קשה להפריז בחשיבות של בריאות הלב שלכם. מחלות ובעיות הקשורות בלב, מהוות את אחד מגורמי התמותה העיקריים ברחבי העולם. אם אתם חושדים שמשהו אינו כשורה, ייתכן שאתם צריכים לפגוש קרדיולוג מומלץ ולבצע שלל בדיקות. לכן, חשוב שתבינו מה קרדיולוגים עושים, מתי מומלץ לקבוע אליהם תור ומה הם מסוגלים לאבחן.
במה מטפל קרדיולוג?
קרדיולוגים מטפלים בבעיות רבות הקשורות לבריאות הלב, ומשתדלים לזהות גורמי סיכון או תסמינים, עוד כאשר המצב אינו חמור וניתן לטיפול. לדוגמה, אם יש לכם היסטוריה משפחתית של מחלות לב, כדאי שתיבדקו על ידי קרדיולוג, שיוכל לבדוק האם קיימים אצלכם גורמי סיכון פוטנציאליים ארוכי טווח, כגון כולסטרול גבוה או לחץ דם גבוה.
אם כבר אובחנתם עם בעיית לב, קרדיולוג מנחה אתכם לגבי ביצוע בדיקות קבועות, כדי לוודא שמצבכם בשליטה, או כדי לתכנן שינויים באופן הטיפול. יש לפנות לקרדיולוגים לקראת ולאחר הליכים, כמו השתלת סטנט לפתיחת עורק חסום.
מצבים נפוצים שמצריכים פנייה לקרדיולוג כוללות:
- לחץ דם גבוה.
- כולסטרול גבוה.
- טיפול לאחר התקף לב.
- אי ספיקת הב.
- מחלת לב כלילית.
- מחלת לב מסתמית.
- הפרעות בקצב הלב.
מתי כדאי לפנות לקרדיולוג?
אם אתם סובלים מאי נוחות בחזה או מכאבים בחזה, מומלץ מאוד שתיפנו לקרדיולוג. לפעמים, אנשים מתעלמים מתחושות כאלה במחשבה שהן לא קשורות ללב אלא לעיכול. במקרים רבים זה נכון, אבל עליכם לוודא שזה אכן המצב. אם תתעלמו, אתם עלולים לשלם על כך מחיר בריאותי כבד בעתיד.
- אלה תסמינים אשר מחייבים הגעה לקרדיולוג:
- תחושה של דפיקות לב מהירות מדי.
- הרגשה חוזרת שאתם עלולים להתעלף.
- קוצר נשימה שמחמיר.
- אי נוחות בחזה או הפרעות עיכול לא נעימות.
- נפיחות ברגליים.
- עלייה ניכרת במשקל.
מתי כדאי לפנות ישירות לשירותי חירום?
אם הסימפטומים שלכם מחמירים במהירות, אל תחכו להפניה שלכם, אלא תפנו ישירות לחדר המיון, מכיוון שזה עלול להצביע על בעיה רצינית בלב שלכם.
קחו בחשבון כי תסמיני התקף לב יכולים להיות אחרים עבור אנשים שונים, אז לא כולם מרגישים בדיוק אותו הדבר לפני ובזמן שזה קורה. הסימפטומים מושפעים על ידי גיל, מין ומצבים רפואיים כמו סוכרת, שיכולים להפוך את זיהוי הבעיה למאתגר במיוחד.
למרבה הצער, מקרים רבים של התקפי לב מתרחשים מכיוון שאנשים מזלזלים בתסמינים שהם חשים. אל תעשו את זה הטעות הזו – ברגע שמעורר אצלכם חשד כלשהו להתקף, תגיעו מיד לקבלת עזרה. אם מזהים התקף לב מיד, תוך דקות או שעות, בדרך כלל עוד ניתן לטפל בו בעזרת כל מיני הליכים ועזרים, ובכך למנוע מכם להגיע למצב של אי ספיקת לב.
תמיד עדיף להגיע למיון רק כדי לגלות שהכל בסדר, מאשר להתעלם מהבעיה ולגלות מאוחר מדי שהלב שלכם נפגע קשות. אנחנו יודעים שאתם רוצים להאמין שלכם זה לא יקרה, כולם ככה, אבל טמינת הראש בתוך החול לא תעזור לכם.
איזה מידע כדאי לחלוק עם קרדיולוג?
כאשר אתם פוגשים קרדיולוג, עליכם להגיע מוכנים לדבר על המצב הבריאותי שלכם כיום ובעבר. אתם תדונו בהרגלי האכילה שלכם, רמת הפעילות הגופנית שאתם מבצעים, התזונה ואורח החיים שלכם באופן כללי, כדי לבצע הערכת סיכונים מדויקת.
אם אתם סובלים מתסמינים פעילים של אי נוחות בחזה, קוצר נשימה או דפיקות לב, תחשבו היטב כיצד לתאר אותם לקרדיולוג. כדאי שתזכרו מתי בערך החלו להופיע הסימפטומים השונים, ושתתארו האם החמירו עם הזמן. עליכם להיות מוכנים לדון בנושאים הללו באופן גלוי, מכיוון שכל מידע שתספקו עשוי לעזור לרופאים לקבל החלטות נכונות ולטפל בכם בהצלחה.
קרדיולוגים צריכים להכיר את ההיסטוריה הרפואית שלכם. לכן, אם קיים תיעוד קודם של מחלות לב או טיפולים שעברתם, חשוב שתביאו אותו.
תנסו לפרט כמה שאתם יכולים כל סיטואציה. לדוגמה, אילו עורקים טופלו במהלך ניתוח מעקפים? כמה ואיפה הותקנו בליבכם סטנטים בעבר? חשוב מאוד שתביאו את תוצאות כל הבדיקות הרלבנטיות, את כל חוות הדעת שקיבלתם מרופאים אחרים וכו'.
איך מוצאים קרדיולוג מומלץ?
הדרך הכי פשוטה לקבוע תור אצל קרדיולוג, היא דרך רופא/ת המשפחה או קופת החולים שלכם. אם אתם לא רוצים להמתין זמן רב לתור, או שאתם מעדיפים לפגוש מומחה מסוים, אתם יכולים לגשת אליו באופן פרטי, בהתאם לתנאי הביטוח שלכם.