כרוניקה של קריסה כלכלית ידועה מראש

ערן קמינסקי
2035-12-04 01:51:00
2035-12-04 01:51:00

בשנים האחרונות פעלה "העמותה למען הקשיש במודיעין" במצב גרעוני, שהיה מוכר היטב גם למנהליה וגם לגורמים שליוו אותה בעירייה • לפני שנה הוחלף היו"ר מיגל הרף בנאווה מסינה והושקה תוכנית הבראה, שנכשלה לאחר שחובות נוספים התגלו

קשישים ונהנים (צילום: העמותה למען הקשיש)

השבוע הפסיקה "העמותה למען הקשיש במודיעין" לפעול, לאחר שתוכנית ההבראה הכלכלית שנוסחה עבורה לא צלחה. כבר בינואר השנה פורסם כאן כי מיגל הרף, יו"ר העמותה דאז, נאלץ לפנות את מקומו לאחר שהתברר כי העמותה שרויה בקשיים כלכליים כבדים. את מקומו תפסה נאווה מסינה (שכמוהו מילאה את התפקיד בהתנדבות) וגם היא הבינה במהירות שמדובר ב"בור כלכלי" של מאות אלפי שקלים. במסגרת תוכנית הבראה שגובשה במהירות הופסקו עבודות בעלי תפקידים בעמותה ושכרה של אחת ממנהלי המועדונים קוצץ. כל זה לא עזרה והשבוע – כאמור – הגיעה העמותה לסוף דרכה.

העמותה נוסדה בשנת 2000 והועסקו בה תשעה עובדים ומאות מתנדבים. בשנת 2017 היה המחזור הכספי השנתי שלה למעלה ממיליון וחצי שקלים. אבל את אותה שנה סגרה העמותה עם גרעון נטו של קרוב ל-220 אלף שקל. רואה החשבון שמלווה את העמותה הציג כמובן את הנתונים בזמן אמת. פתרונות לא נמצאו.

מהעירייה מקבלת העמותה תמיכה לא גדולה של כמה אלפי שקלים בשנה, בנוסף לשימוש במבנים להפעלת המועדונים. העמותה מפעילה במודיעין מגוון רב של פעילויות לאזרחים ותיקים: שירותי "קהילה תומכת" הכוללים אב בית, לחצן מצוקה ומועדון חברתי; "בתים חמים" בהם נפגשים שכנים לפחות אחת לשבוע ומנוהלים על-ידי מתנדבים, "קפה אירופה" לניצולי שואה; מועדון קשישים הפועל ארבעה בקרים בשבוע ומספק פעילות וארוחות; שירות ביקורי בית ושירות טלפוני ("אוזן קשבת") לרתוקי בית; פעילויות ספורט מגוונות ועוד.

מה יישאר? מה ייסגר?

בעקבות הודעת העמותה על הפסקת פעילותה נערכים כעת בעירייה לספק פתרונות זמניים להמשך הפעילות למען קשישי העיר. בהמשך ייצא מכרז חדש להפעלת מועדון היום ושאר הפעילויות. כרגע נראה כי מועדון היום ברחוב אלמוגן ימשיך לפעול במימון העירייה, שתדאג גם להסעות, אך לא ברור עדיין מה יעלה בגורלם של מעט המועסקים בשכר בעמותה. גם את תכנית ההזנה כבר התחילה העירייה להפעיל בעצמה. בעירייה מקווים שהמתנדבים הרבים שעבדו עם העמותה ימשיכו גם בשלב זה בפעילותם. ההתקשרות מול ספקי "העמותה למען הקשיש" בתחומים שונים נבדקת בימים אלה. מדובר בעיקר בקבלני הסעות, אוכל, ניקיון, לחצני מצוקה וכו'. בשבוע שעבר החלה העירייה בהגשת בקשות להצעות מחיר לשירותים שקיבלה העמותה מספקים שונים.

איך זה בכלל קרה?

"מדובר על חבורה של אנשים מקסימים שעשו הכל בהתנדבות אבל לא הבינו דבר בניהול", סיפרה השבוע מתנדבת לשעבר בעמותה המעורה בפרטים. "עם כל הכבוד לתוכנית ההבראה, החובות היו גדולים מדי. כשהעירייה עשתה את המכרז להפעלת המועדון קשישים באלמוגן ב-2016, כבר אז העמותה ידעה שאין להם כסף לתפעל את המועדון. כל הנושא של כספים ממשרד הרווחה לא היו ברורים עד הסוף. הם תיארו לעצמם שזה יהיה גרעוני, אבל לא תיארו עד כמה משרד הרווחה לא מתקצב את זה כמו שצריך, כמו גם שלא חשבו על זה שהעירייה לא תיתן הרבה כסף. זה נכון שהיה קיצוץ רטרואקטיבי מצד המדינה אבל מיגל (הרף, ע.ק.) ידע עוד קודם שכנראה תהיה בעייה. הוא כל הזמן קיווה שיצליח לגרד כסף מפה ומשם. זה היה ממקום שאומר 'אני יודע שאנחנו יכולים לתת לקשישים יותר מאשר עמותה פרטית שחושבת רק על מאזן הרווח שלה'. זה בא ממקום טוב ורצון לתת, אבל בסופו של יום הוא לא הצליח לעמוד בהוצאות. הוא פתח למשל 'בתים חמים' בלי סוף וזה משהו שלא מכניס כסף. הוא גם הביא מישהי שתרכז את זה וקיבלה משכורת יפה. מיגל כל הזמן אמר לוועד המנהל 'יהיה בסדר', אבל הם אנשים טובים ולא הנהלה מקצועית".

