בשבוע שעבר חתם ראש עיריית מודיעין על תכנית המתאר שתעצב את פני העיר עד לשנת 2040, כאשר החלק המרכזי בה נוגע ל"מנהטן הקטנה" – רובע העסקים החדש שיכיל בית חולים, קמפוס אקדמי ושוק עירוני • עוד בתכנון: מלון בפאתי יער בן שמן בסגנון "יערות הכרמל", פארק שלולית חורף ואצטדיון כדורגל
(צילום ארכיון: דוברות העירייה)
ארבע שנים לאחר אישורה במועצת עיריית מודיעין הופקדה בשבוע שעבר תכנית המתאר החדש של מודיעין – מד-2040 – שמספקת לנו תמונה בהירה למדי של הפנים העתידיות של מודיעין. העיר תגדל בעיקר לכיוון מערב וצפון מערב, כאשר בתכנון הקמת רובע עסקים ומתחם מלונאות. לאחר חתימתו של ראש העירייה על התכנית והעברתה להפקדה, יינתנו 60 יום להגשת התנגדויות.
במוקד התוכנית עומד פיתוח עתידי של אזור הגבעות הצפוניות, שנמצאת מצפון לכביש 431 בין תחנת הרכבת פאתי מודיעין ושכונת המגינים. על פני השטח רחב הממדים הזה אמורות לקום חמש שכונות מגורים ומספר פרויקטים גדולים, כמו תחנת רכבת חדשה, אצטדיון כדורגל, בית חולים, בית מלון ועוד. לאחר אכלוס השלב הראשון של שכונת מורשת צפויה העירייה להתחיל את הקמת שכונת גבעת שר והשכונות הצפוניות.
הלב האמיתי של העיר
החלק המעניין ביותר בנוגע לעתידה של מודיעין, שצפויה לצמוח למספר סופי של 220 אלף תושבים, הוא החלק שזכה כבר לכינוי "מנהטן הקטנה", או בשמו העכשווי – רובע העסקים של מודיעין. מדובר על מתחם 8 בתכנית המתאר, המתפרש צפונה מגבעת הברפיליה ושכונת אבני חן. מדובר למעשה על מרכז העיר האמיתי של מודיעין, בו מתכננת העירייה הקמת בית חולים, קמפוס אקדמי (נוסף לזה שמתוכנן במרכז העיר ליד כיכר התחבורה), תחנת רכבת שלישית בעיר ושוק עירוני. הקמת תחנת הרכבת החדשה תאריך בחמישה קילומטר נוספים את המסילה הקיימת. מנקודת הסיום שקיימת כיום בתחנת מודיעין מרכז, תימשך המסילה לאורך שדרות החשמונאים ומשם בקשת רחבה דרך אחת השדרות עד לנקודתה הסופית.
חיים ביבס הסביר השבוע למודיעין NEWS: "רובע העסקים קושר בין העיר הקיימת, גבעת הברפיליה והפארק הטכנולוגי, וכולל עירוב שימושים. זה משהו אחר ממה שהיה בעיר עד כה, מלבד המע"ר. זה רובע עסקים וטבע הדברים כל הבניינים יהיו בניינים גבוהים, כשהרחובות יהיו בצורת שתי וערב שיאפשרו בעצם הליכתיות וצמצום הצורך בכלי רכב. כשתיכנס לשם תיכנס למקום שלרוב תלך ברגל. בנוסף, עם רכבת ישראל נעריך את המסילה עד לשם, עם תחנה חדשה, כאשר שמרנו מגרשים סמוכים לטובת בית חולים ואוניברסיטה. אין שום סיבה בעולם שלא יהיו בעיר שני אזורים לאקדמיה. כל הדבר הזה נושק לרובע העסקים. בנוסף, בתוך הרובע עצמו יש תוספת משמעותית של שטחים ומשרדים לטובת היי טק ותעסוקה, מסחר ומגורים".
במסגרת תכנית המתאר הוחלט כי שיעור יחידות הדיור הקטנות ברובע לא יפחת מ-40%, כאשר גובה הבניינים ינוע בין 9-23 קומות, עם שיעור משמעותי של מדרחובים ש"יהוו את בסיס המערך המסחרי ויאפשרו הליכה מופרדת מתנועת כלי רכב בין מוקדיו הראשיים. מבנים הגובלים במדרחוב יפנו לכיוונו כניסות ראשיות ושימושים מסחריים או מושכי קהל אחרים".
כמו כן נקבע כי עד להפעלת תחנת הרכבת החדשה ברובע, או ליצירת פתרון אחר להסעת המונים, תאשר העירייה תחילת בניה של עד מחצית מיחידות הדיור המתכוננות. עוד נקבע כי לכל בניין תהיה חניה תת קרקעית, כאשר רק ברחובות הראשיים תהיה חניה בצדי הרחוב. במתחם המשנה 8.3, המיועד לטובת מוסד אקדמי, תהיה התנועה הפנימית רק ברגל או באופניים.
ויש גם טבע
עוד בתכנון העתידי של פני העיר מופיע מתחם 5, המאופיין בעירוב שימושים בין מגורים, מסחר, ספורט ומלונאות. על פי התכנון יתבצע פיתוח מסיבי של אזור תחנת הרכבת פאתי מודיעין, שיכלול אצטדיון כדורגל, ספורטק, בריכת שחיה ומלון לצד שטחי מסחר חדשים. מתחם 5 יתפרש מערבה משכונת מורשת, כאשר מתחמי המשנה למגורים יפותחו מן המרכז כלפי שולי הפיתוח העירוני.
כמו כן, ולאחר ההכרזה על שמירת אזור הגבעות הדרומיות נקי מבניה, תשקיע העירייה גם ביצירת אזורי טבע עירוניים נוספים. על פי התכנון תקים העירייה טיילת נופית להולכי רגל ורוכבי אופניים מסביב לעיר, בשילוב שבילים שכבר בנויים, כמו גם הקמת שלולית חורף בשטח איגום של עד 5 דונם.
בשורה חדשה נוספת בתכנית המתאר נוגעת לשטח שמצפון לפארק הטכנולוגי, בצמוד ליער בן שמן, בו מתכננת העירייה הקמת אתר נופש בסגנון בית המלון יערות הכרמל המפורסם. במסגרת הטיפול בשטחי הטבע קובעת תכנית המתאר "הקמת מוקדי פעילות פנאי לפעילות יום וללא תאורה, הכוללים מקומות ישיבה, הצללה טבעית או מתקני הצללה המשתלבים בנוף, שילוט הסבר, הכוונה והמחשה, נקודות תצפית ומצפורים המשתלבים בנוף".
בדומה למה שנעשה כעת בשכונת מורשת, שבליבה יהפוך האתר הארכיאולוגי חרבת א-שון לפארק עירוני, צפויה העירייה להקים פארק טבע דומה בראשה של גבעת שר. בנוסף, האתר המשמש כיום לאחסון פסולת בניה, עודפי עפר וחציבה, בסמוך לגבעת שר, יתופעל על פי הוראות המשרד להגנת הסביבה וישוקם בהנחיית המשרד, בסמוך למועד סיום פעילותו עם הקמת השכונה החדשה.
לסיכום: את לוחות הזמנים המדוייקים קשה לנבא בשלב זה. עם זאת, ניתן להעריך שעד סוף העשור הנוכחי תחל הקמת השכונות החדשות והרחבת הפארק הטכנולוגי ומרכז עינב, כאשר לאחר מכן תתבצע הקמת הפרויקטים הגדולים כמו בית החולים והאוניברסיטה.