איך מתמודדת מערכת החינוך המקומית עם מקרי אלימות של תלמידים? להורים בשני בתי ספר שונים בעיר התברר השבוע כי הפתרון שנכפה עליהם הוא פירוק שכבת הכיתות כולה, ערבוב הילדים מחדש, והעברת הילדים האלימים מכיתה לכיתה. כך, על חשבונם של שאר ילדי השכבה, אמורה הבעיה ככל הנראה להיעלם. האם ערבוב הילדים כקלפי משחק היא הדרך לפתרון סוגיית האלימות? הורי התלמידים בבתי הספר 'קשת' ו'האלה' אינם סבורים כך. כעת הם יוצאים למאבק. במבט מבחוץ נראה כי המצוקה בשכבת כיתות ג' בבית ספר 'קשת' ובשכבת כיתות א' בבית ספר 'האלה' זהה. כיתה אחת בשכבה בעייתית יותר, ויש בה ילד או שניים שנוהגים באלימות כלפי חבריהם לכיתה והצוות החינוכי. המהלך הבית ספרי שהתבשרו עליו ההורים בשני בתי הספר זמן קצר לפני תום שנת הלימודים, הוא לקחת שלוש כיתות, לערבב אותן היטב, לחלק מחדש ולקוות לטוב. ההורים טוענים לאוזלת יד של המערכת בטיפול נקודתי בבעיה, וכל זה קורה בדיוק שבוע אחרי שראש השירות הפסיכולוגי בעיר, שפרה טרייביץ, הסבירה מעל דפי 'מודיעיןNews' כי על המערכת להיות שקופה יותר כלפי ההורים, לדווח להם כיצד מתמודדים עם בעיית הילד האלים במסגרת הכיתתית, ואיך נמנעת המערכת מנקיטת צעדים דרסטיים לפני שמוצו כל שאר פתרונות הטיפול הפרטניים והכיתתיים. השבוע נראה כי מישהו אולי לא קרא את הדברים ובווודאי שלא הפנים.
בית ספר 'קשת' – עכשיו הפגנה, בהמשך השבתה
כשלושים הורים הפגינו בבוקר יום שלישי מול שערי בית ספר 'קשת'. בשלטי המחאה שנשאו הם הציגו את שורש הבעיה במשפט אחד פשוט: 'אמא הרביצו לי'. "הכל התברר לנו בשבוע שעבר", מספר אחד האבות המפגינים, "הילדה חזרה מבית הספר ממררת בבכי, וסיפרה שהילדים קיבלו מכתב שאומר שבשנה הבאה מפרקים את הכיתה. כל ילד יכול לבחור שלושה חברים שהוא רוצה להיות איתם, כשבית הספר מתחייב רק לאחד. בחלק מהכיתות לא נכחה המחנכת הישירה של הילדים וכמובן לא פסיכולוגית או יועצת עם העברת ההודעה. פשוט נתנו את המכתב לילדים בלי לחשוב על ההשלכות. הילדה שלי כבר יומיים יושבת כל לילה במיטה ובוכה, אבל את המנהלת זה לא מעניין. למה מענישים את הילדים הטובים על אלימות של אחרים?". להורים שפנו למנהלת בית הספר, רונית חן, הובהר כי הסיבה לפירוק הכיתות נעוצה באלימות קשה מצד שני ילדים באחת מכיתות שכבת ג'. "ילדים שמרביצים באופן שיטתי לילדים אחרים", מסבירים ההורים במכתב שנשלח לעירייה, "ביצעו מעשי אלימות נגד צוות בית הספר. הם אלימים מילולית וחברתית נגד חברי כיתתם וכיתות אחרות, וכל האמצעים להפסיק התנהגות זו נכשלו". "המצב נעשה כל כך קשה שאתמול הבת שלי חזרה מבית הספר וסיפרה שאותו ילד לקח תיק של אחת הילדות לשירותים, הכניס אותו לאסלה ועשה עליו את הצרכים שלו", מדווח אחד האבות המזועזעים. האם האלימות הזו תיעלם כאשר הילד יועבר לכיתה אחרת? הדעות חלוקות.
