השף החביב

כמה סימבולית היא העובדה שהתואר אותו קטף השף חביב משה ממודיעין בתחרות הבישול הנחשבת בעולם, הוא דווקא תואר חביב הקהל. מן הסתם הוא היה מעדיף לזכות במקום הראשון בתחרות גביע הבישול של סאן פלגרינו שנערכה בוונציה, אולם את הבכורה קטף שף יפני.  ולמרות זאת נראה שההכרה והחשיפה לה זכה מספקות אותו. אחרי הכל, בכל זאת מדובר בתחרות המאגדת את עשרת השפים הצעירים המבטיחים בעולם לסוף שבוע אחד של בישול (גם על גבי יאכטה המשתתפת במרוץ באותו זמן!), ערבי גאלה וכל המי ומי של עולם הקולינריה.

מקטמון לוונציה

חביב משה הוא רק בן 29 (נשוי+1) ולמרות גילו הצעיר הוא כבר מנהל את מטבחה של מסעדת "מסה" בתל אביב. כמובן שהעובדה שהמסעדה שייכת לבן דודו, השף המפורסם אביב משה, לא מפריעה. "אף אחד לא מקבל לנהל מטבח של 37 טבחים במסעדה ברמה כזאת בקומבינות. אכלתי הרבה חרא, הרבה עבודה קשה, כדי להגיע לכאן", הוא מבהיר.

את החיבור הראשוני לעולם הקולינרי רכש משה כבר בבית ילדותו בשכונת קטמון שבירושלים. "הבית היה בית של בשלנים. גם האימא וגם הסבתא בשלניות מעולות ואצלנו הכל סבב תמיד סביב אוכל", הוא מספר ומוסיף שבניגוד למעדנים המורכבים שהוא מפיק במסעדה, בביתו הפרטי אוכלים פשוט. "ממולאים, אורז עם במיה. הכי פשוט שיש". אגב, בריאיון שהעניק לקראת התחרות בוונציה, שאלה אותו הכותבת איזה מאכל הוא היה אם היה מאכל ולא סתם בן אדם. שניצל וצ'יפס הייתה התשובה. פשוט, כבר אמרנו.

את דרכו אל עולם המסעדנות החל חביב די במקרה. בטיול שאחרי הצבא בארצות הברית, מצא את עצמו בלי אימא שתבשל עבורו. "שם גיליתי מטבחים וטעמים שונים, וכשחזרתי לארץ התחלתי ללמוד במכללת הדסה בירושלים".

יום לאחר שסיים את לימודיו הוא עזב את הבירה, עבר לתל אביב ומיד משתלב במטבח המסה אצל בן דודו. "האבות שלי ושל אביב הם אחים. האמת שאין לקרבה המשפחתית כזאת השפעה על הקריירה שלי. הוא הבוס, אני מנהל את המטבח. זהו בערך".

מטבח נטול אגו

מאז ומתמיד נתפסו השפים הגדולים בעיני הציבור כפרימדונות בעלות אגו אדיר וגינוני מלכות. אומנים גדולים בעיני עצמם. לדבריו של משה, במסעדת המסה, הוא ובן דודו חפים מכל אלה.

"האמת שאנחנו משתדלים להתרחק מהאגו והבלגאן. אני חושב שלמדתי את זה הכי טוב מאביב. הוא תמיד צנוע, שקט, לעולם לא תשמע אותו מתלהם או צועק על העובדים שלו. יש אווירה טובה אצלנו במטבח וזה לדעתי הדבר הכי חשוב במקצוע. גם בחצי הגמר של גביע הבישול (התחרות בה נבחר הנציג הישראלי לתחרות בוונציה. ע.ק) היינו ארבעה שפים וראיתי רק פירגון אחד לשני. האמת שאני לא ממש מכיר מקרוב את התדמית הזאת שמדברים עליה. השפים שאני מכיר, גם המפורסמים שבהם, הם אחלה אנשים".

בשנים האחרונות, עם חדירת עולם הבישול אל תוכניות הריאליטי של הפריים טיים, הפכו לא מעט שפים לסלבריטאים. את משה כל העסק הזה לא ממש מעניין. "לא יודע, לא מושך אותי. אני לא חושב כרגע על להשתתף בתוכניות כאלו. אני גם לא רואה אותן כל כך. "שגב עולמי" זאת אחלה תוכנית וגם "מאסטר שף" נחמדה, אבל אני לא ממש מתחבר לכל התוכניות האלה. יותר מעניין אותי כרגע להצליח במקצוע שלי".

