מהון להון

ענת

דמיאן סדקוביץ, בן 27 ותושב שילת, ידע תמיד מה מניע אותו. כבר בבית הספר העדיף לקרוא ספרים על שוק ההון. משפחתו של סדקוביץ הגיעה מארגנטינה ישר למרכז הקליטה ברעננה, בו שהתה תקופה ארוכה יחסית עד שהבית שבנו במודיעין יהיה מוכן. כשהמשפחה עברה למודיעין התחיל סדקוביץ ללמוד בעידנים. "לא למדתי באולפן." מספר סדקוביץ. "למדתי עברית לבד. ההתחברות הראשונית עם החברים הייתה דרך הספורט. שיחקתי כדורגל וזה עזר לי להתחבר לחבר'ה. אחר כך עברתי לעירוני ב' כי רציתי ללמוד במגמת חינוך גופני."

אמרו שזה מסוכן

בצבא שירת סדקוביץ במרכז לכשירות מבצעית. אבל כשהשתחרר, החליט לפנות מתחום הספורט לתחום שמשך אותו תמיד, מסחר בניירות ערך.

איך הגעת לזה?

"שוק ההון עניין אותי מגיל צעיר. ראיתי סרטים כמו "וול סטריט" וכן הלאה. היה לי פחד להיכנס לזה כי אנשים השוו את זה להימורים, אמרו שזה מסוכן, משהו שחייבים להיות תותחים במתמטיקה כדי להיכנס אליו. התחלתי בקטן. כבר בביה"ס התחלתי לקרוא ספרים בנושא. זה התפתח, והיה לי מזל שפגשתי את האנשים הנכונים. מישהו האיר עלי. נכנסתי לזה בקלות כי היה מי שכיוון אותי. משם למדתי ופיתחתי לבד."

ללא רקע בלימודי כלכלה מתקדמים או אפילו מתמטיקה, הוא התחיל ללמוד לבד "מכל מיני ספרים ואתרי אינטרנט של חברים שלמדו. מיקרו, מקרו, סטטיסטיקה. למדתי מספרים שכתובים בספרדית כי האנגלית שלי פחות טובה. בהתחלה זה היה המון תיאוריה. למדתי מהאנליסטים של גלובס ויישמתי. הפסדתי סכומים גבוהים. למזלי מישהו מחדר הכושר הכיר לי אדם ממודיעין שהתעסק במסחר יומי וחוזים עתידיים, והוא לימד אותי לסחור. שם למדתי את הבסיס והתחלתי להשתפשף ולהרוויח. משם התחלתי לפתח וללמוד בעצמי. לחקור וללמוד את הדברים לעומק. למדתי נושאים כמו סטטיסטיקה שפחות קשורים למסחר עצמו,  אבל רציתי להבין יותר."

אחרי שהרגיש שלמד את הנושא לעומק החליט לצלול פנימה. "התחלתי לסחור, לכתוב מאמרים, לכתוב סקירות, לעבוד במכללה גדולה מאוד. בגיל 24 קיבלתי הצעה לנהל את תחום המסחר היומי אצלם. היה לי חוזה גדול, אבל החלטתי לוותר על זה. הייתה לי תחושה לא טובה. התקדמתי הלאה. הבנתי את תחום לימודי שוק ההון שהוא תחום בעייתי. מישהי שלימדתי הציעה לי לעשות משהו יחד. הייתי ילד שרצה ליהנות מהחיים, אבל החלטתי ללכת על זה. בנינו את בית הספר יחד. העברנו אימונים אישיים ברשת ואימוני אינטרנט קבוצתיים, שיעורי אחד על אחד, אבל זה גדל ונוצרו יותר ויותר כיתות וזה גדל בצורה מטורפת. בהתחלה קראנו לביה"ס סטאר טרייד, ואחר כך החלטנו ללכת לשם אופק שוקי הון בהנחה שסטאר טרייד יהיה השם שבו נשתמש כשנפרוץ לחו"ל, דבר שבסופו של דבר ויתרנו עליו."

כשסדקוביץ מדבר על המכללה שהקים, ניכרת הגאווה בקולו.

"מה שלומדים במכללה שלי זה להגיע לסיכונים מאוד קטנים ביחס לרווח האפשרי. צריך לדעת להרוויח מעליות (לונג) ומירידות (שורט). צריך לדעת איפה  לשים את הגבול שבו אתה מוכר את המניה כשהיא עברה גבול מסוים, מה שנקרא סטופלוס, ויודע גם להזיז את הגבול הזה תוך כדי המסחר כך שתמיד תהיה מכוסה. זה הגיע מהמון חקר ולימוד. לוקח שנים לבנות דברים כאלה."

במגרש של הגדולים

אולם למרות ההצלחה והגאווה בבית הספר שהקים בתל אביב החליט סדקוביץ להיענות להצעתה של אקדמיית אינווסטינג העולמית (אף היא בתל אביב), לעזוב את בית הספר שלו ולהתחיל בדרך חדשה. "דברים התגלגלו. אינווסטינג אקדמי, אקדמיה עולמית עם 16 סניפים, הציעה לי להפוך למנכ"ל של הסניף בישראל. החומרים שלי ייכנסו לתוכנית הלימוד שלהם."

אז המכללה שתקים תתחרה בביה"ס שאתה יצרת.

"כן. זה כאב גדול. בניתי בייבי וקרעתי את עצמי בשביל זה, ופתאום אני מבין שהבייבי שלי נשאר בלעדי. אני מתחיל הכל מאפס. נכון שאני מקים משהו הרבה יותר גדול, עם עוצמה וגב ענקי, אבל אני עוזב את הבייבי. בהתחלה דחיתי את ההצעה, אבל בסוף מכרתי את החלק שלי באופק והבנתי שזו הזדמנות של פעם בחיים. אני עדיין בקשר טוב איתם ועוזר להם מקצועית, אבל עכשיו האנרגיה שלי מופנית להקמה של אינווסטינג. אני מעריך שמרגע שנצא לדרך תוך שנה כל המכללות ללימודי שוק ההון שקמו לא יהיו קיימות יותר. מה שהיה חסר לי זה את כוח הזה. זה יהיה דבר עצום. התחלנו לשפץ את המשרד. לגייס אנשי צוות, השלב הבא יהיה להתחיל כאקדמיה. מי שירצה עבודה נסדר לו עבודה. יש דרישה לבוגרים שלנו וחברות כבר פונות אלי ורוצות בוגרים שלנו."

למי מתאימים לימודים כאלה?

"צריך להפריד בין מי שרוצה ללמוד מסחר יומי כמקצוע, ובין מי שרוצים לנהל לעצמם תיק השקעות. זה לא יהפוך אותם לעשירים, אבל הם ירוויחו יותר מהמדד, יותר מ-15%-20%. המטרה היא לסכן כמה שפחות ביחס למה שאפשר להרוויח. אלה שני האופקים האפשריים."

מה היית רוצה שיקרה?

"הכי הייתי רוצה להקים חדר נוסטרו משלי. המכללה משקיעה כסף והאנשים שחינכנו מתחילים לסחור. הבעיה שהאיכותיים כבר עושים כסף מהבית ולא רוצים לעבוד בשבילך. באופק לא היה לנו הכסף להשקיע בזה."

בכל זאת, תסביר לי משהו. זה נשמע כמו תחום שמזכיר הימורים. עניין של תחושות בטן.

"אלה לא תחושות. זה בדיוק מה שאנחנו מלמדים. להיפך. אתה צריך להיות רובוט. כמובן שיש גם אינטואיציות. לפעמים אני נכנס למניה של פייסבוק ואני יודע אם היא תעלה או תרד. זה שלימד אותי הציג לי מניה והתחיל להגיד לי מתי היא עומדת להתחיל לרדת ומתי היא עומדת להתחיל לעלות. זה כמו היכרות עם אשתך. אתה יודע לפי הזווית שהיא קמה בבוקר איך היא מרגישה ומה מצב הרוח שלה. מניות זה אותו הדבר."