"המנהלת בחרה לבצע את המהלך ללא ידיעת הורי השכבה", מסבירים ההורים במכתבם, "ללא שיתוף ועדי הכיתות, תוך התעלמות מרצון רוב ההורים והילדים. מרבית הורי הילדים חתמו ואישרו את התנגדותם למהלך החד צדדי הזה, וכל ערבוב כזה יגרום לפגיעה קשה בהישגי הילדים, במעמדם החברתי ובאווירה הטובה השוררת בשתי הכיתות".
כצעד ראשון הפגינו ההורים מול שער בית הספר. הצעד הבא, הם מודיעים, יהיה השבתה מוחלטת. "זה לא מקרה הראשון של אלימות קשה בבית ספר בעיר, כאשר במקום לפתור את הבעיה נקודתית המערכת בוחרת להגן על הילדים האלימים, תוך הענשת יתר התלמידים", הם מסכמים.
בית ספר 'האלה' – לפרק שלוש כיתות
בעיתוי מוזר, וככל הנראה לא אקראי, גם הורי תלמידי כיתות א' בבית ספר 'האלה' קיבלו ביום שישי האחרון הודעה דומה ממנהלת בית ספרם, בתיה מועלם. "התחושה היא של חוסר אונים מוחלט", מספרת אם לאחד התלמידים, "ביום שישי האחרון זימנה המנהלת את נציגי ההורים למשרדה, ופשוט הודיעה להם על ההחלטה לערבב ולפצל את שלושת כיתות א'. היא הסבירה שהסיבה היא בעיות פדגוגיות, אבל כשההורים דרשו הסברים התברר שיש כיתה אחת שסובלת מכמה ילדים אלימים, ויש כיתה שחלשה מאוד בלימודים, ולא ייתכן, לטענתה, שיהיה פער כזה בין הכיתות". את השיקול האחרון פסל השבוע אחד מהורי הכיתה, פסיכולוג חינוכי במקצועו, וטען כי אין כאן פתרון אמיתי אלא העברת אחריות. "בכל כיתה יש פערים לימודיים בין תלמידים", הוא מסביר, "והמורה צריכה לעבוד אישית עם כל אחד, אם יש פערים צריך לטפל בהם בתוך הכיתה ולא ליצור בעיה שכבתית. יש ילדים מסוימים שהקביעות היא קריטית לתחושת הביטחון שלהם, והמהלך הזה פשוט מערער אותם לחלוטין". במהרה התברר להורים כי השיקול העיקרי למהלך הוא שורת מקרי אלימות שאיש לא דיווח להם עליה עד כה. "בין השאר היה ילד שזרק כיסא על מורה", מספרת אחת האמהות, "אבל אני לא מסוגלת להבין איך פירוק שלוש הכיתות אמור לפתור את הבעיה, הילד לא יהיה אלים גם בכיתה חדשה? התחושה היא שלא עשו כלום לפני שהחליטו על המהלך הזה. מה עם תוכניות התערבות, מה עם טיפול פרטני בילד? לדעתי נקיטת צעד כל כך דרסטי זה פשוט כישלון של המערכת בהתמודדות עם בעיות".
גם הורי 'האלה' הודיעו שיצאו למאבק לשינוי ההחלטה. כצעד ראשון שלחו מכתב לראש העירייה ולראשי מינהל החינוך, והצעד הבא יהיה, מן הסתם, השבתה. "איזו מין שיטה זו", מסכמת האם, "שבגלל שלושה ילדים אלימים למעלה ממאה תלמידים צריכים לסבול?"
מעיריית מודיעין נמסר בתגובה: "בית הספר פועל על מנת ליצור אקלים לימודי וחברתי מיטבי שיאפשר לתלמידים להגיע להישגים בכל התחומים. החלטות מעין אלה, הן בסמכות הנהלת בית הספר ומתקבלות משיקולים פדגוגיים בלבד, בשיתוף הגורמים המקצועיים הרלוונטיים. טיפול במקרי אלימות נעשה באופן אישי מול התלמיד והוריו בזמן אמת, ואין קשר בין המקרים".
צילום פרטי