בעיר בה כל גבעה ירוקה פנויה תהפוך בקרוב לשכונה חדשה, וכל עמק יתמלא בעפר, קורה שבקצב הפיתוח המואץ התושבים לא ממש יודעים מה בונים להם מתחת לאף, וכיצד סביבת מגוריהם תיראה עם תום העבודות. בכדי להשלים את הפאזל, יצאנו ביום שרבי במיוחד לסיבוב מקיף במודיעין עם מנכ"ל החכ"ל (החברה הכלכלית לפיתוח מודיעין), דורון ברק, כדי לשמוע וגם לראות מקרוב את התקדמות הפרויקטים בעיר. הפרטים והתמונות לפניכם:
תחנה ראשונה: בית הקפה בפארק ענבה. צפי לפתיחה: אוקטובר 2013
מבנה בית הקפה העתידי נמצא כרגע בשלב בניית השלד, ודורון ברק הפתיע והזמין את מי שיפעיל את המקום – יוסי אלטרץ, בעל רשת 'קפית' הירושלמית, שמציג את הזכיינית בפועל, סיון סטי-אילני. שניהם תושבי ירושלים, אבל סטי-אילני אומרת שאינה שוללת מעבר אפשרי בעתיד למודיעין.
את המבנה תכנן האדריכל המקומי צביקה תמרי מסטודיו 'תים אדריכלים', וברק מסביר שהחכ"ל אחראית על תהליך הבנייה ומי שיבצע את עבודות הגמר הוא הזכיין. הביקור שלנו לא ממש מרשים את הפועלים שממשיכים להעלות קורות עץ שיש חשש סביר שיפלו לנו על הראש. אנחנו נכנסים בזהירות פנימה, חבושי קסדות מגן, וברק מתפייט: "תראו את הנוף הזה ממול". הוא מציין כי למבנה שני מפלסים, שבכל אחד מהם יש חדר ישיבה חיצוני וגם אזור פנימי, שיהיה מחופה בקירות תמך מאלומיניום וזכוכית בגובה שתי קומות, שיאפשרו תצפית על הפארק והאגם מכל נקודת ישיבה.
אלטרץ: "הסניף הראשון של 'קפית' הוקם לפני כ-26 שנה, ומאז הפכנו לרשת בת ששה סניפים. במודיעין יש הרבה ירושלמים לשעבר שמכירים אותנו, וקיבלנו מהם פניות לפתוח סניף גם כאן. זה יהיה 'סניף הדגל' שלנו, כי אנחנו מאוד אוהבים את העיר. חיפשנו מיקום לפתוח בו סניף נוסף וראינו כמה מקומות, אך מהרגע שפורסם המכרז בפארק ענבה ידענו שזה המקום. דרישות ההפעלה עבורנו כזכיינים כללו פעילות במשך שבעה ימים בשבוע, וגם עלות ההקמה של הסניף הזה היא כפולה מכל סניף אחר ברשת".
תחנה שנייה: חדר הכושר בבריכה העירונית. נפתח: אוגוסט 2012
אנו עוברים את הכביש ממול לבית הקפה בעמק זבולון ומגיעים לחדר הכושר בקומה השנייה של מתחם הבריכה העירונית. בשעת צהרים מוקדמת זו רק אדם בודד התאמן במכון, אך לדברי ברק במצטבר התאמנו במקום יותר מ-18 אלף תושבים מחודש אוגוסט 2012. "הקונספט, לעומת חדרי כושר אחרים בעיר, הוא שניתן לרכוש כרטיס חד-פעמי במחיר 20 שקל בלבד, ולקבל על הדרך השתתפות באיזה חוג שרוצים. על פי סיכום הנתונים נמכרו 1,500 כרטיסיות המאפשרות 12 כניסות במחיר של 200 שקל, 300 כרטיסי 'חופשי חודשי' לשמיניסטים, במחיר של מאה שקל לחודש ללא הגבלה לאימונים ולחוגים, ועוד 1,000 'חופשי חודשי לתושב' בעלות 155 שקל, גם הם ללא הגבלה. ה'חופשי חודשי' הפתיע אותנו", מוסיף ברק, "ואנו מחשבים בשקט שאם מכפילים את כל הסכומים יוצא שחדר הכושר תורם לא מעט לרווחי החכ"ל".
המזגן המצוין במקום, ומראה הבריכה התכולה מלמעלה, הקשו קצת על הפרידה והמשך הסיור, ובדרך מספר ברק על המזנון בבריכה שמופעל על ידי החכ"ל, ומתגאה כי מחיר שלגון הקרח נשאר כמו שהיה בשנה שעברה. 'אסף, כמה עולה שלגון?", הוא צועק, ומנהל הבריכה – אסף כהן נוב – עונה: "רק שלושה שקל".