כסף זה לא העניין

אתה רק בן 27, וכבר הצלחת בקנה מידה לא פרופורציונאלי לגילך. למה אתה לא נהנה ממה שיש בבנק והולך ליהנות קצת?

"כסף זה לא העניין. העניין הוא העשייה. יכולתי להישאר להיות סוחר. הסוחרים הם לא עשירים. הם מרוויחים כסף טוב, אבל הם לא יהיו עשירים אף פעם. חיפשתי משהו אחר. אני אוהב ללמד ולעשות דברים שנראים גדולים. לעשות דברים שנראים הזויים ולהצליח בהם. אני אוהב את העשייה הזו. יש מי שיושב במקום וסוחר. בשנים הראשונות זה סיפק, אבל חיפשתי עשייה. רציתי לעשות משהו גדול. כל פעם להתקדם עוד קצת. אינווסטינג זה כלי. זה עוד חלום. כשזו תהיה האקדמיה הכי גדולה בארץ אעבור לחלום הבא. אולי אבנה חדר נוסטרו. בניתי משהו בינוני, עכשיו אני בונה משהו גדול. כשהוא יהיה הכי גדול נעשה משהו יותר גדול."

כמו הסטופלוס, אתה מעלה כל פעם את הרף?

"זו דוגמה מצוינת."

איך אתה מרגיש בתחילת יום מסחר, כשהמסחר נפתח?

"היום זה בשביל הכיף ולא בשביל הצורך. אני בעיקר מכשיר ומנהל ומפקח על האנליסטים שלי. יש לי פחות זמן לשבת ולסחור. אבל ההרגשה כשאתה בתוך טרייד היא התרגשות כזו. יש עלייה בדופק. כשאתה מסכן יש עלייה בדופק שיורדת ככל שאתה מנוסה יותר. בשלב מסוים זה נהיה כמו כל עבודה. אתה יודע שגם אם תפסיד טרייד אחד או שניים בסוף תרוויח. יש ימים משעממים שבהם השוק לא זז ואתה לא עושה כמעט עסקאות. יש ימים שהכל רץ ואתה סוגר עשר עסקאות ועושה יומית של חודש. הרווחת, אז עשית עבודה טובה. יש את ההנאה בלדעת שאתה צודק. בהתחלה זה אדרנלין. לא נכנסים לזה בגלל זה. זה כמו זוגיות. כשיש לך זוגיות טובה, אתה סומך על אשתך גם אם היא יוצאת למסיבה עם חשפנים. גם בטרייד, ככל שאתה מכיר אותו יותר אתה מפחד פחות."

אתה טיפוס קופצני

"כי אני אוהב את מה שאני עושה. כמו שסטיב ג'ובס אמר, תישאר רעב תישאר שטותניק. אני יודע להוריד חולצה בערב ולעשות שטויות. אנשים שואלים אותי למה אני לא קונה אוטו יותר גדול. זה כבר לא מעניין אותי. הרכוש הוא לא העניין. הרעיון הוא להיות מוקף באנשים שאתה אוהב ואוהבים אותך, עשייה, לדעת שאתה קם בבוקר ועושה מה שאתה אוהב לעשות. ביום שאני לא אוהב יותר את מה שאני עושה אני אקום ואעשה מה שאני אוהב. חיים פעם אחת. אין זמן לבזבז על שטויות. צריך לעבוד ולהנות מהסיפוק. אולי עוד שבוע תחלה. אתה צריך להנות."

מה אתה מציע למי שרוצה להיכנס לתחום המסחר בשוק ההון?

"קודם כל השכלה. הוא חייב ללמוד. למה אנשים מפסידים כסף? כי הם לא יודעים מה צריך לעשות. היום התחום הזה כל כך נגיש שכל אחד יכול ללחוץ על אייקון שוק ההון ולקנות ולמכור מניות. כל אחד שומע שמועה ומתחיל לקנות מניות. כמו שאתה לא קם בבוקר ומחליט שאתה טייס, כי זה לא ייגמר טוב, ככה לא נכנסים לשוק ההון. האנליסט שכתב בעיתון הוא כנראה בעל אינטרס. לא פעם אני משחק בדברים האלה הפוך על הפוך. הציבור לא מבין בזה. צריך לקחת את זה ברצינות. המקצוע הזה הוא מקצוע לכל דבר. גם מי שרוצה רק ללמוד לנהל תיק, צריך ללמוד את הדברים הבסיסיים. הוא לא יתעשר אבל ידע לנהל תיק. במקום  לשים כסף בקרן פנסיה שלוקחים בשבילך סיכונים שאתה בכלל לא יודע, כאן אתה בשליטה. "חינוך והשכלה עולים כסף רב, אבל מצד שני – בורות יקרה לא פחות." מצטט סדקוביץ את קלאוס מוזר (ג,ע. הנגיד היוצא של האו"פ) "חשוב להתחיל בקטן. לנסות תקופה. המטרה היא להשקיע מעט ולהרוויח בהתחלה מעט, אבל זה נדרש כדי להשתפשף. להתחיל הדרגתי. אני מציע להתמקד במסחר בתעודות סל, מניות וחוזים עתידיים. כל הדברים שבהם קונים מוצר אמיתי."

מעדיף את אמריקה

אתה מגדיר מניה כמוצר, אבל זה בסך הכל נייר. היום אפילו לא נייר.

"אתה יודע שהיום בבנק אתה עדיין משלם דמי שמירת ניירות ערך, כאילו יש להם איזו כספת? נכון שזה מוצר תיאורטי, אבל יש עליו בורסה ורגולציה. כשאתה קונה מניה של טבע, אתה בעלים של טבע. אולי חלק קטן מאוד מטבע, אבל קנית מוצר. אם אתה סוחר, תסחור במוצר פיננסי אמיתי שבאמת נסחר ועם נזילות גבוהה לכן אני גם סוחר בארה"ב ולא בארץ. כל השווקים היום נורא גלובאליים. מה שקורה ביוון משפיע על כל מי שמושקע באג"ח ביוון. בארץ זה בכלל מטורף. כל קסאם משפיע. כל מה שקורה בארה"ב, כל מה שקורה באירופה, משפיע עלינו. אני אוהב לסחור בארה"ב כי אי אפשר להרקיד מניות,  להריץ אותן, הנזילות מאוד גבוהה. בארץ מישהו יכול לשחק במניות. נזילות נמוכה מביאה לזה שכל מי שיש לו קצת כסף יכול להזיז את השוק."

איזו חוויה אתה לוקח איתך?

"החוויה הכי משמעותית שלי היא ההצעה של אינווסטינג. זו הצעה מאוד משמעותית. קיבלתי הוכחה לזה שאני עושה את הדברים טוב. אם זה הגיע למצב כזה כנראה שהצלחתי. כל הדרך הזו. הידיעה שעשיתי עוד צעד והצלחתי, עשיתי עוד צעד וצדקתי. שעשיתי דברים נכון. אנשים מדברים ומגיעים אלינו ומעריכים את העבודה שלנו. יש כל כך הרבה חבר'ה מרוצים."

מה דעתך על המצב הכלכלי? על הירידות והמשברים שחווה השוק בשנים האחרונות?

"בטווח הארוך השוק יעלה. תמיד יש משברים, אבל השוק תמיד עולה בטווח הרחוק. הסוחרים עושים את הכסף הכי טוב במשברים. יש שני דברים שמשפיעים עליך, אופוריה ופאניקה. פאניקה באה מיד. אופוריה נבנית. כשהתחיל משבר הסאב פריים הכול ירד בבום, והוריד מה שלקח שנים לעלות. זה מה שאנחנו גם מלמדים אגב. במשברים באים פחות סטודנטים. זו דווקא התקופה הכי טובה. שורטים בכל הכוח!"

מה אתה לוקח איתך מאופק לאינווסטינג?

"אומרים שאנחנו שקופים. אנחנו גלויים ומראים תוצאות. הכל אצלי חברי. במכללת אופק, אנשים מתקשרים בשתיים בלילה. זו לא מכללה עם דיסטנס. המטרה היא לגרום לסטודנטים להצליח. זה השיווק הכי טוב. אנחנו משקיעים בהם המון. זה יעבור איתי קדימה תמיד. גם אם זה לוקח יותר זמן למישהו, נשקיע בו יותר ונצמיד לו מישהו. הליווי אצלנו הוא כזה שניתן אותו כמה שהאדם רוצה. יש לנו אנליסט שיכול לשבת עכשיו 3 שעות עם מישהו שהיה לו יום רע במסחר ולהבין איתו איך זה קרה. מגיעים אלינו בלי ידע. גם אנשים שיש להם תואר בכלכלה לא יודעים לסחור.  גם מבוגרים רוצים ללמוד לנהל תיק. גם זקן שלא יודע לפתוח מייל יקבל עזרה. השותפה שלי מלמדת אותם. זה קרה. רק אצלנו יש דברים כאלה. אנחנו נותנים לאנשים הכול. הפחד שלי בלגדול הוא לאבד את זה. זה משהו שאני חייב לקחת איתי. ההשקעה באדם חייבת להיות עד הסוף. אם מישהו פחות מתאים למסחר, נגיד לו את זה. אנחנו לא באים למכור חלום. אחוזי ההצלחה שלנו מטורפים. כפרנסה שנייה או עיקרית. גם לחבר'ה הפחות טובים נדאג לעבודה."

מה צריך בעיניך כדי להיות סוחר טוב?

"הוא צריך להיות סבלני, חכם ואינטליגנט, בעל קשב, בנוי מוכנות פסיכולוגית. לא צריך להיות גאון במתמטיקה, כמעט כל אחד יכול לסחור טוב יותר או פחות. לא כולם מתאימים למסחר היומי בגלל המהירות. סוחר טוב יודע לשלוט באמוציות שלו. כמו רובוט. לא להיסחף. מי שמפסיד לא חייב להחזיר את הכסף. אחרי שתיים שלוש עסקאות מופסדות צא לשתות בירה ולמחרת תרוויח פי שתיים ממה שהפסדת. לא חייבים להמשיך באותו יום. היכרתי סוחר מדהים שעבד עם 30 אחוז הצלחה. הוא בא ללמוד אצלי, למרות שהיה סוחר מוצלח. הוא הצליח כי הלך על יחס סיכון של 1:10. צריך לדעת לעבוד לפי הכלים שיש לך. לפעמים צריך ללמוד להשתמש בכלים שיש לך בצורה הכי אופטימלית שיש. אם אתה יודע לנהל נכון את הכלי שאתה משתמש בו כדי לעשות כסף, זה מספיק טוב."

כתבות נוספות

שבת לפני גביע

נבחרות הרובוטיקה של הישיבה התיכונית ושל תיכון אמית בנים ויתרו על ההשתתפות בשלבי הגמר של התחרות העולמית בארצות הברית בשל השבת: "קצת מבאס, אבל התחושה היא של קידוש השם"

שבת לפני גביע

נבחרות הרובוטיקה של הישיבה התיכונית ושל תיכון אמית בנים ויתרו על ההשתתפות בשלבי הגמר של התחרות העולמית בארצות הברית בשל השבת: "קצת מבאס, אבל התחושה היא של קידוש השם"

המשך קריאה »