חג יקר כל כך

איילת לוין
2013-11-27 00:00:00
2013-11-27 00:00:00

מדי שנה תופחות הוצאות ההורים על חגים כמו בצק הסופגנייה, אבל משאירות בארנק טעם פחות מתוק. בחג החנוכה יש שמונה ימים מלאי אור, שמחה, אירועים ואכילה, שעולים לכל בית סכומים לא מבוטלים. רוב ההורים מתקשים למנוע מהילדים את שלל ההצעות לבילוי בחג. המסורת הדתית של הדלקת נרות ואכילת לביבות וסופגניות באווירה משפחתית הפכה לסאגה לא נגמרת של פסטיגלים, הצגות, מופעים, סיורים ועוד ועוד. את החשבון מקבלים בסוף, בדף החשבון שבבנק.

אז כמה באמת זה עולה לנו? וחשוב יותר – כמה זה יכול לעלות לנו אם נצליח לחסוך?

סופגניות

סופגנייה רגילה עולה – במרכולים ובמאפיות – בין שקל אחד לחמישה. אם התרגלתם לקרם דה לה קרם של סופגניות, (הנמכרות בחנויות מתמחות כגון "רולדין"), זה יעלה לכם הרבה יותר. למשל: סופגניית "שוקולוטה ביאנקו", עם קרם חלק איטלקי, אגוזי לוז וציפוי שוקולד בלדי ופנינים תעלה לא פחות מ-9.5 שקל ליחידה.

וכעת לחשבון: שמונה ימים כפול 6 סופגניות יעלו לכם בין 48 שקל (למשל ב"רמי לוי" או "יינות ביתן") ל-456 שקל (אם תקנו את היקרות ביותר במאפיות הבוטיק למיניהן). מספרים אלה מתייחסים לרכישת סופגניות רק בימי החג וכמובן שזה לא בדיוק כך, משום שהרכישה מתחילה עוד קודם לכן.

אירועים ומופעים

באיזור מודיעין והיישובים השכנים יש לא מעט סיורים בחינם וטקסי הדלקת נרות (ראה כתבה במוסף). אבל האירועים הרציניים והמושקעים יותר הם פרטיים ובתשלום.

האירועים המרכזיים בחנוכה הם המופעים לילדים: פסטיבלים ופסטיבלים למיניהם, שרצים על במות הערים הגדולות בקצב של שלושה-ארבעה ביום, בשיטת הסרט הנע. מופיעים בהם זמרים, שחקנים וידוענים מוכרים, כולם "כוכבים" עבור הילדים. המרכזיים השנה הם "אקס פסטיגל" ו"מותק של פסטיבל".

וכעת לחשבון: עלות כרטיס מלא לאירועים האלה היא 170 שקל. כלומר – אם הורה אחד לוקח שני ילדים למופע כזה, המחיר יהיה 510 שקל (לא כולל הוצאות נסיעה, חניה ואוכל הנלווים לכך). הבשורה הטובה היא שלשני המופעים יש גם מסלולי הנחה, הניתנים לרכישה באמצעות כרטיסי אשראי שונים ו/או מבצעים של רשתות שיווק גדולות. הורה ושני ילדים, שהצליחו להוזיל את המחיר בחצי ישלמו כאמור 255 שקל לאירוע. בחלק מהמבצעים ניתן אף לרכוש כרטיס שני ב-70 שקל, אך לא תמיד ניתן להחיל את ההנחה על יותר מצמד כרטיסים אחד. לסיכום: צפו להוצאה של לפחות 300 שקל.

מחירי שאר ההצגות והמופעים בעיר נעים בין 35 שקל לכרטיס ועד 169 שקל (להצגה "צלילי המוסיקה"). כלומר: מחיר שלושה כרטיסים ינוע בין 105 ל-507 שקל.

מתנות

ב"כפר השעשועים" מספרים לנו כי השנה הלהיט של הבנים הוא סדרת פאקמן, סדרת בובות המבוססת על סדרת טלוויזיה מערוץ הילדים. מחירי הדמויות נעים בין 29 שקל ל-149 שקל.

הלהיט אצל הבנות הן בובות "להלה לופסי", המבוססות גם הן על סדרת טלוויזיה (בערוץ "ניק"). טווח המחירים שלהן נע בין 50 שקל ל-200 שקל. להיט נוסף לבנות הוא "הסדנא המתוקה שלי" שעולה בין 40-50 שקל.