תחנה שלישית: פיתוח שדרות חשמונאים. צפי לסיום: אוקטובר 2013
כיכר התחבורה נמצאת בשיא העבודות וכל נהגי העיר ממתינים לסיומן. משני צידי שדרות החשמונאים הדחפורים מיישרים את הסלעים ומכשירים רצועת קרקע בת 25 מ"ר, שמתחילה קצת אחרי הכניסה לעיר מצד שמאל (בצד של הקרוואנים העירוניים ח.ש) ונמשכת עד מרכז העיר. ממול, בצד השני של הכביש, מכשירים רצועה צרה בהרבה, בת חמישה מ"ר לערך, בצד בו אמור לקום פרויקט 'אמת המים'. בשטח רואים את התחלת סלילת שבילי האופניים, שבילי ההליכה, וכבר ניטעו עצי דקל שצמרותיהם עדיין קשורות בעוד ודחפורים המיישרים את השטח הסלעי.
ברק מסביר שהרצועה תכלול עם סיום העבודות גם פינות ספורט, תאורה מתאימה וטיילת כשדרה מרכזית, וכן צמחייה מאוד עשירה. "עד שחיים (הכוונה לראש העירייה ביבס. ח.ש) לא ראה את כל הפרטים הוא לא אישר, וגם נתן כמה דגשים משלו. זהו פרויקט נטו של החכ"ל, שהתקבל במשרד השיכון ועלותו מוערכת בכ-12 מיליון שקל". הוא מוסיף כי בצד של בנייני דמרי, תיבנה מדרכה חדשה ויינטעו עשרות דקלים גבוהים. "היום אנחנו בשלב גמר של עבודות העפר, כרגע מניחים תשתית להשקיה ולחשמל, ובעוד כשלושה שבועות יוחל בהקמת שבילים. כל המדרכה הזמנית שמחופה כיום באספלט תפורק עד לכביש. ברחבת האוטובוסים (ממול לבניין העירייה ח.ש) מקימים עכשיו קיר תומך, והעבודות ימשכו עד לכניסה לעיר במבנה הקטן של הוועד למען החייל. בכניסה לרחוב עמק האלה כבר שמו את העמוד התאורה הראשון. את שמה לב איך הנסיעה כאן חלקה?", שואל ברק ומבהיר: "זה בזכות הריבוד שעשינו לאחרונה בכביש".
תחנה רביעית: אזור כביש מנחם בגין
חמישה מיליון שקל הושקעו בפארק האקסטרים, המוכר בשם 'הסקייטפארק', בין יצחק רבין ללטרון. אנו נוסעים ורואים שבמפרדה הושלם כבר הגינון. ברק מתגאה על שמדובר בלא פחות מחמישים דונם של צמחיה ארץ ישראלית מעורבת. עוד כמה מאות מטרים ואנו מגיעים לפארק בו העירייה מאוד גאה, וגם בדרך התכנון המיוחדת בו הוקם – בשיתוף בני נוער המתמחים בענפי ספורט האקסטרים. העובדה שהפארק אולי גורם דאגה בקרב ההורים בשל הפציעות האפשריות, אינו מטריד במיוחד את ברק. בשעת צהריים, כשהשמש קופחת ואפילו החרדונים מתחבאים, מצהיר ברק: "בשעות הערב מפוצץ כאן. מגיעים גם מערים אחרות כמו מאשדוד ומבת ים, שפנו אלינו לאחרונה וביקשו גם לבנות פארק דומה ושניתן להם נתונים והדרכה על אופן בנייתו".
ברק מסביר אודות ההיבטים הטכניים של הפארק, וכמה חשובה לבני נוער העוסקים בתחביב זה קיומו של מקום בו יוכלו לבלות. החום מכריע לטובת הפסקה מתבקשת במזנון 'הפוך', שנראה כמו בקתה סקנדינבית מעץ, לא שייכת לנוף. מזל שיש כאן מקרר שלגונים, טוסט נקניק ועוד כמה מוצרים שהנוער אוהב, והכי חשוב שעות הפתיחה: משש בבוקר עד שתיים לפנות בוקר. אנו בוחרים בשלגון קרח ומתיישבים בחוץ לשמוע פרטים. למקום מגיע גם הזכיין, משה טייב, שמרוצה מהעובדה שמקום עבודתו קרוב לביתו. ברק: "הקיוסק שוכן בתוך מבנה עץ ייחודי, ששובר גם את קו האבן הקיים במבנים בעיר. יש בו שני חדרי שירותים שאין בפארק. זו נקודת אוכל ושתייה, וגם לנוער קל להגיע לכאן. יש פה מקום מסודר ונוח, והכי חשוב – זה לא מפריע לשכנים. בתכונית החדשה של חברת 'קווים' תהיה פה גם תחנת אוטובוס. היום החבר'ה הצעירים יוצאים לשילת כדי לשתות קפה, ולכאן יהיה להם הרבה יותר קל להגיע".
