התו שמח, בעלי האולמות פחות

עדן משה לוין
2037-07-29 03:06:00
2037-07-29 03:06:00

ממשלת ישראל חידשה את ההגבלות על פעילות אולמות האירועים, כאשר הבעלים מוצאים את עצמם במצבים בלתי אפשריים • חלקם כבר הודיעו שלא יכבדו את כל ההנחיות: " אני יודע מה הם רוצים, אבל מדובר בדברים שלא ניתנים ליישום"

(צילום: פרטי)

לפני כשבוע נכנס לתוקפו "התו השמח" והשיב את ההגבלות המוטלות על בעלי אולמות האירועים. לאחר שנה וחצי של משבר הקורונה שגרם לבעלי האולמות נזקים עצומים, קיבלו השבוע בענף את הבשורות החדשות בתרעומת רבה.

על פי המתווה שגובש על מנת להיכנס לאירוע ייאלצו האורחים להציג תעודת מתחסן/מחלים, תחודש חובת עטיית המסיכות ותבוצע אכיפה באולמות. שוחחנו השבוע עם מספר בעלי אולמות במודיעין, שנשמעו מתוסכלים.

"אין במתווה הזה כלום, ברגע שהחליטו שהוא יחול עד גילאי 12 גרמו לבלבול גדול בקרב הציבור". אמר השבוע מוטי לסרי, בעלי מועדון ה-MOVE IT למודיעין NEWS.  "אני לא מבין מאיפה מגיעה הפאניקה. אם אמרו לנו להתחסן ושהכול יהיה בסדר, אז עכשיו כבר לא? זה לא הגיוני וברור שזה משפיע עלינו. כל הבלגאן הזה יוצר בהלה מיותרת בציבור. אין להם באמת תשובות, הכל אילתורים. דווקא במקומות ההמוניים אין אחוזי הדבקה גבוהים. למעשה מדובר באיזשהו מהלך פופוליסטי בשביל להגיד 'תראו, עשינו', במקום לקיים ולעשות מהלכים הסברתיים על חשיבותה של שמירת המרחק וכלל הדברים שמונעים תחלואה קשה הם עסוקים בפחד. הבהלה שהם יוצרים פוגעת קשה בחצי מיליון בני אדם שעוסקים בתחום ההפקות במדינה. מדובר על עשרות אלפי משפחות שלא יודעות אם יעבדו או לא. בנוסף, המדינה לא יודעת לפצות כראוי, לוקח לה חצי שנה להחליט מה עושים איתנו. אנחנו כבר שנה וחצי בתוך כל הסיטואציה הזו, זה לא צחוק".

איך אתה מתמודד עם ההגבלות החדשות?

"הם בעצמם לא יודעים מה הכללים. הם טוענים שצריכים להתקיים מספר תנאים: שיהיה אוכל, ריקודים וכולי. על מקומות כאלו ישנה הגבלה של תו ירוק. מצד שני, לילדים מתחת לגיל 12 שאינם יכולים להתחסן אין הגבלה על תו ירוק ויכולים להיכנס לכל מקום. בנות מצווה ורוב ימי ההולדת הם בגיל הזה, אז דווקא בני הבר מצווה מפסידים מכך? זה מאוד מסובך".

אתה רואה כבר השפעה על המועדון?

"אנשים באים לקיים אירועים אצלנו, במועדון קטן, כי הם מבטלים את האירועים באולמות. אין להם כוח להתעסק בכל הבירוקרטיה של הבדיקות וכל התנאים שנדרשים, אז הם עושים אירוע רק לחברים בכיתה במועדון, לפחות על זה אני מודה. לפעמים מבלבול יוצאים דברים טובים, אבל השאלה היא מה יקרה בעתיד. אני מקווה שהכול ילך למקום טוב ושיעשו סדר. המצב מתיש וגם ככה קשה לפתוח עסק, ועכשיו צריך להתעסק עם הנחיות של משרד הבריאות שלא מבינים את עומקה של הבעיה".

גם באולמי "הבריאה", בניהולו של אהרון גבאי, מתקשים להסתגל למציאות החדשה: "זה לא תו ולא שמח, זה שטויות. לא פרקטי בכלל לעבודה שלנו. חתך האירועים שלנו זה בר/ת מצווה, וברור שאף הורה לא ייקח את הילדים שלו להיבדק כל שני וחמישי רק בגלל שהוא מוזמן לבר מצווה".

מה דעתך על ההחלטות שהתקבלו עד כה?