יש הבדל בסכום ההוצאות של הורים לסבא וסבתא?

ורד ליזבונה, מנהלת החנות: "בהחלט. קניית ממוצעת של הורה היא 150 שקל וסבתא יכולה לצאת עם מתנות בשווי 300 שקל ועד אלף שקל".

בחנות "הפיראט האדום" מסכימים כי "פאקמן" הוא אחד הלהיטים השנה, אך מוסיפים כי יש התלהבות גם מ"מבצר האבירים הענק" של "פליימוביל", שנמכר כעת במבצע ב-250 שקל. בובות בארבי ובראץ ממשיכות להיות תמיד באופנה והן נמכרות ברשת במחירים של 30 שקל ומעלה.

גם אצלכם מרגישים בהבדל בין קניית הורים לסבא וסבתא?

"בוודאי. ההורים יוצאים עם מתנות בשווי של כ-200 שקל בקנייה ממוצעת והסבתא יוצאת לרוב עם סכום כפול".

בשתי החנויות מציינים כי המכירות השנה דומות לאלו של אשתקד. כלומר – לא נרשם מיתון.

סידור לילדים

הוצאה הכרחית נוספת היא ה"סידור לילדים", משום שחנוכה הוא חג של שבוע חופש ממוסדות החינוך. חלק מצליחים "להתקמבן" עם הסבא וסבתא, חלק נאלצים לשים את הילדים בצהרון ולשלם תוספת של עד מאה שקל לילד ליום. יש קייטנות חנוכה שגובות מחיר אף גבוה מזה.

וכעת לחשבון: משפחה שבה שני ילדים צריכים למצוא "סידור" לימי החופש יכולה למצוא את עצמה עם הוצאה של 1,200 שקל רק על הסעיף הזה.

הוצאות נוספות

יש מי שמנצל את שבוע החופש של הילדים ונוסע עם כל המשפחה לחו"ל. קשה לכמת את גודל ההוצאה הזו, אבל גם מי שנשאר משלם על דברים שאינם כתובים בתפריט הראשי: יציאה משפחתית למסעדה, נסיעה יומית של כל המשפחה למקום רחוק בארץ, רכישת מתנות לאחיינים, הוצאות מוגדלות על חטיפים ודברי מתיקה. וכמובן – "דמי החנוכה" עצמם, שיכולים לנוע מסכומים קטנים ועד מאות שקלים לילד. תלוי מי אתה ומה הכנסתך.

וכעת לחשבון: הוסיפו לפחות עוד 500 שקל על "הוצאות בלתי צפויות".

החשבון הסופי

ריבוי האפשרויות אינו מייצר מספר אחיד. אם ניקח משפחה ממוצע, שבה יש שלושה ילדים, שרק שניים מהם ילכו למופע, ושניים יצטרכו "סידור" לימי החופש, וכולם יאכלו סופגניות במחיר ממוצע, ודמי החנוכה יהיו "סבירים", ההוצאה הכללית על החג תהיה בסביבות 1,500 שקל. הסכום הנמוך ביותר האפשרי הוא 500 שקל (בהנחה שקונים מינימום מכל דבר) וההוצאה הגדולה ביותר האפשרית היא כ-3,000 שקל (כל המשפחה הולכת להופעות במחיר מלא, קונים את הסופגניות היקרות ביותר, דמי חנוכה מוגדלים, סידור לכל הילדים בימי החופש וכו').

מעמד הביניים, שכורע תחת העול הכלכלי, מתרכז במודיעין ומביא לידי ביטוי בדיוק את השאלות האלו. התשובות – בעמודים הבאים.

נלך רק לפסטיגל

גלית עודד, מנהלת משאבי אנוש מכפר האורנים. בת 42, גרושה עם שני ילדים בני 11 ו-9

מה התקציב המקסימלי המשפחתי שלכם לחג?

"לא הגדרנו אף פעם תקציב מראש לחנוכה או בחגים אחרים. זה אחד מהדברים שאני צריכה לעבוד עליו, לתכנן קדימה מבחינה פיננסית, אני יודעת".

נותנים "דמי חנוכה" או מתנות? מה התקציב המיועד לכך?

"בדרך כלל הסבא וסבתא נותנים לילדים דמי חנוכה, 200 שקל לכל ילד. בחנוכה אנחנו לא נוהגים לרכוש מתנות או דמי חנוכה את הכסף מבחינתנו אנחנו מוציאים על הפעילויות השונות. שני הילדים אמרו שהם מעדיפים לחסוך ואז לקנות דברים גדולים יותר שהם חושקים בהם. תומר, הבן הבכור, משקיע את חסכונותיו בגאדג'טים, הקנייה האחרונה שלו הייתה אוזניות BEATS. נמרוד, האח הצעיר, קונה בכל כספו כל מה שקשור לכדורגל כגון: בגדים, נעליים מיוחדות ועוד".

החלטתם כבר לאילו אירועים תלכו ומהם?

"האירוע היחיד שבטוח נלך אליו הוא הפסטיגל, אני מקבלת כרטיסים במתנה מהעבודה ואני הולכת יחד עם שני הבנים שלי. לא תכננתי מעבר לכך, במיוחד שבשנים עברו הלכתי עם הילדים להצגות, אבל לא אהבתי את ההמולה שנוצרה שם. בשבילי זו התמודדות לא פשוטה. אני מעדיפה לעשות משהו בטבע. בשנה שעברה נסענו לנאות קדומים להפקת נרות שמן ולפני שנתיים נסענו לטיול בעמק החולה. בנוסף, השנה הילדים נוסעים ליומיים למשפחה בקיבוץ אז זה חלק מחוויית החופש שלהם".

עד כמה ההורים שותפים לאירועי החג?

"בשנים קודמות הייתי מבלה יותר עם הילדים בחג, השנה קודמתי בעבודה אז חלק מהיום אני איתם ובשאר הזמן הם לבד או בקייטנות או עם אבא שלהם. הבן הגדול יהיה בקייטנת אופניים שעולה 400 שקל ליומיים והבן הקטן ממשיך בחוג כדורגל, שם ככל הנראה לא תהיה תוספת כספית".

האם חרגתם מהתקציב בעבר? האם תחרגו השנה?

"לא במיוחד. מראש אנחנו לא מקצים תקציב גדול במיוחד".

כיצד אתם "מוזילים עלויות"?

"השנה אני מתכננת לעשות בבית סופגניות לא מקמח עם שמרים. סופגניות קטנות וקלילות. מקווה שיצליח לי להגיע לזה. זה יכול לחסוך לי בקניית סופגניות".

תקציב של 700 שקלים

איילת אריאל חסיד, מורה לאנגלית בתיכון. גרושה+3 ילדים

מה התקציב המקסימלי המשפחתי שלכם לחג?

"בגדול, התקציב לחג הוא 700 שקל כולל הכל".

נותנים "דמי חנוכה" או מתנות? מה התקציב המיועד לכך?

"אני נותנת סכום סמלי לילדים כדמי חנוכה. 40 שקל לכל ילד. חלק מהם קונים כבר בחג עם הכסף הזה צעצוע או משהו אחר קטן. גלעד בן ה-11 אומר שיחסוך אותו. המשפחה שלי, האחיות והסבא, לא חיים בארץ אז זה מה שהילדים מקבלים".

החלטתם כבר לאילו אירועים תלכו ומהם?

"קנינו כרטיסים לפסטיגל, ארבעה כרטיסים. לי ולילדים במחיר מוזל דרך הסתדרות המורים. 280 שקל לארבעתנו. בנוסף נלך ככל הנראה למופע 'פנטזיה' במבצע של רמי לוי, רק 20 שקל לכרטיס. כמו כן אנחנו נטוס השנה לאילת ללילה אחד. בשנה שעברה נסענו לאילת, הפעם הטיסה היא חלק מהחוויה העיקרית. משערת שנעשה אטרקציות, עוד לא החלטנו מה, אבל לבטח הן לא יהיו היקרות מביניהן. בטח נטייל בקניונים כמו קניון הקרח".

עד כמה את שותפה לאירועי החג?

"אני מבלה את רוב הזמן עם הילדים בחג, כשהם לא עם אביהם".

האם חרגת מהתקציב בעבר? האם תחרגו השנה?

"לא חושבת שאפשר לצאת מהחג הזה בזול. בהחלט פרצנו השנה את תקרת התקציב שלנו. פי שניים לפחות, מינימום נוציא 1,500 שקל".

כיצד את "מוזילה עלויות"?

"הדרך היחידה להוזלה היא הכרטיסים לפסטיגל דרך העבודה שלי".

לא חורגים מהתקציב

הילה סבג, 31, נשואה עם שני ילדים בגילאי שש וחצי ושלוש וחצי

מה התקציב המקסימלי המשפחתי שלכם לחג?

