בטיל ותיק מסוג 88-AGM ששודרג כטיל אוויר קרקע, שמהירותו גבוהה. הוא יכול לאכן אנטנות מכ"מ לתקוף ולהשמיד אותם, גם אם תחנת המכ"מ משותקת או מכ"מ פאסיבי, הודות לחיישן פעיל של גלי המילימטר. ציונו של הדגם המוצע לישראל הוא AGM-88E AARG שנכנס לשירות בשנת 2010.
אלה הם הפריטים העיקריים בעסקת הנשק החדשה המוצעת לישראל. עלות העסקה כולה 10 מיליארד דולר והיא כוללת את סעודיה ואיחוד האמירויות. הנדיבות האמריקאית לא צריכה להפתיע. קודם כל זוהי עסקת יצוא מצויינת ליצרני המטוסים והטילים האמריקאים, בעידן שארצות הברית מבקשת לעודד את היצוא, על אף שהממשל מממן אותו, הוא, איפוא, יוצא מכיסם של האמריקאים וחוזר לכיסיהם. זו הסיבה שכמה פרשנים תיארו את העסקה, כטובה לאמריקאים לא פחות מלישראל.
מכל מקום חשוב לזכור, כי מימוש העסקה ייקח זמן הנאמד בשנתיים -שלוש. היינו אין באמצעי חימוש אלה, פרט למכמי"ם החדישים ולטילים החכמים כדי לשדרג כבר עכשיו את חיל האוויר ויכולתו לתקוף בטווחים ארוכים. עם זאת נכונותה של ארצות הברית להתיר אספקתם של מטוסי-מסוק ומטוסי תידלוק חדישים לישראל, מעידה על שינוי כיוון בקרב גורמי הממשל האמריקאי, לאחר ביקור הנשיא אובמה בישראל ויש לברך על כך.