נשלמות ההכנות להנחת הצינור של חברת המים, למרות תנועת המחאה הנגדית שהולכת ומתרחבת • פרופ' עמרי ונדל מעריך שייכרתו מאות עצים, הרבה מעבר ל-130 שבתוכנית
הצינורות כבר כאן, תחילת העבודות בקרוב (צילום: פרטי)
מספר שבועות לאחר שהחל המאבק הציבורי נגד הנחת צינור של מקורות בחורשת מכבים סיכמו אנשי ועד הפעולה על שיתוף פעולה עם ועד הרובע בנושא. ועד הפעולה גם שלח מכתב להנהלת קק"ל וניסה לקבוע פגישה עם ראש עיריית מודיעין. למאבק הצטרפו השבוע גם חברי תנועות נוער, שתלו שלטי תמיכה בכניסה לרעות ומכבים. על העצומה נגד הפרויקט חתמו כבר כ-3,300 מתושבי מודיעין והאזור, בקריאה לשנות את תוואי הנחת הצינור בחורשה.
הצינור הוא חלק מהפרוייקט הלאומי "מערכת המים החמישית לירושלים". התוואי שלו עובר מצפון וממזרח למכבים (לכיוון כביש 443), בחלקו בשיפולי החורשה. את התוואי תכננה מקורות ואישרו העירייה וקק"ל. על פי התכנית הרשמית במסגרת העבודות מתוכננת כריתת והעתקת למעלה ממאה עצים, אולם המתנגדים טוענים כי הפרוייקט יחייב כריתת מאות עצים ויפגע קשות בחי, בצומח ובנוף. המתנגדים טוענים גם כי תנועת כלי רכב כבדים בשטח ופינוי כמויות גדולות של עפר יביאו לפגיעה מתמשכת ויותירו בחורשה רצועה חשופה רחבה.
ניסינו השבוע להבין מחברת מקורות, שתכננה את התוואי ותבצע את העבודות, מתי בדיוק אמורים הטרקטורים לעלות על הקרקע, שם נמסר לנו כי "בסמוך לקבלת אישור פקיד היערות, תחל העבודה בשטח".
פנינו השבוע שוב לקק"ל, ה"בעלים" של החורשה, שלא טרחו לענות לפניות הקודמות שלנו בנושא. שלחנו את השאלות הבאות:
- כמה עצים אישרה קק"ל לחברת מקורות לעקור/להעתיק ממקומם?
- בעקבות ההתנגדויות, האם קק"ל שוקלת מחדש את האישור שנתנה לכריתת העצים/תכנון תוואי חלופי להנחת הצינור?
גם שאלות אלו נותרו ללא מענה.
פרופ' עמרי וונדל, אחד מחברי ועד הפעולה, סיפר השבוע על ההתפתחויות: "עשינו סקר יסודי יותר של השטח וכעת יש לנו הוכחות לפגיעה הנרחבת שתיגרם ליער. על כל עץ שהם סימנו יש עוד אחד או שניים ממש באותו קו שלא סומנו וברור שיהיו חייבים לכרות גם אותם. הם דיברו על 130 ומשהו מהעצים שייכרתו או יועתקו, אבל אנחנו טוענים שזאת הערכת חסר. על פי כמה הערכות שונות אנחנו מגיעים למספרים של כמה מאות עצים, וזאת עוד הערכה שמרנית".
בנוסף לפגיעה בחורשה חוששים בוועד הפעולה מפגיעה גם בבתי היישוב מכבים. ונדל: "בשלב ג'1 יש בתים שנמצאים במרחק של עשרים מטר מתוואי הצינור, כאשר יש שם מתלול. אנחנו חוששים שהעבודות יסכנו את יציבות הקרקע באזור וצריך לבדוק את זה מבחינה הנדסית. אנחנו לא יודעים אם מקורות לקחו את זה בחשבון או שלא".
מה יקרה כשהכלים הכבדים יגיעו? תתייצבו בדרכם?
"אני לא שאנן. יש לי אולי אופטימיות זהירה שהם יקשיבו לכמות כזאת של תושבים שמתנגדים. אנחנו מקווים לא להגיע בכלל לנקודה הזאת ומקווים שמקורות תעדיף להקשיב להתנגדויות ותמזער את הפגיעה ביער".