"אנחנו לא מתכננים מראש כמה כסף נוציא. עד הילדים היו קטנים מלהבין ולכן לא השקענו יותר מדי".

נותנים "דמי חנוכה" או מתנות? מה התקציב המיועד לכך?

"הם מקבלים כל הזמן מתנות וגם בחנוכה לרוב אנחנו קונים להם, אבל לא באופן מיוחד לחג. לכן אין לנו תקציב מוגדר לזה".

החלטתם כבר לאילו אירועים תלכו ומהם?

"הדבר היחיד שאנחנו עושים מעבר למה שבית הספר מארגן הוא יום כיף בפסטיגל. אני ובעלי הולכים עם הילדים. רכשנו כרטיסים מוזלים, 70 שקל לכרטיס, סך הכל 280 שקל. לא חשבנו על זה לעומק, אבל אולי נלך לשתי הצגות בנוסף לפסטיגל. שני ילדיי הולכים לבית ספר 'יחד', שם מקיימים הדלקת נרות חגיגית עם כיבוד. המשפחות מארחות אחת את השנייה ויש גם סדנאות מטעם בית הספר".

עד כמה ההורים שותפים לאירועי החג?

"אנחנו עובדים ברוב ימי החג, למעט יום הכיף. בזמן הזה הילדים נמצאים אצל הסבא והסבתא או בצהרון, שאיננו משלמים עבורו מעבר לרגיל".

האם חרגתם מהתקציב בעבר? האם תחרגו השנה?

"נסיעות וחופשות אנחנו מתכננים לרוב בחופש הגדול, אומנם אין לנו תקציב מוגדר מראש לחנוכה. בטוח לא נחרוג ממנו או חרגנו בעבר".

כיצד אתם "מוזילים עלויות"?

"ביום הפסטיגל אולי נאכל בחוץ במסעדה, בכל זאת יום כיף, אבל כדי קצת לחסוך נביא חטיפים מהבית".

פסטיגל זה מאסט

אמיר וטל יפה, בני 40, שניהם עובדים בהייטק, עם שלושה ילדים, שירה בת ה-8, נועה בת ה-7 ואלון בן חצי שנה

מה התקציב המקסימלי המשפחתי שלכם לחג?

"אנחנו לא מתכננים את זה מראש ולמעט דברים בסיסיים כמו קייטנה או פסטיגל אנחנו לא משקיעים מעבר לכך".

נותנים "דמי חנוכה" או מתנות? מה התקציב המיועד לכך?

"מבחינתנו חנוכה זה לא חג של מתנות. בכל זאת אנחנו קונים להן משהו סמלי בטווח בין 20-40 שקל. מהסבא וסבתא הבנות קיבלו לבקשתן ספרים במתנה."

החלטתם כבר לאילו אירועים תלכו ומהם?

"פסטיגל זה מאסט מבחינתנו. אנחנו עושים מזה בילוי משפחתי, אנחנו הולכים שנינו עם הבנות, כמו כולם רכשנו כרטיסים מוזלים, סה"כ כ-280 שקל לארבעתנו. בנוסף לכך אנחנו לרוב מצטרפים לטיול מהעבודה שהוא ללא תשלום או נערכים לטיול עצמאי גם ללא תשלום כמו למשל טיול בנחל ערוגות או טיול בירושלים, לאו דווקא טיול מוכוון חנוכה."

עד כמה ההורים שותפים לאירועי החג?

"אנחנו עובדים לרוב במשך החג והילדים בצהרון שזה תוספת של 200 שקל לתקציב החודשי השגרתי".

האם חרגתם מהתקציב בעבר? האם תחרגו השנה?

"אין לנו תוכניות מראש כך שלא נראה שנחרוג".

כיצד אתם "מוזילים עלויות"?

"אנחנו לא קונים אף פעם סופגניות. אבא של אמיר הוא שף הסופגניות המשפחתי".

דמי חנוכה סמליים

רוית וחנן קלחמן לוינסקי, היא עו"ד והוא בצבא. הורים לשני ילדים, בגיל חמש ושנתיים וחצי

מה התקציב המקסימלי המשפחתי שלכם לחג?

"אין לנו תקציב שהקצנו מראש. יש כמה פעילויות שאנחנו עושים כל שנה שמסתכמות לכ-400 שקל מעבר לכך יהיו הרבה בילויים בחוץ במסעדות וכדומה לא חשבנו לכמה זה יכול להגיע".

נותנים "דמי חנוכה" או מתנות? מה התקציב המיועד לכך?

