ביום שלישי, ה-27.8, יגיע סופו של החופש הגדול. אנחות הרווחה של ההורים, שיחפפו לאנחות האכזבה של הילדים, יישמעו בכל רחבי העיר ויתחרו עם פעמוני הצלצול הראשון. 188 גני ילדים, 26 בתי ספר יסודיים ו-12 בתי ספר תיכוניים יפתחו את שעריהם ויקבלו את 26,406 תלמידי מערכת החינוך המודיעינית לשנת הלימודים תשע"ד. רגע לפני שהכל מתחיל ואנו שוקעים בשגרה מבורכת של לימודים, שתיקטע במילא שבוע לאחר מכן, עם בוא חגי תשרי, הגיעה העת לבחון לעומק את ההיערכות העירונית לקראת שנת הלימודים החדשה. מה מצפה לנו? אילו בעיות כבר מתחילות להתעורר, ואילו בשורות טובות ממתינות לתלמידי העיר ולהוריהם? הכל כאן.
חשבון אלמנטרי
נתחיל כמובן במספרים: 1,309 בני שלוש יתחילו ללמוד השנה בגני העירייה, בהתאם לחוק חינוך חינם מגיל שלוש, שטרם מיושם בכל הארץ אך במודיעין כבר כולל את כל ילדי העיר המעוניינים בכך. לפי נתוני העירייה, 67% מבני השנתון שמלאו להם שלוש נרשמו השנה לגני הילדים העירוניים (1,309 ילדים מתוך 1,961 בשנתון כולו). 943 ילמדו בחינוך הממלכתי הרגיל, 319 בחינוך הממלכתי דתי, 47 בגני החינוך המיוחד. בקרב בני הארבע נרשמו 77% מהשנתון – 1,607 ילדים (מתוך 2,026 בשנתון כולו) יגיעו לגני הילדים העירוניים. הרישום עבור בני החמש היה מפתיע במיוחד: 2,294 נרשמו לגני הילדים, למרות שהשנתון מונה רק 2,183 ילדים. במילים אחרות – רישום של 107% – נתון המעיד על אופייה של מודיעין כעיר מתאכלסת וגדלה. פתרון החידה טמון כפי הנראה בעובדה ש-7% מהנרשמים הם ילדי תושבים חדשים, שנרשמו למערכת החינוך אך בזמן הרישום טרם התגוררו בעיר. בסך הכל ייפתחו השנה בעיר 188 גני ילדים, גידול של תשעה גנים לעומת שנת הלימודים הקודמת, כאשר את עיקר הגידול רואים במספר גני החובה. שם צמח המספר בשישה גנים לעומת תשע"ג.
ב-26 בתי הספר היסודיים בעיר ילמדו 11,642 תלמידים – 8,365 בחינוך הממלכתי, 3,018 בחינוך הממ"ד ו-259 בחינוך המיוחד. בבתי הספר העל-יסודיים ילמדו 9,554 תלמידים – 5,124 בחטיבות הביניים ו-4,430 בחטיבה העליונה. כל ההמון הרב הזה ילמד ב-12 בתי ספר על-יסודיים, כאשר בשנת הלימודים הקרובה יתווסף לעיר תיכון חדש – תיכון עירוני ה' שייבנה בשכונת 'אבני חן'. בנוסף יפעלו בעיר גם בשנה הקרובה בית הספר למחוננים 'מעלות', בית הספר הייחודי 'ברנקו ויס' ובית הספר לחינוך מיוחד 'גוונים'.
גם השנה גדל מספר תלמידי העיר ביחס לשנת הלימודים הקודמת, אך הפעם העלייה מתונה יותר משנים עברו. מספר התלמידים גדל השנה ב-472, בניגוד לפער בין שנת תשע"ב לתשע"ג (השנה הקודמת וזו שלפניה), למשל, אז צמח מספר התלמידים ב-1,442, ובשנה לפניה הוא צמח ב- 1,182 תלמידים. לחובבי הטריוויה נדווח כי מספר השיא בצמיחה במספר התלמידים נרשם בין השנים 2006 ל-2007 (בין תשס"ו לתשס"ז), אז גדל בשנה אחת מספר התלמידים בעיר מ-17,483 ל-19,039 – צמיחה של למעלה מ-1,500 תלמידים בשנה אחת. השנה, כאמור, לא נרשמה עלייה דרסטית במספר, אך אם נכנס לדקויות נגלה שעיקר הצמיחה במספר התלמידים חלה בבתי הספר היסודיים. שם גדל השנה המספר ב-309 תלמידים.
פיזיקה
עבור כל המוני ילדי מודיעין, ותיקים וחדשים, נמצאת העיר בימים אלה ב'טרפת' בנייה.
17 גני ילדים כבר אוכלסו: 12 ב'כרמים', שלושה ב'אבני חן', חמישה ב'מוריה'. שני גנים חדשים ב'כרמים' עדיין נמצאים בתהליכי בינוי, כמו גם תשעה גנים חדשים בשכונת 'מוריה', והם יהיו מוכנים לקראת שנת הלימודים הבאה. חמישה מתוך שישה גני ילדים שפעלו עד כה ממבנים יבילים יעברו למבני קבע. בנוסף, חמישה פרויקטים חדשים עבור בתי ספר נמצאים בתהליכים שלא יסתיימו בזמן לשנת הלימודים הקרובה: מבנה בית ספר אמ"ית, מבנה בית ספר יזמ"ה, תיכון עירוני ה', בית הספר החדש לחינוך מיוחד (שטרם יצא אפילו מדפי השרטוט), והרחבות בתי הספר 'רעים' ו'שבטי ישראל'. תלמידי בית ספר 'אריאל' יגיעו השנה אל המנוחה והנחלה במבנה משלהם שכבר הסתיימה בנייתו, בשכונת 'מוריה'.
גיאוגרפיה וטופוגרפיה
את מספר התיכוניסטים הגדול ביותר, 706, נמצא השנה בשכונת 'הנחלים', שם נמצא גם את מספר השיא של תלמידי חטיבות הביניים – 771. בשכונת 'אבני חן' לומדים הכי הרבה תלמידי בתי ספר יסודיים – 2,038, ושכונת 'הכרמים' היא שיאנית העיר בילדי גנים, עם 925 פעוטות בני 3-5 המתגוררים בשכונה ולומדים בגני הילדים העירוניים. השכונה בה יש מיעוט תיכוניסטים היא שכונת 'הנביאים', והשכונות בהן נמנה מספר נמוך במיוחד של ילדי גנים – 155, וילדי בית ספר יסודי – 558, הן מכבים ורעות.
מה יעמוד בראש סדר היום החינוכי?
מסקירה שהעבירה השבוע ראש מינהל החינוך העירוני, בתיה שוכן, עולה שעל המוקד נמצאת העתודה הטכנולוגית שתחל כבר מגיל הגן. לילדי הגנים מכינה העירייה גן מדעי-טכנולוגי, בבתי הספר היסודיים תשולב תוכנית 'תעשיידע', כאשר בכיתות ו' ילמדו התלמידים את תוכנית טל"ה ('טכנולוגיה למען הסביבה'). בבתי הספר התיכוניים ייפתחו שלל מגמות מדעיות, ביניהן מגמת סייבר בעירוני ג', מגמה מדעית-הנדסית בתיכון עירוני ד', ובשנת תשע"ה יפתחו גם מגמות רובוטיקה בעירוני ב' ובתיכון מו"ר. גם לתלמידי התיכון החדש, עירוני ה', כדאי להתכונן לרוח הטכנולוגית החדשה הנושבת בעיר. על פי המתוכנן, בבית הספר החדש אמור לפעול סגנון למידה מבוסס פרויקטים ברוח ההייטק, ונקווה שבועת ההייטק לא תתפוצץ גם שם. בהתבסס על כל אלה, הצפי העירוני, האופטימי למדי, הוא הגדלת פוטנציאל הלומדים במגמות מדעיות וטכנולוגיות שכבר בכיתה ז' יצמח מ-14.5% בשנה הקודמת ל-23.3% בשנה הבאה.
"כמו בכל שנה, גם שנת הלימודים הנוכחית מציבה בפנינו אתגרים ויעדים רבים", מסכם ראש העירייה, חיים ביבס, "מערכת החינוך העירונית היא אחת ממערכות החינוך המובילות במדינת ישראל. לאורך השנים האחרונות אנו מצליחים לשמור על רמת השקעה גבוהה של יותר מ-50% מסך התקציב העירוני שמושקע בחינוך, לא דבר של מה בכך כאשר מדובר בתקופה בה יש להיערך לקיצוצים שונים בתקציב".
על קצה המזלג, מה עוד מבשרת לנו השנה החדשה?
- מעבר בתי הספר היסודיים בעיר לניהול עצמי. בשנה החולפת למדו מנהלי בתי הספר היסודיים את העקרונות לניהול עצמי של המוסד בראשו הם עומדים והשנה יחל יישום המעבר באופן מלא. בשנת הלימודים הקרובה יחל תהליך הלמידה וההתארגנות גם של מנהלי התיכונים.
- בבתי הספר היסודיים 'רמון', 'אופק', 'דורות' ו'היובל' תחל תוכנית ניסויית של למידה בעזרת ספרים דיגיטאליים. שכבות ה' ו-ו' יילמדו בתור התחלה את המקצועות מתמטיקה, אנגלית ומדעים בעזרת ספרים דיגיטאליים שיותקנו על מחשבים ניידים. בבתי הספר הללו יוקצו 321 מחשבים ניידים עם עגלות טעינה, שישמשו את התלמידים והמורים, שיעברו השתלמויות בנושא.
- בחטיבות הביניים יותקנו 166 מקרנים, יחולקו 374 מחשבים ניידים למורים ויוספו טכנאים.
תוכנית התקשוב תונהג גם בגני החובה. אתרי הגנים ייבנו והגננות יעברו הכשרה טכנית ווירטואלית.
צילום דובר העיריה