באופן טבעי, הכתובת הראשונה שלנו לקבלת תגובה היתה זו של מיגל הרף. למי שאינו מצוי בהיסטוריה של העיר נזכיר כי מדובר באחד התושבים הוותיקים של מודיעין, שעוסק בפעילות ציבורית בערך מיומו הראשון בעיר. במשך שנים רבות הוא כיהן כיו"ר הנהגת ההורים העירונית. משילדיו בגרו והוא כבר לא יכול היה להישאר במסגרת זו, פרש והצטרף ל"עמותה למען הקשיש".

איך אתה מרגיש השבוע מיגל?

"אני מרגיש מאוד לא טוב. התחושה מאוד לא נעימה לסיים ככה. בוא נבהיר – לא העמותה היא מה שחשוב פה אלא מה יקרה עם למעלה מאלף קשישים שנהנו מהשירותים שהעמותה נתנה. השאלה היא מה יקרה עכשיו. זה מה שמטריד אותי".

מתנדבים לשעבר בעמותה טוענים שהקריסה הגיעה בעקבות ניהול כושל בתקופתך.

"אתה יודע איך זה – ההיסטוריה תמיד נכתבת בידי המנצחים. זה לחלוטין לא מדוייק וסילוף מוחלט של מה שקרה. העמותה חיה ופועלת על פי הכנסות מגופים חיצוניים. המדינה קיצצה לנו את ההקצבות. בנוסף, במשך שנים רבות העירייה היתה מממנת את ההסעות, עד שזכינו במכרז להפעלת המועדון באלמוגן ב-2016. כשאתה מצרף את הפסקת תשלומי העירייה והקיצוץ ממשרד העבודה והרווחה, אז נוצר גרעון".

טוענים שידעת שאתם נכנסים לגרעון לאורך כל הדרך.

"תשמע, כשפתאום מקצצים לך במשך כמה שנים, אז אפשר היה אולי לצאת מהברוך הזה, אבל זה אמר לקצץ בפעילות בצורה כואבת ודרסטית. אנחנו היינו כל הזמן במשא ומתן עם העירייה לגבי הכספים ממשרד הרווחה, שהכספים מהם היו מגיעים אלינו דרך העירייה".

התוכנית שלא צלחה

גורמים בוועד המנהל של העמותה סיפרו השבוע כי תוכנית ההבראה התבססה על נתונים שלאחר מכן התבררו כשגויים. לדבריהם התגלו חובות נוספים עליהם לא הוצאו חשבוניות, כמו לחנויות ובעלי עסקים בעיר, מה שחשף בפניהם כי הגרעון גדול בהרבה מזה שחשבו ועומד על למעלה מ-400 אלף שקל. עוד סיפרו כי במהלך השנה האחרונה לקחה העמותה הלוואה מהעירייה, אותה החזירה מדי חודש.

יו"ר העמותה, נאוה מסינה, מסרה השבוע: "קיבלתי את העמותה במצב כספי וניהולי קרוב לקריסה. בתקווה לשקם אותה ולהבטיח את המשך פעילותה לטובת קשישי העיר. על אף שבניתי תוכנית הבראה ופעלתי ליישומה, התגלו במשך הזמן בעיות נוספות שלא היו ידועות במועד ההעברה, כמו גם גזירות חדשות ושינוי 'כללי המשחק' על-ידי משרד הרווחה. מכיוון שבמצב זה לא נמצאו מקורות להזרמת משאבים נוספים, הגיעה העמותה למצב שלא ניתן להמשיך הפעילות ובשירותים החשובים כל כך לקשישי העיר. שמחתי לשמוע שהעירייה מבקשת לקחת אחריות על שירותי העמותה עבור הקשישים, שכן הקשישים הם החשובים כאן והמשך הפעילות עבורם היא מעל הכל".

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות

הטובים שבטובים

13 בני נוער ממודיעין זכו השנה לאות הצטיינות מהעירייה עבור פעילותם החברתית בעיר. ביבס: "בני הנוער הללו צומחים להיות המובילים של המחר"

הטובים שבטובים

13 בני נוער ממודיעין זכו השנה לאות הצטיינות מהעירייה עבור פעילותם החברתית בעיר. ביבס: "בני הנוער הללו צומחים להיות המובילים של המחר"

המשך קריאה »