"כל האנשים שאחראיים על קבלת ההחלטות מבולבלים בעצמם. מותר להיות באירועי ספורט, בית מלון ובריכה אבל באולם לא. זו בדיחה. אנחנו לא מתייחסים לזה, אני עובד רגיל וזהו. אני מקשיב למשטרה ולכלי התקשורת וכולם אמרו דברים שונים, אף אחד לא ידע להסביר מה בדיוק אומר התו, כל אחד פירש אחרת. אני מדבר עם משטרה ועם פקחים שהם חברים שלי ומתייעץ איתם, מבקש שיסבירו לי, אבל הם בעצמם מבולבלים. אני אישית לא מבולבל, אני יודע מה הם רוצים, אבל מדובר בדברים שלא ניתנים ליישום. אי אפשר להטיל על הציבור גזירה שהוא לא יכול לעמוד בה. אני מכיר שחור ולבן. ברגע שנותנים אפשרות לאפור מגיעים למקומות לא טובים. אפור זה אומר חוסר וודאות, אומרים לך 'תנסה להסתדר, תהיה ילד גדול'. אז אני עובד לפי שיקול דעתי".

אז איך בכל זאת מתנהלים?

"בודקים מחוסנים, מחלימים, בדיקות למבוגרים. אני לא אוציא ילד מהאולם בגלל שאין לו חיסון. גם לא ניתן לאכוף זאת בכלל כי עוד אין לו בגיל הזה תעודת זהות. אתן לך סיטואציה אחרת: באה משפחה קרובה של בעלת האירוע מקריית שמונה עם ילד בן 10. להתחסן הוא עוד לא יכול ובדיקה הוא לא עשה. יש לי עכשיו שתי אופציות: הראשונה, להחזיר את כל המשפחה חזרה צפונה, והשנייה היא להושיב את הילד ארבע שעות מחוץ לאולם. זה לא הגיוני".

נשמע כמו מצב בלתי אפשרי עבורך.

"הבר מצוות והבת מצוות הולכים לפי סדרות, בכל פעם כתה אחרת. אי אפשר לשלוח את הילדים כל הזמן לבדיקה, הילד הרי הוא לא נוסע לבד לשם ההורים צריכים להסיע אותו ולא תמיד יש סבלנות לכך. יותר מזה, נער הבר מצווה בעצמו יכול לצאת חיובי יום לפני הבדיקה ואז יצטרכו לבטל. כבר קרו לי מקרים שבעלי השמחה התגלו כמאומתים".

רואים כבר פגיעה משמעותית?

"כן, יש ירידה בכמויות וכל אירוע פועל על פי מדד הלחץ ששודר בתקשורת באותו היום. אבל היום האזרחים כבר לא קונים את כל הסיפורים, הם התבגרו. לא מצליחים להפחיד את האנשים כמו בתחילת הקורונה. אנשים אומרים לעצמם 'הבנו מה קורה, תן לנו להחליט מה לעשות עם עצמנו. כבר התחסנו, תן לנו לקבל את ההחלטות על החיים שלנו'. אנשים כבר הבינו איך מתמודדים עם הקורונה. למשל, כשאני הולך לאירוע עם משתתפים רבים אני שם מסכה, אבל בסופו של דבר כל אחד אחראי על עצמו".

בניגוד ללסרי וגבאי, רזיאל וענונו, בעלי האולם "השדרה", דווקא מברך על המהלך: "בסך הכל זה טוב לכולם, אנשים רוצים להמשיך לחיות. אנחנו מכירים את הנושא מהפעם שעברה ועכשיו אין הגבלה על כמות האנשים, גם אם בכניסה אנחנו צריכים לבדוק את כל האורחים. טוב גם שהחליפו את השם ל'תו שמח', זה כבר נותן תחושה יותר טובה וחיובית. אנחנו ממשיכים כרגיל. יש כמובן יותר זהירות וגם הלקוחות שואלים על כך, אבל כמובן שזה עדיף מלהיות שנה וחצי בבית. אם בוחנים את האופציות, ברור שההתו השמח עדיף על הברירות האחרות כל עוד הקורונה איתנו. במודיעין בכלל רוב האנשים מחוסנים לכן הבעיה קטנה בהרבה מאשר בשאר חלקי המדינה".

לא נתקלתם בבעיות בעקבות המגבלות החדשות?

"האמת שלא. יש לנו בכניסה בודקת שאחראית לכל הנושא. אנשים משתפים פעולה ולא נתקלנו עדיין במקרה שמישהו עשה בעיות בעקבות הבדיקות בכניסה לאולם. יכול להיות שאולי זה עוד יקרה מתישהו. אני מקווה שנחזור כמה שיותר מהר לשגרה בלי התו השמח וכל הדברים מסביב, אבל בינתיים שהקורונה עדיין איתנו זה המצב הכי טוב שיש".   

כתבות נוספות