תחנה חמישית: פיתוח השצ"פים בשדרות בגין. צפי לסיום: יולי-אוגוסט 2013
אנחנו עוצרים באתר הבנייה של השצ"פים, שם מחכה לנו הקבלן האחראי, יריב אברהמי, שמקבל אותנו בפנים מחייכות. "כעת נמצאים בפיתוח שלושה מתוך שבעה שצ"פים קיימים, כששניים כבר הושלמו. בפארק המוזיקה כבר החלו למקם מתקני משחקים ושריינו כמות צמחים עצומה שמחכה במשתלות", אומר ברק ומסביר גם על השיקום הנופי האקולוגי בגבעות הדרומיות בשכונת מוריה, במקום בו משרד הבינוי והשיכון איחסן בעבר חומרי בניין וערימות עפר.
20 מיליון שקל יושקעו בכ-50 דונם, שיכללו בין היתר רצועות ירוקות בהן ישולבו שבילי אופניים, שבילי הליכה, צמחייה, מתקני שעשועים, אלמנטים פיסוליים, הצללות ומבוך ייחודי. בפארק המוזיקה ימוקמו תחת הצללות תופי שטח, צינורות קול, קסילופון, קונטראבאס שטח וקרוסלה.
לגבי קצה שטח הפארק פרסמה החכ"ל מכרזים להקמת אשכול גני ילדים ומועדון נוער שישרת את תושבי השכונות מוריה והשבטים, בשאיפה למינימום הפרעה לתושבים. עבודות הקמת המועדון וגני הילדים יחלו בעוד כחודשיים ויימשכו עד פברואר–מארס 2014.
בפארק הצמוד ישובצו מתקני משחק בשטחי פעילות מרוכזים. ליבו המיוחד של הפארק יהיה מבוך ענק, שבנייתו כבר החלה. הוא עשוי בטון ויצופה בטיח צבעוני מיוחד כששטחו יעלה על 1.1 דונם ובליבו ימוקם מתקן 'מזלות'. עוד בפארק משטח חול גדול, שיכיל מתקני משחק בצורת דינוזאורים פרה-היסטוריים עבור הילדים.
הפארק השלישי כולל כיכר גומי גדולה ובה מתקני פעילות וטיפוס, והיא תהיה מוקפת בפרגולות לישיבה ומנוחה. בליבו של הפארק שני משטחים ייחודיים: האחד תיאטרון אמפי קטן, שבליבו מתקני מבוך רצפה, ולידו אלמנט עיצובי שנראה כקונכייה ענקית. ברק מספר כי בשטח הפארקים תוקם מחדש אנדרטת זיכרון לחללי צה"ל שנפלו בעת מילוי תפקידם, החל מתקופת קום המדינה ומערכות תש"ח, וזאת לאחר שהאנדרטה המקורית שהייתה במקום נפגעה בעת ביצוע עבודות הפיתוח.
לחובבי הספורט מתקיימות עבודות נמרצות להקמת ספורטק בהמשך העמק, בשטח של כ-30 דונם ובהשקעה של כ-11 מיליון שקל. בין השאר יהיו בו מסלול ריצה ומסלולים ושבילים להולכי רגל. הפארק גם יקושר לשביל האופניים המחבר את כל הפארקים והשצ"פים שבעמק בגין, ויקשר את שדרות יאיר פרג עם שדרות החשמונאים. "קישור זה יהווה השלמה של טבעת שבילי האופנים סביב העיר וקישורם למרכז", מדגיש ברק.
עוד בספורטק – אשכול של שלושה מגרשי טניס צמודים זה לזה שהשימוש בהם יהיה פתוח לכל וללא תשלום. בצמוד מוקם אשכול של ארבעה מגרשים, לכדורסל, כדורעף ולקט-רגל.בין המגרשים יוקם 'פארק סלים' – אזור מיוחד בו יותקנו סלי כדורסל בגבהים שונים שיאפשרו שטח אימון אטרקטיבי לכמות גדולה של משתמשים. בנוסף, יוקם מתחם של שמונה מגרשי פאטנק, מתחם שולחנות פינג-פונג ואזור למתקני כושר. אטרקציה נוספת: כדורעף חופים, ובשלב ב' של הקמת הספורטק ייבנו מסלול אופניים אתגרי וקיוסק.
החכ"ל ובכלל
החכ"ל היא הזרוע הביצועית של העירייה, שמטרתה לקדם ולפתח מיזמים עסקיים מניבי רווחים שייעודם הינו השקעות חוזרות בעיר, לדוגמה: פיתוח שטחים ציבוריים, פיתוח נופי והקמת פארקים, וכן הקמת מבנים ציבוריים כגון מתנ"סים, בתי כנסת, גני ילדים ומגרשי ספורט. בנוסף מפעילה החברה חוגים במרכז הספורט והנה אחראית על תחום שילוט החוצות בעיר.ובמספרים: עד שנת 2008 הציגה החברה מחזורי הכנסות שלא עלו על כ-16 מיליון שקל. בשנים 2009-2011 גדלו המחזורים בהתאמה ל-32.5-17.5 מיליון שקל, ובשנת 2012 חלה קפיצה בהכנסות שהסתכמו ב-60 מיליון שקל. בשנת 2013 צפויה החכ"ל להציג מחזור הכנסות בסך כ-90 מיליון שקל.
צילום חנה שטרן