יוצרים להם בית

עדן משה לוין
2037-06-17 03:03:00
2037-06-17 03:03:00

רגע לפני פתיחת מתחם המגורים לנוער ומבוגרים עם אוטיזם של עמותת אלו"ט בעיר, מספרת מנהלת המקום איך מתנהלים החיים בדירות ולמה חשובה כל כך השגרה

(צילום: דוברות העירייה)

בשבועות הקרובים ייפתח במודיעין "בית לחיים" – מתחם המגורים לבני נוער ומבוגרים עם אוטיזם של עמותת אלו"ט, שהצטרף אל 18 מתחמים נוספים שמפעילה העמותה ברחבי הארץ.

רגע לפני מספרת ניצן כהן, מנהלת המתחם, על התחושה: "זה מרגש מאד, ואני כבר מוכנה לעשייה ברוכה וטובה בעיר. אני מרגישה שנפלה בחלקי הזכות להיות שותפה לפרויקט, שספק אם אי פעם אזכה שוב להיות חלק ממנו. ההורים של החברים במודיעין מאד מגוייסים למען המטרה. החל"תים וכל שנת הקורונה שעברה על המדינה שלנו מעט הקשו, אך הם נרתמו ועוזרים בכל מה שצריך".

אל העמותה הצטרפה כהן בת ה-34 לפני שלוש שנים. "התחלתי בתור מורת למידה ברחובות וניהלתי במשך תשעה חודשים את מרכז התעסוקה, ובמשך חודשיים וחצי לאחר מכן את בית לאה רבין בחולון. כאשר התחיל הפרויקט במודיעין עברתי לכאן במלוא המרץ".

איך מתנהל בית כזה ביום-יום?

"באופן כללי אלו"ט פועלת עם אוטיסטים בגירים בעיקר, בעלי תפקוד בינוני-נמוך לרוב. זו עמותה של הורים שהבינו את הצורך במענה לילדיהם בכל שלב ותחום בחיים: גנים, פנאי וכו'. בית לחיים הוא בית רגיל לכל דבר, עם עזרה ותמיכת אנשי מקצוע כגון מנתח התנהגות ועובד סוציאלי, על מנת לתת להם את האפשרות להסתגל לחיים עצמאיים ושגרתיים כמה שניתן. אצלנו יש 24 חברים שמחולקים לשלושה בתים, סך הכל שמונה בכל בית, ולכל אחד החדר הפרטי שלו. קמים ביחד והולכים לישון ביחד, יש ארוחות מסודרות ובמהלך היום חלק יוצאים לבתי ספר וחלק למרכזי התעסוקה שאנו מפעילים ויוקמו בעיר. אחר הצהריים מתקיימים חוגים שבאים מבחוץ, ובעצם מעניקים תחושה אמיתית של בית".

כהן מסבירה שיצירת השגרה חשובה מאד בעבור החברים: "אנו יוצרים להם סדר יום מובנה מותאם לכל אחד ואחד, עניין חשוב ומשמעותי אצל אנשים על הרצף, זאת מפני שחוסר סדר ויציאה מהתבנית הקבועה עלולה לגרום להם לאי שקט וללחצים רבים".  

מה את יכולה לספר על הדיירים?

"בכל בית יש סיפורים מעוררי השראה ויוצאי דופן. רובם מגיעים מבתי ההורים ואנו יוצרים עבורם קהילה וחברה, עניין לא שגרתי בעבור אנשים על הרצף האוטיסטי. אנו מלמדים אותם לחיות חיים משותפים עד כמה שניתן: עריכת שולחן, שטיפת כלים, עזרה בכביסה ועוד".

מהי בעצם השאיפה והמטרה שלכם?

"לתת לחברים שלנו את איכות החיים הטובה ביותר שניתן, וכמובן ליצור בית שיהיה כמה שיותר מגן, עוטף ואוהב. אנו שואפים לקדם אותם בכל תחומי החיים, וביצירת קשרים חברתיים ותחושת קהילתיות. כל חבר בשבילנו הוא עולם ומלואו, ואנו פה כדי להתאים לכל אחד את המענה שהוא זקוק לו".

כתבות נוספות

איך מתמודדים עם מאניה דיפרסיה?

מאניה דיפרסיה, או בשמה המקצועי הפרעה דו-קוטבית, היא אחת מהפרעות הנפש המורכבות והמאתגרות שמשפיעות על מיליוני אנשים ברחבי העולם. הפרעה זו מתאפיינת בתנודות קיצוניות במצבי

המשך קריאה »