עוד לפני שמתפרצת מחלת הסוכרת מסוג 2, ישנו מצב ביניים המכונה טרום סוכרת. מה זה באמת אומר, ואיך אפשר להימנע מזה?
(צילום: unsplash)
סוכרת הינה מחלה מטבולית כרונית, אשר מתבטאת ברמות סוכר גבוהות בדם. הורמון האינסולין (אשר מופרש מתאי הבטא הממוקמים בלבלב) הוא זה שאחראי לוויסות רמות הסוכר. במידה וישנו פגם בפעילות ההורמון, או חוסר בייצור אינסולין, מתפתחת מחלת הסוכרת.
משרד הבריאות העולמי מסווג את מחלת הסוכרת לשני סוגים עיקריים: סוכרת מסוג 1 מחלה אוטואימונית בה המערכת החיסונית תוקפת את תאי הבטא בלבלב וכתוצאה מכך מופסק ייצור האינסולין, וסוכרת מסוג 2, המתפתחת כאשר ישנה פעילות לקויה של ההורמון עקב עמידות לאינסולין. עוד לפני שמתפרצת מחלת הסוכרת מסוג 2, ישנו מצב ביניים המכונה טרום סוכרת. מה זה באמת אומר, ואיך אפשר להימנע מזה? כל הפרטים במאמר הבא.
אילו מצבים צריכים להדליק נורה אדומה?
מצב של טרום סוכרת (או כפי שמכונה סוכרת סמויה), הוא מצב בו מופרשות רמות גבוהות של הורמון האינסולין (היפראינסלמיה), כאשר במרוצת הזמן וללא טיפול נכון, נגרמת עמידות לאינסולין, מה שפוגע בכניסת הסוכר לתאים, ומתבטא ברמות סוכר גבוהות בדם, כלומר סוכרת. מצב של טרום סוכרת יכול להיות מעט בעייתי לאבחון, שכן רמות הסוכר בדם במקרה זה הן תקינות. שלב זה מאופיין במספר תסמינים כמו: עייפות מוגברת, סחרחורות, וחשק למתוק, אבל מדובר בתסמינים כללים ביותר, שלרוב לא ישויכו למצב של טרום סוכרת. אדם יכול להיות טרום סוכרתי במשך שנים מבלי לדעת על כך. בכל זאת, ישנם כמה גורמי סיכון שונים כמו: גיל מבוגר, מוצא אתני, תזונה לקויה, והיסטוריה משפחתית, שעשויים להצביע על סיכוי גבוה יותר להתפתחות המחלה. מעקב אחר רמות ה HbA1c (המוגלובין מסוכרר), מאפשרות לאתר את המצבים הללו בצורה טובה, מאחר והבדיקה מודדת את ממוצע הסוכר בדם לאורך שלושת החודשים האחרונים.
כיצד ניתן למנוע מטרום סוכרת להתפתח לסוכרת?
אז איך בכל זאת ניתן לאבחן מצב של טרום סוכרת, ולמנוע מחלה פעילה? ישנם כמה פרמטרים חשובים שכדאי להקפיד עליהם:
- בראש ובראשונה אבחון מוקדם של מצב טרום סוכרת, ומתן טיפול תואם או שינוי אורח החיים, יוכל למנוע את התפרצות המחלה בהמשך הדרך. מומלץ לכל אדם לבצע מעקב ובדיקות תקופתיות לאיתור טרום סוכרת, על אחת כמה וכמה אם אתם שייכים לאחת מקבוצות הסיכון. בצעו בדיקות של רמות הסוכר בדם על בסיס קבוע, על מנת לאתר את המצב כמה שיותר מוקדם.
- אין ספק ששמירה על פעילות גופנית קבועה ואורח חיים בריא, מונעים התפתחות של המחלה. מי שאובחן כטרום סוכרתי, או שיש לו סיכוי גבוה יותר לפתח את המחלה, יכול לשמור על מצב מאוזן לאורך שנים במידה ויקפיד על אורח חיים פעיל. אין צורך לעשות אימונים ארוכים או ריצות, הליכה נעימה של חצי שעה כמה פעמים בשבוע בהחלט תועיל לשמר את המצב.
- לבסוף, שמירה על תזונה מאוזנת, המורכבת מחלבונים, ירקות, שומן ופחמימות במידה, יכולה לסייע למחלה להישאר רדומה לאורך זמן. מומלץ להתייעץ עם תזונאית מומחית בתחום.