כך נראות העבודות מעבר לגדר שמסתירה אותן מהציבור . ויש גם חדשות לגבי התחנה המרכזית החדשה, שלפי העיריה תחל לפעול כבר ביולי
בשנה הבאה צפויות חברות הבנייה להתחיל לאכלס את הדירות הראשונות בשדרה המרכזית של המע"ר הנבנה במודיעין – השדרה אותה מכנה ראש העיריה חיים ביבס בשם "הרמבלאס", על שם השדרה המרכזית של ברצלונה. עד סוף החודש (אם להאמין להצהרות העיריה) אמורה גם התחנה המרכזית שתחת כיכר התחבורה להתחיל לפעול, ובכך אפשר לראות – סוף סוף – את תחילת התממשות חזון מרכז העיר של מודיעין.
אבל החזון הזה בא לעולם אחרי הריון שלווה בכאבים רבים. אולי זה בגלל שבניגוד להגיון המקובל הגורס כי עיר צומחת מהמרכז החוצה, במודיעין פעלו הפוך: בנו קודם את העיר ורק בסוף בונים את מרכזה. כנראה שהסיבות לעיכובים ולקשיים נעוצות במקום אחר.
היום כבר אפשר להבחין, למרות הגדר הגבוהה שתוחמת אותו מסביב, כי המע"ר מתחיל לקבל צורה. זהו מע"ר עם גבולות גמישים: מצד אחד שדרה מרכזית רחבה (ה"רמבלאס") ומצידיה בנייני מגורים ובנייני משרדים ועסקים. אבל מסביב קיימת זליגה של מתחמים אל מחוץ למתחם המוגדר של המע"ר. אלה המתחמים שסופחו למע"ר והם למעשה כבר חלק בלתי נפרד ממנו. כמו למשל תחנת הרכבת מודיעין מרכז, קניון עזריאלי שממול המע"ר ושיתחבר אליו פיזית, מתחם הדיור המוגן, כיכר התחבורה שמושכת את המע"ר הצידה עד לפארק ענבה בחלקו הדרום-מערבי, ואפילו מבנה הביטחון שיכלול את תחנת המשטרה החדשה ואת מד"א וכיבוי אש אפשר לכלול במתווה הכולל.
* * *
השבוע הונחה אבן הפינה לפרוייקט "שדרת הסביונים" של חברת "אפריקה ישראל", הבונה במע"ר מתחם גדול (ראה מסגרת). אם קיץ 2017 הוא נקודת הציון שבה נכנסים בעצם לשלב הבניה המסיבית של המע"ר, זו הזדמנות לערוך סקירה כללית של מה קרה ומה יהיה במתחם.
שלב הביצוע של המע"ר החל ברגל שמאל. בינואר 2016 היו אמורים הדחפורים הראשונים לעלות על הקרקע ולהתחיל ליישר אותה, אבל זמן קצר לפני שהכלים של הקבלן גבי מגנזי הניעו, הוא נעצר ונחקר במשטרה בחשד למעורבות בפרשיית שוחד במועצה האזורית מטה יהודה. העבודות התעכבו, הזוכה במכרז במקום השני עתר לבית המשפט ודרש לקבל את החוזה לביצוע העבודות במקום מגנזי. בסופו של דבר אם כי באיחור של חודש, יצאו עבודות התשתית לדרך כשמגנזי ממשיך כרגיל.
בחודש אוקטובר 2016 אירגן ראש העיריה חיים ביבס כנס יזמים ענק שבו ניסה למזער נזקים מכישלון מכרז שיווק במע"ר כמה חודשים קודם. המדובר בצד הצפון-מערבי של השדרה המרכזית, המיועד למשרדים וחנויות. מכרז שאליו לא ניגש אף יזם. ביבס הבין שהוא עלול לעלות על מטען צד וכפה על מינהל מקרקעי ישראל להוריד מחירים. בכנס, אליו הזמין ביבס את כל בכירי הנדל"ן בארץ, הוא נתן הצגת יחיד מרשימה. חודשיים לאחר מכן הגיעו התוצאות והן היו מרשימות – כל המגרשים המסחריים במע"ר נחטפו ע"י יזמים והמוקש הוסר.
חודשיים לאחר מכן, בדצמבר 2016, עורר הרב יעקב צ'יקוטאי סערה כשקרא בדרשותיו בבתי הכנסת למנוע חילול שבת בפתיחת העסקים במע"ר החדש בעיר. הקריאה, שחזרה בכמה בתי כנסת, עלתה לרב צ'יקוטאי בחוסר אהדה מוחלט מלשכת ראש העיריה ויותר מכך: הקשחת עמדת העירייה במשפט שמנהל הרב נגד העירייה בנושא שכרו.
לבסוף שקטה הארץ לפחות בתחום המגורים: "אפריקה ישראל" היתה החברה הראשונה שהחלה לשווק על הנייר דירות בפרוייקט "שדרת הסביונים", שהשבוע הונחה אבן הפינה שלו. הביקוש לדירות היה גבוה ודירת ארבעה וחצי חדרים נמכרה במחיר 1.95 מיליון שקל.
בתחום הדיור המוגן שתוכנן לקום במע"ר אכלה העירייה הרבה מרורים: המכרז הראשון נכשל ורק לאחר שרשות מקרקעי ישראל הפחיתה את מחיר המינימום בלא פחות משני שליש, ואת ערך הקרקע בשלושים מיליון שקל, רק אז הצליחה עיריית מודיעין לשווק את מגרש מספר 102, הסמוך לתחנת הרכבת ולקניון המיועד – לדיור מוגן. הזוכה היתה חברת הדיור המוגן "עד 120" מקבוצת הפניקס, שמגיעה לעיר ותילחם ראש בראש מול קבוצת עזריאלי שבונה דיור מוגן במרחק קילומטר אחד בלבד מהמע"ר.
באפריל השנה פורסם, בפעם השלישית, המכרז לשיווק מגרש המכללה שבמרכז העיר. לאחר הכישלונות הקודמים הסכים מנהל מקרקעי ישראל להפחית במחיר עשרות אחוזים. אלא שגם מכרז זה נתקע לאחר שהוגשה רק הצעה אחת ע"י מכללת הוד השרון והמכרז נפסל. בינתיים אוניברסיטה מסין בתיווכו של השגריר לשעבר מתן וילנאי מתעניינת במגרש, ובעירייה ממתינים להתפתחויות בנושא.
בחודש שעבר קיבלה קבוצת הנדל"ן "חנן מור" היתרי בניה למתחם המגורים שלה במע"ר ובסמוך קיבלה גם חברת אלמוג כ.ד.א.י את ההיתרים לבניה במתחם.
* * *
לפני כשמונה חודשים הזמין ראש העיריה ביבס עיתונאים לסיור באתר הבנייה של התחנה המרכזית של מודיעין, מתחת לכיכר התחבורה. בסיור הוא הבטיח חגיגית כי היא תיפתח לפעילות בחודש מאי, אבל זה לא קרה. גם חודש יוני כבר חלף, והתחנה עדיין סגורה.
להוציא את חיפה, מודיעין אמורה להיות העיר היחידה בארץ שבה התחנה המרכזית של האוטובוסים צמודה לתחנת הרכבת. החיבור בין שתי התחנות הוא תת-קרקעי ולשם שינוי אינו במתכונת של מנהרה מנוכרת אל של חלל רחב ידיים ומואר, המשולב בחנויות. "הנוסעים אפילו לא יעברו תחת כיפת השמים ולא יחטפו אפילו לא טיפת גשם אחת", הסביר מנהל העבודה שאחראי על הפרוייקט.
אבל מדוע התחנה לא נפתחה עדיין? בעיריה טוענים שהמבנה עצמו מוכן לפעילות, אבל השתהות של משרד התחבורה באישור מסלולי הקווים החדשים הוא הגורם לעיכוב. נכון להשבוע, בעיריה מבטיחים כי התחנה "תפעל בחודש יולי". בלי להתחייב על יום מסויים.
* * *
המע"ר אינו מסתכם בגבולות התחומים כעת בגדרות המתכת הצבועים. הוא מתפרש גם אל מעבר לשדרות החשמונאים (מגרש המכללה, המשך בנייני "אמת המים" של דמרי אך הפעם ללא חיבור בין הבניינים) ואפילו צפונה ממש – עד לכניסה לעיר בצומת שילת. מה שהיום מכונה "מתחם הקראוונים" יפונה וכבר היום מוקמת בקצה המתחם הכניסה המפוארת למע"ר ולעיר כולה, בצורת כיכר שבה קירות עם מפלי מים אנכיים.
ביבס לא ממהר לבנות את שלב ב' של המע"ר מסיבה פשוטה והיא שעד שהמע"ר המקורי לא ייבנה והעסקים שבו לא יחלו לפעול ולהתבסס, אין טעם לפתח כבר את המשכו ולהוסיף עסקים חדשים לתחרות הצפופה ממילא.
בעוד כמה שנים יוכשר השטח שיימשך מצפון למרכז הקבלנים הנוכחי דרך מגרש העפר הגדול שמול העירייה צפונה לעבר הקרוונים של המשטרה מד"א והשירות הוטרינרי, רצועת קרקע באוך של כקילומטר, שלמעשה תכפיל את אורכו של המע"ר הנוכחי.
מדובר למעשה בתכנון חדש של הכניסה לעיר, בצומת הרחובות שדרות החשמונאים ודם המכבים, בה יוקם מיצג שיכונה "כיכר שערי המים". מיקומו יהיה בסמוך למבנה תחנת המשטרה הקיים (שצפוי להיסגר לטובת מעבר התחנה למבנה חדש במע"ר).
המיצג החדש, אותו תכנן משרד האדריכלים "שלמה אהרונסון אדריכלים בע"מ", יהיה בנוי משבעה שערי נירוסטה בגובה של כחמישה מטרים וברוחב משתנה. מחלקם העליון של השערים יזרמו מים שידמו "חלונות", וכך יצרו הזדמנויות למשחק אופטי ופיזי. הכיכר תרוצף אבן טבעית, ימוקמו בה ספסלי בטון יצוק ויישתלו עצי צל חדשים. כמו כן, מאחורי השערים יוצב "קיר ירוק" שיאפשר צמיחה אנכית של צמחייה עשירה ומגוונת. בעירייה ציינו כי עבודות ההקמה של המיצג תסתיים בעוד כשלושה חודשים.
מבט לכיוון דרום של השדרה הראשית, המכונה ה"רמבלאס". צילום: אינגריד מולר