"לא הקדשנו לכך מחשבה רבה מבחינת מה בדיוק נקנה או אם ניתן להן דמי חנוכה, מה שכן זה יהיה משהו סמלי עד 50 שקל. טקס הדלקת הנרות הוא הדבר החשוב לנו ביותר, כל שנה אנחנו מארחים בביתנו את כל הבנות מהגן וזה עולה לנו כ-150 שקל, הוצאה גדולה יחסית".

(צילום פרטי)

 

רוית והבת. נבלה בעיקר בטיולים עצמאיים

החלטתם כבר לאילו אירועים תלכו ומהם?

"האמא והילדים הולכים ל'מותק של פסטיבל' עם כרטיסים מוזלים בחבר ב-88 שקל לכרטיס. סך הכל לשלושתם, ללא הוצאות נוספות, כ-260 שקל. אולי נלך גם להצגה. הוצאה קטנה יחסית, עוד כ-70 שקל".

עד כמה ההורים שותפים לאירועי החג?

"שנינו לא עובדים ונהיה בבית אז עיקר הבילויים יהיו טיולים עצמאיים בסביבה הקרובה ומסעדות".

האם חרגתם מהתקציב בעבר? האם תחרגו השנה?

"היות ואיננו מתקצבים מראש לא יהיו סטיות ולא אמורות להיות הוצאות יוצאות דופן".

30 שקל דמי חנוכה

אורנה בן אביב נשואה עם 3 ילדים

נותנים "דמי חנוכה" או מתנות? מה התקציב המיועד לכך?

"לכל ילד אנחנו נותנים דמי חנוכה בסך של כ-30 שקל. עכשיו אני עם בתי ובמקרה החלטנו שכבר אקנה לה את מתנת החג, ככל הנראה טל בת ה-12 רוצה קרם גוף או עגילים. בדרך כלל לא נהוג לקנות למשפחה המורחבת".

החלטתם כבר לאילו אירועים תלכו ומהם?

"בשנים קודמות היינו הולכים לפסטיגל, אבל זה הרבה כסף והחלטנו לחסוך את הכסף הזה. ככל הנראה נעשה טיולים באופן עצמאי לשמורת החולה, או סיבוב חנוכיות במאה שערים אולי עם חברים".

עד כמה ההורים שותפים לאירועי החג?

"אנחנו עובדים והילדים גדולים, אבל אנחנו לא שולחים אותם למסגרות או בילויים. יש לנו בית פרטי והחברים אוהבים להגיע אלינו ולבלות יחד, בטרמפולינה או שיחה בחברותא או שהולכים לפארק".

האם חרגתם מהתקציב בעבר? האם תחרגו השנה?

"בעבר היינו משתדלים לא רק בחנוכה לעבוד לפי תקציב שבועי, היום פחות, אבל בכל מקרה אנחנו בתקופה שחוסכים איפה שאפשר".

 

אורנה והבת. סופגנייה אחת ברולדין ובשאר הימים בסופר

כיצד אתם "מוזילים עלויות"?

"חוסכים בכל מקום שאפשרי. למשל בסופגניות, שלא קונים כל יום, אנחנו קונים סופגנייה אחת חגיגית ברולדין והשאר בסופר".

 

כתבות נוספות

השור הזועם

טלי משה, מדריכת ריצה ממודיעין, הובילה עוד ריצת שטח שגרתית בגבעות הדרומיות, כאשר מתוך עדר הפרות הרועה במקום הגיח פר ונגח בה: "עוד סנטימטר היה קורע את העורק הראשי"

נחושים עד לפודיום

איילת גנלץ ויואב הגדוש ממודיעין זכו השבוע במדליות באליפות העולם בג'ודו לספורטאים עם צרכים מיוחדים: "שום דבר לא עוצר נחישות, חלומות ולב ענק"

השור הזועם

טלי משה, מדריכת ריצה ממודיעין, הובילה עוד ריצת שטח שגרתית בגבעות הדרומיות, כאשר מתוך עדר הפרות הרועה במקום הגיח פר ונגח בה: "עוד סנטימטר היה קורע את העורק הראשי"

המשך קריאה »

נחושים עד לפודיום

איילת גנלץ ויואב הגדוש ממודיעין זכו השבוע במדליות באליפות העולם בג'ודו לספורטאים עם צרכים מיוחדים: "שום דבר לא עוצר נחישות, חלומות ולב ענק"

המשך קריאה »