"חסרים לנו מאות מורים"

ערן קמינסקי
2036-08-20 03:42:00
2036-08-20 03:42:00

מתווה משרד החינוך לחזרה ללימודים מכתיב לבתי הספר פיצול כיתות ברוב השכבות, ובעירייה החלו בניסיונות גיוס בהולים של צוותי הוראה • מויש לוי: "עיקר המאמץ הוא למקסם את מספר ימי הלמידה בבתי הספר"

(צילום ארכיון: דוברות העירייה)

פחות משבועיים לפני החזרה ללימודים ונדמה כי מנהל החינוך בעיריית מודיעין עומד בפני אתגר שכמוהו לא ידעו בעבר.

משרד החינוך פרסם השבוע את מתווה החזרה ללימודים, שכמובן שיעבור עוד לא מעט שינויים, כאשר פיצול הכיתות ברוב השכבות יוצר בפני מערכת החינוך אתגרים עצומים, החל מכיתות פנויות וכלה באנשי חינוך שילמדו.

מויש לוי, סגן ראש העירייה ומחזיק תיק החינוך, מסביר איך נערכים במנהל החינוך לפתיחת שנה בצלו של חוסר הוודאות. "קודם כל, עיקר המאמצים שאנחנו עושים בתקופה הזאת במנהל החינוך זה לשבת מול כל בית ספר בנפרד ולראות איך אפשר למקסם את מספר הימים שבהם התלמידים יוכלו להגיע פיזית ללימודים. אני לא מדבר על כיתות א'-ד' שממילא אמורים להגיע לפחות חמישה ימים בשבוע, אלא על ה'-ו'. המטרה היא ליצור כמה שיותר ימי לימודים בבתי הספר. זה תלוי מאוד ביכולת הפיזית של בתי הספר מבחינת כיתות ריקות, וגם במערכת השעות ובכוח האדם שעומד לרשותם. כל בית ספר הוא משהו אחר מהבחינה הזאת, אבל זו השאיפה שלנו. מסרנו את המנדט למנהלי בתי הספר, שרובם רוצים שילמדו כמה שיותר ימים בבתי הספר".

השאיפה הזאת מגיעה גם מההבנה שהלמידה מרחוק לא באמת עובדת?

"תשמע, בחלק מבתי הספר הלמידה מרחוק עבדה מצויין. חלקם מאוד פנויים לזה והצליחו בכך, אבל כמה שהלמידה מרחוק תהיה טובה יש דברים שאי אפשר לקבל אותם בלי המגע האנושי, כמו העניין החברתי. אני מאמין בלימוד מקוון גם אחרי עידן הקורונה, אבל עדיין ילדים צריכים להגיע לבית הספר ולפגוש חברים כמה שאפשר. חלק מבתי הספר יגיעו גם ללימודים כמעט מלאים לכל השכבות".

מה עשה את ההבדל בהצלחת הלימוד מרחוק בין בתי הספר?

"זה תלוי, בין היתר, גם בכמה עבדו על זה עוד קודם לעידן הקורונה. לפעמים המציאות היא טובה כי גורמת לכך שאתה צריך לעבור מאפס למאה בשניות. את מציאת הפלטפורמה הנכונה לעשות את הלימוד מרחוק ניתן לעשות, אבל יש קודם כל עניין רעיוני של מורה שמבין שהוא משתמש באמצעי הטכנולוגי הזה כדי לבצע למידה משמעותית, ובחלק מבתי הספר התחילו לעשות את זה עוד קודם. בסופו של דבר, זה תלוי הרבה פעמים במורה ובמנהל. בחלק מבתי הספר היו תגובות מאוד חיוביות ובחלק פחות, ושם שמנו דגש כדי לנסות להשתפר".

יש כבר מי שטוען שנכון יהיה לדחות את פתיחת השנה עד אחרי החגים. מה דעתך?

"אני לא מאמין בזה, אני סבור אחרת. אנחנו נמצאים אחרי תקופה ארוכה בה הילדים לא למדו בצורה סדירה, ואחרי חופשה, ואני חושב שיש חשיבות גדולה להחזיר אותה לתוך מערכת הלימודים, גם מבחינתם וגם מבחינת המשפחות שלהם. מעבר לזה, אנחנו נכנסים לתוך תקופה שלא תסתיים מחר בבוקר, ויש משהו בלהרגיל את עצמנו לאיזושהי שגרה, גם אם היא לא שגרה מלאה. בנוסף, בדקנו את נתוני בית הספר של החופש הגדול כדי לראות כמה שעות איבדנו בגלל הקורונה ובידודים של ילדים או כיתות, ובסופו של דבר הנתון היה פחות מחמישה אחוז של שעות בהן לא הצליחו ללמד. מאוד חשוב לחזור לשגרה, גם אם היא לא מלאה".

עד כמה אתם בבעיה מבחינת המיקום הפיזי וצוותי ההוראה?

"הכי טוב היה אם כולם יכלו ללמוד בקפסולות ובקבוצות קטנות שבוע שלם. זה לא ניתן גם מבחינת מצוקת המקום וגם מבחינת משאבי משרד החינוך, עם כוח האדם שלו ומספר השעות שהוא יכול לתת. לכן צריך לבדוק איפה עושים את הפשרות הכואבות, וזה נקבע במתווה. גם בחטיבות העליונות נשתדל לתת יותר ימים בשכבות מסויימות. אם תעשה חישוב של שש שכבות שצריכות להתחלק על פני כל הימים, תבין שאין מה לעשות ולא כולם יוכלו להגיע לבית הספר בכל יום".

כמה אנשי הוראה חסרים לכם?

"כרגע אנחנו נמצאים בתוך התהליך ויצא ה"קול קורא". בסופו של דבר, קשה מאוד לכמת בדיוק, אבל אנחנו מדברים על מאות אנשים שהיינו שמחים לקלוט. כדי לפצל את הכיתות אנחנו חייבים כוח עזר".

אתם יכולים להבטיח להורים במודיעין שמי שילמדו את הילדים לא יהיו כאלו שעברו הכשרה של כמה שעות?

"המתווה קובע בדיוק מי יכול ללמד ומי לא. כמובן שאנחנו רוצים את אלו שיש להם את ההכשרה הכי טובה, אבל כרגע אני לא יודע להגיד עם כמה אנשים נהייה. לקראת ה-1 בספטמבר וודאי נהייה יותר חכמים".

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות