חסינים מפני לחץ

"ההיענות למבצע החיסונים במודיעין דווקא לא רעה בכלל", מסכמת האחות הראשית בנפת רמלה ונציגת משרד הבריאות בצהריי יום שני, את תחילת מבצע החיסונים בעיר. "עם זאת", היא מסייגת, "תמיד יכול להיות יותר טוב".

אלא שלפי נתונים ראשוניים של משרד הבריאות המצב רחוק מלהיות משביע רצון: ביום החיסונים הראשון הגיעו לשתי תחנות 'טיפת חלב' של משרד הבריאות בעיר 288 ילדים עד גיל תשע כדי לקבל את החיסון. ביום החיסונים השני, היה המספר דומה, כך שעל פניו נראה שתושבי מודיעין נענו חלקית ביותר לקריאה, וביומיים הראשונים חוסנו כ-600 ילדים בלבד. ברשימת שתי התחנות הללו מופיעים 11,000 מועמדים לחיסון, ילידי 2004 והלאה, כך שהעיר עוד רחוקה מלהיות מחוסנת.

נתונים מלאים – בסוף השבוע

"הנתונים הללו", מדגישה האחות, "אינם מלאים, כי במודיעין יש עוד שלוש תחנות 'טיפת חלב' המופעלות על ידי קופות החולים 'לאומית', 'מכבי' ו'כללית', ולגביהן אין לנו עדיין נתונים. מספר הילדים בעיר המועמדים לחיסון גדול בהרבה מ-11,000, ואנחנו עדיין לא יודעים כמה ילדים חוסנו בתחנות האמורות. לקראת סוף השבוע יהיו לנו נתונים מלאים יותר".

מהנתונים ברור כי הורי מודיעין עדיין לא אצים לחסן, "אבל צריך לזכור שזה רק היום השני למבצע 'שתי טיפות'", מסבירה האחות, "אנשים עדיין מתלבטים, ואנחנו מזמינים את כל המתלבטים להגיע אלינו. אנחנו נסביר להם בדיוק במה מדובר כדי שיעשו את שיקוליהם ויקבלו את כל המידע הרלוונטי".

כמה ילדים במודיעין לא חוסנו כלל, גם לא בחיסון המומת שניתן עד גיל שנה?

"ממש לא הרבה. ההתנגדות לחיסונים היא יותר בתקשורת מאשר במציאות. מנתונים שיש בידי מלפני שנה, עולה כי עשרות ילדים בלבד בכל העיר לא קיבלו כלל חיסון. גם כאן לא מדובר, ברוב המקרים, בסרבני חיסונים מוחלטים. יש בודדים שמתלבטים, יש הורים שבוחרים לפצל חיסון כזה או אחר או לדחות אותו לגיל מאוחר יותר. אנחנו נענים לכל הבקשות הללו, זו זכותם של ההורים, כל עוד אין חוק במדינה המחייב חיסונים, לעשות את שיקול הדעת שלהם, ואנחנו בתחנות נענים לבקשות האלה".

יש מספיק חיסונים לכולם?

"יש מספיק חומר חיסוני, אין שום בעיה, ואנחנו מקבלים אספקה שוטפת ממשרד הבריאות. גם מי שחושש מתורים יכטול להיות רגוע – הבוקר דווח לי שאף אחד לא המתין בתחנה לחיסון יותר מרבע שעה-עשרים דקות. תגברנו את הצוותים, יש הרבה עובדי מנהלה שירדו לעזור, המשרדים למעשה ריקים וכולם ירדו לשטח כדי לעבוד. אנחנו לא מסתמכים כאן רק על אחיות 'טיפת חלב' שעובדות כל יום, אלא גם על אחיות בתי הספר ועובדי המנהלה שנכנסו לעבודה".

נציגת משרד הבריאות ביקשה להדגיש כי כל תחנות 'טיפת חלב' במודיעין עובדות בימים אלה במתכונת מתוגברת, כולל בימי שישי, ואין צורך לתאם תור מראש אלא פשוט להגיע ולהתחסן.

עתירה: "לעצור לאלתר את המבצע; משתמשים בילדים בריאים כחומת מגן לאוכלוסייה מוחלשת מערכת חיסונית"

במקביל להתנהלות מבצע החיסונים הוגשה השבוע עתירה לבית המשפט, הדורשת להוציא צו זמני להפסקת המבצע. מגישת העתירה היא עמותת 'איזון חוזר', שפנתה בבוקר יום ראשון השבוע לבית המשפט, בטענה כי משרד הבריאות מסתיר מהציבור נתונים בעייתיים אודות החיסון, וכי למעשה משתמשים בילדים בריאים כדי לחסן את האוכלוסייה כולה, ובכללה מוחלשי המערכת החיסונית, כמו קשישים וחולים שונים. הטענה העיקרית בעתירה היא כי מעולם לא נעשה ניסוי קליני בחיסון שניתן כרגע לילדי ישראל (בנגיף המוחלש), ולכן הוא לא נבדק למעשה מעולם. עוד נטען כי כל מטרת החיסון היא לייצר חומת מגן אנושית לטובת אנשים שלא חוסנו או שהמערכת החיסונית שלהם חלשה. על כך הגיב משרד הבריאות ומסר: "הרופאים בכלל מערכת הבריאות קיבלו החלטה למגר את הפוליו במדינת ישראל ולשמור על בריאות הציבור. החלטה זו והנימוקים שבבסיסה יוצגו בפני בית המשפט, ואנו משוכנעים שבית המשפט יתרשם מנחיצות ומהכרחיות ההחלטה לחסן את ילדי ישראל".

כתבות נוספות

איך מתמודדים עם מאניה דיפרסיה?

מאניה דיפרסיה, או בשמה המקצועי הפרעה דו-קוטבית, היא אחת מהפרעות הנפש המורכבות והמאתגרות שמשפיעות על מיליוני אנשים ברחבי העולם. הפרעה זו מתאפיינת בתנודות קיצוניות במצבי

המשך קריאה »