כאשר אני שואל את חביב על חלומות עתידיים, מתברר כי גם אלו צנועים למדי. "אני לא ממש חושב כרגע על לפתוח מקום משלי. לא ממהר, אני נמצא כיום במקום טוב. כל עוד אני לא פותח מקום משלי, גם אין לי מה לחפש במקום אחר. בשביל ללמוד משפים אחרים אני הולך לאכול אצלם".

לדבריו של חביב ישראל משופעת באנשי מקצוע מצויינים. "האוכל בארץ הוא מהכי טובים שיש. למה זה? קודם כל כי השפים הישראלים מעולים. הם שאפתניים ותמיד רוצים להתקדם ולהתחדש וביחד עם חומרי הגלם המקומיים יוצא אוכל נהדר. גם הסועד הישראלי הוא בסדר גמור. אנשים מבינים עניין, לא נודניקים. תמיד חשוב לנו להיות קשובים ללקוחות ולשמוע מה דעתם על כל מנה חדשה שאנחנו עושים".

זמן הכנה: חודש

לתחרות גביע הבישול שנערכה במסעדת דלאל בנווה צדק, ניגשו 14 שפים ישראלים צעירים. ארבעה מתוכם העפילו אל הגמר, ושם כאמור זכה משה בכרטיס לתחרות העולמית. במשך חודש שלם הוא עבד על המנה שהטיסה אותו לוונציה ולחשיפה בינלאומית.

"הכנתי רולדה של לחי עגל שבושל במשך שמונה שעות, עם שקדי עגל בציר טלה, ניוקי תירס, עוגייה מלוחה ומרשמלו עשוי משומר, צ'יפס מחומוס וסוכריות מנטה מתפוצצות, בצל ירוק, אנדיב וכול זה יושב על קרם שום וסילאן". הכי רחוק מאורז עם במיה של הבית.

ביום שישי שעבר התייצבו עשרת השפים הצעירים והמבטיחים לסוף שבוע קולינרי חגיגי במיוחד בעיר התעלות האיטלקית. תחרות גביע הבישול של סן פלגרינו היא אירוע הנערך מזה 13 שנים ומאגד לתוכו שפים מפורסמים מכל העולם הבוחנים את עמיתיהם הצעירים. התחרות היא אירוע ענק המתמקד בשני תחומים איטלקיים למהדרין: בישול ושייט. תחרויות בשני התחומים נערכות במקביל, ובשנים האחרונות התגלו בגביע הבישול כמה כוכבים עולים העובדים כיום במסעדות המצליחות בעולם. ישראל משתתפת בתחרות רק בשלוש השנים האחרונות, אולם קוטפת שלל מדי שנה. בשנה הראשונה זכה השף אוריאל קמחי במקום הראשון, ובשנה שעברה היה זה השף דייויד פרנקל שזכה בתואר חביב הקהל כמו שעשה חביב משה בשבוע שעבר. "זה כבוד גדול לייצג את ישראל", אומר משה, "כמובן שזה גם קרש קפיצה רציני מאוד. התרגשנו מאוד לפני התחרות. ניסיתי כל הזמן להיות בהכנות כדי להגיע הכי מוכן שאפשר".

בחלקה הראשון של התחרות עמדו השפים הצעירים למבחן השופטים, עיתונאי אוכל מכל העולם והקהל הרחב. אותו קהל בחר בחביב כפייבוריט שלו באותו ערב, בזכות מנה של לברק בקראסט אגוזי לוז עם קרן שום, ניוקי תירס וסלט אספרגוס, אנדיב וזיתי טסוס. חלקה השנים של התחרות הוקדש למרוץ היאכטות המפורסם בנופיה המרהיבים של וונציה. לאורך 12 מייל התחרו השייטים, כאשר במטבחה של כל אחת מהסירות עמל על הסירים שף צעיר. לסיום האירוע נערך כמיטב המסורת האירופאית ערב גאלה מפואר בתיאטרון פניס.

אז מה בכל זאת החלום שלך?

"החלום הוא שתמיד תהייה לי את התשוקה למקצוע. שלא תיגמר".

בתמונה: חביב משה צילום: אינגריד מולר

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות