בדרך כלל לקויות הקשורות ללמידה מעוררות אסוציאציה של ילדים שמתקשים למצות את הפוטנציאל שלהם. יחד עם זאת יש גם לא מעט מבוגרים שסובלים מאותן לקויות, ונאלצים להתמודד עם ההשלכות הקשות שלהן – כל לקות למידה עלולה למנוע מהאדם לבצע מטלות שונות, ובעידן שבו השכלה היא מפתח קריטי לתעסוקה מתגמלת, התוצאה תהיה הסתפקות במשרות פחות טובות. בכתבה זו תמצאו מידע על דרכי הטיפול היעילות ביותר בלקויות הלמידה אצל מבוגרים, והמלצות רלוונטיות.
מהי לקות למידה?
השלב הראשון בדרך לטיפול בלקויות הלמידה הוא אבחון מדויק שלהן. בהקשר זה חשוב להדגיש כי לא כל קושי ללמוד מוגדר כלקות. ההגדרה המקובלת של לקות היא הפרעה נוירולוגית-קוגניטיבית, קבועה, אשר פוגעת במידה ניכרת ביכולת של האדם ללמוד – בין אם מדובר על כישורים הקשורים לשפה ובין אם על כישורים בתחום המתמטי.
ברוב המקרים לקויות למידה מייצרות גם קושי רגשי ואפילו רתיעה ביחס לכל פעולה שמחייבת מיומנויות למידה. המוטיבציה הנמוכה וסף התסכול הנמוך אף הוא מעצימים את הקושי, אבל האבחון של הלקות מבוסס כאמור על המצב הנוירולוגי-קוגניטיבי.
דימוי עצמי נמוך
לקויות למידה משפיעות לא "רק" על הסטטוס התעסוקתי של המבוגרים שלא פיתחו טכניקות מתאימות להתמודדות איתן, אלא גם על הדימוי העצמי. באופן טבעי אדם שלא מצליח לקרוא מספר משפטים ברצף ירגיש שמשהו בו פגום, והדבר יבוא לידי ביטוי גם באינטראקציות חברתיות מסוגים שונים. בהתאם טיפול בלקויות למידה אצל מבוגרים הוא תהליך מקיף שמתייחס גם לאספקטים הרגשיים והחברתיים.
השיטות השונות שבהן ניתן לטפל בלקויות למידה בגיל מבוגר
על-מנת לספק מענה יעיל גם למבוגרים שמתמודדים עם לקויות למידה, ניתן להשתמש במספר טכניקות טיפוליות. המפתח להצלחה הוא התאמה מדויקת לסוג הלקות כמו גם למאפיינים הספציפיים של האדם.
שיטה אחת היא הוראה מתקנת. בדומה לטיפול בילדים עם לקויות למידה, מורים שעברו הכשרה ייעודית מקנים לאדם המבוגר אסטרטגיות למידה אפקטיביות, ולא פחות חשוב – מותאמות אישית אליו. האסטרטגיות משדרגות את יכולות הלמידה, את הזיכרון וגם את יכולות ההיבחנות, ובכך מקלות את ההתמודדות עם מגוון רחב מאוד של מטלות.
שיטה שנייה היא טיפול באמצעות אמנות. היתרון העיקרי של דרך זו הוא שהיא מאפשרת לאדם להביא את עצמו לידי ביטוי מלא בדרכים שאינן קשורות ליכולות הלמידה הפורמליות, ולמעשה באופן לא מילולי. לטיפול באמנות יש גם יכולת יוצאת דופן לפוגג חששות, חרדות ומבוכות שעלולות להתעורר אצל כל מטופל ומטופלת, ובזכות שיטה זו האדם רוכש כלים חדשים ויצירתיים שמעמעמים את לקויות הלמידה.
עוד שיטה שעשויה לסייע במידה רבה למבוגרים עם לקויות למידה היא CBT. זהו טיפול קוגניטיבי התנהגותי (Cognitive behavioral therapy), כלומר טיפול משולב גם בפן הקוגניטיבי וגם בפן ההתנהגותי של מצוקות שונות, לרבות לקויות למידה. היתרון הבולט של טיפולי CBT הוא היותם ממוקדים, כך שניתן לרשום הישגים נאים בזמן קצר יחסית.