הקב"ן הוא מחזה שעוסק בדילמות ובהשלכותיו של תהליך טיפולי נפשי בהלומי קרב. מרתק ומעורר שאלות
(צילום: אור דנון)
מילותיו של המשורר הפולני זביגנייב הרברט מתארות במדויק מצב של הלם קרב: "כשאחי הבכור חזר מן המלחמה היה על מצחו כוכב כסף קטן ומתחת לכוכב תהום". לתהום הזאת נשאבים רבבות אנשים שחזרו שרוטים נפשית משדות הקרב, רובם גם שקופים.
המקרה הטרגי של איציק סעידיאן, שעדיין נלחם על חייו, הצליח לעורר לרגע מודעות לאותם הלומי קרב שחיים בינינו עם נפש מצולקת ומדממת, לעיתים לעד. במחזה הקב"ן, שעלה בתיאטרון הבימה, ממשיכים להדהד את הצעקה והכאב שלהם הפעם מזווית קצת אחרת ומעוררת מחשבה על התהליך הטיפולי שעובר על המטופלים והמטפלים כאחד.
העלילה נפתחת כשאילי (דניאל סבג) מתפרץ לחדרו של הפסיכולוג יהודה בן שלום (יעקב זדה דניאל), ודורש ממנו תוך איומי סכין לשחזר בפניו את מה שהוביל למותו של החייל שלו, בני אפריט, שהיה תחת טיפולו בזמן מלחמה.
יהודה שהיה קב"ן מילואים, באותה יחידה על גבול עזה, וקיבל אליו לוחמים ישירות משדה הקרב, מתחיל לגולל בפניו את השתלשלות האירועים מהרגע שבו פגש את בני אפריאט (תומר מכלוף) דקות אחרי הקרב, ועד לרגע בו מצא את מותו.
הסיפר שנכתב בהשראת מקרים אמיתיים שאירעו בצוק איתן, מציף שאלות נוקבות בנוגע לדרכי טיפול, אתיקה מקצועית, קבלת החלטות גורליות, אחריות, רגשות אשם, וההתמודדות הקשה מכל של מי שנותר בחיים והיה עד לרגע שבו אולי ניתן היה למנוע את המוות.
די חששתי מהתגובה של מי שהגיע איתי להצגה, שבעצמו חזר משדות הקרב וגם אם אינו הלום ביי דה בוק, נמנע מלצפות בסרטי מלחמות. זה עבר לגמרי בשלום אולי כי ההצגה מתמקדת יותר בדילמות של המטפלים, ובתהליך הנפשי שעובר המטופל ולא במראות עצמם.
כך או כך מדובר במחזה מרתק שמטפל בנושא כאוב, בדרך שהופכת את הבטן, ונוגעת בנימים החשופים של כל אמא ששולחת ילד לצבא (משחק מעולה של מיקי פלג -רוטשטיין), כל מפקד ששולח את חייליו לקרב, וכל מטפל שהחלטותיו המקצועיות משפיעות על חיי מטופליו.
הבימוי הטוב (דפנה זילברג), קצב ההצגה, התפאורה הפונקציונלית עם קטעי וידיאו ארט מצויינים (במיוחד הקטע שאיתו נפתח המחזה) והמשחק המשכנע של כל חברי הקאסט הופכים את ההצגה לחוויה מרתקת ומעוררת מחשבה, שראוי שכל אחד מאזרחי המדינה יצפה בה.
הקב"ן, מאת: נבו זיו, בימוי: דפנה זילברג, שחקנים: יעקב זדה דניאל, דניאל סבג, תומר מכלוף, מיקי פלג-רוטשטיין, ריקי בליך, נתי רביץ, מתן שביט, נדיר אלדד. הפקה תיאטרון הבימה.