רמת הדיוק שניתן להגיע אליה באמצעות ציוד מתקדם היא של אלפיות המילימטר. בהתאם טווח המוצרים האפשריים התרחב באופן דרמטי
(צילום: Freepik)
המהפכה התעשייתית שינתה את העולם שבו אנחנו חיים באופן דרמטי. בפרט היא שכללה את אפשרויות הייצור ובהתאם כולנו נהנים משפע מוצרים מכל הסוגים ומעלייה מתמשכת ברמת החיים. אחת משיטות הייצור הנפוצות ביותר היא עיבוד שבבי. זוהי שיטה ותיקה שהשימוש בה החל כבר במאה ה-19, ובאופן טבעי היא השתכללה מאוד מאז ועד ימינו.
מה זה בעצם עיבוד שבבי?
עיבוד שבבי הוא שם כולל לכל פעולה שבמסגרתה הופך חומר גלם ראשוני לאובייקט בעל צורה מוגדרת ספציפית באמצעות הסרת חומר. מבחינה זו יש הבדל מהותי בין העיבוד השבבי לבין עיבוד פלסטי – בשיטה השנייה ההגעה לצורה המבוקשת היא באמצעות עיוות הצורה המקורית מבלי להחסיר חומר, ואילו בעיבוד השבבי מסירים מחומר הגלם חלקים, כמובן ברמת דיוק גבוהה.
באילו חומרי גלם ניתן לבצע את העיבוד השבבי?
עיבוד שבבי רלוונטי למגוון רחב מאוד של חומרי גלם ובפרט אלומיניום ומתכות אחרות. חומרים נוספים שאותם ניתן לעבד לכדי צורה מבוקשת באמצעות הסרה של חומר הם עץ, פוליאוריתן, פלדת אל-חלד ועוד. כפי שניתן לראות מדובר בחומרי הגלם הנפוצים ביותר בעולם, כשלכל אחד מהם יתרונות משמעותיים אחרים, ומכאן ניתן להבין גם מהי הפופולריות של העיבוד השבבי עצמו. לכל חומר גלם מתאים ציוד אחר וכמו כן ישנן מספר דרכים לעבד בטכניקת הסרת החומר.
הדרכים השונות לבצע עיבוד שבבי
עיבוד שבבי הוא כאמור שם כולל למגוון רחב של שיטות עבודה. האופציות הנפוצות ביותר הן כרסום וחריטה, וגם השחזה, ניסור וקידוח הם למעשה סוגים של עיבוד שבמסגרתו ניתזים שבבים (ומכאן השם).
ההבדל העקרוני בין כרסום לחריטה הוא שבכרסום החומר הגולמי מקובע אל משטח העבודה והחלק המכרסם נע אליו וסביבו, ואילו בחריטה המכונה מקובעת והגוף המעובד נמצא בתנועה. כמו כן חריטה מתאימה לגופים בעלי צורת גליל ואילו כרסום לגופים בעלי צורות אחרות.
ההשתכללות המתמדת של העיבוד השבבי
העיבוד השבבי הוא טכניקה ותיקה. ככל שהטכנולוגיות השתכללו, כך ניתן להגיע לתוצאות מרשימות יותר – גם כשחורטים, גם כשמכרסמים, וגם כשקודחים, משחיזים, מנסרים וכו'. כיום רוב העיבוד השבבי מתבצע באופן טבעי באמצעות מכונות מתקדמות שבזכותן הייצור מהיר מאוד, זול למדי ובעיקר מדויק לחלוטין.
רמת הדיוק שניתן להגיע אליה באמצעות ציוד מתקדם היא של אלפיות המילימטר. בהתאם טווח המוצרים האפשריים התרחב באופן דרמטי, כשגם מוצרים שמחייבים רמת דיוק גבוהה מאוד הפכו לזולים יחסית.
הייצור מתבצע באמצעות מכונות CNC והן עשויות לכלול גם לייזרים, זרועות רובוטיות ועוד מרכיבים מתקדמים שהופכים את העיבוד השבבי ליעיל במיוחד. שיפור נוסף לעומת תחילת הדרך הוא מערכות ממוחשבות שמתכננות את העיבוד ומפקחות עליו. התכנון והבקרה בדרך זו הם עוד מרכיב בתועלת הרבה ולכן גם בשימוש הנרחב מאוד בעיבוד שבבי.